Ξερά φασόλια σαλάτα: το πιάζι ή πιάζ

Ξερά φασόλια σαλάτα: το πιάζι ή πιάζ

Εύκολη, χορταστική, με «ευέλικτη» σύσταση, για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!

Τα φτιάχναμε από παλιά στο σπίτι μας. Ειδικά σε περιόδους νηστείας (και αλάδωτης) τα λευκά φασόλια, ζεστά σαν σούπα ή κρύα σαν σαλάτα σερβιρισμένα με μυρωδικά και κρεμμύδι, ήταν πολύ συνηθισμένο πιάτο. Το ότι τα λέγανε φασόλια πιάζ ή πιάζι, το έμαθα στη Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια, γιατί έτσι ήταν στη λίστα του ουζερί που συχνάζαμε ένα φεγγάρι ως φοιτητές. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη, αλλά τότε το ουζερί του Ανάπηρου στην Πρίγκηπος Νικολάου (νυν Αλεξάνδρου Σβώλου), είχε φανταστικούς μεζέδες!

Εκεί έφτιαχναν το πιάζ με γίγαντες απ’ ότι θυμάμαι αλλά με οποιαδήποτε ποικιλία λευκών λεπτόφλουδων φασολιών κι αν το φτιάξουμε είναι μια νόστιμη και χορταστική σαλάτα παντός καιρού. Σχεδόν πάντα όταν φτιάχνω όσπρια κρατώ μια ποσότητα στην κατάψυξη για σαλάτες. Άλλοτε τα ανακατεύω για τα «παλικάρια» μας, άλλοτε τα χρησιμοποιώ σκέτα. Με τα φασόλια ειδικά, σχεδόν πάντα φτιάχνω τη «λευκή» σαλάτα που εκ των υστέρων έμαθα ότι λέγεται πιάζ. Και τους γίγαντες εκτός από σαλάτα τους φτιάχνω και …σουβλάκια

Αργότερα, όταν άρχισαν να με απασχολούν και οι ρίζες κάθε συνταγής, διαπίστωσα ότι το πιάζ καθόλου γαλλικό δεν είναι όπως νόμιζα, αλλά τούρκικο αφού και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου φτιάχνουν τέτοια σαλάτα! Βλέπετε δεν είχαμε πάντα την ευκολία του internet στα ψαξίματα ούτε εύκολη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες! Το ίδιο νόμιζα- όπως έχω ξαναγράψει- και για το ντελμπιέ που κι αυτό γαλλικό το νόμιζα και μου βγήκε ανατολίτικο!

 

Την επόμενη φορά που θα βράσετε φασόλια για κλασική φασολάδα ή γίγαντες κρατείστε μια κούπα για να φτιάξετε το πιάζ. Πιστεύω πως θα το καθιερώσετε! Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας τρόπος για να έχουμε όσπριο στο μενού μας!

 

 

Υλικά:

Για κάθε 1 κούπα βρασμένα φασόλια (φροντίζουμε να τα κρατήσουμε πριν «σκάσουν» και χυλώσουν, αλλά θέλουμε να είναι καλά βρασμένα)

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1 φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι

5-6 κλωνιά μαϊντανό, τα τρυφερά φυλλαράκια (update 20-3-2019: σύμφωνα με πληροφορίες η Πολίτικη εκδοχή περιέχει άνηθο) 

Λίγο σκόρδο, κατά προτίμηση φυλλαράκια φρέσου σκόρδου

3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Αλάτι

Πιπέρι

8-10 ελιές (προτιμώ Καλαμών σ’ αυτή τη συνταγή)

Προαιρετικά: κάποια ή όλα από τα παρακάτω: 1 αυγό, 1 μικρή πιπεριά σε καρεδάκια, 2 ντοματίνια με σφικτή σάρκα, και αν θέλουμε λίγο ταχίνι στο λεμονόλαδο.

Επί το έργον:

Κόβουμε σε ροδέλες το ξερό κρεμμύδι και το βάζουμε σε λίγο νερό με αλάτι όπως κάνουμε στη συνταγή για τα κρεμμύδια ροδέλες που σερβίρουμε με το γύρο. Αφήνουμε να μείνει στο νερό περίπου 15 λεπτά και το τρίβουμε να μαλακώσει και να βγάλει το σπίρτο του. Το στραγγίζουμε καλά.

Αδειάζουμε σε σαλατιέρα τα φασόλια καλά στραγγισμένα, και από πάνω τις ροδέλες του κρεμμυδιού, το πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι ή με το μιξεράκι του φραπέ τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Γαρνίρουμε με τις ελιές.

Παρατηρήσεις:

  • Αν βάλουμε ντομάτα (συνήθως εγώ προσθέτω ντομάτα το καλοκαίρι) την βάζουμε χωρίς υγρά και σπόρους κομμένη σε καρεδάκια, μαζί με τα πράσινα. Το ίδιο και την πιπεριά. Αντίθετα, το αυγό το βάζουμε στο σερβίρισμα κομμένο σε 4 ή 8 κομμάτια.
  • Πολλοί προτιμούν αντί λαδολέμονο, λαδόξυδο. Αντικαθιστούμε το λεμόνι με ξύδι ή προσθέτουμε και λίγο ξύδι στο λεμονόλαδο. Πάντως καλό είναι να τα χτυπήσουμε να γίνουν ένα πηκτό γαλάκτωμα.
  • Η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη κι αν μείνει 2-3 ώρες πριν σερβιριστεί ώστε να αναμειχθούν καλά οι γεύσεις. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τις ελιές και το αυγό αν βάλουμε.
  • Αν δεν θέλουμε να βάλουμε σκόρδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο στο λαδολέμονο. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Print Friendly, PDF & Email