VIDEOS

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή (VIDEO)

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή (VIDEO)

Παγωτό με τρία υλικά, με πραγματική σοκολάτα, που σερβίρεται και ως τούρτα!

Με όλες τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν για την ονομασία παγωτό και στις οποίες είχα αναφερθεί αναλυτικά στο παγωτό «αρμενοβίλ» μου, θα ονομάσω και τούτο το παγωμένο επιδόρπιο σοκολάτας «παγωτό σοκολάτα». Παγωτό σοκολάτα ή σεμιφρέντο ή παρφέ, πείτε το όπως θέλετε αλλά δοκιμάστε το, είναι εύκολο και απόλυτα γευστικό!

Τώρα το γιατί βάζω στον υπότιτλο τη λέξη πραγματική; Μα επειδή οι περισσότερες συνταγές που έχω δει είναι με κακάο ή στην καλύτερη περίπτωση με έτοιμη πραλίνα σοκολάτας! Προσωπικά ανάμεσα σε βανίλια και σοκολάτα, προτιμούσα από μικρή τη βανίλια, εκτός αν το παγωτό σοκολάτα ήταν εξαιρετικής ποιότητας, πράγμα που πολύ λίγες φορές μπορώ να πω ότι διαπίστωνα. Και αυτά που άρεσαν τελικά περιείχαν σοκολάτα, πραγματική σοκολάτα, bitter κατά προτίμηση!

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή (VIDEO)

Ναι, όσο πιο πλούσια σε κακάο και όσο πιο φτωχή σε ζάχαρη είναι η σοκολάτα τόσο περισσότερο μ’ αρέσει σε όλα τα παρασκευάσματα κι ένα παραπάνω στο παγωτό. Γι αυτό και στο δικό μου σπιτικό παγωτό χρησιμοποιώ στη χειρότερη περίπτωση (όταν δεν μπορώ να προμηθευτώ αυτήν που μου αρέσει περισσότερο), κουβερτούρα με κακάο πάνω από 50%.

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή (VIDEO)

Παρόλο που έχω παγωτομηχανή, φτιάχνω παγωτά χωρίς τη χρήση της πιο συχνά. Ο λόγος είναι πως ξεχνώ να βάλω τον κάδο της στη συνήθως γεμάτη κατάψυξή μου (τόσο γεμάτη που δεν μπορώ να τον αφήσω μόνιμα εκεί). Επειδή το παγωτό είναι το γλυκό μου, to-die-for που λένε και στο χωριό μου, έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές χωρίς παγωτομηχανή.

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή (VIDEO)

Έχω καταλήξει σ’ αυτές που βασίζονται στην κλασική κρέμα γάλακτος, τη συνήθη ή αυτή που είναι γνωστή ως φυτική, πάντα από το ψυγείο όχι από κονσέρβα και όχι από σκόνες (αν διαβάστε την διατροφική τους ετικέτα θα καταλάβετε γιατί).  Τελευταία, ειδικά αν πρόκειται να το σερβίρω σε παιδιά, χρησιμοποιώ αποκλειστικά κλασική κρέμα γάλακτος για τον ίδιο λόγο, παρόλο που η φυτική βελτιώνει κατά “ένα κλικ” την υφή. Απορρίπτω επίσης τη χρήση εβαπορέ, όχι για διατροφικούς λόγους αλλά επειδή αφήνει “κρυσταλλάκια” στο παγωτό, αν και πιο οικονομικό.   Οι αναλογίες με το ζαχαρούχο είναι τόσες φορές δοκιμασμένες που καλύπτουν σχεδόν όλα τα γούστα!

Παγωτό σοκολάτα χωρίς παγωτομηχανή (VIDEO)

Ας δούμε όμως τη συνταγή, και τους τρόπους σερβιρίσματος…

Παρατηρήσεις

  • Στο βίντεο έλιωσα σε μπεν μαρί 50 gr σοκολάτας για το γαρνίρισμα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο ή σπιτικό σιρόπι σοκολάτας.
  • Αν βάλουμε στιγμιαίο καφέ τον διαλύουμε στο ποτό. Και τα δυο υλικά παραλείπονται αν το παγωτό πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά.
  • Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί μπορούν να μπουν και μέσα στο μείγμα του παγωτού.
  • Προσωπικά προτιμώ τα 150 gr ζαχαρούχου στην παραπάνω δόση, αλλά είπαμε… εγώ προτιμώ bitter τα σοκολατένια παγωτά, αν σας αρέσουν πιο γλυκά αυξήστε την ποσότητα σε 200 gr (μισό κουτί).
  • Το παγωτό σερβίρεται και σε μπολ σερβιρίσματος (αν το καταψύξουμε σε μπολ κατάψυξης) και ως τούρτα παγωτού. Αν το θέλουμε ως τούρτα, καλύπτουμε φόρμα σιλικόνης με μεμβράνη τροφίμων και έτσι το ξεφορμάρουμε ευκολότερα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο