Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #1 Βιδιανό

Κρητικές ποικιλίες: #1 Βιδιανό

Την τελευταία δεκαετία το κρητικό κρασί βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, κατακτά τις αγορές του εξωτερικού, ενώ αποσπά το ένα βραβείο μετά το άλλο τόσο σε εγχώριους όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.

Κρητικές ποικιλίες: #1 Βιδιανό

Πολλά μπορούμε να πούμε ότι συνετέλεσαν σ’αυτήν την εξέλιξη, αλλά αυτό που σίγουρα διαφοροποίησε την Κρήτη από τις άλλες οινικές περιοχές, είναι η ανάδειξη των ντόπιων ποικιλιών από τους Κρητικούς οινοποιούς.

Δε θα μπορούσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε διαφορετικά το ταξίδι μας στον κόσμο του κρητικού κρασιού, παρά μελετώντας τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης.

ΒΙΔΙΑΝΟ

Ο σύγχρονος “βασιλιάς” του κρητικού αμπελώνα λέγεται ότι οφείλει το όνομα του στην ενετική οικογένεια των Βίδων, που έζησε στον Χάνδακα κατά την Ενετοκρατία. Η νεότερη ιστορία του βιδιανού, ξεκινά από την περιοχή του Φουρφουρά στο Ρέθυμνο, όπου και βρέθηκαν παλιά κλήματα της ποικιλίας, όταν Κρητικοί οινοποιοί έψαχναν να την αναγεννήσουν.

Κρητικές ποικιλίες: #1 Βιδιανό

Ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία με μεγάλα σταφύλια και μέτριου μεγέθους ράγες πρασινοκίτρινου χρώματος.

Το βιδιανό δίνει κρασιά με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, όπως ροδάκινου και βερίκοκου, βοτάνων, λουλουδιών αλλά και τροπικών φρούτων.

Συνήθως υψηλόβαθμο, με αρκετή οξύτητα, αγαπά το δρύινο βαρέλι  που του προσδίδει πολυπλοκότητα, αρώματα βανίλιας, βουτύρου και μπαχαρικών.

Ανάλογα την οινοποίηση μπορεί να καταναλωθεί άμεσα αλλά και να ωριμάσει για αρκετά χρόνια.

Σήμερα μπορείτε να βρείτε περίπου 30 διαφορετικά μονοποικιλιακά κρασιά από βιδιανό, δείγμα του πόσο πολύ πιστεύουν οι κρητικοί οινοποιοί την συγκεκριμένη ποικιλία.

 

Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 3 μονοποικιλιάκες εκδοχές του βιδιανού.

  1. VIDIANO DIAMANTAKI

Κρητικές ποικιλίες: #1 ΒιδιανόΑπό το Οινοποιείο Διαμαντάκη στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, επιλέξαμε VIDIANO Diamantaki.

Κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές ωριμάζει για 3 μήνες με τις οινολάσπες.

Νεανική εμφάνιση με ελαφρώς πράσινη χροιά και μια μέτρια έντονη απόχρωση χρυσού. Φρέσκο στη μύτη με αρώματα από εσπεριδοειδή, βερίκοκο, κυδώνι, αχλάδι αλλά και ξηρούς καρπούς.

Χαρακτηριστική ελαιώδη υφή και μοναδική οξύτητα.

Συνδυάστε το με γαρίδες σαχανάκι.

 

  1. ΕΛΙΑ ΒΙΔΙΑΝΟ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ

Κρητικές ποικιλίες: #1 Βιδιανό

 

Από τους αμπελώνες Καραβιτάκη στα Χανιά, επιλέξαμε ΕΛΙΑ ΒΙΔΙΑΝΟ 2019.

Από αμπέλια που βρίσκονται σε υψόμετρο 640 μέτρων, ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον 6 μήνες.

Χρώμα μέτριο λεμονί με αρώματα από βερίκοκο, ροδάκινο, περγαμόντο και βανίλια ενώ στο στόμα είναι λιπαρό, με καλή οξύτητα και μπαχαρένια επίγευση που διαρκεί.

Συνδυάστε το με ψάρι στο φούρνο με βλίτα.

 

  1. GRIFOS SILVA DASKALAKI

Κρητικές ποικιλίες: #1 Βιδιανό

Από τους βιολογικούς αμπελώνες του οινοποιείου Δασκαλάκη, επιλέξαμε τον λευκό Grifo.

Αφιλτράριστο, ζυμώθηκε με ιθαγενείς ζύμες σε πήλινα πιθάρια 300 λίτρων. Έγινε διαχωρισμός του οίνου από τα στέμφυλα και μετάγγιση σε δρύινα βαρέλια, όπου παρέμεινε για 3 μήνες.

Χρώμα χρυσαφί με αρώματα μελιού και βερίκοκου ενώ στο στόμα είναι πλούσιο με καλή οξύτητα και επίγευση.

Συνδυάστε το με σφακιανό γιαχνί με κατσικάκι.

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο