Οινικός περίπλους

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ετοιμασίες για το βραδινό ρεβεγιόν. Μηνύματα πάνε κι έρχονται για το ποιοι και πόσοι θα μαζευτείτε και εκεί που σκέφτεσαι αν θα φτάσουν τα κρασιά για το βράδυ, ένας δυνατός ήχος σου τρυπαει τα αυτιά. Ξυπνητήρι. Ο Χαρδαλιας στη τηλεόραση σε ενημερώνει ότι οι επόμενες 2 βδομάδες είναι κρισιμες. Είσαι ακόμα στο 2020. Ρεβεγιόκ.

Ναι αλλά έτσι θα αποχαιρετήσεις μια τόσο δύσκολη χρονιά; Χωρίς λίγο κρητικό κρασί; Χωρίς λίγη κρητική κουζίνα; Τι, δεν προλαβαίνεις τώρα; Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ!

Καλέσαμε 3 Wine experts, για να σε βοηθήσουν. Εσύ φόρεσε τα καλά σου ρούχα, αν σου κάνουν δηλαδή ακόμα, βάλε στην τηλεόραση την εκπομπή γνωστού παρουσιαστή που στην καραντίνα νίπτει τα χέρια του πολύ σχολαστικά και άσε τα άλλα σε μας. Εντάξει όχι και όλα, κάποιος πρέπει να μαγειρέψει και να πάει στην κάβα!

ΜΕΝΟΥ 1 Ψαράκης Μηνάς, @_winemanager,WSET Certified,Brand Manager.

Συκώτι σαβόρεμανιτάρια με απάκι

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Το συκώτι σαβόρε και τα μανιτάρια με το απάκι είναι τα απόλυτα ορεκτικά για τις γιορτές. Μέσα από τις γεύσεις τους συνδεόμαστε με τις πρακτικές του παρελθόντος και δημιουργούμε αναμνήσεις για το μέλλον.

Το συκώτι, λοιπόν, απ’ την μία είναι ένα γλυκό, πληθωρικό κομμάτι κρέας χωρίς λίπος που αποκτά την υφή και την λιπαρότητα του τηγανητού, καθώς βουτά στο αλεύρι και στη θάλασσα του ελαιολάδου. Το απάκι, απ’την άλλη, είναι ένα σχετικά ήπιο αλλαντικό, το οποίο διαθέτει όμως  την απαραίτητη λιπαρότητα, αφήνοντας ταυτόχρονα μια καπνιστή επίγευση. Το μανιτάρι με την σειρά του προσθέτει έναν  γήινο χαρακτήρα στο πιάτο. Σημειώνουμε πως η λιπαρότητα ενός φαγητού είναι ένα στοιχείο γευστικής απόλαυσης, την οποία προσπαθούμε να την εξισορροπήσουμε με το κρασί. Αναζητούμε, επομένως, ένα ερυθρό κρασί, ήπιας ταννικότητας και αυξημένης οξύτητας(που θα εξισορροπήσει την λιπαρότητα του φαγητού) για να συνοδεύσει τα ορεκτικά μας αρμονικά.

Διαλέξαμε για το συνδυασμό αυτό, το Nostos Greanche του Οινοποιείου Μανουσάκη. Ένα κρασί από βιολογικούς αμπελώνες στον Βατόλακκο Χανίων που έχει παλαιώσει σε μεγάλες δρύινες δεξαμενές 3000lt, τα βουργουνδέζικα foudres, για 10 μήνες.  Εξαντλείται κάθε χρόνο και δεν το βρίσκουμε εύκολα, αλλά αν δεν αναζητήσουμε το ιδιαίτερο τις γιορτινές μέρες, τότε πότε;

Κολοκύθα γεμιστή με κιμά και ξερά φρούτα

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Στο πιάτο αυτό, παρά το ότι ο κιμάς, τα μπαχαρικά και το ρύζι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της συναγής, το υλικό που απογειώνει την γεύση είναι οι κουταλιές ψίχας κολοκύθας. Ενώ λοιπόν έχουμε ένα γήινο και μπαχαρένιο μείγμα(ρύζι + κιμάς), η γλυκιά ψίχα κολοκύθας είναι αυτή που κάνει το πιάτο μας να αποκτά υφή και εύρος. Το συνδυάζουμε με μια λευκή Π.Ο.Π «Σητεία» (Βηλάνα-Θραψαθήρι) από το κτήμα Οικονόμου στο Ζήρο της Σητείας. Πρόκειται για ένα λευκό κρασί θρύλο της περιοχής, το οποίο κοιτάζει στα μάτια μαγαθήρια του διεθνούς αμπελώνα και διατηρώντας την φινέτσα, την κομψότητα και το «κορμί» στέκεται με καμάρι δίπλα στους γευστικούς συνδυασμούς της κας Βαγγελιώς.

Ψαρονέφρι με χυμούς εσπεριδοειδών και σαλάτα σταμναγκάθι-ρόκα-αβοκάντο

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Το φιλέτο του χοιρινού, το ψαρονέφρι, είναι άπαχο και τρυφερό κρέας. Αν και μιλάμε για χοιρινό κρέας, λόγω του τρόπου ψησίματος (αλεύρι και τηγάνι) και των χυμών εσπεριδοειδών που το συνοδεύουν, θα προτιμήσουμε να το «παντρέψουμε» με ένα λευκό πληθωρικό κρασί με οξύτητα, που να αναβλύζει παρόμοια αρώματα εσπεριδοειδών. Πιο συγκεκριμένα θα το συνδυάσουμε με ένα Βιδιανό, το «Κέρας»,  του οινοποιείου Χαραλαμπάκη. Το οινοποιείο είναι σχετικά νέο και βρίσκεται στην καρδιά του νομού Ηρακλείου, παράγοντας κρασιά από ιδιόκτητους μόνο αμπελώνες. Η ετικέτα «κέρας» έχει περάσει αρκετούς μήνες από τις οινολάσπες, έχοντας αποκτήσει τον όγκο και τον πλούτο για να συνοδεύσει κρέατα, διατηρώντας υψηλές οξύτητες και αρώματα τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών.

Βασιλόπιτα  με μαγιά

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Για την βασιλόπιτα, που όλοι θυμόμαστε την γεύση της αλλά ποτέ το κρασί που πίνουμε με αυτήν, θα προτείνουμε ένα ημίξηρο αφρώδες κρασί από το οινοποιείο Λυραράκη. Το όνομα αυτού Zazazu (αργκό από τη σειρά sex & the city), που σημαίνει σκίρτημα-έρωτας. Η μετριασμένη γλύκα και ο απαλός αφρισμός του, κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο  ένα εορταστικό γεύμα.

 

MENOY 2, Σπυριδάκος Δημήτρης, @the.winevert, WSET3 Certified.

Κοτόπιτα και χορτόσουπα Βελουτέ με  Θραψαθηρι 2019 Κτήμα Αμαργιωτακη

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Στο ποτήρι μας το Κτήμα Αμαργιωτακη αναβιώνει μια ξεχωριστή και πράγματι πολύ σπουδαία Κρητική γηγενής ποικιλία. Εντυπωσιάζει με τα ντελικατα αρώματα αχλαδιού, πρασίνου μήλου, τη δροσιστική οξύτητα και μια υπέροχη αίσθηση ορυκτότητα στο τέλος.

Θα ταιριάξει υπέροχα με την εορταστική κοτόπιτα και τη χορτοσουπα βελουτέ με λουκάνικο. Σημαντικό, είναι η χορτόσουπα να μη σερβιριστεί πολύ ζέστη, καθώς τα πολύ ζεστά πιάτα δυσκολεύουν πολύ το pairing με το κρασί.

Ψητό στο φούρνο με πατάτες.

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Για το ψητό στο φούρνο με πατάτες θα επιλέξω το πολύ ντελικατο αλλά στιβαρό Λιάτικο του Idaia Winery. To όμορφο πορφυρό χρώμα, τα κομψά αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών, η οξύτητα και οι στρογγυλές τανίνες θα ταιριάξουν και θα αναμετρηθούν επάξια με το λιπάκι από το ψητό.

Βασιλόπιτα

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι οι αρωματικές φυσαλίδες. Για το λόγο αυτό είτε ως σύνοδος της εορταστικής βασιλόπιτας είτε και μόνο του θα πρότεινα το Αφρώδες Λευκό του Κτήματος Δουλουφάκη. Εδώ το υπέροχο Βιδιανό συναντά τη παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας και μας προσφέρει ένα πολύπλοκο, πολύ αρωματικό και δροσιστικό κρασί που θα κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό το γιορτινό τραπέζι.

 

MENOY 3, Τζωρτζάκη Χρυσούλα, @winecellarstories ,WSET3 Certified.

Πλατό τυριών και αλλαντικών με μαρμελάδα ντομάτας (chutney)

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Συνδυάστε το με το Χατίρι του οινοποιείου Αλεξάκης που είναι μονοποικιλιακός οίνος 100% Μαλβάζια Αρωμάτικα. Τα λευκά κρασιά μπορεί να μην είναι η πρώτη σας σκέψη για το πλατό τυριών, όμως η υψηλή οξύτητα του Malvasia Di Candia Aromatica, και οι ιδιαίτερες φρουτώδεις γεύσεις του παντρεύονται ωραιότατα με τις πικάντικες γεύσεις των αλλαντικών και δημιουργούν μια ευχάριστη αντίθεση με τα αλμυρά τυριά, κάτι που έρχεται να απαλύνει η μαρμελάδα ντομάτας.

 

Κρητικό πιλάφι

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Συνδυάστε το με Διαμαντόπετρα λευκή από το οινοποιείο Διαμαντάκης, ένα μπλέντερ από 50% Βιδιανό και 50% Ασύρτικο το οποίο έρχεται να καθαρίσει την παλέτα σας από τη λιπαρότητα του κρητικού πιλαφιού με την ερεθιστική οξύτητα του Βιδιανού, ενώ η μεταλικότητα από το Ασύρτικο μαλακώνει το λεμόνι που μερικοί από εμάς προσθέτουμε στο πιλάφι και θα σας κάνει να ευχόσαστε, ποτέ να μην τελειώσει αυτό το γεύμα!

 

Αρνάκι ή κατσικάκι ψητό με λαχανοσαλάτα-τούρτα

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Κάντε ένα διάλειμμα για να καθαρίσετε την παλέτα σας τρώγοντας αυτή τη γευστική λαχανοσαλάτα-τούρτα και ενώ περιμένετε το Νόστος Syrah από το οινοποιείο Μανουσάκης να αναπνεύσει. Στη συνέχεια απολαύστε αρνάκι ή κατσικάκι ψητό, μπουκιά και γουλιά με αυτό το εξαιρετικό κρασί που δείχνει πως μια διεθνής ποικιλία όπως το Syrah, παίρνει χαρακτήρα βαθειά κρητικό και απογειώνει το αρνάκι στις πιο ψηλές βουνοκορφές των γεύσεων. Τι είναι αυτό που ακούω στο βάθος; Ριζίτικο τραγούδι;

 

Βασιλόπιτα σμυρνέικη

3 ειδικοί του κρασιού μας κάνουν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Απολαύστε αυτή την μυρωδάτη βασιλόπιτα με τον επιδόρπιο οίνο Euphoria από το οινοποιείο Ντουράκης το όποιο είναι από 100% Ρωμέικο και νιώστε την αρμονία του ανθούς πορτοκαλιάς από το κρασί να αναδεικνύει τα αρώματα πορτοκαλιού από τη βασιλόπιτα. Σαν βασιλιάδες θα αισθάνεστε, υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την χρονιά;

 

Αυτά λοιπόν από εμάς, ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτάσεις και συμβουλές, σπεύσατε σε κάβες και σούπερ μάρκετ για να εξοπλιστείτε ανάλογα! Οι καλύτερες ευχές για τη νέα χρονιά που μας έρχεται, μακάρι το 2021 να σας γλυκάνει όπως θα έκανε ένα καλό γλυκό κρασί και να σας κάνει να ξεχάσετε την πίκρα που άφησε σε όλους μας το 2020…

Καλή χρονιά σε όλες και όλους με υγεία!

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο