Συνταγή 2 σε 1!
Πετιμέζι στις πίτες και στα πιτάκια,πετιμέζι στις τηγανίτες, πετιμέζι στα κουλουράκια, πετιμέζι στα βραστάρια(ροφήματα), πετιμέζι στο χιόνι (υπέροχη χειμωνιάτικη γρανίτα ), πετιμέζι για το λαιμό. Στις μέρες μας πετιμέζι και στις σαλάτες! Η μάνα μου λέει πώς η γιαγιά μου «έκοβε» καζάνια ολόκληρα μούστο για να φτιάξει πετιμέζι, μουσταλευριά και κιοφτέρια για την πολυμελή οικογένειά της.
Το πετιμέζι μάλιστα είναι το καλύτερο αντιβηχικό για παιδιά (αφού δεν έχει αλκοόλ όπως το ρακόμελο) και η μάνα μου ισχυρίζεται ότι όσο πιο παλιό τόσο πιο αποτελεσματικό.
Η συνταγή ήταν γραμμένη σε διαφορετικές σελίδες στο παλιό τετράδιο και η διαπίστωση ότι πρόκειται για την ίδια συνταγή έγινε μετά που φτιάχτηκαν κάποιες φορές τα καλούδια του πετιμεζιού ! Το είχε άραγε καταλάβει η γιαγιά μου; Φυσικά και στις δυό συνταγές το αλεύρι αναφερόταν σε ποσότητα “όσο σηκώσει η ζύμη”. Τελικά προσδιόρισα τις ποσότητες όπως θα δείτε. Το φουσκωτικό ήταν ήδη αυξημένο στη συνταγή για τα κουλουράκια.
Εγώ βέβαια τα λέω κουλουράκια με πετιμέζι γιατί αν θέλουμε να ακριβολογούμε τα μουστοκούλουρα φτιάχνονται με μούστο πριν συμπυκνωθεί σε πετιμέζι. Όπως όμως και να τα πούμε είναι νόστιμα και υγιεινά κουλουράκια για αυτή την εποχή αλλά και για όλο το χρόνο μιας και το πετιμέζι μπορούμε να το διατηρήσουμε πολύ πολύ καιρό.
Παραπλανητικό είναι το «πετιμεζόπιτα» του τίτλου, γιατί αυτή τη φορά δεν την έφτιαξα σαν πίτα αλλά σαν ατομικά κεκάκια πετιμεζιού, δηλαδή μάλλον πετιμεζομαφινάκια θα έπρεπε να τα πω!
Υλικά
1,5 κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα πετιμέζι
½ κούπα ζάχαρη
¾ κούπας κανελόζουμο
½ – 1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κοφτή κουταλιά κανέλα
1 κουταλιά σόδα για την πετιμεζόπιτα (1,5 για τα κουλουράκια)
2 κουταλάκια μπέικιν
1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού
4 κούπες αλεύρι για την πετιμεζόπιτα (8,5- 9 κούπες για τα κουλουράκια)
Επί το έργον
Φτιάχνουμε το κανελόζουμο .Βάζουμε σε μια κούπα νερό 2-3 ξύλα κανέλας και 5-6 καρφάκια γαρύφαλλο και τα αφήνουμε να βράσουν, για 1-2 λεπτά.
Κλείνουμε το μάτι και δεν απομακρύνουμε το κατσαρολάκι αλλά το αφήνουμε εκεί μέχρι να χλιαρύνει. Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος το λάδι, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και το κανελόζουμο και τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να διαλυθεί σχεδόν η ζάχαρη και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Προσθέτουμε τη ρακή (ή το κονιάκ) , τα μυρωδικά και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μίγμα. Συνεχίζουμε κατά περίπτωση…
Για την πίτα:
Αν φτιάξουμε πίτα προσθέτουμε στο μείγμα μόνο 4 κούπες αλεύρι και το βάζουμε σε ταψί 34 νούμερο. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου, ως ότου βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στην πίτα.Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, μπορούμε να την περιχύσουμε με λίγο πετιμέζι αραιωμένο ελαφρά με νερό.
