Vegan/vegetarian

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Το πιο χαρακτηριστικό σαρακοστιανό κρητικό πιάτο!

Για την πρώτη νηστίσιμη ανάρτηση της φετινής Σαρακοστής διάλεξα το πιο νόστιμο, το πιο αρωματικό  γιαχνί της εποχής. Και σκέτο γιαχνάκι το λέμε στα μέρη μας. Άμα πεις ότι «ένα γιαχνάκι θα κάμω σήμερο» χωρίς άλλη διευκρίνιση, αυτό θα καταλάβουμε, με ή χωρίς χοχλιούς.

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Τα αγριόχορτά στα καλύτερά τους, οι χοχλιοί ήδη σακασμένοι στο σακούλι τους και οι γειτονιές στο χωριό να μοσχοβολούνε από την μυρωδιά του μάραθου, της καυκαλήθρας και του αρχατζίκου. Λίγα απ’ όλα να γεμίσει το τσικάλι μα να μη καλύψει τόνα τα’ άλλο. Και οι πατάτες να σπάσουν και να δέσουν με το άμυλό τους τη σάλτσα.

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Λεμονάτο ή με κόκκινη σάλτσα. Όχι φρέσκια ντομάτα! Πού να βρεθεί αυτή την εποχή φρέσκια ντομάτα παλιότερα! Μα και τώρα που αφθονούν, σ’ αυτό το φαγάκι και σε όλα τα γιαχνάκια του χειμώνα πάει πιο πολύ ο πελτές, η σπιτική σάλτσα ή η ντομάτα από κονσέρβα. Ούτε καν η κατεψυγμένη. Το νερώνουν κατά τη γνώμη μου.

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Σιγομαγειρεμένο, μελωμένο και μαρουβισμένο στο τραπέζι.  Με φρέσκο ψωμί, να μη μένει σταγόνα σάλτσα στο πιάτο από τη γλύκα και τη νοστιμιά. Δέκα διαφορετικά πράσινα μπήκανε στο τσικάλι μου- έντεκα με το κρεμμύδι- αυτή τη φορά μα τόχω κάμει και με παραπάνω.

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Λαγουδόχορτο και αγριοπαπουλάκια λείπανε κι ένα-δυο άλλα πιο ασήμαντα μα πεντανόστιμο έγινε. Εξάλλου μια από τις αιτίες που το κάνουνε τόσο νόστιμο είναι ότι ποτέ δεν είναι ίδιο. Κάθε φορά κάτι αλλάζει, κάποιο χορταράκι είναι πιο πολύ ή πιο λίγο!

Το γιαχνάκι: γιαχνερά χόρτα με πατάτες και (ή χωρίς) χοχλιούς

Παρατηρήσεις

  • Αυτή την εποχή οι χοχλιοί είναι «συρτοί» δηλαδή θέλουν οπωσδήποτε να σακάσουν πριν τους καταναλώσουμε. Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά εδώ και η προετοιμασία τους για το μαγείρεμα εδώ.
  • Το φαγητό γίνεται και χωρίς χοχλιούς και είναι επίσης πολύ νόστιμο! Πολλές φορές προσθέτουμε και λίγο κουνουπίδι.
  • Αν δεν το θέλουμε κόκκινο αφήνουμε να μαγειρευτεί και στο τέλος προσθέτουμε το χυμό 1-2 λεμονιών.
  • Το φαγητό είναι από εκείνα που νοστιμίζουν από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Μη σας πω πως και την επομένη είναι ακόμη πιο νόστιμο… Η χαρά της εργαζόμενης!

Καλό βράδυ, καλή Σαρακοστή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο