Άλλες γιορτές

Ψαρονέφρι με χυμούς εσπεριδοειδών στο τηγάνι  

Ψαρονέφρι με χυμούς εσπεριδοειδών στο τηγάνι  

Εκλεκτό πιάτο σε ελάχιστο χρόνο!

Μετά από 2-3 απανωτές συνταγές γλυκών, (και τάρτα πορτοκαλιού είχαμε, και πολύ ιδιαίτερο μυρμηγκάτο είχαμε, και muffins είχαμε),  σειρά έχει μια αλμυρή συνταγή με υλικά εποχής. Ένα εκλεκτό πιάτο αφού το ψαρονέφρι θεωρείται το καλύτερο κομμάτι του χοιρινού κρέατος. Εμείς στην Κρήτη αγαπούμε τα χοιρινά τα άγδαρτα, με την πετσούλα τους, τιμούμε όμως αυτό το κομμάτι χρησιμοποιώντας το στο εκλεκτότερο αλλαντικό της κρητικής γαστρονομίας το απάκι.

ψαρονέφρι χυμοί εσπεριδοειδών τηγάνι cretangastronomy.gr

Για το απάκι έχω γράψει παλιότερα και έχω δώσει αρκετές συνταγές που οι φίλοι της σελίδας δείχνουν να αγαπούν πολύ όπως φαίνεται από τις επισκέψεις  σ’ αυτές. Δείτε πόσες βγάζει η αναζήτηση της λέξης στη σελίδα, και διαλέξτε κάποια για να δοκιμάσετε το εκλεκτό έδεσμα!

ψαρονέφρι χυμοί εσπεριδοειδών τηγάνι cretangastronomy.gr

Φυσικά το χρησιμοποιούμε και νωπό, σε γρήγορες παρασκευές  όπως η σημερινή. Ο συνδυασμός χυμού και φλούδας  εσπεριδοειδών με κρέας είναι πολύ συχνός στην κρητική κουζίνα και πολύ επιτυχημένος θα έλεγα. Το ψητό κατσαρόλας με πορτοκάλι και μεγαλύτερα κομμάτια χοιρινού είναι ένα από τα πιάτα που φτιάχνω πολύ συχνά όταν θέλω πολλές μερίδες φαγητού. Θέλει όμως το χρόνο του.

ψαρονέφρι χυμοί εσπεριδοειδών τηγάνι cretangastronomy.gr

Το ψαρονέφρι λόγω του μεγέθους του προτείνεται για γεύματα λίγων ατόμων και λόγω της υφής του για γρήγορα αλλά εκλεκτά μαγειρέματα.  Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι τούτη η συνταγή και  αφορά 1 ή 2 κομμάτια ψαρονέφρι δηλαδή γεύμα για 2 ή για 4 άτομα.

ψαρονέφρι χυμοί εσπεριδοειδών τηγάνι cretangastronomy.gr

Αν θέλω παραπάνω μερίδες συνήθως κάνω τα ψαρονέφρια ολόκληρα στο φούρνο (άλλη συνταγή αυτή…). Η σημερινή συνταγή  είναι κατάλληλη για τηγάνι οπότε οι ποσότητες είναι μάλλον περιορισμένες.

Παρατηρήσεις

  • Στην παρασκευή που παρουσιάζεται  δεν είχα μανταρίνι και χρησιμοποίησα λίγο περισσότερο πορτοκάλι. Σέρβιρα το ψαρονέφρι με τηγανισμένα ραβδάκια μελιτζάνας.
  • Αν αγαπάμε τις γλυκόξινες γεύσεις ταιριάζει τέλεια στο πιάτο το μέλι ή το πετιμέζι. Το λέω στα προαιρετικά αλλά εμείς δεν το παραλείπουμε. Μισό κουταλάκι αρκεί για το ένα ψαρονέφρι, και το διαλύουμε στο χυμό εσπεριδοειδών.
  • Αν δεν βάλουμε αρισμαρί μπορούμε να προσθέσουμε άλλο αρωματικό της επιλογής μας όπως ρίγανη ή θυμάρι ή λεμονοθύμαρο. Επίσης αν δεν βάλουμε αρωματικά μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο άλλο μπαχαρικό όπως κύμινο ή μπαχάρι. Ας είμαστε όπως φειδωλοί, μη τα ανακατέψουμε όλα γιατί δεν πρέπει να καλυφθεί η γεύση των βασικών αρωμάτων που εδώ προέρχεται από τα εσπεριδοειδή.
  • Το συνολικό μαγείρεμα δεν πρέπει να πάρει πάνω από μισή ώρα. Το ψαρονέφρι δεν θέλει πολύ χρόνο, όπως όμως όλα τα χοιρινά πρέπει να μαγειρευτεί καλά για να είναι ασφαλές.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο