Αλμυρά

Σαλάτα (ή συνοδευτικό) με ψητά λαχανικά

Ένα πιάτο που ταιριάζει και στους δυο «ρόλους»!

Εμείς το λατρεύουμε ως συνοδευτικό αφού αυτή την εποχή αφθονούν οι πράσινες σαλάτες. Αν όμως το συνοδευτικό μας είναι κάποιο ζυμαρικό ή ρύζι, μπορεί μια χαρά να θεωρηθεί ως σαλάτα στη μέση του τραπεζιού. Έτσι κι αλλιώς μερικά λαχανικά είναι τόσο νόστιμα ψητά, που όπως κι αν το σερβίρουμε αυτό το πιάτο έχει μόνο καλές κριτικές από όσους το δοκιμάσουν!

Είναι από τις συνταγές που λες «μια συνταγή χωρίς συνταγή» ή μια «ευέλικτη συνταγή» γιατί και οι ποσότητες μπορούν να αυξομειωθούν και τα υλικά μπορούν να προσθαφαιρεθούν κατά περίπτωση. Ό,τι μας αρέσει, ό,τι διαθέτουμε μπορεί να μπει εδώ. Κολοκύθα, καρότο, πράσο, κουνουπίδι, αγκινάρες, μανιτάρια είναι επιλογές προαιρετικές. Εκείνα όμως που εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι τα ψητά παντζάρια και τα ψητά κρεμμύδια.

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτά τα δυο σταθερά, και ας «παίξουμε» με τα υπόλοιπα. Προσωπικά, δεν την ξεκινώ αν δεν έχω παντζάρια. Κρεμμύδια έχω πάντα, έτσι κι αλλιώς. Επίσης σημαντικό θεωρώ και το πράσινο «υπόβαθρο» της σαλάτας. Τώρα, το τι μπορεί να είναι, πάλι είναι θέμα επιλογής.

Την έχω φτιάξει με σπανάκι, με φύλλα από τα παντζάρια, με σέσκουλα. Άλλοτε τα τσιγαρίζω όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία των παρασκευών παρακάτω, άλλοτε τα βράζω.  Το τυρί επίσης μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το τι έχει το ψυγείο μας από κρεμώδες ως ημίσκληρο. Εμείς προτιμούμε τα κατσικίσια τυριά. Μπορούμε βέβαια και να τα παραλείψουμε εντελώς, η σαλάτα από μόνη της είναι πλούσια.

Έχω ήδη στο site αντίστοιχη καλοκαιρινή εκδοχή, με λαχανικά του καλοκαιριού, αλλά και τα λαχανικά αυτής της εποχής είναι πολύ νόστιμα ψητά. Εμείς τα προτιμούμε να “κρατάνε” λίγο, αλλά κι αυτό είναι τελικά θέμα προσωπικής επιλογής. Τα ψήνουμε στο βαθμό που μας αρέσει!

Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές της σαλάτας, με διαφορετικά λαχανικά. Και οι δυο επιλογές μας αρέσουν και τις έχουμε καθιερώσει και ως συνοδευτικό (για να αποφεύγουμε όποτε μπορούμε ζυμαρικά και ρύζι). Γι αυτό τη σερβίρω σε ατομικές μερίδες. Ταιριάζει και με κρέας και με ψάρι και με όλα τα νηστίσιμα θαλασσινά. Αλλά ας δούμε πώς τη φτιάχνουμε…

Παρατηρήσεις

  • Η σαλάτα είναι στην ουσία χλιαρή αν την φτιάξουμε την ώρα του σερβιρίσματος. Για αυτό μπορεί να παίξει και τον ρόλο του συνοδευτικού. Αν θέλουμε μπορούμε να την φτιάξουμε νωρίτερα και να τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Τα παντζάρια έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά όταν ψήνονται στον φούρνο, αλλά ειδικά σ’ αυτήν τη σαλάτα είναι μάλλον απαραίτητο να τα ψήσουμε. Αν είναι πολύ μεγάλα ή αν βιαζόμαστε πολύ μπορούμε να τα βράσουμε πρώτα κανένα εικοσάλεπτο και μετά να τα βάλουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Μπορούμε για ευκολία να παραλείψουμε την πράσινη βάση αλλά ταιριάζει πολύ!
  • Αν δεν έχουμε βαλσάμικο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηλόξιδο ή κοινό ξίδι και να προσθέσουμε 11/2 κουταλάκι μέλι ή 1 κουταλάκι πετιμέζι στο dressing.

Να είμαστε καλά! Να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Skip to content