Αυγά για στόλισμα, βαμμένα με κλωστές! (VIDEO)

Τα “ἐκ τῶν ὧν οὐκ ἄ­νευ” της πασχαλινής διακόσμησης σε πολύ όμορφη εκδοχή! 

Οι μέρες τούτες είναι φορτισμένες και φορτωμένες πολλώ λογιώ. Με αρώματα και γεύσεις, με μνήμες και αναμνήσεις, με αυξημένη την αίσθηση της απουσίας και της παρουσίας. Με εικόνες και αρώματα λουλουδιών και γλυκισμάτων,  με ακούσματα και μελωδίες που συγκινούν. Ακόμη και οι χιλιοπαιγμένες στην τηλεόραση ταινίες έχουν εγγυημένη τηλεθέαση. Ιστορία που συγκινεί πάνω από  2000 χρόνια την ανθρωπότητα το Θείο Δράμα,  και ο καθένας την περνά μέσα από τα προσωπικά του φίλτρα και τη βιώνει με το δικό του τρόπο.

Όπως κι αν έχει όλοι εμείς  ανεξάρτητα από το αν είμαστε θρησκόληπτοι ή θρησκευόμενοι ή απλά βαφτισμένοι χριστιανοί, θα φροντίσουμε να στολίσουμε, να ψήσουμε, να ψάλλουμε, να τραγουδήσουμε εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι , συνήθως ανεξάρτητοι από τη θέλησή μας.

Αναπόσπαστο  κομμάτι της πασχαλινής διακόσμησης είναι τα αυγά. Από το πιο μικρό φτωχόσπιτο ως την πιο πλούσια έπαυλη, Πάσχα χωρίς αυγά  δεν νοείται. Αυγά κόκκινα, αυγά πολύχρωμα, αυγά εμπριμέ, πολλές φορές αληθινά αριστουργήματα!Διακοσμημένα αυγά φτιάχνουν σε όλο τον κόσμο, χριστιανικό και μη.  Πιο διάσημα απ’ όλα, αληθινά αριστουργήματα, είναι τα αυγά του Φαμπερζέ.

 

«Ο τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ παρήγγειλε το πρώτο από τα αυγά αυτά για την τσαρίνα Μαρία Φιοντόροβα το 1884, ενώ ο διάδοχός του Νικόλαος Β΄ συνέχισε την παράδοση, παραγγέλλοντας στον Οίκο Φαμπερζέ δύο αυγά κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του και ένα για τη σύζυγό του αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Μέχρι την επανάσταση είχαν κατασκευαστεί 54 πασχαλινά αυγά Φαμπερζέ και κανένα από αυτά δεν ήταν ίδιο με άλλο»

Πηγή 

 

Μια αναζήτηση στη google θα σας αφήσει έκπληκτους την ομορφιά τους! Εκτός όμως από τα πανάκριβα αυτά και άλλα αυγά, πολλές φορές με ευτελή υλικά φτιάχνουμε πανέμορφα αυγουλάκια για τα σπίτια μας.  

Τα κόκκινα συνηθίζουμε να τα βάφουμε παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη. Όλα τα άλλα μπορούμε να τα φτιάξουμε πιο μπροστά. Έτσι σήμερα φτιάξαμε τα αυγά μας με κλωστές φλος, και σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε μια ακόμη τεχνική.  Ήδη στο site υπάρχουν αυγά βαμμένα με ριζάρι και αυγά βαμμένα με φόδρες.

Υλικά:

Αυγά (είναι  κατάλληλα και τα λευκά και τα πιο σκούρα)

Κλωστές φλος

Αλουμινόχαρτο σε κομμάτια που να τυλίγουν τα αυγά

Ξύδι από κρασί (100ml / lt νερού)

Ελαιόλαδο  για το γυάλισμα

Προαιρετικά, μαργαρίτες και φυλλαράκια

Επί το έργον:

Δείτε το – ελπίζουμε αναλυτικό βίντεο- για τον τρόπο που τα φτιάχνουμε, κι αν έχετε απορίες, ρωτήστε μας! Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα video! 

Παρατηρήσεις:

  • Αν βάλουμε φυλλαράκια ή λουλουδάκια είναι πολύ πιο βολικό να είναι μεγάλες οι κλωστές μας και να τις τυλίξουμε γύρω από αυτά.
  • Αν μας δυσκολεύει το τύλιγμα με τις μακριές κλωστές τις βρέχουμε και αυτές εκτός από τα αυγά.
  • Με το ξύδι ξεβάφουν καλύτερα οι κλωστές. Μην το παραλείψετε.
  • Όσο πιο καλά καλυφθούν τα αυγά τόσο πιο επιτυχημένα είναι κατά τη γνώμη μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας απασχολεί και το κάθε τετραγωνικό χιλιοστό! Ειδικά σ’ εκείνα με τα μικρά κομματάκια το τύλιγμα στο αλουμινόχαρτο βοηθά στο να καλυφθούν τα κενά.
  • Δεν αφήνουμε να κοχλάζει έντονα το νερό. Παρόλο που είναι προφυλαγμένα και σπάνια σπάζουν, καλύτερα να βράζουν ήπια! 
  • Κλωστές τέτοιου είδους που είναι γνωστές ως φλος, πουλάνε σε όλα τα καταστήματα με κλωστικά και είναι πολύ οικονομικές.
  • Παρόλο που οι κλωστές λένε ότι δεν είναι τοξικές, εμείς αυτά τα αυγά τα έχουμε για στόλισμα. 

Καλή Μεγαλοβδομάδα σε όλους!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email