Αλμυρά

Ψαρόσουπα

Ψαρόσουπα

Από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές σούπες!

Η ψαρόσουπα βέβαια είναι παντός καιρού και χρόνου, αλλά για την περιοχή μου είναι το εθιμικό πιάτο Του Ευαγγελισμού. Μεθαύριο και η θρησκεία μας όχι απλώς επιτρέπει το ψάρι εν μέσω σαρακοστής, αλλά το επιβάλλει. «Αν δεν μπορείς να αγοράσεις  ή να ψαρέψεις, να βρεις να γλύψεις έστω ένα ψαροκόκκαλο ακόμη κι απ’ το δρόμο» λέει το έθιμο στα μέρη μας.  Στα μέρη μας παλιότερα  δεν ήταν καθιερωμένος ο μπακαλιάρος-σκορδαλιά της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ψαρόσουπα

Ψάρι έλεγε το έθιμο κι όπως νάναι!  Φυσικά   ο μπακαλιάρος  είχε τη θέση του, αλλά  συχνότερα  γινόταν βραστός, πλακί ή με μάραθα και άλλα χορταρικά.Επίσης  φαγητό της ημέρας ήταν ο σαλμός πλακί. Σαλμούς λέγανε  κονσέρβες ψαριού,  και τις έφτιαχναν με μπόλικα κρεμμυδάκια και μαϊντανό στην κατσαρόλα.Αλλά και οποιοδήποτε άλλο ψάρι πλακί στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, είναι ακόμη και σήμερα το «δεύτερο πιάτο» σε πολλά σπίτια. Το πρώτο είναι ψαρόσουπα.

Ψαρόσουπα

Στο σπίτι μας η ψαρόσουπα της ημέρας γίνεται συνήθως από τη μάνα μου και το γεύμα έχει εορταστική χροιά για ευνόητους λόγους. Έτσι υπάρχει και πρώτο και δεύτερο  και τρίτο πιάτο . Συνήθως  είναι πια- μετά το συγχρωτισμό με βορειοελλαδίτες – μπακαλιάρος  σκορδαλιά! Η ψαρόσουπα της γιαγιάς όπως τη λένε τα εγγόνια της είναι ανεπανάληπτη. Όπου αλλού κι αν φάνε, δεν λέει λένε…

Η συνταγή της ψαρόσουπας λοιπόν σήμερα . Όλο αναβαλλόταν η δημοσίευσή της και τώρα ήρθε επιτέλους η ώρα της. Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικά μαγειρέματα  γι αυτό οι διαφορετικές ποσότητες λαχανικών και τα διαφορετικά ψάρια.

Ψαρόσουπα

Παρατηρήσεις

1)Στην ψαρόσουπα δεν χτυπώ χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους για να μη γίνει πολύ αφρώδης. Γι αυτό εξάλλου βάζουμε και λιγότερα αυγά από την αντίστοιχη ποσότητα κρεατόσουπας Μάλιστα, πολλοί δεν την θέλουν την ψαρόσουπα αυγοκομμένη.

2)Ειδικά η ψαρόσουπα του Ευαγγελισμού, γίνεται με αλευρολέμονο  λόγω της νηστείας. Χτυπάμε  2-3 κουταλιές αλεύρι με το λεμόνι και προσθέτουμε μετά λίγο λίγο το ζουμί όπως στο αυγολέμονο. Μόνο που τώρα αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις για να μη μυρίζει αλευρίλα…

3)Επίσης η ποσότητα του ρυζιού είναι θέμα γούστου. Σ’ εμάς δεν αρέσει πολύ ρύζι στην ψαρόσουπα οπότε βάζω μισή κούπα στα 3 περίπου λίτρα ζουμί.

4)Αν τα ψάρια είναι διαφόρων μεγεθών , βάζουμε πρώτα τα μεγαλύτερα και μετά από λίγο τα πιο μικρά. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο και τα “συναρμολογούμε” στο σερβίρισμα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο