Υπέροχη με ζυμαρικά αλλά και με πολλά άλλα!
Όταν πριν από λίγο καιρό κοινοποίησα στο facebook μια από τις δικές μου συνταγές για τονομακαρονάδα, φίλες και φίλοι μου έστειλαν τις δικές τους παραλλαγές! Ξεχώρισα αρκετές, αλλά «κλικ» για να τη δοκιμάσω άμεσα μου έκανε η συνταγή του φίλου και συναδέλφου μου του Βασίλη. Ο συνδυασμός των μπαχαρικών (γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο) μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και μιας και είμαι λάτρης και των δύο ήξερα από την αρχή ότι θα τη φτιάξω αυτήν τη σάλτσα.
Ο Βασίλης μου έστειλε inbox αναλυτικά τη συνταγή του και έχοντας εμπιστοσύνη στο γαστρονομικό του κριτήριο η τονομακαρονάδα του μπήκε αμέσως στα «προσεχή». Μου επισήμανε μάλιστα πως η οικογένειά του τη θεωρεί εξαιρετική και ξέροντας ότι και η σύζυγός και τα κορίτσια του του είναι εκλεκτικές σε όλα, μπήκε εύκολα στο πρόγραμμά μας… Αφήστε που είναι πανεύκολη και με υλικά που υπάρχουν παντού!
Εμείς λοιπόν όχι μόνο δοκιμάσαμε αλλά μπορώ να πω πως ήδη έχουμε καθιερώσει την τονομακαρονάδα του Βασίλη. Για να ακριβολογώ τη σάλτσα τόνου. Όχι μόνο σε σπαγγέτι, αλλά σε πολλές εφαρμογές. Γι αυτό δεν είναι «τονομακαρονάδα» ο τίτλος της συνταγής. Η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που με μικρή διαφοροποίηση στις ποσότητες εμείς την απολαύσαμε και σε άλλα πιάτα! Ένα πρόσθετο καλό της είναι ότι μπορεί κανείς να τη φτιάξει μέχρις ένα σημείο αποβραδίς ή πριν φύγει για τη δουλειά, και να προσθέσει τον τόνο την ώρα που θέλει να φάει. Καταλαβαίνετε πόσο πρακτικό είναι αυτό για ανθρώπους που εργάζονται!
Την έχω ήδη σερβίρει με πατάτα τηγανητή, με ρύζι (ψευτοπιλαφάκι με μπασμάτι ή νυχάκι) αλλά και με σκέτο ντά(γ)κο ή ζυμωτό ψωμί! Ναι, από μόνη της μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο αν αυξήσουμε τις πιπεριές. Είναι τόσο νόστιμη που στέκει στο τραπέζι μας με πολλούς τρόπους. Ενισχύεται λοιπόν η δυνατότητα προπαρασκευής της σάλτσας και ετοιμασίας γρήγορου γεύματος την ώρα που θέλουμε να φάμε. Επισημαίνω και πάλι ότι εκείνο που κάνει τη διαφορά σ’ αυτήν τη σάλτσα είναι κατά τη γνώμη μου ο συνδυασμός των μπαχαρικών!
Έχω μάλιστα σκεφτεί τώρα το καλοκαίρι να δοκιμάσω τον συνδυασμό των υλικών -πιπεριές και μπαχαρικά- και με φρέσκο ψάρι. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι το ίδιο –ίσως και περισσότερο- επιτυχημένος. Στην ουσία είναι ένα ψάρι γιαχνί με πιπεριές, που αυξομειώνοντας τα υλικά του μπορούμε να το δούμε ως σάλτσα ή ως κύριο πιάτο!
Έτσι, αν και συνήθως τις Κυριακές οι αναρτήσεις αφορούν γλυκά, είπα να σας προτείνω σήμερα αυτήν τη σάλτσα ως λύση για ένα καθημερινό πιάτο για την εβδομάδα που έρχεται, αλλά και για όποτε θέλετε κάτι γρήγορο, νόστιμο και χορταστικό!
Υλικά
Για 1 κουτί τόνο, ως σάλτσα μακαρονιών:
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι σε καρεδάκια
3-5 (30-75ml) κουταλιές ελαιόλαδο (δείτε παρατηρήσεις)
1-2 πράσινες πιπεριές 9ανάλογα με το μέγεθός τους)
½ μέτριο καρότο
200 gr τριμμένη ντομάτα
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο γαρύφαλλο
Τριμμένο μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδο ή/και μια μικρή καυτερή πιπερίτσα
Επί το έργον
Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και το καρότο τριμμένο ή σε φέτες. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά, αλατίζουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα μας (στο 5 με μέγιστο το 9) μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν ετοιμαστούν και μελώσει η σάλτσα (αν υπάρχουν υγρά βράζουμε για λίγο με ξεσκέπαστη κατσαρόλα), προσθέτουμε τον τόνο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από το μάτι. Αν σερβίρουμε με μακαρόνια προτιμούμε σπαγγέτι βρασμένο al dente που το βράζουμε παράλληλα με τη σάλτσα και σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου του. Εδώ χρησιμοποίησα 250gr μακαρόνια άβραστα, αλλά θα μπορούσαμε να τα αυξήσουμε (κατά 50-100gr). Σερβίρουμε τα μακαρόνια μας και από πάνω με κουτάλι τη σάλτσα. Δεν χρειάζεται τυρί για να μην καλυφθεί η υπέροχη γεύση της σάλτσας.
Οι φωτογραφίες είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές. Οι πολύχρωμες πιπεριές και το περισσότερο καρότο άλλαξαν το τελικό χρώμα και λίγο το γευστικό αποτέλεσμα (δείτε παρακάτω την παραλλαγή της συνταγής με περισσότερα υλικά), αλλά η σάλτσα μας είναι το ίδιο νόστιμη έτσι κι αλλιώς!
Παραλλαγή
Για 2 κουτιά τόνο (σάλτσα για περισσότερες μερίδες ή κύριο πιάτο με κάποιο άλλο συνοδευτικό) 6 κουταλιές (90ml) ελαιόλαδο (δείτε παρατηρήσεις) 1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι ½ κιλό πιπεριές διαφόρων χρωμάτων (ζυγισμένες καθαρισμένες) 300gr-400gr τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας (σπιτική ή του εμπορίου) ή ανάμεικτες 3-4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 καρότο τριμμένο ή σε φετάκια (περίπου 100gr) Αλάτι Πιπέρι Τριμμένο γαρύφαλλο Τριμμένο μοσχοκάρυδο Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδοΠαρατηρήσεις
- Έχω φτιάξει τη σάλτσα και με τόνο σε ελαιόλαδο και με τόνο σε νερό. Αν είναι σε ελαιόλαδο, αρκούν οι 3 κουταλιές ελαιολάδου στο μαγείρεμα αλλιώς βάζουμε 5.
- Αν πρόκειτα να σερβιριστεί με ζυμαρικά ή ρύζι, μπορούμε να «σπάσουμε» λίγο τα κομμάτια του τόνου όταν τα προσθέσουμε στη σάλτσα, αν όμως σερβιριστεί σκέτος ή με τηγανητές πατάτες καλύτερα να μείνουν όπως είναι.
- Το καρότο δεν είναι απαραίτητο, όπως εξάλλου και η πολυχρωμία στις πιπεριές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις κοινές πράσινες πιπεριές. Το πιάτο μας είναι το ίδιο νόστιμο και πολύ πιο οικονομικό.
- Τον χειμώνα (ή αν δεν μας ενοχλούν τα καυτερά το καλοκαίρι), μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή καυτερή πιπερίτσα.Το σκόρδο είναι δική μου προσθήκη, αλλά θεωρώ ότι ταιριάζει…
- Ευχαριστώ κι απο δω τον φίλο και συνάδελφο Βασίλη για τη συνταγή που μας λύνει τα χέρια όταν αργούμε να σχολάσουμε…