Αν και σχεδόν σ’ όλα τα food blogs έχουν αρχίσει και κάνουν την εμφάνισή τους τα χριστουγεννιάτικα καλούδια εγώ λέω να το κρατήσω λίγο ακόμη στο νηστίσιμο.
Βέβαια, οι ωραίες γαρίδες που βρήκα δεν θα πήγαιναν άσχημα και σε εορταστικό τραπέζι μαγειρεμένες βέβαια με πιο gourmet συνταγή και σερβιρισμένες με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο…
Το σαχανάκι είναι το γνωστό σκεύος με δύο χερούλια που χρησιμοποιείται για μεζέδες συνήθως σε ποσότητα μερίδας, και δίνει τι όνομά του σε παρασκευάσματα με τυρί, με αυγά, με αλλαντικά , με θαλασσινά. Η ονομασία του προέρχεται από το τούρκικο sahan.
Δεν γνωρίζω ποιος καθιέρωσε τον τρόπο μαγειρέματος σε σαχανάκι στα μέρη μας. Απ’ ότι γνωρίζω, η κρητική κουζίνα δεν είχε μεγάλες επιρροές από την τουρκική, ανάλογες τουλάχιστον με τα χρόνια κατάκτησής της από τους Τούρκους.
Πιθανόν τα σαχανάκια να είναι περισσότερο επιρροή της μικρασιάτικης κουζίνας που μας έφεραν οι πρόσφυγες. Όπως και νά ‘χει το πράγμα τα σαχανάκια είναι καθιερωμένοι μεζέδες πια σε όλη την Ελλάδα.
15 γαρίδες μέτριες (ή λιγότερες μεγάλες για τις ποσότητες των άλλων υλικών)
1 μέτριο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές λάδι
1 σφηνάκι ούζο
300-400 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή από κονσέρβα
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα
1 κουταλιά ξύδι (για το νερό που θα βράσουμε τις γαρίδες)
Πιπέρι
60 γραμμάρια ξινομυζήθρα ή φέτα (ή λίγη παραπάνω αλλά μην χαθούν οι γαρίδες στο τυρί)
Αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού)
Επί το έργον
Βάζουμε λίγο νερό σε ένα κατσαρόλι να βράσει με το ξύδι. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τις γαρίδες. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το μαραίνουμε με το λάδι σε αντικολλητικό σκεύος .
Ανασύρουμε με τρυπητή κουτάλα τις γαρίδες αφού βράσουν 3 λεπτά και τις προσθέτουμε στο κρεμμύδι μαζί και με το σκόρδο. Τις γυρίζουμε μια δύο φορές, αλατίζουμε ελαφρά και τις σβήνουμε με το ούζο.
Τις βγάζουμε με ένα πιρούνι (για να μην πάρουμε κρεμμυδάκι και λάδι) χωρίς να τις τρυπάμε, σε ένα πιάτο και προσθέτουμε στο σκεύος την ντομάτα. Αφήνουμε να βράσει και αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο από εκείνο στο οποίο βράσαμε τις γαρίδες.
Όταν κοντεύει να γίνει, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό , τις γαρίδες και το πιπέρι.
Συνεχίζουμε για άλλα 7-10 λεπτά το βράσιμο και στο τέλος προσθέτουμε την ξινομυζήθρα ή τη φέτα και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε να λιώσει το τυρί χωρίς να αποσύρουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε ζεστό το πιάτο μας, με λίγο ακόμη μαϊντανό και λίγο ακόμη πιπέρι.
Παρατηρήσεις
1) Μπορούμε να καθαρίσουμε τις βρασμένες γαρίδες πριν τις προσθέσουμε στη σάλτσα. Έτσι έχουμε μια υπέροχη σάλτσα για ζυμαρικά.
2) Έχω δοκιμάσει το σβήσιμο της γαρίδας με λευκό κρασί και με βότκα αλλά θεωρώ ότι πηγαίνει καλύτερα το ούζο.Έτσι αν δεν έχω ούζο χρησιμοποιώ κρασί αλλά προσθέτω λίγο γλυκάνισο, όσο πιάνουν τα δάκτυλα …
3) Μπορούμε να προσθέσουμε καυτερή πιπεριά για πιο πικάντικη γεύση .Επίσης πολλοί βάζουν ρίγανη. Εγώ θεωρώ ότι δεν πάει πολύ σ’ αυτό το πιάτο, αλλά περί ορέξεως…
4) Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και χωρίς το τυρί (για τους αυστηρά νηστεύοντες).
5)Το πιάτο μπορεί να αποτελέσει μεζεδάκι για ουζάρισμα, αλλά με τηγανητές πατατούλες και πράσινη σαλάτα μπορεί να έχει και θέση κύριου πιάτου.Τότε πηγαίνει πολύ με λευκό δροσερό κρασάκι.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Το σωστό είναι σαΧανάκι και άσε τον παλιόκοσμο να λέει!!!
Άψογο το σαχανάκι και με μια δαμιτζάνα ούζο και φρεσκοψημένο ψωμάκι για βουτιές και τίποτ'άλλο στον κόσμο!
Κρήτη !!! Σου έρχομαι !!!! βρήκα μια μαγείρισσα που κάνει ωραίες γαρίδες σαγανάκι.
Μα πως άλλωστε θα γινόταν διαφορετικά?
Τα ίδια (περίπου) έκανα και εγώ σήμερα αλλά σε γαριδομακαρονάδα! Με τα ούζα του κ.λπ…
Θα τη δεις την επόμενη εβδομάδα!
Σκέφτηκα το σαχανάκι αλλά είπα να το κάνω πιο φαγητό!
Τώρα που βλέπω το δικό σου πιάτο, σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να τις έκανα μισές έτσι, μισές μακαρονάδα.
Πάντως είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του σαχανακίου(!?) Με ξινομυζήθρα, το καλύτερό μου.
Εύγε! Και Φιλιά.
Vita τι μου κάνεις τώρα!!!κι έχω και μια ίωση, οπότε ένα σαχανάκι και κανα δυο τσικουδιές και θα φτιάξω νομίζω αλλά είναι αργά να ψάχνω γαρίδες.
Καλό Σ/Κ
Μα τι σύμπτωση!!!σήμερα εψησα σαγανάκι(ετσι το ξέρω εγώ) με φακές και φάγαμε υπέροχα!!!!
Σου εστειλα e-mail πρίν δυ'ο μέρες, μάλλον δεν το είδες!!Αρα, αναβάλεται το αυριανό.Περιμένω από σένα ,εκ νέου συνενόηση!
Φιλιά
Μια που έφτιαξες αρκετό να έρθω να μου κάνεις το τραπέζι;-)
Τρομερό μεζεδάκι. Από τα πολύ αγαπημένα μου.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Θέλω….θέλω….θέλωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!
Δύσπιστε έχεις δίκιο σε όλα!
Ellada και πολλά άλλα κάνει η μαγείρισσα.Βάλτο στο πρόγραμμα 🙂
Ζαμπία περιμένω τη δική σου εκδοχή.Εμπιστεύομαι απόλυτα τις προτάσεις σου
Ξανθή μακάρι να γινόταν διαδικτυακές αποστολές!
Ριρή κι εγώ όσπριο συνόδευσα.Η σύμπτωση ολοκληρώθηκε 🙂
Big mama ευχαρίστως!Ό,τι ώρα θέλεις
Λίνα πραγματικά δεν ξέρω πολλούς που να μη τους αρέσει…
Μαρίνα μυρίζει θάλασσα μεσ' το χειμώνα έτσι; Εμείς εδώ καλοκαίρι έχουμε ακόμη…
Μακάρι να μπορούσα να σου δείξω τα χιόνια!!! Ζούμε σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός πολλές μέρες τώρα! Την τρελάναμε τη φύση……..
εμείς εδώ πάνω τουρτουριάζουμε αλλά χιόνι είδα λίγο…δε μου αρέσει το ούζο κ έτσι προτιμώ με λευκό κρασί.δεν έχει εποχή αυτό το πιάτο όπως και τα μύδια σαγανάκι
χχχ
Thank you for this detailed recipe it is one of my favorite shellfish dishes but I hardly ever make it for lack of a good reliable recipe!
Ήρθα ήρθααααααααααααα και κρατάω παραμάσχαλα και μια φρατζόλα ψωμίιιιιιι :)))
Φιλάκια
Καλή εβδομάδα
Εμφανίστηκα και εγώ!!!!! Καλά και κακά με κράτησαν μακριά σας, ελπίζω ότι από βδομάδα θα καταφέρω να επανέλθω στην όμορφη γειτονιά μας.
Το σαχανάκι είναι αγαπημένο!!!! εμένα μου αρέσουν πολύ οι γαρίδες και με άνηθο, συμφωνώ για το ουζάκι, ταιριάζει γάντι!!! Τις γαρίδες πάντα τις καθαρίζω, γιατί κάποιοι έχουν κακομάθει…. Σε φιλώ
Έτσι τις έκανα κι' εγώ Vita μου το Σάββατο, απλά δεν έβαλα κρεμμύδι αλλά λίγο λιωμένο σκόρδο μέσα στην σάλτσα παρέα με λίγα σποράκια γλυκανίσου και τις συνδύασα με μακρυά χυλοπίτα σπιτική.
Τέλειες έγιναν. Βρε για δες πως συμπέσαμε στο φαγάκι τούτο!!
Καλό μεσημέρι τώρα πια.
Μαρίνα το πιστεύεις ότι μας κούρασε η ζέστη; καθόλου δεν πηγαίνει λιακάδα με Αγιοβασίληδες στις βιτρίνες 🙂
Tasteofbeirut, thank you for the visit .I am glad because you like my recipe. I think you are very good cook and your opinion is very important.
Και λοιπόν κλπ.Κι εγώ αν δεν έχω ούζο, άσπρο κρασί βάζω και λίγο γλυκάνισο.Είπαμε: αυτά είναι γούστα…
Αστεράκι: Καλώστηνε, άργησες αλλά για χατήρι σου το ξαναφτιάχνω 🙂
Μανουσίνα μας λείπεις.Εύχομαι δυναμική επάνοδο και να είναι όλα καλά!
Πηνελόπη τηγανητές τις περίμενα από σένα:-). Εγώ βάζω πάντα κρεμμύδι στις σάλτσες μου τις κόκκινες. Έχεις κάποιο ιδιαίτερο λόγο που δεν βάζεις εδώ; Θα ήθελα τη γνώμη σου. Μερικές λεπτομέρειες κάνουν σημαντικές διαφορές.
Vita μου για τηγανιτές τις πήγαινα… αλλά επειδή έπρεπε να φύγω για δουλειές από το σπίτι και δεν ήξερα τι ώρα τελικά θα επιστρέφαμε, προτίμησα να τις κάνω σαγανάκι (στο φούρνο).
Να σου πω τώρα, γιατί δεν έβαλα κρεμμύδι. Γιατί θεωρώ ότι την σάλτσα την "βαραίνει" και δεν φαίνεται η γεύση της γαρίδας πολύ. Θεωρώ πως το κρεμμύδι σοταρισμένο στην σάλτσα είναι κυρίως για πιο συμπαγή πράγματα, όπως το κρέας, το κοτόπουλο, ας πούμε και οι μελιτζάνες που το χρειάζονται. Στα ψάρια όταν βάζω, το βάζω σε ροδέλλες μέσα στο λαδόχαρτο, χωρίς να σοτάρω δηλαδή. Έτσι,προτίμησα να λιώσω δύο μικρές σκελίδες σκόρδο με λίγο λάδι μαζί.
Δοκίμασε το την επόμενη φορά, και ίσως να σου αρέσει καλύτερα.
Καλή σου μέρα.
Πηνελόπη θα δοκιμάσω τη δική σου εκδοχή την επόμενη φορά.Μ' ενδιαφέρουν οι προτάσεις σου πάντα
Στις υπέροχες γαριδούλες σαγανάκι εγώ θα κρατήσω το τελευταίο!
Μαζί με πατατούλες και ένα φρατζόλι ψωμί για κυρίως!!!!
Σλούρπ!!!
😀
Kikop κι εγώ έτσι τις έφαγα αυτή τη φορά λόγω νηστείας 🙂