Παραδοσιακό πιάτο της Μεγάλης Τετάρτης και της Μεγάλης Παρασκευής
Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η πιο αυστηρή νηστεία του χρόνου. Ακόμη και όσοι δεν τηρούν τις υπόλοιπες νηστείες, τούτη τη βδομάδα δεν τρώνε «λεριά». Λεριά λέμε στην Κρήτη τα μη νηστίσιμα τρόφιμα. Πολλοί ίσως να νηστεύουν για να απολαύσουν καλύτερα τα πασχαλινά εδέσματα. Η στέρηση αυξάνει την όρεξη…
Οι περισσότεροι πια πιστεύουν πως η νηστεία είναι προσωπικό ζήτημα κι έτσι οι περισσότεροι, ακόμα και οι θρησκευόμενοι την προσαρμόζουν στα μέτρα τους. Βέβαια με τις γαριδομακαρονάδες και τις σοκολατόπιτες είναι αστείο να μιλάμε –δεν εξαιρώ τον εαυτό μου- για δοκιμασία και πειθαρχία και για νηστεία τελικά. Έτσι νηστεύει κανείς όλο το χρόνο που λέει ο λόγος…
Παλιότερα τα πιάτα της Μεγάλης εβδομάδας ήταν λιτά και ταπεινά. Με εξαίρεση την Μεγάλη Τρίτη και την Μεγάλη Πέμπτη που κάποιοι έτρωγαν λαδωμένο φαγητό (χαρακτηριστικά είναι τα ντολμαδάκια της Μεγάλης Πέμπτης) , τις υπόλοιπες μέρες ήταν επιβεβλημένη η αποχή και από το λάδι. Η κατανάλωση λαδιού ήταν απαγορευμένη ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο μέχρι την ώρα της Ανάστασης. «Ένα
μόνο Σάββατο από όλα τα Σάββατα της χρονιάς νηστεύεται το λάδι . Το Μεγάλο Σάββατο» επιμένει η μάνα μου και το τηρεί ακόμη.
΄
Η σημερινή σουπίτσα είναι ένα από αυτά τα παλιά απλά μεγαλοβδομαδιάτικα πιάτα. Δυο υλικά όλα κι όλα κι όμως είναι νόστιμη και σχετικά χορταστική. Ειδικά για βράδυ είναι ιδανική. Την συνήθιζαν την Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή ή για δείπνο της παραμονής της μέρας που θα κοινωνούσαν. Είχα ξεχάσει πόσο νόστιμη ήταν. Παρόλο που η μάνα μου τη φτιάχνει πολύ συχνά-όποτε νηστεύει το λάδι- εγώ είχα χρόνια να τη γευτώ. Λάθος!
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρονάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φροντίζουμε στο τέλος να μείνει με τόσο νερό ώστε να σκεπάζεται το ζυμαρικό. Αν είναι πολύ, αδειάζουμε λίγο στο νεροχύτη…
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι να σιγοβράζει.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το ταχίνι με 3-4 κουταλιές νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τα ανακατεύουμε ζωηρά να γίνουν σαν κρέμα. Το ταχίνι ασπρίζει, γίνεται ακόμη πιο κολλώδες και παραδόξως πιο πηχτό με το νερό.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και μετά σιγά καυτό νερό από την κατσαρόλα με το μακαρονάκι, συνεχίζοντας το κτύπημα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Όταν βάλουμε αρκετό νερό , αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από
το μάτι.
Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Και το ταχίνι κόβει όπως το αυγολέμονο! Γι αυτό πρώτα χτυπάμε με κρύο νερό και μετά προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό.
2)Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό μας αρέσει, αλλά το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει πιο πολύ απ’ όλα γιατί το ζουμάκι το διαπερνά και το νοστιμίζει.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Μείνε σε επαφή μαζί μας!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Επιλέξτε συμφωνώ εάν μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε ή προτιμήσεις για να επιλέξετε ποια επιτρέπετε.
Πολυ ωραίο! Σαν αυτό που φτιάχνω και γω 🙂
mononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr
Από τα παιδικά μου χρόνια έχω να φάω ταχινόσουπα.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!
Η σούπα σου έκανε θραύση στην ομάδα σήμερα, θα δοκιμαστεί την Παρασκευή!!!!!!!
Τέλεια φαίνεται η σουπίτσα, δεν την έχω δοκιμάσει αλλά θα το κάνω οπωσδήποτε!
Μια πολύ καλή ιδέα που δεν την γνώριζα.
Τις ευχές μου για ολόλαμπρο και Καλό Πάσχα
Πολύ ωραίο Βαγγελιώ
Για την νηστεία είναι είναι ένα πιάτο χορταστικό.
Κι εμείς νηστεύαμε Μ.Παρασκευή & Μ. Σάββατο από λάδι. Θυμάμαι από παιδί ακόμα που έλεγε η μαμά μου ''ολα τα Σάββατα συγχωρήσε εκτός του Μ.Σαββάτου''
Εδωσες πολύ ωραία ιδέα
Φιλιά πολλά
ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ! ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΝΩ ΤΡΩΝΕ ΤΑΧΙΝΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΜΟΥ ΤΗ ΧΑΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ…ΟΝΕΙΡΟ …
Είναι χορταστική και σε όσους αρέσει το ταχίνι είναι αγαπητή… Αλλά όντως, κάποιοι δεν τη δοκιμάζουν! Έχω κι εγώ στην οικογένεια κάποιους από τους τελευταίους 😉 !
Υπέροχη σούπα, εγώ προσθέτω και λεμόνι όταν αραιώνω το ταχίνι με νερό και πιπέρι εκτός από αλάτι.Αντί για κοφτό μακαρονάκι βάζω πεπονάκι…
Θα τα δοκιμάσω με λεμόνι! Πρωτότυπο σε ζυμαρικά! Και η μάνα μου βάζει ό,τι ζυμαρικό έχει στο σπίτι, ακόμη και σπαγγέτι!
Aγιορείτικη συνταγή ….Καλημέρα!
Καλημέρα! Παλιά τοπική συνταγή είναι…Όλες οι νηστίσιμες μπορεί να έχουν μοναστηριακή προέλευση αλλά μπορεί και οι μοναχοί να τις κουβαλούν από τα μέρη τους.
εμεις οι Ανδριωτες μεσα στο διαλυμμενο ταχινι προσθετουμε μισο λεμονι.
Το νοστιμιζει πολυ.
Ναι, είναι υπέροχος συνδυασμός! Και η μαμά μου το κάνει, κυρίως με ρύζι. Σας ευχαριστώ για την πληροφορία. Καλά Χριστούγεννα!
αν μου επιτρεπεται, γινεται νοστιμη αν προσθεσετε μισο λεμονι στο διαλυμμα με το νερο. Μοιαζει σαν σουπα αυγολεμονο
Ταχινοσουπα τρωγαμε παντα τη Μεγαλη Παρασκευη,με τη διαφορα οτι η μαμα μου την εκανε με ρυζι.Μνημες απο μαμαδιστικες γευσεις μας φερνετε παντα…..
Ναι, υπάρχει και η παραλλαγή με ρύζι! Είναι ίσως πιο χορταστική με μακαρονάκι! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!