Νόστιμες και τραγανές για πολλή ώρα!
Από τα «εκ των ων ουκ άνευ» τα τηγανητά λαχανικά το καλοκαίρι. Σπάνια να μη συμπεριλαμβάνονται σε καλοκαιρινές βεγγέρες και ουζαρίσματα. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και φυσικά πατάτες. Τα τηγανητά κολοκυθάκια με αλεύρι είναι σχεδόν κάθε εβδομάδα στα δημοφιλή posts της σελίδας και είναι ώρα και για τραγανές τηγανητές μελιτζάνες με αλεύρι, σε φέτες ή σε ραβδάκια (sticks).
Πολύ συχνά τηγανίζουμε αυτά τα λαχανικά με κουρκούτι. Όμως το τηγάνισμα με αλεύρι είναι επίσης αγαπητός τρόπος κι αν εφαρμόσουμε το «κόλπο» του διπλού αλευρώματος τα λαχανικά μας γίνονται τόσο τραγανά που μάλλον ξεχνάμε το τηγάνισμα με κουρκούτι…
Νομίζω μάλιστα ότι με το αλεύρι διατηρούνται περισσότερο χρόνο τραγανά, δεν ξέρω ίσως οφείλεται αυτή η τραγανότητα και στο τρόπο που έχω καθιερώσει και που θα δείτε στο video. Ειδικά αν δεν θέλουμε να ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες (δείτε παρατηρήσεις) μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχουμε ένα ορεκτικό που θα γίνει ανάρπαστο!
Δεν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι τα πρώτα πιάτα που τελειώνουν ακόμη και στην ταβέρνα είναι αυτά με τα τηγανητά λαχανικά; Τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες εξαφανίζονται μόλις φτάσουν και τα αγαπούν όχι μόνο οι μεγάλοι αλλά και τα μικρά παιδιά! Και ταιριάζουν τόσο πολύ με τις καλοκαιρινές σαλάτες που έχουν βάση το γιαούρτι και με τα κρεμώδη φρέσκα τυριά!
Πολλές φορές αναριωτόμαστε πώς τα πετυχαίνουν και είναι τόσο τραγανά. Ίσως έχει να κάνει και με το λάδι τηγανίσματος που χρησιμοποιούν στα μαγαζιά εστίασης. Ως φανατική του ελαιολάδου-πώς αλλιώς θα γινόταν, κρητικιά είμαι!- δεν μπορώ να διανοηθώ άλλο λάδι και στα τηγανητά μου. Άλλωστε το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό από όλα τα λάδια και στο τηγάνισμα, είναι πια αποδεδειγμένο και επιστημονικά. Με τον τρόπο που θα δείτε, έχουμε άριστο αποτέλεσμα και στο σπίτι!
Υλικά
Μελιτζάνες
Αλάτι
Αλεύρι (δείτε παρατηρήσεις)
Κρύο νερό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον
Δείτε τη διαδικασία στο βίντεο που ακολουθεί, και τις παρατηρήσεις παρακάτω. Αν χρειάζονται διευκρινήσεις, ρωτήστε μας με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας! Να επισημάνω ότι παρόλο που με τον τρόπο αυτό διατηρούνται τραγανές για αρκετή ώρα, είναι προτιμότερο να τις σερβίρουμε αμέσως μετά το τηγάνισμα!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Οι ποικιλίες της μελιτζάνας που κυκλοφορούν στην αγορά τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Τότε απλώς θα αλατίσουμε τις μελιτζάνες μας και θα τις αφήσουμε να «ιδρώσουν» λίγο με το αλάτι για να πιάσει το πρώτο αλεύρωμα.
- Αν οι μελιτζάνες μας δεν είναι ολόφρεσκες μπορεί να χρειάζεται να ζεματίσουμε για 2-3 λεπτά τις φέτες ή τα ραβδάκια για να τηγανιστούν πιο καλά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε έτσι κι αλλιώς, δεν έχει συνέπεια στην τραγανότητα αν ακολουθήσουμε στη συνέχεια την παραπάνω διαδικασία.
- Το αλεύρι μπορεί να είναι για όλες τις χρήσεις, ή ανάμεικτο με ολικής ή ακόμη και αλεύρι που φουσκώνει. Μπορούμε να το ανακατέψουμε και με κάποιο μπαχαρικό της επιλογής μας. Ταιριάζει πολύ η πάπρικα, και η ρίγανη πολύ λεπτοτριμμένη. Μπορούμε όμως να πασπαλίσουμε και μετά το τηγάνισμα τις μελιτζάνες.
- Επίσης μπορούμε να σερβίρουμε τις μελιτζάνες με τριμμένο τυρί της επιλογής μας. Εγώ θεωρώ πιο δροσερό το σερβίρισμα με μια σαλάτα που έχει βάση το γιαούρτι (αμυγδαλοσαλάτα, γιαούρτι-γλιστρίδα, τζατζίκι) ή κάποιο γιαουρτένιο dip.
- Προσωπικά θεωρώ ότι όλες οι ποικιλίες μελιτζάνας είναι νόστιμες όταν τηγανιστούν γι αυτό δεν αναφέρω στα υλικά κάποια συγκεκριμένη. Σίγουρα προτιμάμε μελιτζάνες χωρίς πολλά σπόρια και κάνουμε κατάλληλο κόψιμο (φέτες ή ραβδάκια) ανάλογα με την ποικιλία που έχουμε στη διάθεσή μας.