Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα (στον φούρνο ή στο air fryer)

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα (στον φούρνο ή στο air fryer)

Τη λες και συνοδευτικό!

Οι κίτρινες κολοκύθες είναι από τα αγαπημένα μου υλικά. Κάθε ποικιλίας και μεγέθους! Και σε αλμυρές και σε γλυκές συνταγές. Κι εγώ η ίδια είδα με έκπληξη πόσες πολλές συνταγές έχω ήδη στο site, τώρα που έψαχνα τα links για να σας παραπέμψω να τις δείτε! Μια αναζήτηση με τη λέξη γλυκοκολοκύθα, θα σας πείσει. Μέχρι και συγκεντρωτική ανάρτηση υπάρχει με 15 συνταγές αλλά από τότε προστέθηκαν και άλλες! Σε αντίθεση με τους παλιότερους που την είχαν συνδέσει με δυσάρεστες κατοχικές μνήμες (ανάμεσά τους και η μάνα μου…), οι νέες γενιές τις βάζουν όλο και συχνότερα στο τραπέζι τους. Σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα (στον φούρνο ή στο air fryer)

Είναι και εκείνο το Χάλογουιν που έγινε σχεδόν παγκόσμιο, είναι και η εύκολη πρόσβαση σε συνταγές όλου του κόσμου, είναι και που τελικά είναι νόστιμες! Όχι δηλαδή ότι είχαμε λίγες συνταγές κι εδώ… Έχουμε και λέμε: τηγανητή σκέτη ή σαβόρε, στιφάδο ή απλό γιαχνί, διάφορες αλμυρές και γλυκιές πίτες, γλυκό του κουταλιού σε διάφορα σχήματα και με διάφορους συνδυασμούς!

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα (στον φούρνο ή στο air fryer)

Ε, μας ήρθαν και τα κέικ και τα μάφιν και τα «κολοκυθόψωμα», οι πουρέδες και οι σούπες κι έτσι πια σε όλες τις κατηγορίες συνταγών υπάρχουν κάποιες με πρώτη ύλη τη γλυκοκολοκύθα! Κι επειδή ετούτο το κομμάτι που βλέπετε ήταν πολύ μεγάλο για δυο άτομα, έγινε και σούπα, και «κολοκυθόρυζο» (μόνο σ’ εμένα άρεσε…) και ένα μέρος της η σαλάτα της σημερινής ανάρτησης, η οποία μάλιστα παρασκευάστηκε δυο φορές μέχρι τώρα.

Οι σαλάτες με ψητά λαχανικά μας αρέσουν και χειμώνα και καλοκαίρι, με τα λαχανικά βέβαια της κάθε εποχής. Έχω ήδη κάποιες στο site που περιέχουν κολοκύθα, σκέτη ή συνδυασμένη με άλλα λαχανικά. Θεώρησα καλό να προσθέσω και τούτην εδώ λόγω του διαφορετικού νρέσινγκ και λόγω της ευκολίας παρασκευής που οφείλεται στο ψήσιμο της κολοκύθας στο air fryer. Όχι βέβαια ότι είναι δύσκολο ή χρονοβόρο και το ψήσιμο στον φούρνο, ειδικά αν το συνδυάσουμε με άλλα ψητά (ταυτόχρονο ψήσιμο).

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα (στον φούρνο ή στο air fryer)

Τι ευκολία κι αυτή η συσκευή σε τέτοιες δουλειές! Όπως προανέφερα, έφτιαξα τη σαλάτα δυο φορές τη μια με πιο χοντροκομμένη την κολοκύθα, την άλλη με πιο λεπτές φέτες γιατί βιαζόμουν και ήθελα να ψηθεί πιο γρήγορα. Μας άρεσε και τις δυο φορές και θα την καθιερώσουμε και ως συνοδευτικό πιο «διαιτητικό» από τις τηγανητές πατάτες και άλλα αμυλώδη!

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα (στον φούρνο ή στο air fryer)

Αλλά ας δούμε τη συνταγή για το σημερινό … side dish που λένε και στο χωριό μου…

Παρατηρήσεις

  1. Θεωρώ ότι με την κολοκύθα ταιριάζουν κυρίως δυο μπαχαρικά: το κύμινο και το μοσχοκάρυδο. Επειδή και τα δυο είναι έντονα, συνήθως δεν τα ανακατεύω. Στις παρασκευές εδώ έβαλα κύμινο γιατί προμηθεύτηκα αρκετό από τη Σμύρνη (λέγεται ότι είναι το καλύτερο κύμινο του κόσμου…), αλλά θα ταίριαζε και το μοσχοκάρυδο. Για πιο πικάντικη γεύση προσθέτουμε αν θέλουμε λίγη πάπρικα, γλυκιά ή καυτερή μαζί με το κύμινο ή το μοσχοκάρυδο.
  2. Αντί για κουκουνάρι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα ξηροκάρπια, όπως τριμμένο καρύδι (είναι δοκιμασμένο σε άλλη εκδοχή της σαλάτας) ή ασπρισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι. Πολύ ταιριάζουν με την κολοκύθα και οι ηλιόσποροι ή οι κολοκυθόσποροι.
  3. Αν το ντρέσινγκ μας φαίνεται πολύ (είναι θέμα γούστου…) μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι και 10 μέρες.
  4. Αντί για μέλι και κοινό ξίδι τη δεύτερη φορά έβαλα βαλσάμικο ξίδι.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο