Τα Γαρυπιανά γλυκάκια των 4 υλικών!
Επιμένουμε νηστίσιμα με μια ακόμη συνταγή σήμερα, γιατί και η Μεγαλοβδομάδα το θέλει το γλυκό της αλλά το θέλει απλό και σε υλικά και σε κόπο…
Με την προοπτική της κατανάλωσης των πολλών λιπαρών που περιλαμβάνει το πασχαλινό τραπέζι ακόμη και για τους περισσότερους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, επιλέγουμε να καταναλώνουμε ελαφριά φαγητά και γλυκά αυτή την εβδομάδα . Χωρίς εκπτώσεις στις γεύσεις, ώστε να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην αποχή μας.
Για το γλυκάκι αυτό πολλοί που ξέρουν την ενασχόλησή μου με τις συνταγές μας, μου έχουν πει πολλές φορές : «Δεν έβαλες το Γαρυπιανό ακόμη και είσαι και δίπλα».
Το έχω δοκιμάσει αρκετές φορές, αλλά δεν είχα φανταστεί την απλότητα στη σύνθεσή του. Όταν πρωτόμαθα τα υλικά του εξεπλάγην. Ρώτησα διάφορες γνωστές από τη Γαρύπα και έμαθα με χαρά ότι την καλύτερη συνταγή την έχει η οικογένεια καλής φίλης και συναδέλφου!
Η συνταγή μου δόθηκε με πολλή προθυμία από τη φίλη μου Α.Α. στην αυθεντική της μορφή, έκανα κι εγώ τις παρεμβάσεις μου και … έτοιμη η πιατέλα μου με τα νηστίσιμα κεράσματα της Μεγαλοβδομάδας.
Θεωρώ ότι η ίδια η συνταγή είναι παράδειγμα της γενικότερης τακτικής της κρητικιάς νοικοκυράς: «αξιοποιώ ό,τι έχω και ό,τι παράγω , σε όσες εφαρμογές είναι δυνατόν». Η Γαρύπα λοιπόν είναι ένα από τα πιο μεγάλα χωριά του Δήμου μας. Το όνομα Γαρύπα (ή Γαρίπα) σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της περιοχής.
Το χωριό φημίζεται για τους πολύ εργατικούς του κατοίκους και την άφθονη παραγωγή πολλών γεωργικών προϊόντων. Ελιές, αμπέλια, κηπευτικά, όλα πρώτης ποιότητας! Ανάμεσα στα υπόλοιπα, διάσημες είναι οι γαρυπιανές πατάτες. Σχεδόν όλες οι οικογένειες παράγουν δικές τους πατάτες και αρκετοί παραγωγοί τις διαθέτουν και στο εμπόριο.
Τι πιο φυσικό λοιπόν από το να χρησιμοποιήσουν το προϊόν τους σε πολλές και διάφορες εφαρμογές; Δεν ξέρω ποιος πρωτόφερε τη συνταγή στην Γαρύπα ή αν είναι επινόηση κάποιας ντόπιας νοικοκυράς αλλά εγώ αυτό το γλυκό το γνώρισα ως γαρυπιανό γλυκό και έτσι σας το συστήνω!
Πρέπει να σημειώσω ότι σε πολύ παλιό τετράδιο συνταγών της μάνας μου (το πρώτο που είχε στο δικό της νοικοκυριό ) υπάρχει συνταγή για αμυγδαλωτά όπου το αμύγδαλο ανακατεύεται με βραστή λιωμένη πατάτα. Ίσως κάποια νοικοκυρά βασιζόμενη σε αντίστοιχη συνταγή να έκανε αυτήν την παραλλαγή με την καρύδα.
Η συνταγή με τα αμύγδαλα είναι στο πρόγραμμα μετά τη διαπίστωση ότι η πατάτα δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή στα σημερινά τρουφάκια. Είχα ένα ενδοιασμό , μήπως χαραμίσω το ακριβούτσικο αμύγδαλο και δεν την είχα τολμήσει…
Ας δούμε όμως σήμερα τα τρουφάκια καρύδας με πατάτα.
Υλικά
Για 45 περίπου τρουφάκια:
250 gr πατάτες καλής ποιότητας (ζυγισμένες καθαρισμένες)
250 gr κρυσταλλική ζάχαρη
250 gr καρύδα
15-30ml (1-2 κουταλιές σούπας ούζο)
Για το τύλιγμα, λίγη επιπλέον καρύδα ή τρούφα σοκολάτας ή –σύμφωνα με δική μου παραλλαγή- κουβερτούρα και λίγο ελαιόλαδο.
