Επειδή δεν είναι μόνο οι κότες και οι γαλοπούλες για γέμισμα!
Νόστιμο γιορτινό πιάτο, που μπορεί να το δει κανείς και σαν στολίδι του τραπεζιού. Οι γεμισμένες κολοκύθες συνηθίζονται πια πολύ στα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Αγαπημένο λαχανικό οι κολοκύθες, με γλυκές και αλμυρές εφαρμογές.
Η ωραιότερη γιορτινή της εφαρμογή είναι κατά τη γνώμη μου το γέμισμα με διάφορα υλικά και το ψήσιμο στο φούρνο. Κατά καιρούς έχω φτιάξει γεμιστή κολοκύθα με διάφορες συνταγές. Παρακάμπτω άλλες προτάσεις και στη σημερινή ανάρτηση δίνω την περυσινή εκδοχή που μας άρεσε ιδιαίτερα. Άλλωστε η συνταγή επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις όσον αφορά τα μπαχαρικά και τα ξερά φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Έφτιαξα αυτή την κολοκύθα την Πρωτοχρονιά του 2015 και οι φωτογραφίες έμειναν να περιμένουν μια ολόκληρη χρονιά στην κάρτα της παλιάς μου μηχανής. Τώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα τους, παρόλο που δεν είναι και οι καλύτερες όπως θα διαπιστώσετε.Όχι ότι έχω γίνει καλλιτέχνης με την καινούρια, αλλά κάπως καλύτερες είναι οι φετινές λόγω καλύτερης μηχανής…
Η αλήθεια είναι ότι προ ημερών δοκίμασα να ξαναφτιάξω γεμιστές κολοκύθες μικρές, σε ατομικές μερίδες θα έλεγα, για να ξαναβγάλω φωτογραφίες και να ετοιμάσω αυτό το post. Έλα σου όμως που έμεινα από μπαταρία και ο φορτιστής ήταν αλλού! Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις περυσινές και ας είναι όπως είναι…
Το πιάτο όμως μας άρεσε και πιστεύω ότι ακόμη κι εκείνοι που δεν ξετρελαίνονται με την ίδια την κολοκύθα θα απολαύσουν την ωραία γέμιση. Δεν είναι ανάγκη να είναι στρογγυλή η κολοκύθα. Το ίδιο όμορφη είναι και μια καλοφτιαγμένη μακρουλή κολοκύθα ή 2-3 μικρότερες που θα μπουν και σε διαφορετικές πιατέλες κατά μήκος του τραπεζιού. Αφήστε που θα ψηθούν και πιο γρήγορα…
Υλικά
1 κολοκύθα περίπου 2 κιλά ή 2-3 μικρότερες
350 gr μοσχαρίσιο κιμά
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή γλυκό κρασί
½ κούπα ρύζι (κάποιο μακρύκοκκο ή άλλη ποικιλία που να μη λασπώσει)
1 κούπα νερό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 κλαδάκια άνηθο
3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
8 δαμάσκηνα
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
100-150 gr ώριμη γραβιέρα Κρήτης (ή κεφαλοτύρι) σε κυβάκια πιο μεγάλα από ζάρι
Λίγο ακόμη ελαιόλαδο ή βούτυρο και αλατοπίπερο για την κολοκύθα
Επί το έργον
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το βούτυρο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε να τσιγαριστεί και να αλλάξει χρώμα και όταν πιει τα υγρά του σβήνουμε με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά περίπου , να απορροφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε τώρα μια κούπα νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία να απορροφηθεί το νερό. Απομακρύνουμε από το μάτι.
Ωστόσο ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με το μείγμα του κιμά.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά μας . Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση και ετοιμάζουμε την κολοκύθα.
Δεν την κόβουμε στη μέση, αλλά αφαιρούμε από τη μια πλευρά ένα μεγαλούτσικο σκέπασμα. Την αδειάζουμε ομοιόμορφα (κρατάμε την ψίχα στην κατάψυξη για άλλες συνταγές) , να έχουν πάχος 2-3 εκατοστά τα τοιχώματά της. Αλατοπιπερώνουμε (αν μας αρέσει προσθέτουμε και μοσχοκάρυδο) και αλείφουμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο το εσωτερικό της.
Προσθέτουμε στη γέμιση το τυρί κομμένο σε κυβάκια, και ανακατεύουμε.
και γεμίζουμε την κολοκύθα.
Την σκεπάζουμε με το σκέπασμα που απλά έχουμε καθαρίσει από ίνες και την τυλίγουμε σε χαρτί ψησίματος που το δένουμε γύρω της.
Βάζουμε σε κατάλληλου μεγέθους σκεύος και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα.
Ανοίγουμε το χαρτί και αφήνουμε την κολοκύθα μας να ψήνεται μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να ροδοκοκκινίσει.
Δοκιμάζουμε ανασηκώνοντας λίγο από μια άκρη της πόσο έχει μαλακώσει. Σερβίρουμε στη μέση του τραπεζιού και βγάζουμε σε κάθε πιάτο γέμιση με κουταλιές ψίχας κολοκύθας.
Παρατηρήσεις
1)Επειδή η γέμιση είναι μαγειρεμένη, πριν τη βάλουμε στην κολοκύθα δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε αλάτι και πιπέρι.
2)Εναλλακτικά αντί θυμάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κύμινο ή μοσχοκάρυδο. Ταιριάζουν και τα δυό με την ψημένη κολοκύθα. Μπορούμε μάλιστα να έχουμε αυτά τα μπαχαρικά στο τραπέζι για να αρτύσουμε τον πουρέ αν μας αρέσει.
3)Τυχαία είχα πέρυσι αθόγαλο και πρόσθεσα μια γερή κουταλιά στη γέμιση. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά ταιριάζει. Για όσους δεν μπορούν να βρουν, θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τυρί κρέμα. Ακόμη όπως θα βλέπετε στη φωτογραφία έχω φρέσκο θυμάρι και έβαλα ένα κλαδάκι πάνω από τη γέμιση πριν κλείσω την κολοκύθα, αντί να βάλω ξερό στη γέμιση.
4)Το τύλιγμα στο χαρτί εξυπηρετεί τρεις σκοπούς: δεν στεγνώνει η γέμιση και είναι «βλασερή» όπως λέμε εδώ στην Κρήτη, αφήνει σχεδόν καθαρό το σκεύος ψησίματος και βοηθά πολύ στο να πάρουμε την κολοκύθα και να την βάλουμε στο δίσκο σερβιρίσματος χωρίς να στραπατσαριστεί. Όταν την μεταφέρουμε το τραβάμε και μένει στη θέση της χωρίς να χαλάσει το σχήμα της.
Υπέροχη ιδέα! Θα την κάνω οπωσδήποτε!