Αλμυρά

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

Μια λύση της τελευταίας στιγμής, one pot pasta!

Ναι, ξέρω, ξέρω… Γιουβέτσι είναι το σκεύος οπότε μάλλον είναι αναγκαία τα εισαγωγικά στον τίτλο της συνταγής αν θέλω να είμαι συνεπής σε όσα υποστηρίζω για την ονομασία διαφόρων εδεσμάτων. Απαραίτητη επίσης για τον ίδιο λόγο είναι η διευκρίνιση «με τόνο» γιατί μόνο με τη λέξη «γιουβέτσι» το μυαλό όλων θα πάει σε φαγητό πολύ συγκεκριμένο και αγαπητό.

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

Έτσι, αφού σας προσδιόρισα περί τίνος πρόκειται μπορώ να πάω παρακάτω στην ανάρτησή μου. Πιάτο της τελευταίας στιγμής, σε ποσότητα δύο μερίδων όλο κι όλο η σημερινή συνταγή. Όχι ότι δεν μπορεί να γίνει και για παραπάνω άτομα αν πολλαπλασιάσουμε ανάλογα τα υλικά, αλλά εδώ θα το δώσω όπως το έχω φτιάξει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, μόνο για 2 άτομα.

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

Το μαγείρεμα με ψαρικά από κονσέρβα είναι πολύ συνηθισμένο στην περιοχή μου. Μπορεί η Κρήτη να είναι νησί, αλλά τα χρόνια που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα η πρόσβαση των κατοίκων της ενδοχώρας στη θάλασσα και συνεπώς στο φρέσκο ψάρι, δεν ήταν εύκολη. Έτσι υπάρχουν πολλά κρητικά πιάτα στα οποία ο «σαλμός» (μάλλον εκ του σολομός) όπως λέγανε τις κονσέρβες ψαρικών ήταν η πρώτη ύλη! Η συνήθεια έχει μείνει παρόλο που βρίσκουμε πια εύκολα φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια.

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

Ειδικά στο χωριό μου, κλασικό πιάτο και μάλιστα πανηγυριώτικο (για την γιορτή της Μεταμόρφωσης στις 6 Αυγούστου που επιτρεπόταν η κατανάλωση ψαριού) ήταν ο σαλμός με κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα. Ακόμη τον φτιάχνει η μάνα μου αρκετά συχνά, όχι μόνο εκείνη την ημέρα. Άλλο μεγάλο κεφάλαιο ήταν και τα μαγειρέματα με μπακαλιάρο, που οι τρόποι που τον φτιάχνουμε κοντεύουν να φτάσουν σε αριθμό τους πορτογαλέζικους*. Τον συνδυάζουμε με ό,τι φανταστείτε, ακόμη και με ρύζι και με ζυμαρικά! Η αναζήτηση στο site με τη λέξη “μπακαλιάρος” θα σας δώσει ένα μικρό -για την ώρα- δείγμα.

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

Αυτή την εποχή, στο λιομάζωμα, τέτοια πιάτα ήταν και είναι από τα πιο αγαπημένα μας. Κι επειδή η Σαρακοστή των Χριστουγέννων επιτρέπει την κατανάλωση ψαριών, υπάρχουν πολλές χειμωνιάτικες συνταγές με ψαρικά. Αν οι πρωταγωνιστές της νηστείας του Πάσχα είναι οι χοχλιοί, οι πρωταγωνιστές της νηστείας των Χριστουγέννων είναι οι σαλμοί,  οι παστές σαρδέλες,  οι καπνιστές ρέγγες και βέβαια ο μπακαλιάρος! Χοχλιούς αυτή την εποχή ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ, ασχέτως τι γράφεται εδώ κι εκεί! Και για οικολογικούς λόγους -αυτή την εποχή αναπαράγονται- και γιατί δεν είναι νόστιμοι (για όσους ξέρουν από χοχλιούς).

“Γιουβέτσι” με τόνο (ή άλλο ψαρικό κονσέρβας)

Αλλά ας δούμε τη σημερινή συνταγή, με σύγχρονου τύπου κονσέρβα…

Παρατηρήσεις

  • Συνηθίζω τον τόνο σε ελαιόλαδο, αλλά τον στραγγίζω και προσθέτω δικό μας λάδι. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τόνο σε νερό.
  • Αν προσθέσουμε ούζο ή κρασί, σβήνουμε μ’ αυτό τον τόνο πριν προσθέσουμε την ντομάτα.
  • Ο μαϊντανός μπορεί να προστεθεί στην κατσαρόλα αν δεν μας αρέσει ωμός. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη.
  • Το φαγητό γίνεται και με φιλέτο ψαριού (φρέσκο ή κατεψυγμένο, χωρίς αγκάθια), αλλά αλλάζουν οι χρόνοι. Επίσης είναι πολύ νόστιμο με σολομό κονσέρβας.

*Λέγεται ότι στην Πορτογαλία υπάρχουν 365 συνταγές μπακαλιάρου, μία για κάθε μέρα του χρόνου.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο