Η “εκ των ων ουκ άνευ” της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής!
Άλλη μια ταραμοσαλάτα κοντά στις πολλές που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες. Η δική μου είναι με ψωμί, με μπόλικο ελαιόλαδο και αρκετό λεμόνι. Ταραμοσαλάτα-αφρός αλλά όχι ρευστή. Σφικτή και αφράτη!
Την πρώτη φορά που έφτιαξα ταραμοσαλάτα, μια Καθαρά Δευτέρα με όλη σχεδόν την οικογένεια σε απαρτία, την δοκίμασαν οι δύσκολες δοκιμάστριες της οικογενείας η μάνα μου και η θεία Μ. , σούφρωσαν χωρίς καμιά επιείκεια τα χείλη και απεφάνθησαν ομού μαζί και οι δύο: « Λύσσα»!
“Δεν μου ήρθε” βέβαια καθόλου, αλλά πάλι κι εμένα δεν μου θύμιζε τη δική τους βελούδινη ταραμοσαλάτα. Αλμυρή σχετικά και κοκκώδης , δεν απορρίφτηκε από τους υπόλοιπους (μπορώ να πω ότι άρεσε στους άνδρες της οικογενείας, γιατί το τραβούσε το ρακάκι) αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα.
Αμέσως μετά ακολούθησε ο διάλογος:
– Πόσο λάδι έβαλες;
– 1,5 κούπα
– Σε πόσο ταραμά;
– 200 γραμμάρια ήταν…
Έκρηξη! Και ειρωνικό γελάκι ….
-Σιγά! και ήθελες να φτιάξεις ταραμοσαλάτα απαιτήσεων!Δεν ρωτάς όμως (ύψωμα φρυδιού)…Σε 50 δράμια ταραμά ένα μεσοκαδιάρικο* μπουκάλι λάδι τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω! Όσο σηκώσει…
Όσο σηκώσει! Η χειρότερή μου έκφραση όσον αφορά τις συνταγές εκείνα τα χρόνια. Τώρα τη λέω κι εγώ σε πολλά υλικά, σε πολλές συνταγές! Απέκτησα μάτι … Με τα χρόνια κάτι χάνεις , κάτι αποκτάς.Έκαμα γρήγορα τις μετατροπές στο μυαλό μου.
Σε 160 γραμμάρια ταραμά μισή οκά λάδι δηλαδή 640 γραμμάρια! Σιγά μη τσιγγουνευόταν το λάδι στη Κρήτη όσοι είχαν δικές τους ελιές! Εν τω δικαίω η κρητική ταραμοσαλάτα έχει περισσότερο αναλογικά λάδι από όλες τις υπόλοιπες, έτσι δεν είναι;
– Και πόσο ψωμί; Μήπως έβαλα λίγο γι αυτό είναι αλμυρή;
– Δεν έχει μεγάλη σημασία το ψωμί. Μερικές (ανέφεραν και ονόματα αξιόπιστων νοικυκυρών) δεν βάζουν και καθόλου.
Μετά λοιπόν από δοκιμές και πειράματα, η αναλογία στη συνταγή των μαμαδοθειάδων μου είναι η παρακάτω:
Υλικά
150- 200 γραμμάρια ταραμάς λευκός
1 ψωμί μισού κιλού (που δεν είναι ποτέ μισό κιλό) άσπρο συμπαγές ,όχι «σφουγγαρένιο». Καλό είναι το προζυμένιο. Οπωσδήποτε μπαγιάτικο 2-3 ημερών αλλιώς γίνεται σαν “λάσπη” όταν βραχεί.
750ml – 1 lt ελαιόλαδο (ναι! ναι! ναι! ένα ολόκληρο λίτρο)
1 κούπα χυμό λεμονιού ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ ξινή
Υπενθυμίζω ότι οι αναλογίες της αρχικής συνταγής ήταν (50 δράμια=160gr ταραμάς με 1/2 οκά = 640gr λάδι, καθόλου κακές!)
Επί το έργον
Δείτε στο βίντεο μας πώς μπορείτε να φτιάξετε την ταραμοσαλάτα και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο!
Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, καθαρίζουμε την κόρα (αυτό μπορεί να γίνει και μετά) και το μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον ταραμά με μια κουταλιά λάδι ή λεμόνι ή νερό και τον χτυπάμε με μίξερ χεριού να «σπάσει» λίγο. Προσθέτουμε το ψωμί αφού αφαιρέσουμε την κόρα (αν δεν την έχουμε αφαιρέσει πριν από το μούσκεμα), και αφού το σφίξουμε να στραγγίξουν όλα τα νερά του. Όταν αναμειχθούν καλά , αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι εναλλάξ με το λεμόνι.
Στα μισά της διαδικασίας…. |
Χτυπάμε να απορροφηθεί το λάδι και μετά ξαναπροσθέτουμε. Λάδι-χτύπημα-λεμόνι –χτύπημα -λάδι- χτύπημα λεμόνι μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα. Η ταραμοσαλάτα με την παραπάνω συνταγή, δεν είναι ρευστή. Είναι κρεμμώδης και απαλή αλλά δεν πέφτει από το κουτάλι. Όσο το λάδι απορροφάται μπορούμε να προσθέτουμε! Αλλά εγώ δεν το παρακάνω…
Με εμφανή τα σημάδια του πιρουνιού αλλά στο …ύψος της! |
Όταν τελειώσουν τα υλικά μας, τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγο και τη σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.
* Μπουκάλι που χωρούσε μισή οκά.
Παρατηρήσεις
Παρατηρήσεις:
1) Οι παραπάνω ποσότητες δίνουν αρκετή ταραμοσαλάτα. Συνήθως κάνω τη μισή δόση. Διατηρείται στο ψυγείο ολόκληρη εβδομάδα. Έχει συμβεί να κάνω και με 50 γραμμάρια ταραμά, δηλαδή το ¼ της δόσης , σε φοιτητική κουζίνα όπου είχα μόνο multi. Έγινε πολύ καλή και πιο γρήγορα, αλλά είχε μεγαλύτερη φασαρία άνοιξε-κλείσε για να προσθέσουμε τα υλικά.
2) Αν μας αρέσει κοκκώδης και όχι με υφή βελούδινη όπως είναι η συγκεκριμένη, βάζουμε στις παραπάνω ποσότητες ταραμά και ψωμιού, 1,5 κούπα λάδι.Έτσι μειώνουμε και τις θερμίδες.
3) Δεν συνηθίζουμε το κρεμμύδι στην οικογενειακή μας συνταγή. Είναι ωραίο την πρώτη μέρα κατά τη γνώμη μου αλλά όταν μείνει «χαλάει» τη γεύση της ταραμοσαλάτας.
4) Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά πρέπει να έχει και απαλή γεύση. Να μη «καίει» τον ουρανίσκο.
5) Το “όσο σηκώσει” έχει τη σημασία ότι όσο απορροφά το λάδι θα προσθέτουμε. Και πράγματι η ποσότητα του ελαιολάδου “παίζει” ως και 150ml, μπορεί και παραπάνω αν βάλουμε περισσότερο ψωμί!
6) Αν προτιμάτε μια “εναλλακτική” ταραμοσαλάτα, δείτε την εξαιρετική ταραμοσαλάτα μου με αβοκάντο (κλικ στη φωτογραφία)
Καλή Σαρακοστή και στους νηστεύοντες και στους μη νηστεύοντες!
Βρείτε μας:
Και του χρόνου να είσαι καλά! Με βοήθησες να καταλάβω γιατί η ταραμοσαλάτα μου είναι… όπως είναι! Βάζω λίγο λάδι και περισσότερο ψωμί! Τώρα καταλαβα! Ευχαριστώ Vita μου
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ!!
Α!ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ..ΠΟΛΥ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΨΩΜΙ…
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!
Ο πατέρας μου έφτιαχνε έτσι την ταραμοσαλάτα, εγώ την έχω εξελίξει με αγκινάρες και η κόρη παραδοσιακά με πατάτα.
Το λάδι εμένα μου φαντάζει πολύ αλλά θα φτιάξω λίγη για δοκιμή.
Καλή Σαρακοστή
Αυτές οι παλιές πως τα έκοβαν όλα με το μάτι!!!
Εμένα με τρελαίνουν όταν λένε για το αλεύρι όσο πάρει σε διάφορες συνταγές και δυσκολεύομαι να καταλάβω….
Και του χρόνου!
Καλή Σαρακοστή!
Η μανούλα μου την φτιάχνει έτσι. Και εκείνη το κρεμμύδι δεν το βάζει για τον ίδιο λόγο!
Καλή Σαρακοστή!
Και του χρόνου, και του χρόνου!!
Εγώ στην ταραμοσαλάτα μου δεν βάζω ούτε πατάτα, ούτε ψωμί, μόνο λάδι!
