Vegan/vegetarian

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Γλυκές μπουκιές μόνα τους, ιδανική βάση για γλυκά ψυγείου!

Ξέρω, ξέρω τι θα σκεφτείτε… Δεν φτάνει που θα φτιάξουμε το γλυκό να έχουμε να φτιάχνουμε και τα μπισκότα τη στιγμή  που κυκλοφορούν αμέτρητα μπισκότα; Πρέπει να είναι δηλαδή homemade και τα digestive μας; Να πω δυο τουλάχιστον λόγους: α) οικονομία, αφού με το ίδιο κόστος θα φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και β) διαβάστε την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες στα περισσότερα από τα πακέτα που κυκλοφορούν και ο δεύτερος λόγος θα γίνει απόλυτα σαφής!

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Εντάξει, κι εγώ δεν φτιάχνω homemade digestives  κάθε φορά που θέλω να φτιάξω γλυκό ψυγείου. Όταν όμως έχω ειδικούς λόγους (π.χ.  γλυκά για εγγονούλες ;-))  προσπαθώ να καταφεύγω σε όσο δυνατόν περισσότερο υγιεινές λύσεις. Μπισκότα χωρίς περιττή ζάχαρη, χωρίς βούτυρο αν είναι δυνατόν και με καλής ποιότητας αλεύρι.

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Λένε πως η εκτεταμένη χρήση του φοινικέλαιου από τη βιομηχανία τροφίμων οφείλεται αφενός στο χαμηλό κόστος και αφετέρου στην καλύτερη υφή που δίνει στα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται. Σας βεβαιώνω ότι τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια έχουν μια χαρά υφή με το καλό μας το ελαιόλαδο, το ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, το εξαιρετικό σε γεύση και σε διατροφικά συστατικά!

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Οι συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο έχουν ως λιπαρό συστατικό το βούτυρο. Εγώ μετα από δοκιμές και αντικαταστάσεις αρχικά λίγης ποσότητας και εν τέλει όλης, έχω καταλήξει στην ολική αντικατάστασή του. Για μας δεν έχουν κανένα κόστος στη γεύση και επί πλέον επιτρέπουν την «αμαρτία» του βουτύρου στην κρέμα που πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό ψυγείου μας. Ε, ας μην έχουν βούτυρο ΚΑΙ τα μπισκότα!

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Δοκιμάστε τα και θα πεισθείτε. Εμείς τα έχουμε απολαύσει ήδη σε γλυκό ψυγείου, σε απλές κρεμούλες με άνθος αραβοσίτου, με σοκολάτα, αλλά και ολόσκετα!  Τραγανά, υγιεινά  και  πολύ πολύ νόστιμα!

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Παρατηρήσεις

  • Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τετράγωνα κομματάκια με ένα μαχαίρι και όχι με κουπ πατ.
  • Εγώ συνηθίζω τις αντιστάσεις αλλά αν έχετε εξοικειωθεί με το ψήσιμο με αέρα τηρείστε τις οδηγίες του φούρνου σας για μεταβολές στη θερμοκρασία και στο χρόνο ψησίματος ( λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία σίγουρα και ο χρόνος εξαρτάται και από τον φούρνο).
  • Χρησιμοποιώ τις νιφάδες βρώμης γιατί είναι πιο εύκολο να τις βρούμε από αλεύρι βρώμης. Αν μπορούμε να έχουμε αλεύρι βρώμης θα χρησιμοποιήσουμε αλεύρι.
  • Αν τα θέλουμε σοκολατένια, θα χρειαστούμε περίπου 5 gr σοκολάτα για κάθε μπισκότα. Θα τη λιώσουμε σε μπεν μαρί με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, δηλαδή περίπου  200 gr αν τα καλύψουμε όλα (εγώ κάλυψα 10 μόνο). Θα την αφήσουμε να κρυώσει λίγο για να μην είναι πολύ ρευστή και θα βουτάμε από τη μια πλευρά τα μπισκότα μας ή θα βυθίζουμε το μισό μπισκότο στο μπολ με τη σοκολάτα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα πάνω σε λαδόκολα ή σε σχάρα.
  • Ακόμη και 2-3 λεπτά περισσότερα στο φούρνο μπορεί να τα σκληρύνουν οπότε θέλουμε να τα καταναλώσουμε ως μπισκότα προσέχουμε λίγο το χρόνο. Για τα γλυκά μας, δεν πειράζει να είναι λίγο πιο σκληρά αφού συνήθως τα αλέθουμε ή τα βυθίζουμε σε γάλα ή σε κρέμες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο