Παραδοσιακό πιάτο της Μεγάλης Τετάρτης και της Μεγάλης Παρασκευής
μόνο Σάββατο από όλα τα Σάββατα της χρονιάς νηστεύεται το λάδι . Το Μεγάλο Σάββατο» επιμένει η μάνα μου και το τηρεί ακόμη.
Δείτε και το update στις παρατηρήσεις!
Υλικά
1 κούπα κοφτό μακαρονάκι
2 κουταλιές σούπας ταχίνι
Αλάτι
Επί το έργον
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρονάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φροντίζουμε στο τέλος να μείνει με τόσο νερό ώστε να σκεπάζεται το ζυμαρικό. Αν είναι πολύ, αδειάζουμε λίγο στο νεροχύτη…
Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι να σιγοβράζει.
Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το ταχίνι με 3-4 κουταλιές νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τα ανακατεύουμε ζωηρά να γίνουν σαν κρέμα. Το ταχίνι ασπρίζει, γίνεται ακόμη πιο κολλώδες και παραδόξως πιο πηχτό με το νερό.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και μετά σιγά καυτό νερό από την κατσαρόλα με το μακαρονάκι, συνεχίζοντας το κτύπημα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Όταν βάλουμε αρκετό νερό , αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από
το μάτι.
Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Και το ταχίνι κόβει όπως το αυγολέμονο! Γι αυτό πρώτα χτυπάμε με κρύο νερό και μετά προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό.
2)Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό μας αρέσει, αλλά το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει πιο πολύ απ’ όλα γιατί το ζουμάκι το διαπερνά και το νοστιμίζει.
3)update 11-4-2023
Από τον φίλο της σελίδας κύριο John Sarchianakis, ειδικό επί του θέματος…
Υπέροχο και υψηλής διατροφικής αξίας. Επειδή το ταχίνι περιέχει 50% λιπαρά (αλλά καλά λιπαρά) υποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό το ελαιόλαδο. Καλό είναι βέβαια όταν καταναλώνουμε φαγητό με ταχίνι ,μετά σαν επιδόρπιο ,να καταναλώνουμε μερικούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια κλπ) ώστε τα αμινοξέα που περιέχονται σ αυτούς να βοηθούν στη μέγιστη απορρόφηση πρωτεϊνών και λοιπών θρεπτικών συστατικών. Είναι χρήσιμο γι’ αυτούς που νηστεύουν για πολύ καιρό. Κι ένα μικρό τιπ. Όταν διαλύσουμε το ταχίνι στο νερό και πριν βάλουμε το βραστό νερό για τη διαδικασία τύπου “αυγολέμονο” ,προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό (από ψυγείο ,μισό κρασοπότηρο περίπου),συνεχίζουμε την ανάδευση στο μείγμα να αραιώσει λίγο και μετά αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζεστό. Αυτό βοηθάει στο να μην μας “κόψει” και μπορεί να γίνει και για το κανονικό αυγολέμονο.
Πολυ ωραίο! Σαν αυτό που φτιάχνω και γω 🙂
mononai.blogspot.gr
fetoula.blogspot.gr
Από τα παιδικά μου χρόνια έχω να φάω ταχινόσουπα.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!
Η σούπα σου έκανε θραύση στην ομάδα σήμερα, θα δοκιμαστεί την Παρασκευή!!!!!!!
Τέλεια φαίνεται η σουπίτσα, δεν την έχω δοκιμάσει αλλά θα το κάνω οπωσδήποτε!
Μια πολύ καλή ιδέα που δεν την γνώριζα.
Τις ευχές μου για ολόλαμπρο και Καλό Πάσχα
Πολύ ωραίο Βαγγελιώ
Για την νηστεία είναι είναι ένα πιάτο χορταστικό.
Κι εμείς νηστεύαμε Μ.Παρασκευή & Μ. Σάββατο από λάδι. Θυμάμαι από παιδί ακόμα που έλεγε η μαμά μου ''ολα τα Σάββατα συγχωρήσε εκτός του Μ.Σαββάτου''
Εδωσες πολύ ωραία ιδέα
Φιλιά πολλά
ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ! ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΝΩ ΤΡΩΝΕ ΤΑΧΙΝΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΜΟΥ ΤΗ ΧΑΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ…ΟΝΕΙΡΟ …
Είναι χορταστική και σε όσους αρέσει το ταχίνι είναι αγαπητή… Αλλά όντως, κάποιοι δεν τη δοκιμάζουν! Έχω κι εγώ στην οικογένεια κάποιους από τους τελευταίους 😉 !
Υπέροχη σούπα, εγώ προσθέτω και λεμόνι όταν αραιώνω το ταχίνι με νερό και πιπέρι εκτός από αλάτι.Αντί για κοφτό μακαρονάκι βάζω πεπονάκι…
Θα τα δοκιμάσω με λεμόνι! Πρωτότυπο σε ζυμαρικά! Και η μάνα μου βάζει ό,τι ζυμαρικό έχει στο σπίτι, ακόμη και σπαγγέτι!
Aγιορείτικη συνταγή ….Καλημέρα!
Καλημέρα! Παλιά τοπική συνταγή είναι…Όλες οι νηστίσιμες μπορεί να έχουν μοναστηριακή προέλευση αλλά μπορεί και οι μοναχοί να τις κουβαλούν από τα μέρη τους.
εμεις οι Ανδριωτες μεσα στο διαλυμμενο ταχινι προσθετουμε μισο λεμονι.
Το νοστιμιζει πολυ.
Ναι, είναι υπέροχος συνδυασμός! Και η μαμά μου το κάνει, κυρίως με ρύζι. Σας ευχαριστώ για την πληροφορία. Καλά Χριστούγεννα!
αν μου επιτρεπεται, γινεται νοστιμη αν προσθεσετε μισο λεμονι στο διαλυμμα με το νερο. Μοιαζει σαν σουπα αυγολεμονο
Ταχινοσουπα τρωγαμε παντα τη Μεγαλη Παρασκευη,με τη διαφορα οτι η μαμα μου την εκανε με ρυζι.Μνημες απο μαμαδιστικες γευσεις μας φερνετε παντα…..
Ναι, υπάρχει και η παραλλαγή με ρύζι! Είναι ίσως πιο χορταστική με μακαρονάκι! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!