Αυτή τη φορά τα έψησα μόνο 30 λεπτά γιατί όπως βλέπετε δεν έκανα πίτα!Γέμισα τα μαφινοφορμάκια κατά τα 3/4 και τα έβαλα στο λαμαρινάκι της κουζίνας για να μένουν σταθερά.
Για τα κουλουράκια:
Αν κάνουμε κουλουράκια,προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Στην αρχή κολλάει και δεν πρέπει να ξεγελαστούμε να την κάνουμε σκληρή αλλά πάντως να ζυμώνεται και να μη μένει στα δάκτυλά μας. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα και μετά πλάθουμε κουλουράκια παχουλά. Εγώ βάζω 20 στο λαμαρινάκι της κουζίνας. (Ξέχασα να βγάλω φωτογραφία πριν τα φουρνίσω). Αν θέλουμε τα κυλάμε σε σουσάμι (όπως τα ανεβατά).
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά και για 25 αν τα θέλουμε τραγανά. Αν τα θέλουμε μαλακά, σκεπάζουμε το ταψί μόλις το βγάλουμε από το φούρνο με μεμβράνη ώστε ο ατμός που θα προκύψει να τα νοτίσει.
Τα ξεσκεπάζουμε πριν αρχίσουν οι υγροποιημένες σταγόνες να στάζουν πάνω τους και τα φυλάμε χλιαρά σε κουτί που κλείνει καλά για να μη στεγνώσουν. Αν τα θέλουμε τραγανά , τα πλάθουμε πιο λεπτά και παραλείπουμε τη διαδικασία με τη μεμβράνη.Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα φυλάξουμε.
Παρατηρήσεις
1)Αυτή τη φορά έκανα μια δόση μίγματος και χρησιμοποίησα το μισό για τα μαφινάκια μου και το άλλο μισό για τα κουλουράκια μου. Έφτιαξα 8 μεγαλούτσικα μαφινάκια και περίπου 35 κουλουράκια.
2)Μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω ζάχαρη ή να την παραλείψουμε εντελώς ανάλογα με το πόσο γλυκατζήδες είμαστε.Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαύρη ζάχαρη.
3)Αντί κανελόζουμο μπορούμε να βάλουμε αλουσιά.
4)Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, μόλις βγήκαν τα μαφινάκια μου από το φούρνο τα «σιρόπιασα» με 1-2 κουταλάκια πετιμέζι αδιάλυτο.Τα άφησα στα φορμάκια να κρυώσουν και να το απορροφήσουν, και τα διατήρησα εκεί μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος για να μη στεγνώσουν. Άρεσαν πολύ σε όσους τα δοκίμασαν.
Και τα κουλουράκια σου χάρμα γίνανε, αλλά και τα πετιμεζοπιτάκια σούπερ!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!
Αχ,φαντάζομαι το άρωμα!
Τέλεια φαίνονται!
Η πίτα-κεκάκι τράβηξε την προσοχή μου-έχω πετιμέζι(είναι τέλειο στη γεύση) θα δοκιμάσω να φτιάξω.
Καλό Σ/Κ-φιλιά!
Καλημέρα και καλή Κυριακή.
Το link για την αλουσιά δεν ανοίγει.
Πολύ ωραία η ιδέα μισά μισά γιατί όλη αυτή την ποσότητα εμείς δεν πρόκειται να την καταναλώσουμε όπως δεν υπάρχει περίπτωση για κανελόζουμο και γαρίφαλα οι περίεργοι του σπιτιού βλέπεις.
Το πετιμέζι είναι καταπληκτικό και με ταχίνι, Απλά ανακατεύουμε σε ένα μπολάκιταχίνι και λίγο πετιμέζι.
Και επειδή έχω πετιμέζι θα φτιάξω και πετιμεζόπιτα.
Το πετιμέζι το έμαθα από τον Κρητικό άντρα μου, όταν είμασταν φοιτητές είχε πετιμέζι φτιαγμένο από την γιαγιά του για το κρύωμα, μια μέρα και έγω κρύωσα, δεν ήταν να το δοκιμάσω…….
Τώρα έχω φτιάξει και εγώ το πετιμέζι μου!!!
θα τα δοκιμάσω τα μαφινάκια σου!!!
φιλάκια
Καλή εβδομάδα σε όλους
Έλενα εποχής γλυκάκια και τα δύο. Φθινοπωρινά!
Ελένη όχι μόνο νόστιμα αλλά και απολύτως υγιεινά τα πετιμεζοσκευάσματα 🙂
Ξανθή ευχαριστώ για την επισήμανση. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν όλα τα γλυκάκια
περισσεύουν 🙂
Σοφία ευχαριστώ! Θα το δοκιμάσω σίγουρα με ταχίνι. Και των δυο γεύσεις από τις αγαπημένες μου!
Μανουσίνα το θυμάμαι από πέρυσι ότι θα έφτιαχνες πετιμέζι. Να το χρησιμοποιήσεις σε γλυκάκια. Είναι πολύ υγιεινό και για τη μικρούλα σου!
Φαίνονται πολύ ωραία!Αγαπώ πολύ την κρητική κουζίνα οπότε καλώς σε βρήκα και εγώ με τη σειρά μου!:-)
Δεν ξέρω τι να διαλέξω, ολα θα ηθελα να τα δοκιμάσω!!!Μου αρέσουν πολύ τα μουστικούλουρα και οταν τα φτιάχνω με πετιμέζι γίνονται μια χαρά, ενω οταν χρησιμοποιω μούστο , κάτι δεν πάει καλά!!!
Εκανα πέρυσι το πετιμέζι , μα το περισσότερο εγινε δωράκια , και εχω κρατήσει λίγο για τις σαλάτες μου, μάλλον πρέπει να το επαναλάβω!!!
Καλή εβδομάδα ευχομαι!!
Εμπεριστατωμένη, πλήρης, αναλυτική, χωρίς κενά και απορίες!
Αυτό Vita, είναι εργασία για άριστα.
Μην πω για τα μαφινάκια και για τα ωραιότερα και νοστιμότερα μουστοκούλουρα που κυκλοφορούν το ΝΕΤ!
Αυτά θα φτιάξω με το πετιμέζι μου!
Εύγε και πάλι!
Κατά νού τα ειχα τα κουλουράκια σου για αύριο το απόγευμα. Για να δούμε αν θα καταφέρω να τα φτιάξω Βαγγελιώ μου, μιας και οι μετακινήσεις μου πλέον ξεπερνούν καθημερινά το 4ώρο μπρος και πίσω δουλειά-σπίτι, σπίτι-δουλειά.
Αλλιώς, θα σου κάνω παραγγελία :-)))
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Φαλινοντια τόσο υπέροχα! Βίτα μου δεν μπορέις να φανταστεις πο΄σο απολαμβάνω τα ποστ σου! Μια ερώτηση μόνο… πετιμέζι από που μπορώ να προμηθευτώ; Η μάνα μου πλέον δεν φτιάχνει εφόσον τα αμπέλια μας τα έχουμε δώσει…. αλλά φανταζόμαι ότι θα κυκλοφορεί ακι στο εμπόριο έτσι;;;
Πωπωπωωωωω μάνα μου!!!! σούπερ όλα!!!!! τα θέλω όλα!!!!
itsacookaffair χαίρομαι που ήρθες από δω και που αγαπάς την κρητική κουζίνα. Καλώς όρισες 🙂
Ριρή μου έχομε ακόμη καιρό για πετιμέζι. Κι εγώ δεν έφτιαξα ακόμη.
Ζαμπία μου με κάνεις και κοκκινίζω . Σ' ευχαριστώ πολύ για το ιδιαίτερα κολακευτικό σχόλιο ππου έχει μάλιστα μεγάλη σημασία όταν γίνεται από τόσο έμπειρη μαγείρισσα!
Πηνελόπη μου αυτή την εποχή δεν σας ζηλεύω καθόλου τους πρωτευουσιάνους. Μου λένε τα παιδιά μου και η αδελφούλα μου τι τραβάνε…
Royal μου υπάρχει εδώ παντού στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.Τελευταία και στα ΣΜ. Αν δεν μπορείς να βρεις εκεί να σου στείλω. Γίνεται άραγε;
Αστέρι ευχαριστώ. Πέρασε αύριο να πιούμε καφέ. Κουλουράκια έχω ακόμη αλλά τα κεκάκια τέλος :-))
xmmm ase me na to psakso ligo kai tha sou po… se euxaristo pantos 😀
se filo
Πετιμεζόπιτα δεν έχω κάνει ποτέ, αλλά το πετιμέζι το κάνω κάθε χρόνο κι εγώ. Και του χρόνου!
Η πετιμεζόπιτα είναι μάλλον καθαρά κρητική συνταγή. Σε εποχές που ήταν ακριβή η ζάχαρη, το άφθονο πετιμέζι ήταν το πιο συχνό γλυκαντικό στην Κρήτη.
Αν χρησιμοποιουσα μελασα αντι για πετιμεζι, τι λετε θα
ειναι το ίδιο?
Ευγενια
Ευγενία καλώς όρισες! Υποθέτω ναι. Έχουν περίπου την ίδια υφή και γλυκύτητα. Πάντως το πετιμέζι έχει πιο ευχάριστη γεύση. Πες μας αν την κάνεις τελικά
wraia syntagh tdokimazw twra kai molis ginoun tha sou pw kai apotelesmata
Καταπληκτική συνταγή!
Έφτιαξα πρώτη φορά πετιμεζόπιτα για να κεράσω στη γιορτή μου
και όσοι τη δοκίμασαν έμειναν κατενθουσιασμένοι!
Ευχαριστώ πολύ έπονται και τα μουστοκούλουρα…..
Τα παραδοσιακά μας είναι όλα ωραία Μαρία μου. Έστω και ετεροχρονισμένα Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σου…
Εχω δοκιμασει παρα πολλες συνταγες για μουστοκουλουρα……σαν τη δικια σου ομως ποτε….μολις ξεφουρνισα ειναι απιστευτα νοστιμα αφρατα…οπως τα ηθελα….πολλα συγχαρητηρια και ενα μεγαλο ευχαριστω που τη μοιραστηκες μαζι μας
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Είναι δύσκολα κουλουράκια τα μουστοκούλουρα… Πράγματι για να πετύχει η υφή τους όπως αρέσει στον καθένα πρέπει να δοκιμάσουμε πολλές συνταγές! Χαίρομαι που σας άρεσε η δική μου!
[…] Κατά τη γνώμη μου πολύ πιο νόστιμα από τα μουστοκούλουρα της στιγμής , αν κι έχουν κι αυτά τη χάρη τους … Τα […]
Καλησπέρα σας και καλή Σαρακοστή!Μια ερωτηση:οπου αναφέρετε κουταλια (πχ σόδα) εννοείτε κουταλιά της σούπας;
Ναι, κουταλάκι είναι το κουταλάκι του γλυκού (5ml) και κουταλιά είναι η κουταλιά της σούπας (15ml). Καλή Σαρακοστή και σε σας!
Ωραιότατη, αφράτη και πολύ αρωματική έγινε η πετιμεζόπιτα!
Της πρόσθεσα και σταφίδες. Ευχαριστώ!
Χαίρομαι που σας άρεσε Ειρήνη μου! Ωραία ιδέα οι σταφίδες. Ελάττωσες καθόλου τα γλυκαντικά εξ αιτίας τους;
Μας αρέσουν τα γλυκά, οπότε δεν άλλαξα τίποτα. Δεν τη ράντισμα όμως με άλλο πετιμέζι. Και σταφίδες δεν έβαλα πολλές, να σου πω την αλήθεια, φοβήθηκα μήπως δεν φουσκώσει.
Χαίρομαι που έκανες προσαρμογές για να σας αρέσει! Αυτό σημαίνει καλή μαγείρισσα κατά τη γνώμη μου!
Πολύ μυρωδάτα και νόστιμα τα μουστοκούλουρα! Τα έφτιαξα μαλακά, για πρώτη φορά και έγιναν ωραιότατα. Ευχαριστώ και πάλι!
Κι εγώ ευχαριστώ Ειρήνη μου για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις δοκιμάζοντας τις συνταγές μου!