Καλή Σαρακοστή εύχομαι!
Καλή Σαρακοστή και μπράβο για τη συνταγή!
Έτσι το κάνει κι η μητέρα μου,χωρίς κρεμμύδι και με μπόλικο λάδι!
Ένα βιβλίο μαγειρικής του 1972, της Σοφίας Σκούρα, που κοσμεί τη βιβλιοθήκη μας, αναφέρει για τη συνταγή της ταραμοσαλάτας. "50 δράμια ταραμά, 50 δράμια ψίχα ψωμιού, 1,5-2 φλυτζάνες λάδι, λεμόνι οσο πάρει, μαιντανό ψιλοκομμένο και σταγόνες κρεμμυδιού προαιρετικά". Πιστεύω οτι η παραπάνω συνταγή, είναι κοντά στη δική σου. Τελικά και οι αναλογίες των υλικών, είναι θέμα γούστου! Καλή Σαρακοστή!
Αγγελική μου, μόνο να το προσθέτεις σιγά σιγά να απορροφάται και εναλλάξ με το λεμόνι…
Λούρδη επιμένω βέβαια ατο λίγο λίγο :-)…
Ξανθή πολύ ενδιαφέρουσα η εκδοχή με τις αγκινάρες και πιο "διαίτης". Θα δοκιμαστεί!
Έφη όσο περνούν τα χρόνια "κόβει" και το δικό μας το μάτι 🙂
mia maria,κάτι ήξεραν οι πιο παλιές για αυτές τις κλασικές συνταγές!
Έλενα είμαι σίγουρη ότι θα είναι σαν μους! Όλο λέω ότι θα κάνω την εκδοχή με το σκέτο λάδι και όμως το αφήνω για επόμενη φορά …
Δέσποινα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλώς όρισες! Κρητικοπούλα άν κατάλαβα καλά;
Ζαχαρία έχεις δίκιο. Το περί ορέξεως… είναι σοφή κουβέντα! Και για καθένα η μαγειρική της μαμάς του ακόμη και η καλύτερη να μην είναι, κρίνεται υποκειμενικά…
Και πού να δουν τη δική μου, που έχει μισή κούπα λάδι! χαχαχα! Καλή σαρακοστή!
Κική δυστυχώς θα αποφύγω να την ξαναφτιάξω γιατί είμαι …επιρρεπής και είναι δυναμίτης θερμίδων!
[…] και εξαιρετικά υγιεινή εναλλακτική εκδοχή της κλασικής ταραμοσαλάτας ! Αν κάποιοι αναρωτηθούν «μα πόσο κρητική […]
Λατρεύω τη σελίδα σας, δεν δίνει απλά συνταγές, λέει ιστορίες γύρω από το κάθε φαγητό, γλυκό κλπ. Φέτος έφτιαξα και τη λαγάνα, τέλεια και πολύ εύκολα !!!
Σας ευχαριστώ πολύ! Ναι, αυτό είναι ένα από τους στόχους μας. Να μην είναι οι αναρτήσεις μας απλή παράθεση υλικών και χαίρομαι που τον εκτιμάτε!
Όπως πάντα εξαιρετική!!!!!!! Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σου κ τον τρόπο που τις προσφέρεις!!!! Οικείος,φιλικός,είσαι θησαυρός!!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!
ετσι την εκανε και η γιαγια μου ετσι την κανω και εγω…φυσικα χωρις κρεμυδι σκορδο κλπ που βλεπω σχεδον σε ολες της συνταγες στο ιντερνετ …καλη σαρακοστη σε ολους !
Ευχαριστώ πολύ! Έχετε δίκιο, κυκλοφορούν τόσες παραλλαγές που μπορεί να είναι νόστιμες αλλά δεν είναι παραδοσιακές ταραμοσαλάτες…
Καλησπερα !
προσπαθησα για πρωτη φορα να την φτιαξω , αλλα μου πικριδε …γιατι ?
Ίσως έφταιγε το λάδι σας. Πρέπει να είναι απαλό! Ξαναπροσπαθείστε!
εμενα γιατι μου πικρισε Κ Vita, λετε να εφταιγε το λαδι ?
Ναι, θέλει απαλό λάδι! Πολλοί βάζουν μισό-μισό με σπορέλαιο γι αυτόν τον λόγο!
ευχαριστω πολυ Κ Βαγγελιω ! θα ξαναπροσπαθησω !