Το τελετουργικό του κοψίματος της βασιλόπιτας είναι λίγο πολύ το ίδιο σε όλη την Ελλάδα. Αφού η πίτα σταυρωθεί, κόβεται το κομμάτι του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου, του φτωχού, του νοικοκύρη , της νοικοκυράς , όλων των υπολοίπων μελών της οικογένειας ακόμη κι αν λείπουν, και όλων των παρισταμένων.
Σε πολλά σπίτια μπορεί να είναι 2-3 οι τυχεροί. Βασιλόπιτες με πολλά «εικονικά» φλουριά ώστε να πάρουν όλα τα παιδιά ή με …ατασθαλίες στο κόψιμο για τον ίδιο λόγο. Ξαναδιαβάστε το διήγημα του Νιρβάνα. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.
Πέρυσι είχα δώσει συνταγή παραδοσιακής κρητικής βασιλόπιτας χωρίς μαγιά, με μπόλικα πορτοκάλια, που είχα κι εγώ πολλά χρόνια να τη φτιάξω. Όσοι τη δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν. Πολλοί όμως θέλουν στη βασιλόπιτά τους μυρωδιά από μαστίχα και μαχλέπι και τότε η καλύτερη επιλογή είναι συνταγή με μαγιά. Τούτη εδώ η συνταγή είναι μια βασιλόπιτα ανεβατή πολύ εύκολη σε σχέση με άλλες. Είναι η βασιλόπιτα που φτιάχνω τα περισσότερα χρόνια και μπορούν να την φτιάξουν ακόμη και εντελώς
άπειρες με τη χρήση της μαγιάς νοικοκυρές.
Δεν την λέω τσουρέκι γιατί η ζύμη της είναι πολύ αραιή σε σχέση με τη ζύμη του τσουρεκιού. Κολλάει αρκετά στα χέρια και δεν πλάθεται. Ίσως γι αυτό είναι ιδιαίτερα αφράτη τελικά. Όσες φορές την έχω φτιάξει – και τη φτιάχνω πολλά χρόνια- δεν μένει ψίχουλο. Η αρχική συνταγή έχει τα διπλάσια υλικά από αυτά που χρησιμοποιώ εγώ. Δηλαδή οι ποσότητες που θα δείτε παρακάτω αφορούν την μισή δόση. Είναι αρκετά για 28άρι ταψάκι, αλλά αν έχετε καλεσμένους απλά διπλασιάστε τα!
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι καλής ποιότητας (σκληρό κατά προτίμηση, αλλά και για όλες τις χρήσεις)
25 γραμμάρια νωπή μαγιά μπύρας ή 12 γραμμάρια ξηρή (1,5 φακελάκι)
1 κούπα (250 ml) χλιαρό γάλα
½ κούπα (125ml) λιωμένο βούτυρο γάλακτος και λίγο για το ταψί
2 αυγά +1 ένα κρόκο για την επάλειψη της επιφάνειας
1 κούπα (220 gr) ζάχαρη + 1 κουταλιά (για τη μαγιά)
1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
½ κουταλάκι αλάτι
1/3 κουταλάκι κόκκους μαστίχας ( ή 2-3 μεγάλους)
1/3 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
Αμύγδαλα ασπρισμένα για το στόλισμα ή γλάσο βανίλιας
Επί το έργον
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 2 κουταλιές από το αλεύρι και τη 1 κουταλιά τη ζάχαρη, και ωστόσο αλέθουμε στο multi τα μυρωδικά με 1-2 κουταλιές από την υπόλοιπη ζάχαρη της συνταγής. Αφήνουμε να φουσκώσει ο χυλός της μαγιάς (γίνεται πολύ γρήγορα αν ο χώρος έχει θερμοκρασία πάνω από 20 βαθμούς).
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, και τα μυρωδικά και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς . Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά την βάζουμε και αυτή στο αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα των ξηρών υλικών το γάλα χλιαρό και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνουμε . Το μείγμα θα κολλά στα χέρια μας. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στη ζύμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας και αφήνουμε να ανεβεί. Διπλασιάζεται σε όγκο σε 2-2,5 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία.
Το πατάμε να κατεβεί και το στρώνουμε σε ταψί 28 νούμερο, στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Στρώνουμε την επιφάνεια με ελαφρά βρεγμένα χέρια , σκεπάζουμε και αφήνουμε να ανεβεί ξανά.
Όταν είναι έτοιμη (τώρα θέλει λιγότερη ώρα) την αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού διαλυμένο σε 2-3 κουταλιές γάλα και τη διακοσμούμε με αμύγδαλα.
Προσέχουμε να μην πατάμε πολύ το βουρτσάκι γιατί η ζύμη της είναι πολύ πιο απαλή από του τσουρεκιού και δεν πρέπει να την ξεφουσκώσουμε. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος ο φούρνος) , στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά. Στα 25- 30 λεπτά την καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας για να μην καεί η επιφάνειά της.
Παρατηρήσεις
1) Αν θέλουμε πιο στολισμένη τη βασιλόπιτα μας μπορούμε αφού κρυώσει να την διακοσμήσουμε με γλάσο βανίλιας (δείτε την περυσινή). Εγώ στις ανεβατές βασιλόπιτες προτιμώ το στόλισμα με αμύγδαλα
2) Θεωρώ εύκολη αυτή τη βασιλόπιτα γιατί αν εξαιρέσουμε τον χρόνο των ανεβασμάτων, γίνεται πολύ γρήγορα και χωρίς καθόλου κόπο. Είναι δε τόσο νόστιμη που παλιότερα την
έφτιαχνα και μεσοχρονίς αντί τσουρεκιού. Άρεσε πολύ στα παιδιά μου.
3) Οι έμπειρες νοικοκυρές το γνωρίζουν αλλά για τις πιο νέες οφείλω να πω ότι τα υλικά για τα ανεβατά γλυκά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό ( το πολύ 40 βαθμών) , αλλιώς η μαγιά μας θα καταστραφεί και δεν θα φουσκώσει. Αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την θερμοκρασία είναι καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου παρά περισσότερο ζεστό από όσο πρέπει. Θα αργήσει λίγο , αλλά θα φουσκώσει.
4) Κι επειδή η φτώχεια στη χώρα μας έχει αρχίσει να μας απειλεί όλους, ας μη ξεχάσουμε φέτος το κομμάτι του φτωχού. Αν και δεν πιστεύω στις εκ των άνω λύσεις, ας είναι φέτος η τυχερή του -η τυχερή μας- χρονιά…
καλά ακομα και εω θα την κανω που ειμαι ασχετη μπραβο σου
σε περιμένω στο σπιτάκι μου να μου λές την άποψή σου για όσα κάνω
Καλώς όρισες! και βέβαια θα σε επισκεφτώ!
Και του χρονου Βαγγελιω μου!
Κι εγω καπως ετσι την φτιαχνω, με μικρες διακυμανσεις στις ποσοτητες των υλικων, και την εχω πλεον καθιερωσει τα τελευταια 6-7 χρονια. Γινεται πολυ αφρατη και αρεσει σε ολους!
Με το καλο ο Καινουργιος Χρονος!
Πολλα φιλια!
Καλημέρα Μαρίνα! Είναι εγγύηση οι βασιλόπιτες με ζύμη τσουρεκιού τελικά! Καλή Πρωτοχρονιά!
Και του χρόνου!!!
Καλή Πρωτοχρονιά να περάσετε κι νέος χρόνος ας είναι καλύτερος για όλους!!
Ευχαριστώ Ξανθή μου! Τα ίδια εύχομαι και για σας!
Ωραίες οι βασιλόπιτες κέικ, αλλά και οι "τύπου τσουρεκιού" μια χαρά είναι! Και του χρόνου!
Επίσης Κική μου! Την έχω δει τη δική σου.
Μόλις την έκανα και την άφησα να φουσκώσει. Τα αυγά τα έβαλα στο τέλος, έκανα καλά ή όχι?
Ελπίζω να σου πέτυχε. Καλή Πρωτοχρονιά!
Πολύ ωραία και του χρόνου να είσαι καλά:)
Ευχαριστώ Μαρία μου! Επίσης!
Και του χρόνου Βαγγελιώ μου να είσαι καλά! Καλή Πρωτοχρονιά!
Ευχαριστώ Έρη μου. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!
Πολύ όμορφη Βασιλόπιτα!! και του χρόνου με υγεία!!Καλή χρονιά!!!
Ευχαριστώ Ελένη. Ό,τι επιθυμείς!
Ωραία και η βασιλόπιτα-τσουρέκι! Είναι αφράτη και αρωματική.
Και του χρόνου! Καλή Πρωτοχρονιά να περάσετε με υγεία και χαρές κι νέος χρόνος ας είναι καλύτερος για όλους!
Φιλιά.
Ευχαριστώ Ελένη μου. Εύχομαι τα ίδια και για σένα και την οικογένειά σου!
Να ευχηθώ Καλή Χρονιά από καρδιάς, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!
Καλή χρονιά Λίλα! Να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς!
Τα αμυγδαλάκια που σχηματίζουν το 2013 είναι όλα τα λεφτά! Πολύ ωραία η βασιλόπιτά σου! Και του χρόνου!
Ευχαριστώ κορίτσι μου! Ό,τι επιθυμείς!
ειναι τελεια φτιαχτετην ευχαριστω
Το 2013 να σου φέρει μόνο όμορφα δώρα και πολλές χαρές! Υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα και πολλή αγάπη για 'σένα και την οικογένειά σου!
Καλή και δημιουργική χρονιά Vita!
Ευχαριστώ Πηνελόπη. Ό,τι επιθυμείς για σένα και την οικογένειά σου!
kalhspera,mia aporia .. me ti aleyri na kanw thn syntagh? kanei ayto gia oles tis xrhseis h na parw kati allo? eyxaristw
Μπορείς να βάλεις για όλες τις χρήσεις, καλής ποιότητας.Καλή επιτυχία και καλές γιορτές.
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!! ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!! ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗΗΗΗ! ΕΚΑΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΟΑΛΑΓΕΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΓΑΡΥΦΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟΥΛΕ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΟΥΤΥΡΟ ΕΒΑΛΑ ΦΥΤΙΝΗ. ΠΑΝΤΩΣ ΛΙΓΟ ΖΥΜΑΡΙ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2014!!!!
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!! ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!! ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗΗΗΗ! ΕΚΑΝΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΙΚΡΟΑΛΑΓΕΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΓΑΡΥΦΑΛΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟΥΛΕ, ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΒΟΥΤΥΡΟ ΕΒΑΛΑ ΦΥΤΙΝΗ. ΠΑΝΤΩΣ ΛΙΓΟ ΖΥΜΑΡΙ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ 2014!!!!
[…] ανεβατή; Την έχεις βάλει;» « Έκανες ποτέ άλλη εκτός της ανεβατή;» «Κι αμέ τι νομίζεις… Όταν δούλευα και είχα το ζόρε […]
[…] Του 2013 με μαγιά! […]
[…] ανεβατή; Την έχεις βάλει;» « Έκανες ποτέ άλλη εκτός της ανεβατή;» «Κι αμέ τι νομίζεις… Όταν δούλευα και είχα το ζόρε […]
Γεια σας,
Βρηκα τη συνταγη σας για “ευκολη βασιλοπιτα”και αποφασισα να τη φτιαξω.Θα ηθελα να σας ζητησω, αν ειναι ευκολο βεβαια,να μου πειτε σε γραμμαρια τα εξης:
1 κούπα χλιαρό γάλα
½ κούπα λιωμένο βούτυρο γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη
Ευχαριστω πολυ και Καλη Χρονια ευχομαι!!!
Καλησπέρα σας και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά μου έτυχε κάτι έκτακτο. Λοιπόν η κούπα μου είναι 250ml και αυτά που ζητάτε μετριούνται με αυτήν την κούπα άρα έχουμε 250ml γάλα, 125 ml λιωμένο βούτυρο και 220 γρ ζάχαρη. Αν θέλετε παραπάνω διευκρινήσεις πείτε μου, στο εξής οι απαντήσεις μου θα είναι άμεσες!
Σας ευχαριστω πολυ!!!
Καλη και Ευτυχισμενη Χρονια με πολλες δημιουργιες!!!!
Επίσης! Καλή Χρονιά με όλα όσα αγαπάτε στη ζωή σας!
Καλημέρα σας!
Επιτρέψτε μου μια ερώτηση.
Τι εννοείτε ότι δεν πιστεύετε στις εκ των άνω λύσεις;
Ευχαριστώ πολύ!
Πάντως δεν είχε να κάνει με τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις το σχόλιο. Λέμε στα μέρη μας “Βοήθα με Άη Γιώργη μου” και (ως απάντηση από τον Άη Γιώργη) συνεχίζουμε “Ναι, μα κούνα και συ το ποδαράκι σου”. Εντελώς αντίστοιχο με το αρχαϊκό “Συν Αθηνά και χείρα κίνει”. Καλή Πρωτοχρονιά και καλή Χρονιά!
Καλησπέρα Βαγγελιώ θα μπορούσες να βάλεις τα ml διπλά στη συνταγή γιατί είναι δύσκολο να τα ψάχνουμε στα σχόλια. Ευχαριστώ και καλή χρονια
Λίγο αργά είδα το σχόλιο… Θα συμπληρωθούν αυτά που ζητήσατε! Καλή κι ευτυχισμένη Χρονιά εύχομαι!
Τέλειες συνταγές
Ευχαριστώ πολύ! Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά!
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Θα ηταν καλύτερα αν την αφηνα να φουσκώσει το βραδυ; ή κ τα 2 φουσκωματα που εχει να αφησω να γινουν βραδυ; ευχαριστώ εξ των προτέρων. Καλή χρονιά!!
Μάλον είδα πολύ αργά το σχόλιό σας, είχαν μαζευτεί πάρα πολλά! Εύχομαι να πήγαν όλα καλά με την βασιλόπιτα αν τη φτιάξατε, και να έχετε καλή χρονιά!
Τέλεια ήταν!! Σημερα την ξαναφτιαχω!! Ευχαριστώ πολύ κ καλή χρονιά!!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχε και σας άρεσε! Και του χρόνου να είμαστε καλά! Καλή Χρονιά!