Vegan/vegetarian

Βασιλόπιτα γλύκισμα!

Βασιλόπιτα γλύκισμα!

Αφράτη βασιλόπιτα-κέικ με υπέροχη υφή και γεύση!

Παρόλο που οι περισσότεροι έχουμε κόψει ήδη τη βασιλόπιτα την παραμονή της πρωτοχρονιάς στα σπίτια μας, ανοίγω τις αναρτήσεις του 2014 με μια νέα συνταγή για βασιλόπιτα (την 3η !) γιατί γνωρίζω ότι θα κόψουμε κι άλλες πολλές μέχρι το …Φλεβάρη. Αυτό δεν κάνουμε κάθε χρόνο; Μέχρι να αρχίσουμε τα αποκριάτικα, κόβουμε βασιλόπιτες! Στις δουλειές μας, σε συλλόγους, σε παρέες, σε ετεροχρονισμένα ρεβεγιόν…
Βασιλόπιτα γλύκισμα!
Το καλό είναι ότι ενώ η γεύση της είναι πλούσια –όπως φαίνεται από τα υλικά της- η συνταγή είναι τόσο απλή που τη θυμόμαστε ακόμη κι αν δεν την γράψουμε! Πραγματικά πλούσια γεύση, όπως εξάλλου πρέπει να είναι η γεύση αυτής της ιδιαίτερης πίτας που κάνουμε μια φορά το χρόνο. Όπως είδα σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο οι παραδοσιακές βασιλόπιτες είναι πλούσιες πίτες  αν και διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Αλμυρές ή γλυκές διαφέρουν από τις πίτες της καθημερινότητάς κάθε τόπου λόγω της ποικιλίας των υλικών και κάποιες φορές λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παρασκευής.
Βασιλόπιτα γλύκισμα!
Ακόμη και όσοι επιμένουν στο κέικ της φαρίνας (ξέρετε, αυτό που γράφουν όλα τα πακέτα αλεύρι -1 κούπα βούτυρο-2 ζάχαρη- 1 γάλα (ή χυμό) – 500γρ φαρίνα)  φροντίζουν να το εμπλουτίζουν με κάποια πιο γιορτινά αρώματα, μαστίχα μαχλέπι ή μοσχοκάρυδο…
Εγώ θέλω κάτι πιο ιδιαίτερο για τις βασιλόπιτές μου. Κι αυτή εδώ η συνταγή είναι παλιά και κλασική. Στο παλιό οικογενειακό
τετράδιο δίνεται με 10-12 αυγά. Εγώ την κάνω με 5 και είναι αρκετά για 28άρι ταψάκι . Με απλά λόγια ο κανόνας είναι: όσο  βάρος
έχουν τα  αυγά, τόση η ζάχαρη, τόσο το βούτυρο τόσο το αλεύρι… Και επί πλέον, φουσκωτικό, άρωμα, λίγο κονιάκ. Αυτά! Άρα μπορούμε να επιλέξουμε να φτιάξουμε μικρή ή μεγάλη βασιλόπιτα. Τη συνηθίζω όταν αποφασίζω να κάνω βασιλόπιτα χωρίς μαγιά , εναλλακτικά με  την «κρητική βασιλόπιτα» που είχα δώσει πρόπερσι.
Βασιλόπιτα γλύκισμα!
Επειδή το βούτυρο είναι αναλογικά πολύ, τα τελευταία χρόνια αντικαθιστώ ένα μέρος με ελαιόλαδο . Η αντικατάσταση όχι μόνο δεν μειώνει τη νοστιμιά της, αλλά τη διατηρεί καλύτερα και την κάνει πιο εύγεστη! Ακόμη,  για να ελαττώσω  την ένταση του ντόπιου βουτύρου που λέει η αρχική συνταγή και που στην περίπτωσή μας είναι αιγοπρόβειο, βάζω μισό μισό με αγελαδινό. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Παρατηρήσεις

1)Όπως και στα άλλα κέικ , δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν από τα 45 λεπτά, και τότε αν χρειαστεί σκεπάζουμε την πίτα με χαρτί ψησίματος.

2)Αντί αμύγδαλο μπορούμε να βάλουμε σταγόνες σοκολάτας.

3)Αν βάλουμε μόνο βούτυρο, μάλλον είναι προτιμότερο να είναι αγελαδινό για να μη βαρύνει πολύ η γεύση.

4)H μαρέγκα γίνεται σφικτή αν προσθέσουμε στα αυγά 1 κουταλάκι ζάχαρη (από τη ζυγισμένη της συνταγής) και 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού ή ξύδι.

5)Η διακόσμηση στη δική μου έγινε με βανίλια (υποβρύχιο) που χρωμάτισα με χρώματα ζαχαροπλαστικής και τη δούλεψα βουτώντας τη σε αχνοζάχαρη.Μπορεί να γίνει με λιωμένη σοκολάτα.

Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία για όλο τον κόσμο και για τον καθένα μας ξεχωριστά!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο