Αλμυρά

Ψητό στον φούρνο με πατάτες

Ψητό στον φούρνο με πατάτες

Το ψητό της Κυριακής!

Όταν στην Κρήτη λέμε “θα φτιάξω ψητό” δεν μας ρωτάνε τι ψητό! Εννοείται κρέας αρνί ή χοιρινό ψητό στον φούρνο με πατάτες. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναφέρουμε τι θα είναι αυτό που θα ψήσουμε.

Για χρόνια δεν το κατάφερνα το ψητό . Ενώ άλλα,  πιο σύνθετα φαγητά δεν τα φοβήθηκα ποτέ, όποτε θέλαμε ψητό ξεκινούσα προκατειλημμένη. Βλέπετε η μάνα μου είναι  μαστόρισσα στο ψητό και ξέρω τι θα πει «καλό ψητό». Το φτιάχνει στην ηλεκτρική κουζίνα και λες κι είναι ψημένο στον ξυλόφουρνο. «Λουκούμι» το κρέας, αλλά κι οι πατάτες το κάτι άλλο. Μαλακές από μέσα και όσο τις ήθελε τραγανές απ’ έξω. Όχι στεγνές και αφυδατωμένες.

Ψητό στον φούρνο με πατάτες

Κλασικό κυριακάτικο φαγάκι μιας και θέλει την ώρα του.Το έφτιαχνε πάντα η μάνα μου, αν και από μικρή μαγείρευα εγώ τις καθημερινές αφού εκείνη ήταν σκληρά εργαζόμενη. Συνήθως προτιμούσαμε το ψητό με γουρουνάκι με λεπτό στρώμα λίπους που έκανε τραγανή πέτσα.  Τα υλικά μου τα είχε πει και ξαναπεί αλλά την εκτέλεση ούτε εγώ ούτε εκείνη τη θεωρήσαμε απαραίτητη. Μάλλον για προφανή την είχα. Κι όμως ! Η σημασία τελικά κρύβεται στις λεπτομέρειες (τις οποίες τις έμαθα αργότερα) ακόμα και για το πιο απλό φαγητό.

Ψητό στον φούρνο με πατάτες

Το ψητό, το απλό λιτό ψητό χωρίς  μαριναρίσματα και γαρνιτούρες, το ψητό που στην Κρήτη το έχουμε περί πολλού (δεύτερο πιάτο στα γαμήλια τραπέζια μας πάντα!) περιλαμβάνει μόνο κρέας , πατάτες, αλάτι, λάδι και λεμόνι, δηλαδή ελάχιστα υλικά,  αλλά θέλει την τέχνη του! Μου έλεγε φίλη ότι σε κοντινό μας χωριό που φημίζεται για τα ψητά του , ακόμα και η μάρκα του αλατιού είναι συγκεκριμένη και δεν την αλλάζουν οι νοικοκυρές! Αν δεν δοκιμάσετε το ψητό τους δεν μπορείτε να φανταστείτε τη νοστιμιά του!

Ακόμη και το είδος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε έχει τη σημασία του. Κατάλληλα είναι τα εμαγιέ σκεύη (το μεγάλο της ηλεκτρικής κουζίνας κάνει πολύ καλό ψητό), τα πυρίμαχα πήλινα ή πυρέξ ή ένα καλό βαρύ ανοξείδωτο ταψί ή αλουμινένιο πολύ καλής ποιότητας ταψί. Το λάθος που έκανα εγώ, είναι ότι πρόσθετα το λεμόνι στο ψητό μου από την αρχή κι έτσι οι πατάτες μου ήταν αποτυχημένες. Τις έσφιγγε, τις μαράζωνε, τις χαλούσε! Το λεμόνι προστίθεται στο τέλος και το ψητό θέλει το λιγότερο 3 ώρες λένε οι «ειδικές»! Θέλει δηλαδή χρόνο  και τρόπο, αλλά δεν θέλει κόπο.

Ψητό στον φούρνο με πατάτες

Για το ψητό της Κυριακής, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά είδη κρέατος από χοιρινό και αρνί για τους λιχούδηδες έως κοτόπουλο και κουνέλι εκείνους που αποφεύγουν τα λιπαρά στη διατροφή τους. Αν και διανύουμε περίοδο νηστείας, όλο και κάποιοι δεν νηστεύουν… Έτσι το ψητό προσφέρεται γιατί είναι ένα απλό φαγητό που αρέσει σε όλους!

Παρατηρήσεις

1)Αν το κρέας μας είναι κοτόπουλο ή κουνέλι το αφήνουμε πριν αρχίσουμε να το ετοιμάζουμε για ένα μισάωρο σε ξυδόνερο (νερό που βάζουμε 1-2 κουταλιές ξύδι)  και προσθέτουμε τις πατάτες στο μισάωρο και όχι στη μια ώρα. Εννοείται ότι προσαρμόζουμε ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος το μέγεθος του ταψιού και την ποσότητα των άλλων υλικών.

Επίσης το κοτόπουλο και το κουνέλι δεν χρειάζεται να μείνει πολύ ώρα στο αλάτι.
2)Το χοιρινό (με το οποίο έφτιαξα την τελευταία φορά το ψητό μου) γίνεται πιο νόστιμο, αν το «τσιμπάει» λίγο το αλάτι. Αν δεν θέλετε να βάλετε πολύ αλάτι, τουλάχιστον αφήστε το λίγη ώρα παραπάνω… Στην Κρήτη τα χοιρινά τα προτιμούμε με την πέτσα τους η οποία αν καλοψηθεί και είναι σωστά αλατισμένη είναι σκέτος πειρασμός για όσους δεν φοβούνται χοληστερίνη και θερμίδες… Αν δεν βάλουμε πατάτες,  μπορούμε να φτιάξουμε το χοιρινό μας με τη συνταγή του καπρικού.
3)Βάζω όλο το νερό μαζεμένο μαζί με τις πατάτες, ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσω αργότερα και να «νερώσω» τους χυμούς του ψητού μου. Φυσικά αν κινδυνεύει να στεγνώσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ενδιάμεσα.
4)Αντί χυμό λεμονιού μπορούμε να βάλουμε μείγμα χυμού λεμονιού και πορτοκαλιού ή σκέτο πορτοκάλι.
5)Στο απλό κλασικό χωριάτικο ψητό, εμείς δεν βάζουμε κανένα μπαχαρικό. Ίσως μόνο ελάχιστη ρίγανη στις πατάτες κι αυτή όχι όλοι. Τη νοστιμιά την δίνει η καλή ποιότητα του κρέατος και της πατάτας και το -έστω και  ελάχιστο- στακοβούτυρο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο νοστιμίζει τις πατάτες. Εγώ δεν βάζω καθόλου στο κρέας αλλά στις πατάτες όταν έχω μπαίνω στον πειρασμό να βάλω έστω ένα κουταλάκι του γλυκού. Αλλά και το λάδι είναι αναγκαίο για να μείνει τρυφερό το κρέας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο