Αλμυρά

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Υπέροχη με ζυμαρικά αλλά και με πολλά άλλα!

Όταν πριν από λίγο καιρό κοινοποίησα στο facebook μια από τις δικές μου συνταγές για τονομακαρονάδα, φίλες και φίλοι μου έστειλαν τις δικές τους παραλλαγές! Ξεχώρισα αρκετές, αλλά «κλικ» για να τη δοκιμάσω άμεσα μου έκανε η συνταγή του φίλου και συναδέλφου μου του Βασίλη. Ο συνδυασμός των μπαχαρικών (γαρύφαλλο-μοσχοκάρυδο) μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων και μιας και είμαι λάτρης και των δύο ήξερα από την αρχή ότι θα τη φτιάξω αυτήν τη σάλτσα.

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Ο Βασίλης μου έστειλε inbox αναλυτικά τη συνταγή του και έχοντας εμπιστοσύνη στο γαστρονομικό του κριτήριο η τονομακαρονάδα του μπήκε αμέσως στα «προσεχή». Μου επισήμανε μάλιστα πως η οικογένειά του τη θεωρεί εξαιρετική και ξέροντας ότι και η σύζυγός και τα κορίτσια του του είναι εκλεκτικές σε όλα, μπήκε εύκολα στο πρόγραμμά μας… Αφήστε που είναι πανεύκολη και με υλικά που υπάρχουν παντού!

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Εμείς λοιπόν όχι μόνο δοκιμάσαμε αλλά μπορώ να πω πως ήδη έχουμε καθιερώσει την τονομακαρονάδα του Βασίλη. Για να ακριβολογώ τη σάλτσα τόνου. Όχι μόνο σε σπαγγέτι, αλλά σε πολλές εφαρμογές. Γι αυτό δεν είναι «τονομακαρονάδα» ο τίτλος της συνταγής. Η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη που με μικρή διαφοροποίηση στις ποσότητες εμείς την απολαύσαμε και σε άλλα πιάτα! Ένα πρόσθετο καλό της είναι ότι μπορεί κανείς να τη φτιάξει μέχρις ένα σημείο αποβραδίς ή πριν φύγει για τη δουλειά, και να προσθέσει τον τόνο την ώρα που θέλει να φάει. Καταλαβαίνετε πόσο πρακτικό είναι αυτό για ανθρώπους που εργάζονται!

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Την έχω ήδη σερβίρει με πατάτα τηγανητή, με ρύζι (ψευτοπιλαφάκι με μπασμάτι ή νυχάκι) αλλά και με σκέτο ντά(γ)κο ή ζυμωτό ψωμί! Ναι, από μόνη της μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο αν αυξήσουμε τις πιπεριές. Είναι τόσο νόστιμη που στέκει στο τραπέζι μας με πολλούς τρόπους. Ενισχύεται λοιπόν η δυνατότητα προπαρασκευής της σάλτσας και ετοιμασίας γρήγορου γεύματος την ώρα που θέλουμε να φάμε. Επισημαίνω και πάλι ότι εκείνο που κάνει τη διαφορά σ’ αυτήν τη σάλτσα είναι κατά τη γνώμη μου ο συνδυασμός των μπαχαρικών!

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Έχω μάλιστα σκεφτεί τώρα το καλοκαίρι να δοκιμάσω τον συνδυασμό των υλικών -πιπεριές και μπαχαρικά- και με φρέσκο ψάρι. Έχω την αίσθηση ότι θα είναι το ίδιο –ίσως και περισσότερο- επιτυχημένος. Στην ουσία είναι ένα ψάρι γιαχνί με πιπεριές, που αυξομειώνοντας τα υλικά του μπορούμε να το δούμε ως σάλτσα ή ως κύριο πιάτο!

Σάλτσα τόνου με πιπεριές για πολλές εφαρμογές

Έτσι, αν και συνήθως τις Κυριακές οι αναρτήσεις αφορούν γλυκά, είπα να σας προτείνω σήμερα αυτήν τη σάλτσα ως λύση για ένα καθημερινό πιάτο για την εβδομάδα που έρχεται, αλλά και για όποτε θέλετε κάτι γρήγορο, νόστιμο και χορταστικό!

Παραλλαγή

Για 2 κουτιά τόνο (σάλτσα για περισσότερες μερίδες ή κύριο πιάτο με κάποιο άλλο συνοδευτικό) 6 κουταλιές (90ml)  ελαιόλαδο (δείτε παρατηρήσεις) 1 μεγαλούτσικο ξερό κρεμμύδι ½ κιλό πιπεριές διαφόρων χρωμάτων (ζυγισμένες καθαρισμένες) 300gr-400gr τριμμένη φρέσκια ντομάτα ή σάλτσα ντομάτας (σπιτική ή του εμπορίου) ή ανάμεικτες  3-4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 καρότο τριμμένο ή σε φετάκια (περίπου 100gr) Αλάτι Πιπέρι Τριμμένο γαρύφαλλο Τριμμένο μοσχοκάρυδο Προαιρετικά, 1-2 σκελίδες σκόρδο

Παρατηρήσεις

  1. Έχω φτιάξει τη σάλτσα και με τόνο σε ελαιόλαδο και με τόνο σε νερό. Αν είναι σε ελαιόλαδο, αρκούν οι 3 κουταλιές ελαιολάδου στο μαγείρεμα αλλιώς βάζουμε 5.
  2. Αν πρόκειτα να σερβιριστεί με ζυμαρικά ή ρύζι, μπορούμε να «σπάσουμε» λίγο τα κομμάτια του τόνου όταν τα προσθέσουμε στη σάλτσα, αν όμως σερβιριστεί σκέτος ή με τηγανητές πατάτες καλύτερα να μείνουν όπως είναι.
  3. Το καρότο δεν είναι απαραίτητο, όπως εξάλλου και η πολυχρωμία στις πιπεριές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις κοινές πράσινες πιπεριές. Το πιάτο μας είναι το ίδιο νόστιμο και πολύ πιο οικονομικό.
  4. Τον χειμώνα (ή αν δεν μας ενοχλούν τα καυτερά το καλοκαίρι), μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή καυτερή πιπερίτσα.Το σκόρδο είναι δική μου προσθήκη, αλλά θεωρώ ότι ταιριάζει…
  5. Ευχαριστώ κι απο δω τον φίλο και συνάδελφο Βασίλη για τη συνταγή που μας λύνει τα χέρια όταν αργούμε να σχολάσουμε…

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο