Vegan/vegetarian

Λαχανοσαλάτα τούρτα

Λαχανοσαλάτα τούρτα

Γιατί τα τσικνίσματα θέλουν και τις σαλάτες τους!

Είναι γεγονός πως η πιο εύκολη σαλάτα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι είναι η λαχανοσαλάτα! Με τα δικά μου κριτήρια οι άλλες σαλάτες της εποχής με πρασινάδες κλπ, θέλουν πολύ χρόνο στο πλύσιμο και στο κόψιμο των συστατικών τους. Η εύκολη λύση- μιας και χωρίς σαλάτα εμείς σπάνια τρώμε- είναι οι λαχανοσαλάτες. Ε, λίγο πιο «στολισμένες» όπως τούτην εδώ την πολύχρωμη τούρτα-λαχανοσαλάτα, είναι εξαιρετικές και για γιορτινά τραπέζια.

Λαχανοσαλάτα τούρτα

Η αλήθεια είναι ότι η δική μου λαχανοσαλάτα-τούρτα είναι πολύ απλή σε σχέση με άλλες που βλέπω στο διαδίκτυο που περιέχουν «της Παναγιάς τα μάτια». Δεν ανακατεύω καλαμπόκια, αυγά, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε. Όχι ότι δεν έχω και τέτοιες σαλάτες, αλλά αυτές τις θέλω όταν το φαγητό είναι «αδύναμο» και -πολλές φορές – ως απλά πρόχειρα γεύματα. Όταν το μενού είναι φορτωμένο με άλλα χορταστικά πιάτα θέλω η σαλάτα μου να είναι δροσερή και ελαφριά!

Λαχανοσαλάτα τούρτα

Μια μέρα όπως την αυριανή με τόσα κρεατικά στο τραπέζι μας,  ας μη χορτάσουμε με τις σαλάτες! Νομίζω ότι ταιριάζει η εύκολη σαλάτα της σημερινής ανάρτησης που είναι όμως κάπως πιο γιορτινά φροντισμένη. Φτιάχνεται πολύ πιο γρήγορα από μια πράσινη και αρέσει σε όλους! Φροντίζω τα χρώματα των υλικών να είναι ταιριαστά και το αποτέλεσμα να είναι όμορφο και χτην όψη. Γι αυτό αποφεύγω το παντζάρι που θα τα κοκκινίσει όλα και το αντικαθιστώ με κόκκινο λάχανο. Εξάλλου για το παντζάρι έχουμε άλλες εκλεκτές σαλάτες, απλή και σπέσιαλ!

Λαχανοσαλάτα τούρτα

Εδώ λοιπόν μια λαχανοσαλάτα με λίγα, εκλεκτά υλικά, για να συμπληρώσει και να στολίσει το τραπέζι μας με τα κρεατικά, χωρίς να το βαρύνει παραπάνω!

Λαχανοσαλάτα τούρτα

Παρατηρήσεις

  • Είναι σκόπιμο να μπει το κόκκινο λάχανο στην πρώτη στρώση (με το τσέρκι) ή στην τελευταία (με το ταψάκι ή το μπολ) ώστε να είναι στη βάση της «τούρτας» και να μη λερώσει με το χρώμα του τα υπόλοιπα υλικά. Τον ίδιο ρόλο έχει και η λίγη κρέμα που διαχωρίζει τις στρώσεις.
  • Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Εδώ ζύγισα τα λαχανικά, καθαρισμένα έτοιμα για τις σαλάτες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι φτιάχνω τη σαλάτα “με το μάτι”. Γι αυτό και δεν δίνω διάμετρο για το ταψάκι ή το τσέρκι. Μπορούμε εξάλλου να βάλλουμε 2 στρώσεις από κάθε υλικό, ή από όποιο μας αρέσει περισσότερο!
  • Αν μας αρέσουν οι πιο κρεμώδεις σαλάτες φτιάχνουμε 1,5 δόση κρέμας γιαουρτιού.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα γιαουρτιού λίγη μαγιονέζα. Το κρατά πιο σταθερό αν δεν σερβίρουμε τη σαλάτα μας αμέσως.
  • Μπορεί η βάση της σαλάτας να γίνει από τριμμένο κρητικό παξιμάδι. Θα το ραντίζουμε με λίγο λαδόξιδο και θα το βάλουμε πρώτο στην παρασκευή με το τσέρκι και τελευταίο στην παρασκευή με το ταψάκι ώστε στο γύρισμα να είναι βάση.

Καλά να είστε, καλά να περάσετε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο