Tαραμοσαλάτα (VIDEO)

Η «εκ των  ων ουκ άνευ» της Σαρακοστής! 

Άλλη μια ταραμοσαλάτα κοντά στις πολλές που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες. Η δική μου είναι με ψωμί, με μπόλικο ελαιόλαδο και αρκετό λεμόνι. Ταραμοσαλάτα-αφρός αλλά όχι ρευστή. Σφικτή και αφράτη! 

Την πρώτη φορά που έφτιαξα ταραμοσαλάτα, μια Καθαρά Δευτέρα με όλη σχεδόν την οικογένεια σε απαρτία, την δοκίμασαν οι δύσκολες δοκιμάστριες της οικογενείας η μάνα μου και η θεία Μ. , σούφρωσαν χωρίς καμιά επιείκεια τα χείλη και απεφάνθησαν ομού μαζί και οι δύο: « Λύσσα»!

«Δεν μου ήρθε» βέβαια καθόλου, αλλά πάλι κι εμένα δεν μου θύμιζε τη δική τους βελούδινη ταραμοσαλάτα. Αλμυρή σχετικά και κοκκώδης , δεν απορρίφτηκε από τους υπόλοιπους (μπορώ να πω ότι άρεσε στους άνδρες της οικογενείας, γιατί το τραβούσε το ρακάκι) αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα.

 

 

Αμέσως μετά ακολούθησε ο διάλογος:

– Πόσο λάδι έβαλες;
– 1,5 κούπα
– Σε πόσο ταραμά;
– 200 γραμμάρια ήταν…

 

Έκρηξη! Και ειρωνικό γελάκι ….

-Σιγά! και ήθελες να φτιάξεις ταραμοσαλάτα απαιτήσεων!Δεν ρωτάς όμως (ύψωμα φρυδιού)…Σε 50 δράμια ταραμά ένα μεσοκαδιάρικο* μπουκάλι λάδι τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω! Όσο σηκώσει…

Όσο σηκώσει! Η χειρότερή μου έκφραση όσον αφορά τις συνταγές εκείνα τα χρόνια. Τώρα τη λέω κι εγώ σε πολλά υλικά, σε πολλές συνταγές! Απέκτησα μάτι … Με τα χρόνια κάτι χάνεις , κάτι αποκτάς.Έκαμα γρήγορα τις μετατροπές στο μυαλό μου.

Σε 160 γραμμάρια ταραμά μισή οκά λάδι δηλαδή 640 γραμμάρια! Σιγά μη τσιγγουνευόταν το λάδι  στη Κρήτη όσοι είχαν δικές τους ελιές! Εν  τω δικαίω η κρητική ταραμοσαλάτα έχει περισσότερο αναλογικά λάδι από όλες τις υπόλοιπες, έτσι δεν είναι;

– Και πόσο ψωμί; Μήπως έβαλα λίγο γι αυτό είναι αλμυρή;
– Δεν έχει μεγάλη σημασία το ψωμί. Μερικές (ανέφεραν και ονόματα αξιόπιστων νοικυκυρών) δεν βάζουν και καθόλου.

Μετά λοιπόν από δοκιμές και πειράματα, η αναλογία στη συνταγή των μαμαδοθειάδων μου είναι η παρακάτω:

Υλικά:

150- 200 γραμμάρια ταραμάς λευκός

1 ψωμί μισού κιλού (που δεν είναι ποτέ μισό κιλό) άσπρο συμπαγές ,όχι «σφουγγαρένιο». Καλό είναι το προζυμένιο. Οπωσδήποτε μπαγιάτικο 2-3 ημερών αλλιώς γίνεται σαν «λάσπη» όταν βραχεί.

750ml – 1 lt ελαιόλαδο (ναι! ναι! ναι! ένα ολόκληρο λίτρο)

1 κούπα χυμό λεμονιού ή λιγότερο αν δεν μας αρέσει πολύ ξινή 

Υπενθυμίζω ότι οι αναλογίες της αρχικής συνταγής ήταν (50 δράμια=160gr ταραμάς με 1/2 οκά = 640gr λάδι, καθόλου κακές!) 

Επί το έργον:

Δείτε στο βίντεο μας πώς μπορείτε να φτιάξετε την ταραμοσαλάτα και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο!

 

Κόβουμε σε φέτες το ψωμί, καθαρίζουμε την κόρα (αυτό μπορεί να γίνει και μετά) και το μουσκεύουμε σε μπόλικο νερό.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον ταραμά με μια κουταλιά λάδι ή λεμόνι ή νερό και τον χτυπάμε με μίξερ χεριού να «σπάσει» λίγο. Προσθέτουμε το ψωμί αφού αφαιρέσουμε την κόρα (αν δεν την έχουμε αφαιρέσει πριν από το μούσκεμα), και αφού το σφίξουμε να στραγγίξουν όλα τα νερά του. Όταν αναμειχθούν καλά , αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι εναλλάξ με το λεμόνι.

Στα μισά της διαδικασίας….

Χτυπάμε να απορροφηθεί το λάδι και μετά ξαναπροσθέτουμε. Λάδι-χτύπημα-λεμόνι –χτύπημα -λάδι- χτύπημα λεμόνι  μέχρι να απορροφηθεί όλη η ποσότητα. Η ταραμοσαλάτα με την παραπάνω συνταγή, δεν είναι ρευστή. Είναι κρεμμώδης και απαλή αλλά δεν πέφτει από το κουτάλι. Όσο το λάδι απορροφάται μπορούμε να προσθέτουμε! Αλλά εγώ δεν το παρακάνω…

Με εμφανή τα σημάδια του πιρουνιού αλλά στο …ύψος της!

 Όταν τελειώσουν τα υλικά μας, τη βάζουμε στο ψυγείο για λίγο και τη σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.

* Μπουκάλι που χωρούσε μισή οκά.

Παρατηρήσεις:

1) Οι παραπάνω ποσότητες δίνουν αρκετή ταραμοσαλάτα. Συνήθως κάνω τη μισή δόση. Διατηρείται στο ψυγείο ολόκληρη εβδομάδα. Έχει συμβεί να κάνω και με 50 γραμμάρια ταραμά, δηλαδή το ¼ της δόσης , σε φοιτητική κουζίνα όπου είχα μόνο multi. Έγινε πολύ καλή και πιο γρήγορα, αλλά είχε μεγαλύτερη φασαρία άνοιξε-κλείσε για να προσθέσουμε τα υλικά.

2) Αν μας αρέσει κοκκώδης και όχι με υφή βελούδινη όπως είναι η συγκεκριμένη, βάζουμε στις παραπάνω ποσότητες ταραμά και ψωμιού, 1,5 κούπα λάδι.Έτσι μειώνουμε και τις θερμίδες.

3) Δεν συνηθίζουμε το κρεμμύδι στην οικογενειακή μας συνταγή. Είναι ωραίο την πρώτη μέρα κατά τη γνώμη μου αλλά όταν μείνει «χαλάει» τη γεύση της ταραμοσαλάτας.

4) Εννοείται ότι το λάδι πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Δεν φτάνει μόνο να έχει χαμηλή οξύτητα, αλλά πρέπει να έχει και απαλή γεύση. Να μη «καίει» τον ουρανίσκο.
 
5) Το «όσο σηκώσει» έχει τη σημασία ότι όσο απορροφά το λάδι θα προσθέτουμε. Και πράγματι η ποσότητα του ελαιολάδου «παίζει» ως και 150ml, μπορεί και παραπάνω αν βάλουμε περισσότερο ψωμί! 

6) Αν προτιμάτε μια «εναλλακτική» ταραμοσαλάτα, δείτε την εξαιρετική ταραμοσαλάτα μου με αβοκάντο (κλικ στη φωτογραφία) 

Καλή Σαρακοστή και στους νηστεύοντες και στους μη νηστεύοντες!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email