Αλμυρά

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Να ζεσταθούμε λίγο…

Προχθές που συμπλήρωσα και επαναδημοσίευσα την ανάρτηση με τις συνταγές με την κίτρινη κολοκύθα, μου έγραψε φίλη σε σχόλιο «καλές όλες, αλλά βάλτε και μια σούπα, τις λατρεύω!». Πράγματι, καμιά σούπα δεν είχα στο site! Και να πεις πως δεν έχω! Πολλές συνταγές, τούτη όμως η κολοκυθόσουπα είναι από τις πιο αγαπημένες μου λόγω των αρωμάτων της.

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Όταν λοιπόν με προμήθευσαν πριν λίγες μέρες μια υπέροχη λασθιώτικη κολοκύθα (μισή για την ακρίβεια, αλλά –ξέρετε- ακόμη και η μισή είναι μεγάλη ποσότητα αν η παρέα είναι πολύ μικρή πια…), προγραμμάτισα ανάμεσα στις άλλες παρασκευές και κολοκυθόσουπα. Ένα μέρος έγινε σαβόρε, ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε για μια γλυκιά ελαφριά παρασκευή, ένα μέρος για μια σπέσιαλ κολοκυθόπιτα, ένα μέρος έχει κρατηθεί για δοκιμή συνταγής ενός αγαπητού σεφ που εκτιμώ ιδιαίτερα, και ένα μέρος έδωσε τούτη τη νόστιμη κολοκυθόσουπα. Στα προσεχή θα δείτε και το ελαφρύ γλυκάκι μου καθώς και την κολοκυθόπιτα που έχω υποσχεθεί από πέρυσι ;-)!

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Περάσανε χρόνια για να συμφιλιωθώ με τις κολοκύθες, λόγω της προκατάληψης της μάναςμου που τις θεωρούσε κατοχικό φαγητό… Μόνο κολοκυθόπιτες έφτιαχνε κι αυτές μόνο ζεστές της αρέσουν. Εντελώς απαξιωτικά λέει «δεν τσι θέλω… μέχρι και στιφάδο τσι κάναμε στην Κατοχή. Όπως και να την κάμεις κολοκύθα είναι…». Τις υπόλοιπες λοιπόν παραδοσιακές συνταγές από τις θείες μου κι από γειτόνισσες τις έχω μάθει. Κι εγώ πια αγαπώ ακόμη κι αυτό το στιφάδο με την κίτρινη κολοκύθα και τα μανιτάρια που τόσο μου έχει κατηγορήσει!

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Πόσο όμως επηρεάζονται οι  προτιμήσεις μας και στο φαγητό  από τη μνήμη αλλά και από τις επιλογές των μαμάδων μας! Όλοι μας συνδέουμε ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές ΚΑΙ με το φαγητό. Όλοι μας επίσης αγαπάμε ή μισούμε φαγητά που αγαπούσαν ή μισούσαν οι γονείς μας ή καμιά φορά από αντίδραση λειτουργούμε αντιστρόφως! Εκεί λοιπόν που κάποια εποχή την απαξίωνα κι εγώ εδώ και μια δεκαπενταετία τη λατρεύω και τη δοκιμάζω όπου φανταστείτε!

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Λέτε τα εδέσματα που κυριάρχησαν φέτος να έχουν την τύχη των κατοχικών φαγητών που είχαν βγει από τα τραπέζια μας για δεκαετίες… Αν και τα ψωμιά και τα ζυμαρικά δεν νομίζω ότι θα αποχτήσουν ποτέ εχθρούς. Παρηγορητικά λειτουργούν σ’ αυτό που ζούμε ;-).

Κολοκυθόσουπα αρωματική με κίτρινη κολοκύθα

Αλλά ας ξανάρθουμε στην κολοκυθόσουπά μας!

Παρατηρήσεις

  • Κόβω την πατάτα πολύ λεπτή γιατί η κολοκύθα βράζει πιο γρήγορα οπότε θέλω να ετοιμαστούν μαζί.
  • Εγώ σ’ αυτές τις σούπες βάζω στακοβούτυρο αλλά οποιοδήποτε αιγοπρόβειο ταιριάζει. Επίσης μπορούμε να μη βάλουμε βούτυρο και να αυξήσουμε το ελαιόλαδο
  • Αντί νερό μπορούμε να βάλουμε ζωμό κρέατος.
  • Σ’ αυτήν τη συνταγή δεν βάζω αρωματικά (μαϊντανό, ρίγανη κλπ) για να μην καλύψουν το άρωμα των μπαχαρικών. Κάποια στιγμή θα φτιάξω και μια από τις συνταγές μου με αρωματικά.

Καλά να είμαστε, να κάνουμε υπομονή και να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο