Άλλες γιορτές

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Κυριακάτικο!

Αγαπημένο το ψητό κρέας σε όλο τον κόσμο. Με διάφορες τεχνικές, σε διάφορα σκεύη, με διάφορα συνοδευτικά, με διάφορα μπαχαρικά και  αρωματικά, όπως και να το κάνει κανείς ένα καλοψημένο ψητό είναι πάντα ένα πιάτο που λίγους θα αφήσει αδιάφορους.

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Το δικό μου καλοκαιρινό ψητό είναι λιτό και εύκολο. Ελάχιστα υλικά καλής ποιότητας, λίγη υπομονή στο ψήσιμο και … λες και βγήκε από ξυλόφουρνο!  Παλιά οικογενειακή συνταγή –όχι δεν έχουμε την αποκλειστικότητα, όλοι κάπως έτσι το φτιάχνουμε στην Κρήτη-  απορώ γιατί δεν έτυχε να γραφτεί μέχρι τώρα εδώ μέσα.

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Μπορεί να έχει φωτογραφηθεί 10 φορές όπως άλλωστε και πολλές άλλες συνταγές. Κάτι άλλο πιο επίκαιρο να της «έφαγε» τη σειρά. Κάπως έτσι έχω αμέτρητες φωτογραφίες μουσακάδων και παστίτσιων και ζυμαρικών και πολλών και διαφόρων γλυκών… Έχουμε καιρό, αν έχουμε υγεία!

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Ψητό χωρίς πολλά μπαχαρικά, που θέλει το αργό του ψήσιμο για να γίνει λουκούμι . Η προσθήκη της ντομάτας το κάνει ζουμερό και ταυτόχρονα του δίνει μια ελαφρά  ξινή γεύση. Έτσι το λεμόνι, ούτως ή άλλως δυσεύρετο παλιότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι απαραίτητο. Οι ίδιες δε οι ντομάτες γίνονται τόσο νόστιμες που λες «κι άλλες νά τανε» . Δεν θέλουμε όμως να γίνει κοκκινιστό και  δεν το παρακάνουμε!

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

Ας δούμε  λοιπόν το καλοκαιρινό μου ψητό. Ελπίζω να σας αρέσει, όπως  το κλασικό μου ψητό που έχει πολλούς φίλους όπως λένε τα σχόλια και ο αριθμός των επισκεπτών του. Θεωρώ ότι το ψητό αυτό είναι καλύτερο με αρνάκι αλλά μπορούμε να το κάνουμε και με άλλα κρέατα κατάλληλα για ψητό.

Αρνάκι με πατάτες στο φούρνο

 

 

Παρατηρήσεις

1)Αν  θέλουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο σε μικρά κομματάκια πάνω από τις πατάτες πριν να βάλουμε το κρέας πάνω τους. Παλιά αυτό ήταν κανόνας και το βούτυρο βέβαια ήταν στακοβούτυρο…

2)Η ποσότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από το πόσο παχύ είναι το αρνάκι μας…

3)Με δεδομένο ότι ο συνολικό χρόνος ψησίματος είναι πάνω  κάτω 3 ώρες, κανονίζουμε το χρόνο που θα φουρνίσουμε το ψητό μας ώστε να είναι έτοιμο την ώρα που θέλουμε να φάμε. Υπολογίζουμε και το χρόνο που πρέπει να μείνει στο αλάτι (πρέπει να το πιάσει το αλάτι για να είναι νόστιμο). Το κρέας είναι ωραιότατο και κρύο, αλλά οι πατάτες είναι σαφώς πιο νόστιμες ζεστές.

4)Επειδή ακριβώς ο χρόνος θεωρείται πολύς για τις πατάτες, το κρέας  πρέπει να είναι από νεαρό ζώο και οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες σε μεγάλες φέτες. Δηλαδή οι μικρές πατάτες  (και δεν εννοώ τις baby) καλό είναι να μπαίνουν ολόκληρες σ’ αυτό το ψητό.

5)Να επισημάνω ότι το ψητό αρνάκι με άλλα μυρωδικά (αρισμαρί, φασκομηλιά κλπ) είναι άλλη συνταγή. Τούτο εδώ είναι πιο απλό και σχετικά πιο ελαφρύ σε γεύση (δυστυχώς όχι σε λιπαρά), πιο ταιριαστό για τις Κυριακές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού!

Καλά μαγειρέματα και όμορφες Κυριακές να έχουμε!  

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο