Vegan/vegetarian

Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Συνταγή 2 σε 1!

Το πετιμέζι μαζί με το χαρουπόμελο ήταν οι φτηνές γλυκαντικές ύλες του παρελθόντος . Ιδιαίτερα το πετιμέζι ήταν από τα σκευάσματα που όλες οι νοικοκυρές της περιοχής μου έφτιαχναν σε μεγάλες ποσότητες μιας και τα σταφύλια ήταν άφθονα! Τώρα βέβαια οι όροι έχουν αναστραφεί! Το φτηνότερο γλυκαντικό είναι πια η ζάχαρη, αλλά πάντα μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας πετιμέζι και χαρουπόμελο.
Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Πετιμέζι στις πίτες και στα πιτάκια,πετιμέζι στις τηγανίτες, πετιμέζι στα κουλουράκια, πετιμέζι στα βραστάρια(ροφήματα), πετιμέζι στο χιόνι (υπέροχη χειμωνιάτικη γρανίτα ), πετιμέζι για το λαιμό. Στις μέρες μας πετιμέζι και στις σαλάτες! Η μάνα μου λέει πώς η γιαγιά μου «έκοβε» καζάνια ολόκληρα μούστο για να φτιάξει πετιμέζι, μουσταλευριά και κιοφτέρια για την πολυμελή οικογένειά της.

Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Το πετιμέζι μάλιστα είναι το καλύτερο αντιβηχικό για παιδιά (αφού δεν έχει αλκοόλ όπως το ρακόμελο) και η μάνα μου ισχυρίζεται ότι όσο πιο παλιό τόσο πιο αποτελεσματικό.

Η συνταγή ήταν γραμμένη σε διαφορετικές σελίδες στο παλιό τετράδιο και  η διαπίστωση ότι πρόκειται για την ίδια  συνταγή έγινε μετά που φτιάχτηκαν κάποιες φορές τα καλούδια του πετιμεζιού ! Το είχε άραγε καταλάβει η γιαγιά μου; Φυσικά και στις δυό συνταγές το αλεύρι αναφερόταν σε ποσότητα “όσο σηκώσει η ζύμη”. Τελικά προσδιόρισα τις ποσότητες όπως θα δείτε. Το φουσκωτικό ήταν ήδη αυξημένο στη συνταγή για τα κουλουράκια.

Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Εγώ βέβαια τα λέω κουλουράκια με πετιμέζι γιατί αν θέλουμε να ακριβολογούμε τα μουστοκούλουρα φτιάχνονται με μούστο πριν συμπυκνωθεί σε πετιμέζι. Όπως όμως και να τα πούμε είναι νόστιμα και υγιεινά κουλουράκια για αυτή την εποχή αλλά και για όλο το χρόνο μιας και το πετιμέζι μπορούμε να το διατηρήσουμε πολύ πολύ καιρό.

Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι

Παραπλανητικό είναι το «πετιμεζόπιτα» του τίτλου, γιατί αυτή τη φορά δεν την έφτιαξα σαν πίτα αλλά σαν ατομικά κεκάκια πετιμεζιού, δηλαδή μάλλον πετιμεζομαφινάκια θα έπρεπε να τα πω!

Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι
Ήθελα βλέπετε να χρησιμοποιήσω τα θαυμάσια φορμάκια που μου έστειλε η Αθηνά αφού ήμουν η νικήτρια στο διαγωνισμό που διοργάνωσε στο θαυμάσιο blog της.Πάντως η συνταγή είναι “πετιμεζόπιτα” άσχετα αν εμφανίζεται σε μεριδούλες!
Πετιμεζόπιτα και μουστοκούλουρα με πετιμέζι
Ας δούμε λοιπόν τη 2 σε 1 συνταγή μου!

Παρατηρήσεις

1)Αυτή τη φορά έκανα μια δόση μίγματος και χρησιμοποίησα το μισό για τα μαφινάκια μου και το άλλο μισό για τα κουλουράκια μου. Έφτιαξα 8 μεγαλούτσικα μαφινάκια και περίπου 35 κουλουράκια.

2)Μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω ζάχαρη ή να την παραλείψουμε εντελώς ανάλογα με το πόσο γλυκατζήδες  είμαστε.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρη ζάχαρη.

3)Αντί κανελόζουμο μπορούμε να βάλουμε αλουσιά.

4)Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μόλις βγήκαν τα μαφινάκια μου από το φούρνο τα «σιρόπιασα» με 1-2 κουταλάκια πετιμέζι αδιάλυτο.Τα άφησα στα φορμάκια να κρυώσουν και να το απορροφήσουν, και τα διατήρησα εκεί μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος για να μη στεγνώσουν. Άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο