Κυριακάτικο!
Αγαπημένο το ψητό κρέας σε όλο τον κόσμο. Με διάφορες τεχνικές, σε διάφορα σκεύη, με διάφορα συνοδευτικά, με διάφορα μπαχαρικά και αρωματικά, όπως και να το κάνει κανείς ένα καλοψημένο ψητό είναι πάντα ένα πιάτο που λίγους θα αφήσει αδιάφορους.
Το δικό μου καλοκαιρινό ψητό είναι λιτό και εύκολο. Ελάχιστα υλικά καλής ποιότητας, λίγη υπομονή στο ψήσιμο και … λες και βγήκε από ξυλόφουρνο! Παλιά οικογενειακή συνταγή –όχι δεν έχουμε την αποκλειστικότητα, όλοι κάπως έτσι το φτιάχνουμε στην Κρήτη- απορώ γιατί δεν έτυχε να γραφτεί μέχρι τώρα εδώ μέσα.
Μπορεί να έχει φωτογραφηθεί 10 φορές όπως άλλωστε και πολλές άλλες συνταγές. Κάτι άλλο πιο επίκαιρο να της «έφαγε» τη σειρά. Κάπως έτσι έχω αμέτρητες φωτογραφίες μουσακάδων και παστίτσιων και ζυμαρικών και πολλών και διαφόρων γλυκών… Έχουμε καιρό, αν έχουμε υγεία!
Ψητό χωρίς πολλά μπαχαρικά, που θέλει το αργό του ψήσιμο για να γίνει λουκούμι . Η προσθήκη της ντομάτας το κάνει ζουμερό και ταυτόχρονα του δίνει μια ελαφρά ξινή γεύση. Έτσι το λεμόνι, ούτως ή άλλως δυσεύρετο παλιότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι απαραίτητο. Οι ίδιες δε οι ντομάτες γίνονται τόσο νόστιμες που λες «κι άλλες νά τανε» . Δεν θέλουμε όμως να γίνει κοκκινιστό και δεν το παρακάνουμε!
Ας δούμε λοιπόν το καλοκαιρινό μου ψητό. Ελπίζω να σας αρέσει, όπως το κλασικό μου ψητό που έχει πολλούς φίλους όπως λένε τα σχόλια και ο αριθμός των επισκεπτών του. Θεωρώ ότι το ψητό αυτό είναι καλύτερο με αρνάκι αλλά μπορούμε να το κάνουμε και με άλλα κρέατα κατάλληλα για ψητό.
Υλικά
1,5-2 κιλά αρνάκι για ψητό («χεράκι» ή μπούτι)
1,5 κιλό πατάτες
½ -3/4 κούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
2-3 ντομάτες ώριμες αλλά όχι λιωμένες ή ανάλογα με την εποχή 1 καλή κουταλιά πελτέ
Προαιρετικά, λίγο πιπέρι
Επί το έργον
Λέμε στον κρεοπώλη να «σπάσει» σε 2-3 φέτες το κρέας μας, χωρίς όμως να τις χωρίσει. Να είναι ενιαίο από την εξωτερική πλευρά της πέτσας.
Το πλένουμε , το αλατίζουμε και το πιπερώνουμε. Βάζουμε στο χέρι μας 2-3 κουταλιές από το λάδι και το αλείφουμε. Αφήνουμε να μείνει στο μια ωρίτσα περίπου. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε. Τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατίζουμε. Τις βάζουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους ώστε να μη μένουν κενά ανάμεσά τους αλλά και να μην είναι και η μια πάνω στην άλλη.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι τις πατάτες και πάνω τους βάζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω. Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες πάχους 1 cm περίπου και καλύπτουμε το κρέας. Τις πασπαλίζουμε κι αυτές με ελάχιστο αλάτι. Συμπληρώνουμε με αρκετό νερό (αν βάλουμε πελτέ τον διαλύουμε σ’ αυτό), ώστε τα υγρά να είναι τουλάχιστον 2 δάκτυλα στο ταψί. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς στην πρώτη σχάρα από την κάτω μεριά. Από την στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι κρατάμε μισή ώρα και τον χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς.
Σε 45 λεπτά περίπου (όταν δηλαδή έχει περάσει πάνω από 1 ώρα από την αρχή του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και τραβάμε στην άκρη τις ντομάτες.
Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά το κρέας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά.
Τέλος, ξαναγυρίζουμε το κρέας με την πέτσα προς τα πάνω μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Θα πάρει περίπου 3 ώρες συνολικά. Στο ενδιάμεσο, με ένα πιρούνι, απλώς μετακινούμε τις πατάτες λίγο και ελέγχουμε τα υγρά να μη στεγνώσουν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ζεστό κατά προτίμηση. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να ηρεμήσει 15-30 λεπτά και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
1)Αν θέλουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο σε μικρά κομματάκια πάνω από τις πατάτες πριν να βάλουμε το κρέας πάνω τους. Παλιά αυτό ήταν κανόνας και το βούτυρο βέβαια ήταν στακοβούτυρο…
2)Η ποσότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από το πόσο παχύ είναι το αρνάκι μας…
3)Με δεδομένο ότι ο συνολικό χρόνος ψησίματος είναι πάνω κάτω 3 ώρες, κανονίζουμε το χρόνο που θα φουρνίσουμε το ψητό μας ώστε να είναι έτοιμο την ώρα που θέλουμε να φάμε. Υπολογίζουμε και το χρόνο που πρέπει να μείνει στο αλάτι (πρέπει να το πιάσει το αλάτι για να είναι νόστιμο). Το κρέας είναι ωραιότατο και κρύο, αλλά οι πατάτες είναι σαφώς πιο νόστιμες ζεστές.
4)Επειδή ακριβώς ο χρόνος θεωρείται πολύς για τις πατάτες, το κρέας πρέπει να είναι από νεαρό ζώο και οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες σε μεγάλες φέτες. Δηλαδή οι μικρές πατάτες (και δεν εννοώ τις baby) καλό είναι να μπαίνουν ολόκληρες σ’ αυτό το ψητό.
5)Να επισημάνω ότι το ψητό αρνάκι με άλλα μυρωδικά (αρισμαρί, φασκομηλιά κλπ) είναι άλλη συνταγή. Τούτο εδώ είναι πιο απλό και σχετικά πιο ελαφρύ σε γεύση (δυστυχώς όχι σε λιπαρά), πιο ταιριαστό για τις Κυριακές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού!
Μου αρεσει η 3 για τ απαλα της χρωματα αν κ ολες ειναι ωραιες
Τι εννοείτε “από τη στιγμή που θα σβήσει το φωτάκι κρατάμε μισή ώρα”;Δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο;
Όχι, δεν είναι απαραίτητη η προθέρμανση του φούρνου…
Καλημέρα και χρόνια πολλά με υγεία! Πήρα το αρνί αλλά ολόκληρο το κομμάτι (χεράκι μαζί με τα παϊδάκια). Δεν είπα στον χασάπη να το σπάσει ή να το χωρίσει. Θα χρειαστεί περισσότερη ώρα ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία;
Ναι, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω από το αν ήτανε μικρές μεριδούλες. Ο χρόνος εξαρτάται και από το μέγεθος του κομματιού και από την ηλικία του ζώου. Να ρίχνετε μια ματιά μετά από το δίωρο! Καλή Ανάσταση!
Πολύ νόστιμο φαγάκι και για το φθινόπωρο ! Το έκανα με κατσικάκι και έγινε τέλειο.Ευχαριστώ,αγαπητή Βαγγελιώ,εύχομαι όλα τα καλά για σένα και την οικογένειά σου.
Χαίρομαι που σας άρεσε Νατάσα μου και σ’ ευχαριστώ για τη διαρκή εμπιστοσύνη!