Επί το έργον
Βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλες φέτες μέχρι να μαλακώσουν εντελώς αλλά να μη λιώσουν. Τις στραγγίζουμε τελείως και τις αλέθουμε στο multi ή με το ραβδομπλέντερ ή με μηχανή του πουρέ.
Όσο είναι ζεστές προσθέτουμε τη ζάχαρη για να λιώσει. Προσθέτουμε και την καρύδα και όσο ούζο χρειαστεί για να γίνει μια σφικτή σχετικά μάζα (επειδή μου φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετά συμπαγής για να πλάθεται, την έβαλα στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα και ήταν πολύ εύκολη στο πλάσιμο). Αυτό ήταν τελειώσαμε!
Πλάθουμε μπαλάκια και τα τυλίγουμε σε καρύδα ή τρούφα σοκολάτας.
Τα τοποθετούμε σε θήκες για τρουφάκια και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
Ευχαριστώ πολύ κι από εδώ τη φίλη που μου παραχώρησε την οικογενειακή συνταγή με τόση προθυμία!
-
- Η αρχική συνταγή ήταν για 1 κιλό από κάθε υλικό, αλλά επειδή τα έκανα για δοκιμή και είχα μόνο 300gr καρύδα στο σπίτι έκανα ¼ της δόσης. Επίσης έβαλα ελάχιστο αλάτι στο βράσιμο της πατάτας.
- Υποθέτω ότι το ρόλο του ούζου μπορεί να τον παίξει οποιοδήποτε αρωματικό υγρό όπως κάποιο λικέρ ή ανθόνερο ή μαστιχόνερο (ειδικά αν πρόκειται να καταναλωθούν και από παιδιά).
- Ήδη τα σκέφτομαι αρωματισμένα και με μαστίχα ή βανίλια ή ξύσμα κάποιου εσπεριδοειδούς.
- Τύλιξα 15 τρουφάκια με σοκολάτα. Χρησιμοποίησα 100gr σοκολάτα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο που έλιωσα σε μπεν μαρί. Όταν έλιωσε, βουτούσα ένα ένα τρουφάκι και το άφηνα σε χαρτί ψησίματος μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Υπέροχη πρόταση! Εγώ έχω χρησιμοποιήσει γλυκοπατάτα σε γλυκό και έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Καλό Πάσχα!
Θα χαρώ να τα δοκιμάσεις Άρη και να κάνεις τις παρεμβάσεις σου! Καλό Πάσχα και σε σένα!
Χαίρομαι που σας άρεσαν. Καλοφάγωτα!
Φαίνεται τέλειο. Λατρεύω την κρητική κουζίνα αν και είμαι από την Μεσσηνία
Καλησπέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Κι εγώ εκτιμώ πολύ τη δική σας κουζίνα και τα προϊόντα σας (έχω πολύ στενό συγγενή από τη Μεσσηνία και τα γνωρίζω). Καλό Πάσχα να έχουμε!
Καλησπερα σας!!!!Πολυ καλη προταση και συνταγη εχω να πω,και εξεπλαγην με την πατατα μεσα!!!Τα εφτιαξα κατευθειαν και μαλιστα εκανα δυο δοσεις!!! Εγω δεν ειχα ουζο και εβαλα λικερ περγαμο και ξυσμα απο ενα λεμονι και αρωμα-σκονη βανιλια στην μια
δοση!!!Τα τρουφακια νηστισιμα η’ αρτησιμα δεχονται πολλες παραλαγες και ειναι ευκολο και ωραιο γρηγορο γλυκο!!!!Τα συγκεκριμενα μου εγινα πεντανοστημα-γευστικοτατα δεν καταλαβαινεις οτι εχει πατατα μεσα και πολυ οικονομικα εχω να πω με πεντε ευρω το πολυ εισαι κομπλε καπου εκει εξαρταται βεβαια κια τι υλικα εχεις στο σπιτι!!!!!Προσωπικα ειναι η’ καλυτερη και ωραιωτερη συνταγη σε τρουφακια νηστισιμη που εχω δοκιμασει ποτε μπραβο σας για την ιδεα και συνταγη αυτην!!!!!Συνχαρητηρια!!!’Ααα ξεχασα να προσθεσω οτι εγω εβρασα κανονικα την πατατα οπως λεει,της στραγγισα στο σουρωτηρι και μετα της εβαλα πανω στον παγκο για κανια μιση ωριτσα σε πετσετα με αποροφιτικο χαρτι για να φυγουν τα πολλα υγρα-νερο και αν στεγνωσει πιο καλα και μετα για να την λιωσω με την ζαχαρη εβαλα την πατατα στον φουρνο μικροκοιματων να ζεσταθει για εναμιση λεπτο και μετα εριξα την κρυσταλικη ζαχαρη να λιωσει και τα χτυπισα και λιγο στο μπλεντερ και μετα προσθεσα και τα υπολιπα υλικα!!!!!’Αυτα απο ‘μενα !!!!Καλη ‘Ανασταση με υγεια σε ολους ευχομαι!!!!
Χαίρομαι που σας άρεσαν! Ναι η πατάτα δεν γίνεται καθόλου αντιληπτή! Και του χρόνου να είστε καλά. Καλό Πάσχα να έχουμε.
Μια ερωτηση παρακαλω που δεν διευκρινιζετε απο την καρυδα που ριχνουμε μεσα στα υλικα κραταμε λιγη απο αυτην για να τ6α τυλιξουμε και απ’ εξω στο τελος μετα για πειτε μας ετσι ακνετε η’ οχι????
Νομίζω ότι διευκρινίζεται γιατί εκεί που λέω “για το τύλιγμα” αναφέρω λίγη επιπλέον καρύδα κλπ κλπ. Καλό Πάσχα!
‘Αααα ξεχασα να σας πω οτι στην δευτερη δοση εβαλα ποτο-λικερ καρυδι και ξυσμα πορτοκαλι,πολυ ωραια γευστικα και ετσι εγιναν!!!’Επισης οποιος θελει μπορει να βαλει μεσα και γλυκο του κουταλιου το φρουτο μονο (οχι σιροπι) και επισης μπορει να κοψει και κομματια απο φρου’ι’ γλασσε που πουλανε μερικα μαγαζια κερασματα ειναι γλυκακια συσκευασμενα!!!!Υ.Γ. Τωρα το προσεξα οτι λετε επιπελον καρυδα για το Τυλιγμα!!!!’Αντε περιμενουμε και αλλες ωραιες ετσι απλες και ανατρεπτικες τετοιες οικονομικες συνταγες καλη μου Κυρια και νοικοκυρα!!!!!!!Σας ευχαριστουμε και σας φιλω!!!!!
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Χαίρομαι που φτιάξατε τόσες παραλλαγές! Μπράβο σας!
Διευκρινιση” ‘Αρα η’ ακρυδα παει περαν τον 250 γραμμαριων που γραφετε αρχικα,παει παραπανω δηλαδη περισσοτερη χρειαζεται για να τα τυλιξουμε κιολας!!!!!!!
Μπορεί κάποιος να θέλει να τα τυλίξει με τρούφα ή σοκολάτα γι αυτό γράφω χωριστά τα υλικά τυλίγματος.
‘Αρη εχω απορια πεσμας σε παρακαλω πολυ, σε πιο γλυκο εχεις χρησημοποιησει γλυκοπατατα??????Και αν ειναι ωραιο θελουμε την συνταγη!!!!!!!
Εξαιρετικά τα τρουφάκια καρύδας
Ευχαριστώ πολύ!
Γεια σας! Φαινονται πολυ νοστιμα! Ηθελα να ρωτησω αν φυλασσονται στο ψυγειο ή οχι και ποσο περιπου μπορουν να κρατησουν; ρωταω γιατι νομιζω πως η βραστη πατατα χαλαει γρηγορα.
Καλησπέρα σας. Ναι φυλάσσονται στο ψυγείο. Εμείς τα κρατήσαμε μια εβδομάδα στο ψυγείο και ήταν μια χαρά. Η προσθήκη ζάχαρης λειτουργεί ως συντηρητικό πιστεύω γιατί πράγματι η βραστή πατάτα δεν κρατά…
Πολυ ωραια! Τωρα τη Σαρακοστη θα τα φτιαξω σιγουρα! Σας ευχαριστώ πολυ για την απαντηση σας!
Θα χαρώ πολύ να σας αρέσουν! Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για τις επισκέψεις και τα σχόλια!
τα έφτιαξαν στο μνημόσυνο του μπαμπά μου κ τρελάθηκαν όλοι…
Ευχαριστώ πολύ που εμπιστευτήκατε τη συνταγή! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Ζωή σε σας να θυμάστε τον μπαμπά σας.
Συγχαρητήρια για της παραδοσιακές συνταγές ! Μόλις σήμερα ανακάλυψα το site σας ,κ θα φτιάξω τα τρουφακια καρύδας ευχαριστώ !απο Toronto Canada ❣️
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Θα χαρώ να έχω εντυπώσεις και παρατηρήσεις σας!
Τι συγκινηση!!! το χωριο μου……οπωσδηποτε θα τα δοκιμασω….. 🙂
Κοντοχωριανές λοιπόν! Αρκαλοχώρι εμείς…Να είστε καλά!