Οι αγκινάρες με τα αγκάθια, συνηθίζεται να λέγονται άγριες σε αντιδιαστολή με εκείνες που δεν έχουν αγκάθια. Πριν αρχίσει η συστηματική τους καλλιέργεια , συνηθιζόταν στα μέρη μας σαν φράχτης στα σύνορα των λιόφυτων , των αμπελιών και των περβολιών.
Οι άγριες αγκινάρες είναι νόστιμες , πλούσιες σε ωφέλιμα συστατικά και τρώγονται μαγειρεμένες με πολλούς τρόπους αλλά και ωμές . Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό της ρακής αυτή την εποχή από μια αγκινάρα αλατισμένη, πνιγμένη στο λεμόνι.
Το λουλούδι που τρώγεται σαν λαχανικό,είναι το εύκολο ραέτι για ξαφνικούς επισκέπτες και ο συνηθέστερος ρακομεζές στα καφενεδάκια της Κρήτης την Άνοιξη.
Μια ωμή αγκινάρα κομμένη σε φετούλες, συνδυάζεται θαυμάσια με την κλασικά μαρουλοσαλάτα αλλά και με κάθε πράσινη σαλάτα. Η πικράδα της δίνει υπέροχη γεύση σε όλες τις σαλάτες της εποχής.
Η σιλυμαρίνη , ένα από τα κύρια συστατικά της αγκινάρας, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες . Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, είναι από τις καλύτερες πηγές μαγνήσιου , και είναι πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας.
Αν θέλουμε να την καταναλώσουμε ωμή, την καθαρίζουμε από τα εξωτερικά σκληρά φύλλα, και ξεφλουδίζουμε την κωνική βάση κοντά στο κοτσάνι, και κόβουμε την κωνική κορυφή.
Δείτε το βίντεο:
Ταυτόχρονα, τρίβουμε με μια λεμονόκουπα τα μέρη που ξεφλουδίσαμε.
Αν καθαρίζουμε πολλές για να τις μαγειρέψουμε, τις βάζουμε όπως έχω ξαναγράψει σε λεκανίτσα με νερό και μια κουταλιά αλεύρι.
Στην πράσινη σαλάτα της φωτογραφίας έχω βάλει, μαρούλι, κρεμμυδάκι, άνιθο, ρόκα, καρότο σε φλούδες , ελάχιστο άσπρο και κόκκινο λάχανο, και αγκινάρες . Το ντρέσινγκ μπορεί να είναι ένα απλό λαδόξιδο με μια ιδέα βαλσάμικο .
Δοκιμάστε την και σκέτη με μπόλικο λεμόνι και συνδυάστε τη με καρπούς από χλωροκούκια , ελιές και παξιμάδι και μια παγωμένη τσικουδιά!
Αν μαυρίσουν τα χέρια και τα χείλη σας, μη τρομάξετε. Καθαρίζονται εύκολα με μια λεμονόκουπα.
Ο καλύτερος μεζές όπως λες, αυτή την εποχή στους Κρητικούς κουμπάρους μας.
Εδώ οι άγριες αγκινάρες είναι πιο στρογγυλές και ψηλός ο κορμός. Η Κρητικές είναι κοντή η ρίζα και μακρόστενος ο καρπός. Πολύ θα ήθελα μία ρίζα δική σας.
Στην υγειά σου μια ρακή.
Ξύνεις πληγές….στο 'χω ξαναπεί!!!!!!!!
Για δύο λόγους "βάφω" τα χέρια μου μαύρα και δε με νοιάζει: για αγκινάρες και για χλωρά καρύδια!!!!
Marina
Για φέτος νομίζω ότι έχουμε φάει τις περισσότερες αγκινάρες ωμές μαγειρευτές κι έχω βάλει και στον καταψύκτη.
Καλό Σ/Κ
Θαλασσένια εννοείς τις ήμερες που δεν έχουν αγκάθια; Έχουμε και τέτοιες αλλά οι άγριες είναι άλλο πράμα.
Η ρακή σε περιμένει όποτε θέλεις, παγωμένη και δυνατή 🙂
Μαρίνα έπρεπε να με δεις χθες που καθάρισα κάμποσες για να τις καταψύξω. Μόνο από τα φύλλα δεν γνωριζόμουνα 🙂
Ξανθή καλά κάνατε γιατί είναι πολύ καλή τροφή. Κι εγώ έβαλα την πρώτη παρτίδα στην κατάψυξη και έπεται συνέχεια…
Αγαπητέ φίλε είναι καλύτερα από ένα μάγο.
Πόσο υπέροχο αυτό το post.
Κάθε φορά που με εκπλήσσει όλο και περισσότερο.
Θα σας αγκαλιάσει σφιχτά.
Annamaria μου γι άλλη μια φορά με συγκινείς με τα καλά σου λόγια. Ευχαριστώ πολύ 🙂
Εμένα πάλι οι άτιμες μου αρέσουν πολύ αλλά τις αποφεύγω λόγω εντερικών διαταραχών χεχε
Φιλιάαααα
Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου μας έφερνε άγριες αγκινάρες και τις τρώγαμε ωμές ή βραστες. Τι νόστιμες με ούζο Θεέ μου!!! Έτσι όπως τις έχεις καθαρίσει για κατανάλωση ολόκληρες, δεν τις έχω ξαναδεί! Νομιζω ότι πρέπει να έρθω αρκετές φορές στην Κρήτη, για να δοκιμάσω τις διάφορες νοστιμιές που βγαίνουν ανά εποχές. Τι λες; Καλή ιδέα δεν είναι; 🙂
Κική μου ταιριάζουν πάρα πολύ πράγματι με ούζο και με τσικουδιά. Ο μπαμπάς σου είχε δίκιο. Τρώμε το τρυφερό μέρος των φύλλων ωμό. Όση ώρα καθαρίζω μασουλάω…Στην Κρήτη είσαι ευπρόσδεκτη και το ξέρεις 🙂
Καλημέρα Vita
Θυμήθηκα τώρα την σαλάτα με τα Πασχαλινά αυγά που έκανε ο μακαρίτης ο πατέρας μου στην εξοχή τις επόμενες του Πάσχα ημέρες με αγκινάρες και χλωροκούκια. Είχε και ένα ιδιαίτερο τρόπο να τις καθαρίζει με κοφτερό μαχαίρι χωρίς να φεύγει ψίχα με το ξεφύλλισμα.( Μέχρι να καθαρίσουν οι άλλοι τα αυγά και τα χλωροκούκια καθάριζα 10 αγκινάρες έλεγε ).Λάδι πολύ λεμόνι αλάτι, καλό ανακάτεμα και ο κρόκος του αυγού έκανε ένα πολτό πολύ νόστιμο για τις αγκινάρες (ντρέσινγκ το λένε σήμερα?) .Μια σαλάτα που θα μπορούσε να είναι πλήρες γεύμα και έτσι η μητέρα έβαφε πολλά αυγά το Πάσχα. Α! ξέχασα το φρέσκο κρεμμυδάκι στη σαλάτα και αντί για άνηθο μαϊντανό που είχαν ξεσταχυάσει, τρυφερό κιτρόφυλλο ή λεμονόφυλο όταν ακόμα έχουν το μπρούτζινο χρώμα.Μανόλης
Etroga tonous agries agkinares omes sto patriko mou… Sigkinithika diabazontas to post!!!xixi!!! Alitheia! Den einai fovero oi mnimes pou sindeontai me ta fagita???
Μανόλη σ' ευχαριστώ για το σχόλιο! Τι μου θύμησες! Θα την φτιάξω τη σαλάτα και θα την βάλω! Την είχα ολότελα ξεχασμένη και έχω χρόοοοονια να τη φτιάξω!
D&C αλήθεια τρώγατε ωμές αγκινάρες και εκτός Κρήτης; Απ' ότι ξέρω δεν τις τρώνε ωμές σε πολλά μέρη! Χαίρομαι που προκάλεσα τη μνήμη σου!
Μιαμ, μιαμ και καραμιαμ!
θα ξεπεράσω τις μνήμες απο πληγωμένα χέρια που με ακολουθούν δεκαετία και θα ορμήσω στη προτροπή για ωμές αγριοαγκινάρες με παγωμένη ρακή!
Χαιρετώ!!!Μήπως ξέρετε πότε βγαίνουν τα άγριαγκιναράκια του βουνού?Σήμερα ανεβήκαμε σε βουνό της περιοχής μου και είδαμε μόνο το φύλλωμα τους.Απ'ότι παρατήρησα δεν ήταν κομμένα,(ελπίζω δηλαδή)αν γνωρίζεται κάτι παραπάνω μπορείτε να μου στείλετε mail στο mania5521@yahoo.gr Ευχαριστώ πολύ!!!
[…] με ψάρι, με γιαούρτι , με κουκιά, και ωμές σε σαλάτες ή ως μεζέ της ρακής ! Ακόμη και τα αγκιναρόφυλλα αγαπούμε ωμά και […]