Παγωτό με τρία υλικά, με πραγματική σοκολάτα, που σερβίρεται και ως τούρτα!
Με όλες τις ενστάσεις που μπορεί να υπάρχουν για την ονομασία παγωτό και στις οποίες είχα αναφερθεί αναλυτικά στο παγωτό «αρμενοβίλ» μου, θα ονομάσω και τούτο το παγωμένο επιδόρπιο σοκολάτας «παγωτό σοκολάτα». Παγωτό σοκολάτα ή σεμιφρέντο ή παρφέ, πείτε το όπως θέλετε αλλά δοκιμάστε το, είναι εύκολο και απόλυτα γευστικό!
Τώρα το γιατί βάζω στον υπότιτλο τη λέξη πραγματική; Μα επειδή οι περισσότερες συνταγές που έχω δει είναι με κακάο ή στην καλύτερη περίπτωση με έτοιμη πραλίνα σοκολάτας! Προσωπικά ανάμεσα σε βανίλια και σοκολάτα, προτιμούσα από μικρή τη βανίλια, εκτός αν το παγωτό σοκολάτα ήταν εξαιρετικής ποιότητας, πράγμα που πολύ λίγες φορές μπορώ να πω ότι διαπίστωνα. Και αυτά που άρεσαν τελικά περιείχαν σοκολάτα, πραγματική σοκολάτα, bitter κατά προτίμηση!
Ναι, όσο πιο πλούσια σε κακάο και όσο πιο φτωχή σε ζάχαρη είναι η σοκολάτα τόσο περισσότερο μ’ αρέσει σε όλα τα παρασκευάσματα κι ένα παραπάνω στο παγωτό. Γι αυτό και στο δικό μου σπιτικό παγωτό χρησιμοποιώ στη χειρότερη περίπτωση (όταν δεν μπορώ να προμηθευτώ αυτήν που μου αρέσει περισσότερο), κουβερτούρα με κακάο πάνω από 50%.
Παρόλο που έχω παγωτομηχανή, φτιάχνω παγωτά χωρίς τη χρήση της πιο συχνά. Ο λόγος είναι πως ξεχνώ να βάλω τον κάδο της στη συνήθως γεμάτη κατάψυξή μου (τόσο γεμάτη που δεν μπορώ να τον αφήσω μόνιμα εκεί). Επειδή το παγωτό είναι το γλυκό μου, to-die-for που λένε και στο χωριό μου, έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές χωρίς παγωτομηχανή.
Έχω καταλήξει σ’ αυτές που βασίζονται στην κλασική κρέμα γάλακτος, τη συνήθη ή αυτή που είναι γνωστή ως φυτική, πάντα από το ψυγείο όχι από κονσέρβα και όχι από σκόνες (αν διαβάστε την διατροφική τους ετικέτα θα καταλάβετε γιατί). Τελευταία, ειδικά αν πρόκειται να το σερβίρω σε παιδιά, χρησιμοποιώ αποκλειστικά κλασική κρέμα γάλακτος για τον ίδιο λόγο, παρόλο που η φυτική βελτιώνει κατά “ένα κλικ” την υφή. Απορρίπτω επίσης τη χρήση εβαπορέ, όχι για διατροφικούς λόγους αλλά επειδή αφήνει “κρυσταλλάκια” στο παγωτό, αν και πιο οικονομικό. Οι αναλογίες με το ζαχαρούχο είναι τόσες φορές δοκιμασμένες που καλύπτουν σχεδόν όλα τα γούστα!
Ας δούμε όμως τη συνταγή, και τους τρόπους σερβιρίσματος…
Υλικά
Βασικά:
400 ml κρέμα γάλακτος με λιπαρά πάνω από 35%
150-200 gr ζαχαρούχο γάλα
125-150 gr σοκολάτα κουβερτούρα (και λίγη ακόμη αν θέλουμε για το γαρνίρισμα, δείτε παρατηρήσεις)
Προαιρετικά:
Καραμελωμένοι ξηροί καρποί
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ
1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ
Κομματάκια σοκολάτας ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας
Επί το έργον
Δείτε το βίντεο, πιστεύω πως δεν αφήνει απορίες, αλλά και πάλι εδώ είμαστε αν υπάρχουν! Δείτε και τις παρατηρήσεις παρακάτω.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Στο βίντεο έλιωσα σε μπεν μαρί 50 gr σοκολάτας για το γαρνίρισμα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο ή σπιτικό σιρόπι σοκολάτας.
- Αν βάλουμε στιγμιαίο καφέ τον διαλύουμε στο ποτό. Και τα δυο υλικά παραλείπονται αν το παγωτό πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά.
- Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί μπορούν να μπουν και μέσα στο μείγμα του παγωτού.
- Προσωπικά προτιμώ τα 150 gr ζαχαρούχου στην παραπάνω δόση, αλλά είπαμε… εγώ προτιμώ bitter τα σοκολατένια παγωτά, αν σας αρέσουν πιο γλυκά αυξήστε την ποσότητα σε 200 gr (μισό κουτί).
- Το παγωτό σερβίρεται και σε μπολ σερβιρίσματος (αν το καταψύξουμε σε μπολ κατάψυξης) και ως τούρτα παγωτού. Αν το θέλουμε ως τούρτα, καλύπτουμε φόρμα σιλικόνης με μεμβράνη τροφίμων και έτσι το ξεφορμάρουμε ευκολότερα.