Vegan/vegetarian

Τρουφάκια καρύδας νηστίσιμα (αλάδωτα), χωρίς ψήσιμο και με υλικό έκπληξη!

Τα Γαρυπιανά γλυκάκια των 4 υλικών!

Επιμένουμε νηστίσιμα με μια ακόμη συνταγή σήμερα, γιατί και η Μεγαλοβδομάδα το θέλει το γλυκό της αλλά το θέλει απλό και σε υλικά και σε κόπο…

Με την προοπτική της κατανάλωσης των πολλών λιπαρών που περιλαμβάνει το πασχαλινό τραπέζι ακόμη και για τους περισσότερους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, επιλέγουμε  να καταναλώνουμε ελαφριά φαγητά και γλυκά αυτή την εβδομάδα . Χωρίς εκπτώσεις στις γεύσεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην αποχή μας.

Για το γλυκάκι αυτό πολλοί που ξέρουν την ενασχόλησή μου με τις συνταγές μας,  μου έχουν πει πολλές φορές : «Δεν έβαλες το Γαρυπιανό ακόμη και είσαι και δίπλα».

Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές, αλλά δεν είχα φανταστεί την απλότητα στη σύνθεσή του. Όταν πρωτόμαθα τα υλικά του εξεπλάγην. Ρώτησα διάφορες γνωστές από τη Γαρύπα και έμαθα με χαρά ότι την καλύτερη συνταγή την έχει η οικογένεια καλής φίλης και συναδέλφου!

Η συνταγή μου δόθηκε με πολλή προθυμία από τη φίλη μου Α.Α.  στην αυθεντική της μορφή, έκανα κι εγώ τις παρεμβάσεις μου και … έτοιμη η πιατέλα μου με τα νηστίσιμα κεράσματα της Μεγαλοβδομάδας. 

Θεωρώ ότι η ίδια η συνταγή είναι παράδειγμα της γενικότερης τακτικής της κρητικιάς νοικοκυράς: «αξιοποιώ ό,τι έχω και ό,τι παράγω , σε όσες εφαρμογές είναι δυνατόν».  Η Γαρύπα λοιπόν είναι ένα από τα πιο μεγάλα χωριά του Δήμου μας. Το όνομα Γαρύπα (ή Γαρίπα)  σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της περιοχής. 

Πηγή https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%CE%93%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B1_6578.jpg

Το χωριό φημίζεται για τους πολύ εργατικούς του κατοίκους και  την άφθονη παραγωγή πολλών γεωργικών προϊόντων. Ελιές, αμπέλια, κηπευτικά, όλα πρώτης ποιότητας! Ανάμεσα στα υπόλοιπα, διάσημες είναι οι γαρυπιανές πατάτες. Σχεδόν όλες οι οικογένειες παράγουν δικές τους πατάτες και αρκετοί παραγωγοί τις διαθέτουν και στο εμπόριο.

Τι πιο φυσικό λοιπόν από το να χρησιμοποιήσουν το προϊόν τους σε πολλές και διάφορες εφαρμογές; Δεν ξέρω ποιος πρωτόφερε τη συνταγή στην Γαρύπα ή αν είναι επινόηση κάποιας ντόπιας νοικοκυράς αλλά εγώ αυτό το γλυκό το γνώρισα ως γαρυπιανό γλυκό και έτσι σας το συστήνω!

Πρέπει να σημειώσω ότι σε πολύ παλιό τετράδιο συνταγών της μάνας μου (το πρώτο που είχε στο δικό της νοικοκυριό ) υπάρχει συνταγή για αμυγδαλωτά όπου το αμύγδαλο ανακατεύεται με βραστή λιωμένη πατάτα. Ίσως κάποια νοικοκυρά βασιζόμενη σε αντίστοιχη συνταγή  να έκανε αυτήν την παραλλαγή με την καρύδα.

Η  συνταγή με τα αμύγδαλα είναι στο πρόγραμμα μετά τη διαπίστωση ότι η πατάτα δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή στα σημερινά τρουφάκια.  Είχα ένα ενδοιασμό , μήπως χαραμίσω το ακριβούτσικο αμύγδαλο  και δεν την είχα τολμήσει…

 Ας δούμε όμως σήμερα τα τρουφάκια καρύδας με πατάτα.

Υλικά (για 45 περίπου τρουφάκια):

250 gr πατάτες καλής ποιότητας (ζυγισμένες καθαρισμένες)

250 gr κρυσταλλική ζάχαρη

250 gr καρύδα

15-30ml (1-2 κουταλιές σούπας ούζο)

Για το τύλιγμα,  λίγη επιπλέον καρύδα ή τρούφα σοκολάτας ή –σύμφωνα με δική μου παραλλαγή- κουβερτούρα και λίγο ελαιόλαδο.

Επί το έργον:

Βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλες φέτες μέχρι να μαλακώσουν εντελώς αλλά να μη  λιώσουν. Τις στραγγίζουμε τελείως και τις αλέθουμε στο multi ή με το ραβδομπλέντερ ή με μηχανή του πουρέ. 

Όσο είναι ζεστές προσθέτουμε τη ζάχαρη για να λιώσει. Προσθέτουμε και την καρύδα και όσο ούζο χρειαστεί για να γίνει μια σφικτή σχετικά μάζα (επειδή μου φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετά συμπαγής για να πλάθεται, την έβαλα στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα και ήταν πολύ εύκολη στο πλάσιμο).  Αυτό ήταν τελειώσαμε!

Πλάθουμε μπαλάκια και τα τυλίγουμε σε καρύδα ή τρούφα σοκολάτας.

Τα τοποθετούμε σε θήκες για τρουφάκια και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Παρατηρήσεις:

Ευχαριστώ πολύ κι από εδώ τη φίλη που μου παραχώρησε την οικογενειακή συνταγή με τόση προθυμία! 

    • Η αρχική συνταγή ήταν για 1 κιλό από κάθε υλικό, αλλά επειδή τα έκανα για δοκιμή και είχα μόνο 300gr καρύδα στο σπίτι έκανα ¼ της δόσης. Επίσης έβαλα ελάχιστο αλάτι στο βράσιμο της πατάτας.
    • Υποθέτω ότι το ρόλο του ούζου μπορεί να τον παίξει οποιοδήποτε αρωματικό υγρό όπως κάποιο λικέρ ή ανθόνερο ή μαστιχόνερο (ειδικά αν πρόκειται να καταναλωθούν και από παιδιά).
    • Ήδη τα σκέφτομαι αρωματισμένα και με μαστίχα ή βανίλια ή ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς.
    • Τύλιξα 15 τρουφάκια με σοκολάτα. Χρησιμοποίησα 100gr σοκολάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο που έλιωσα σε μπεν μαρί. Όταν έλιωσε, βουτούσα ένα ένα τρουφάκι και το άφηνα σε χαρτί ψησίματος μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Με υγεία και ηρεμία να περάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα…

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές