Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #2 Μοσχάτο Σπίνας

Το ταξίδι μας στο κόσμο του Κρητικού κρασιού συνεχίζεται με το Μοσχάτο Σπίνας.

Η οικογένεια των μοσχάτων είναι η μία από τις αρχαιότερες ποικιλίες, ενώ καλλιεργείται σχεδόν σε όλες τις οινικές περιοχές του κόσμου.

Το δικό μας μοσχάτο, πήρε  το όνομα του από το ορεινό χωριό Σπίνα, της επαρχίας Σελίνου Χανίων και είναι μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες του Κρητικού αμπελώνα.

Είναι τόσο αρωματική  που ακόμα και η τσικουδιά από σταφύλι μοσχάτο Σπίνας έχει τα έντονα αρώματα της ποικιλίας και μπορείς να την ξεχωρίσεις από την πρώτη γουλιά.

Το σταφύλι του είναι μικρό, με μικρές ρόγες και λεπτό χρυσοκίτρινο φλοιό, αρκετά ευαίσθητο κι έτσι χρίζει ιδιαίτερης φροντίδας απ’ τον αμπελουργό.

To μοσχάτο Σπίνας δίνει κρασιά ξηρά αλλά και γλυκά, με έντονα αρώματα, που κυριαρχούν τα άνθη λουλουδιών, ζουμπούλι, γιασεμί, γαρδένια, τα εσπεριδοειδή, ροδάκινο, βερίκοκο και τα βότανα όπως το χαμομήλι.

Συνδυάζεται με άλλες λευκές ποικιλίες που δεν είναι τόσο αρωματικές σε μια πιο ήπια προσέγγιση.

Καταναλώνονται φρέσκα και σερβίρονται σε χαμηλή θερμοκρασία 9-12ο C.

Εμείς, όπως και με το βιδιανό, επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε 3 μονοποικιλιακές εκδοχές του Μοσχάτου Σπίνας:

 

  1. Μοσχάτο Σπίνας Στραταριδάκη:

Από το οινοποιείο Στραταριδάκη, το νοτιότερο οινοποιείο της Ελλάδας, επιλέξαμε το πρώτο μονοποικιλιακό μοσχάτο.

Κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ελεγχόμενη θερμοκρασία 16-18°C.

Χρώμα λευκοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Έντονα αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Στο στόμα μέτριο όγκο με ισορροπημένη οξύτητα και καλή λουλουδένια επίγευση.

Συνδυάστε το με ρεβιθοκεφτέδες στο φούρνο.

 

  1. Μαρισύνη Διγενάκη:

Από το οινοποιείο Διγενάκη στα Πεζά Ηρακλείου, επιλέξαμε την Μαρισύνη από Μοσχάτο Σπίνας 100% .

Κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές σε ελεγχόμενη χαμηλή θερμοκρασία.

Χρώμα ανοιχτό κίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Αρώματα γιασεμιού, βερίκοκου και στο τελείωμα νεράτζι ενώ στο στόμα έχει μέτριο όγκο με μακράς διάρκειας επίγευση. Σερβίρεται στους 9-11°C.

Συνδυάστε το με σαρδέλες στο φούρνο.

 

  1. Amphora Muscat Δουλουφάκη:

Από το Οινοποιείο Δουλουφάκη στις Δαφνές, επιλέξαμε το Amphora Muscat.

Οινοποίηση σε πήλινο αμφορέα με τις ζύμες του σταφυλιού. Μετά από 3 μήνες εκχύλιση με τα στέμφυλα, έγινε διαχωρισμός και το κρασί παρέμεινε για 2 ακόμη μήνες στον αμφορέα. Στη συνέχεια ωρίμασε για 4 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Το χρώμα του είναι ελαφρώς πορτοκαλί και κίτρινο λόγω της παραμονής με τα στέμφυλα. Δεν έχει φιλτραριστεί, συνεπώς έχει αισθητή θολερότητα και πιθανό λεπτό στρώμα ιζήματος. Γεμάτο και τανικό σώμα. Τα αρώματά του είναι πιο περίπλοκα και εξελιγμένα από τα έντονα αρώματα λουλουδιών που κάποιος θα περίμενε από ένα φρέσκο κρασί Μοσχάτου. Ακροβατεί ανάμεσα στα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Φουντούκι, κίτρινο μήλο, μέλι, γλυκό περγαμόντο, αποξηραμένο πορτοκάλι, είναι μόνο κάποια από τα αρώματά του.

Δοκιμάστε το με κοτόπουλο με λαχανικά στη γάστρα.

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.