Vegan/vegetarian

Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο

Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο
Ο συνδυασμός του παλιού με το καινούριο! 
Το σταμναγκάθι ίσως είναι το πιο διάσημο κρητικό χορταράκι των τελευταίων χρόνων. Αν και το δικό μου πιο αγαπημένο σαλατικό είναι ένα αγριοράδικο που εμείς το λέμε γουλωτό ροδίκιο , δεν αμφισβητώ την αξία του σταμναγκαθιού και το χρησιμοποιώ συχνά. Φέτος δοκίμασα να φυτέψω λίγο και περιμένω να δώ πώς θα πάει…
Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο

Με τόση ζήτηση που έχει το αυτοφυές σταμναγκάθι δεν θα έφτανε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της αγοράς . Έτσι τώρα πια καλλιεργείται και το βρίσκουμε εύκολα παντού. Η ευχάριστη πικρίλα δένει στα μαγειρέματά μας με κρεατικά , με ζυμαρικά και άλλα υλικά. Αλλά και μόνο του βρασμένο ή ωμό είναι υπέροχη σαλάτα.

Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο

Από την άλλη, η ρόκα για ένα διάστημα αποτελούσε την πιο in σαλάτα ακριβών και φτηνών φαγάδικων. Ελάχιστοι κατάλογοι καλών και κακών εστιατορίων δεν περιείχαν την κλασική πια ρόκα-παρμεζάνα την προηγούμενη δεκαετία. Πιπεράτο και ταυτόχρονα δροσερό χορταρικό, καλλιεργείται ευρέως πλέον κι αυτή, παρόλο που οι τυχεροί μπορούν να βρουν και άγρια σε αρκετές περιοχές.

Πολύ εύκολα όμως μπορούμε να έχουμε δική μας ρόκα. Σπόρους βρίσκουμε πολύ εύκολα στα ειδικά καταστήματα και μπορούμε να τη φυτέψουμε ακόμη και σε μια μεγάλη γλάστρα στη βεράντα μας. Το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Κι αυτή εδώ της σημερινής συνταγής, δική μας καλλιέργεια είναι!
Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο
Και τα δυο αυτά αγαπημένα μου χορταράκια τα συνδυάζω τελευταία με μια υπέροχη σάλτσα-ντρέσινγκ που έχει σαν βάση το αβοκάντο. Σας έχω ξαναπεί νομίζω ότι το αβοκάντο είναι πια ένα κρητικό προϊόν που έχει μπει για τα καλά στις κουζίνες μας, και καλλιεργείται ευρέως στα χωράφια μας. Ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει μ’ αυτό τον καρπό. Ενώ σκέτος είναι μάλλον άγευστος και άνοστος, μόλις αρτυθεί κατάλληλα αποκτά μια υπέροχη βουτυράτη και βελουδένια γεύση που λίγους αφήνει αδιάφορους. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε την πολύ ιδιαίτερη ταραμοσαλάτα με αβοκάντο που είχα προτείνει πέρυσι (σε λίγες μέρες θα έχουμε Σαρακοστή).
Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο
Επειδή και τα δυο μου χορταράκια ταιριάζουν πολύ με ξύδι-ειδικά το ωμό σταμναγκάθι παραδοσιακά σερβίρεται με λαδόξυδο- το ντρέσινγκ μου ήθελα να περιέχει οπωσδήποτε ξύδι. Μετά από αρκετές δοκιμές κατέληξα στην κρέμα βαλσάμικου, προϊόν που κυκλοφορεί έτοιμο από γνωστές ελληνικές εταιρείες, αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε και στο σπίτι μας συμπυκνώνοντας με βρασμό
βαλσάμικο ξύδι.
Σαλάτα σταμναγκάθι ή ρόκα με σάλτσα αβοκάντο
Για σαλάτες που παρουσιάζω σήμερα χρησιμοποίησα αποκλειστικά ρόκα στη μια και αποκλειστικά σταμναγκάθι στην άλλη . Σε άλλες περιπτώσεις έχω χρησιμοποιήσει ανάμεικτα αυτά τα δύο χορταράκια αλλά και σε συνδυασμό με διάφορα άλλα (2-3 φύλλα μαρούλι, παπούλες , αγριοράδικα κλπ.).

Παρατηρήσεις

1)Για τις σαλάτες αυτές είναι απαραίτητο να ψιλοκόψουμε τα χορταράκια μας για να αρτυθούν όμορφα με τη σάλτσα. Παρά την επικρατούσα τακτική να κόβονται με το χέρι  αυτά τα χορταρικά, εμείς τα κόβαμε με το μαχαίρι. Τώρα ειδικά με τα κεραμικά μαχαίρια δεν υπάρχει και θέμα οξείδωσης οπότε δεν είναι ανάγκη να τα κόψουμε με το χέρι.

2)Αν  θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε ολόκληρο το αβοκάντο αυξάνοντας λίγο τις ποσότητες του λαδιού και της κρέμας του βαλσάμικου. Η σάλτσα από μόνη της  είναι ένα πολύ ωραίο ντιπ, διαφορετικό από το κλασικό γουακαμόλε , πολύ νόστιμο όμως. Φροντίζουμε να είναι στο σωστό σημείο ωριμότητας το αβοκάντο.

3)Η σαλάτα νοστιμίζει ακόμη και αν μείνει κάμποση ώρα. Το λεμόνι στη σάλτσα αποτρέπει το μαύρισμα και της σάλτσας και των κομματιών του αβοκάντο.

4)Μπορούμε να στρώσουμε τα χορταρικά μας πάνω σε μικρά παξιμαδάκια -μπουκίτσες που θα απλώσουμε πρώτα στη σαλατιέρα μας.Έτσι έχουμε ένα σχεδόν πλήρες  γεύμα! Καλημέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο