Τη λες και συνοδευτικό!
Οι κίτρινες κολοκύθες είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. Κάθε ποικιλίας και μεγέθους! Και σε αλμυρές και σε γλυκές συνταγές. Κι εγώ η ίδια είδα με έκπληξη πόσες πολλές συνταγές έχω ήδη στο site, τώρα που έψαχνα τα links για να σας παραπέμψω να τις δείτε! Μια αναζήτηση με τη λέξη γλυκοκολοκύθα, θα σας πείσει. Μέχρι και συγκεντρωτική ανάρτηση υπάρχει με 15 συνταγές αλλά από τότε προστέθηκαν και άλλες! Σε αντίθεση με τους παλιότερους που την είχαν συνδέσει με δυσάρεστες κατοχικές μνήμες (ανάμεσά τους και η μάνα μου…), οι νέες γενιές τις βάζουν όλο και συχνότερα στο τραπέζι τους. Σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Είναι και εκείνο το Χάλογουιν που έγινε σχεδόν παγκόσμιο, είναι και η εύκολη πρόσβαση σε συνταγές όλου του κόσμου, είναι και που τελικά είναι νόστιμες! Όχι δηλαδή ότι είχαμε λίγες συνταγές κι εδώ… Έχουμε και λέμε: τηγανητή σκέτη ή σαβόρε, στιφάδο ή απλό γιαχνί, διάφορες αλμυρές και γλυκιές πίτες, γλυκό του κουταλιού σε διάφορα σχήματα και με διάφορους συνδυασμούς!
Ε, μας ήρθαν και τα κέικ και τα μάφιν και τα «κολοκυθόψωμα», οι πουρέδες και οι σούπες κι έτσι πια σε όλες τις κατηγορίες συνταγών υπάρχουν κάποιες με πρώτη ύλη τη γλυκοκολοκύθα! Κι επειδή ετούτο το κομμάτι που βλέπετε ήταν πολύ μεγάλο για δυο άτομα, έγινε και σούπα, και «κολοκυθόρυζο» (μόνο σ’ εμένα άρεσε…) και ένα μέρος της η σαλάτα της σημερινής ανάρτησης, η οποία μάλιστα παρασκευάστηκε δυο φορές μέχρι τώρα.
Οι σαλάτες με ψητά λαχανικά μας αρέσουν και χειμώνα και καλοκαίρι, με τα λαχανικά βέβαια της κάθε εποχής. Έχω ήδη κάποιες στο site που περιέχουν κολοκύθα, σκέτη ή συνδυασμένη με άλλα λαχανικά. Θεώρησα καλό να προσθέσω και τούτην εδώ λόγω του διαφορετικού νρέσινγκ και λόγω της ευκολίας παρασκευής που οφείλεται στο ψήσιμο της κολοκύθας στο air fryer. Όχι βέβαια ότι είναι δύσκολο ή χρονοβόρο και το ψήσιμο στον φούρνο, ειδικά αν το συνδυάσουμε με άλλα ψητά (ταυτόχρονο ψήσιμο).
Τι ευκολία κι αυτή η συσκευή σε τέτοιες δουλειές! Όπως προανέφερα, έφτιαξα τη σαλάτα δυο φορές τη μια με πιο χοντροκομμένη την κολοκύθα, την άλλη με πιο λεπτές φέτες γιατί βιαζόμουν και ήθελα να ψηθεί πιο γρήγορα. Μας άρεσε και τις δυο φορές και θα την καθιερώσουμε και ως συνοδευτικό πιο «διαιτητικό» από τις τηγανητές πατάτες και άλλα αμυλώδη!
Αλλά ας δούμε τη συνταγή για το σημερινό … side dish που λένε και στο χωριό μου…
Υλικά
Για 400 gr κίτρινη κολοκύθα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Αλάτι
Κύμινο
Για το ντρέσινγκ:
1/4 κούπας (περίπου 60 ml) ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές (40-60ml) ξίδι (δείτε παρατηρήσεις)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά μουστάρδα τύπου Ντιζόν
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Προαιρετικά, 1/2 κουταλάκι μέλι
Για το σερβίρισμα:
1-2 κουταλιές μικρές μαύρες σταφίδες (κορινθιακές τις λέμε εδώ),
Ψιλοκομμένο μαϊντανό
1-2 κουταλιές κουκουνάρι (δείτε παρατηρήσεις)
Η κουταλιά μου είναι 15ml, το κουταλάκι 15ml και η κούπα 250 ml
Επί το έργον
Αν ψήσουμε την κολοκύθα στον φούρνο, δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε τη φλούδα. Την αλατίζουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο την πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και αραδιάζουμε τις φέτες σε πυρίμαχο σκεύος και την ψήνουμε περίπου μισή ώρα όπως περιγράφεται εδώ.
Αν την ψήσουμε στο air fryer καθαρίζουμε τις φέτες από τη φλούδα, τις κόβουμε σε πάχος 1 cm περίπου και μέσα σε ένα μπολ τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
Τις αραδιάζουμε στη σχάρα του airfryer και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς με γύρισμα στην ειδοποίηση της συσκευής. Στο multi ή στο μπλέντερ αλέθουμε τα υλικά του ντρέσινγκ ώστε να έχουμε μια ομοιογενή βελουτέ σάλτσα. Βάζουμε σε σαλατιέρα τα κομμάτια της κολοκύθας και τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και προσθέτουμε τα σταφιδάκια και σερβίρουμε. Είναι ωραία τόσο χλιαρή όσο και κρύα.
Παρατηρήσεις
- Θεωρώ ότι με την κολοκύθα ταιριάζουν κυρίως δυο μπαχαρικά: το κύμινο και το μοσχοκάρυδο. Επειδή και τα δυο είναι έντονα, συνήθως δεν τα ανακατεύω. Στις παρασκευές εδώ έβαλα κύμινο γιατί προμηθεύτηκα αρκετό από τη Σμύρνη (λέγεται ότι είναι το καλύτερο κύμινο του κόσμου…), αλλά θα ταίριαζε και το μοσχοκάρυδο. Για πιο πικάντικη γεύση προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή μαζί με το κύμινο ή το μοσχοκάρυδο.
- Αντί για κουκουνάρι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα ξηροκάρπια, όπως τριμμένο καρύδι (είναι δοκιμασμένο σε άλλη εκδοχή της σαλάτας) ή ασπρισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι. Πολύ ταιριάζουν με την κολοκύθα και οι ηλιόσποροι ή οι κολοκυθόσποροι.
- Αν το ντρέσινγκ μας φαίνεται πολύ (είναι θέμα γούστου…) μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 10 μέρες.
- Αντί για μέλι και κοινό ξίδι τη δεύτερη φορά έβαλα βαλσάμικο ξίδι.