Με τόση ζήτηση που έχει το αυτοφυές σταμναγκάθι δεν θα έφτανε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της αγοράς . Έτσι τώρα πια καλλιεργείται και το βρίσκουμε εύκολα παντού. Η ευχάριστη πικρίλα δένει στα μαγειρέματά μας με κρεατικά , με ζυμαρικά και άλλα υλικά. Αλλά και μόνο του βρασμένο ή ωμό είναι υπέροχη σαλάτα.
Από την άλλη, η ρόκα για ένα διάστημα αποτελούσε την πιο in σαλάτα ακριβών και φτηνών φαγάδικων. Ελάχιστοι κατάλογοι καλών και κακών εστιατορίων δεν περιείχαν την κλασική πια ρόκα-παρμεζάνα την προηγούμενη δεκαετία. Πιπεράτο και ταυτόχρονα δροσερό χορταρικό, καλλιεργείται ευρέως πλέον κι αυτή, παρόλο που οι τυχεροί μπορούν να βρουν και άγρια σε αρκετές περιοχές.
βαλσάμικο ξύδι.
Υλικά
Για τη σαλάτα:
Ρόκα ή σταμναγκάθι, αρκετό για μια μεγάλη σαλατιέρα
2 κρεμμυδάκια πράσινα
Περίπου 10 ντοματίνια βελανίδια ή 2-3 πομοντόρο
Αλάτι (αφρίνα κατά
προτίμηση)
Μισό μεγαλούτσικο ώριμο αβοκάντο
Για τη σάλτσα αβοκάντο :
Το άλλο μισό αβοκάντο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου
Χυμό μισού μικρού λεμονιού (1-1,5 κουταλιά σούπας)
Λίγο αλάτι
Προαιρετικά, 1-2 κουταλιές κουκουνάρι ή άλλο ξηροκάρπι της αρεσκείας μας
Επί το έργον
Καθαρίζουμε τα χορταράκια μας και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, αλάτι και λίγο ξύδι. Τα αφήνουμε στο νερό για 15 λεπτά τουλάχιστον. Έτσι πέφτουν τα χώματα και ανεπιθύμητοι επισκέπτες που τυχόν υπάρχουν…
Τα κόβουμε σχετικά μικρά κομματάκια, σαν μαρούλι. Ψιλοκόβουμε πάνω τους τα πράσινα κρεμμυδάκια, και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι για λίγο να φύγουν τα πολλά νερά. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και πάνω τους κόβουμε το αβοκάντο σε κομμάτια όσο δύο ζάρια. Γύρω γύρω γαρνίρουμε με τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή σε περισσότερα κομμάτια αν χρησιμοποιήσουμε πομοντόρο.
Αλατίζουμε με την αφρίνα. Στο multi βάζουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και αλέθουμε να γίνουν αλοιφή. Περιχύνουμε την σαλάτα μας και από πάνω σκορπάμε το κουκουνάρι. Τη σερβίρουμε έτσι στο τραπέζι, αλλά όταν την καταναλώνουμε ανακατεύουμε με το
ντέσινγκ να πάει παντού.
Παρατηρήσεις
1)Για τις σαλάτες αυτές είναι απαραίτητο να ψιλοκόψουμε τα χορταράκια μας για να αρτυθούν όμορφα με τη σάλτσα. Παρά την επικρατούσα τακτική να κόβονται με το χέρι αυτά τα χορταρικά, εμείς τα κόβαμε με το μαχαίρι. Τώρα ειδικά με τα κεραμικά μαχαίρια δεν υπάρχει και θέμα οξείδωσης οπότε δεν είναι ανάγκη να τα κόψουμε με το χέρι.
2)Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε ολόκληρο το αβοκάντο αυξάνοντας λίγο τις ποσότητες του λαδιού και της κρέμας του βαλσάμικου. Η σάλτσα από μόνη της είναι ένα πολύ ωραίο ντιπ, διαφορετικό από το κλασικό γουακαμόλε , πολύ νόστιμο όμως. Φροντίζουμε να είναι στο σωστό σημείο ωριμότητας το αβοκάντο.
3)Η σαλάτα νοστιμίζει ακόμη και αν μείνει κάμποση ώρα. Το λεμόνι στη σάλτσα αποτρέπει το μαύρισμα και της σάλτσας και των κομματιών του αβοκάντο.
4)Μπορούμε να στρώσουμε τα χορταρικά μας πάνω σε μικρά παξιμαδάκια -μπουκίτσες που θα απλώσουμε πρώτα στη σαλατιέρα μας.Έτσι έχουμε ένα σχεδόν πλήρες γεύμα! Καλημέρα!
Είδα σαλάτα και έτρεξα, χωρίς σαλάτα δεν μπορώ να φάω.
Σταμναγκάθι δεν μπορώ να πω ότι βρίσκω καλό τις περισσότερες φορές είναι ένα μαραμένο πράμα ή πολύ υπερτιμημένο και δεν ξέρω αν αξίζει κιόλας η τιμή του.
Θα το ψάξω όμως. Καλημέρα
Αυτήν την σαλάτα ευχαρίστως θα την έτρωγα με ρόκα.
Το σταμναγκάθι αν και μ' αρέσει πολύ και το χρησιμοποιώ συχνά στην κουζίνα μου, δυσκολεύομαι να το φάω ωμό.
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Πολύ ιδιαιτερη σαλάτα!
http://beautyfollower.blogspot.gr
Πολύ ωραία σαλάτα Βαγγελιώ μου
Το σταμναγκάθι μου αρέσει πολύ αλλά το έχουν λίγο πανάκριβο εδώ..Φετος δεν έχω πάρει ακόμα.
Ρόκα στη γλάστρα??? δεν το ήξερα, θα το δοκιμάσω.
Οσο για το αβοκαντο πήρα προχθές γιατί ήταν Κρήτης. Τώρα δεν παίρνω εισαγωγής.
Ωραίες φωτογραφίες ; )
Φιλιά πολλά
κα Ευαγγελία συγχαρητήρια για τη σάλτσα αβοκάντο! Την περίχυσα πάνω σε σαλάτα με πλιγούρι, αγγούρι, ντοματίνια, πιπεριά και μαιντανό και ταίριαξε! Σας ευχαριστούμε για τις όμορφες ιδέες! Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά!
Χαίρομαι που σας άρεσε! Πολύ ωραία τη συνδυάσατε και θα τη δοκιμάσουμε κι εμείς έτσι!