Ένα πιάτο που ταιριάζει και στους δυο «ρόλους»!
Εμείς το λατρεύουμε ως συνοδευτικό αφού αυτή την εποχή αφθονούν οι πράσινες σαλάτες. Αν όμως το συνοδευτικό μας είναι κάποιο ζυμαρικό ή ρύζι, μπορεί μια χαρά να θεωρηθεί ως σαλάτα στη μέση του τραπεζιού. Έτσι κι αλλιώς μερικά λαχανικά είναι τόσο νόστιμα ψητά, που όπως κι αν το σερβίρουμε αυτό το πιάτο έχει μόνο καλές κριτικές από όσους το δοκιμάσουν!
Είναι από τις συνταγές που λες «μια συνταγή χωρίς συνταγή» ή μια «ευέλικτη συνταγή» γιατί και οι ποσότητες μπορούν να αυξομειωθούν και τα υλικά μπορούν να προσθαφαιρεθούν κατά περίπτωση. Ό,τι μας αρέσει, ό,τι διαθέτουμε μπορεί να μπει εδώ. Κολοκύθα, καρότο, πράσο, κουνουπίδι, αγκινάρες, μανιτάρια είναι επιλογές προαιρετικές. Εκείνα όμως που εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι τα ψητά παντζάρια και τα ψητά κρεμμύδια.
Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτά τα δυο σταθερά, και ας «παίξουμε» με τα υπόλοιπα. Προσωπικά, δεν την ξεκινώ αν δεν έχω παντζάρια. Κρεμμύδια έχω πάντα, έτσι κι αλλιώς. Επίσης σημαντικό θεωρώ και το πράσινο «υπόβαθρο» της σαλάτας. Τώρα, το τι μπορεί να είναι, πάλι είναι θέμα επιλογής.
Την έχω φτιάξει με σπανάκι, με φύλλα από τα παντζάρια, με σέσκουλα. Άλλοτε τα τσιγαρίζω όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία των παρασκευών παρακάτω, άλλοτε τα βράζω. Το τυρί επίσης μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το τι έχει το ψυγείο μας από κρεμώδες ως ημίσκληρο. Εμείς προτιμούμε τα κατσικίσια τυριά. Μπορούμε βέβαια και να τα παραλείψουμε εντελώς, η σαλάτα από μόνη της είναι πλούσια.
Έχω ήδη στο site αντίστοιχη καλοκαιρινή εκδοχή, με λαχανικά του καλοκαιριού, αλλά και τα λαχανικά αυτής της εποχής είναι πολύ νόστιμα ψητά. Εμείς τα προτιμούμε να “κρατάνε” λίγο, αλλά κι αυτό είναι τελικά θέμα προσωπικής επιλογής. Τα ψήνουμε στο βαθμό που μας αρέσει!
Οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από δυο διαφορετικές παρασκευές της σαλάτας, με διαφορετικά λαχανικά. Και οι δυο επιλογές μας αρέσουν και τις έχουμε καθιερώσει και ως συνοδευτικό (για να αποφεύγουμε όποτε μπορούμε ζυμαρικά και ρύζι). Γι αυτό τη σερβίρω σε ατομικές μερίδες. Ταιριάζει και με κρέας και με ψάρι και με όλα τα νηστίσιμα θαλασσινά. Αλλά ας δούμε πώς τη φτιάχνουμε…
Υλικά
Για μια κανονική σαλατιέρα
2 μεγάλα ή 4 μικρά παντζάρια
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 χοντρές φέτες κολοκύθα ή 2 μεγάλα καρότα
Ακόμη, ό,τι διαθέτουμε από τα παρακάτω:
3-4 ασπρομανίταρα μεγάλα
3-4 μπουκετάκια κουνουπίδι
2 πράσα (το λευκό μέρος)
2-3 αγκινάρες στην εποχή τους (μαζί με τα τρυφερά φύλλα)
Αλάτι
Για την πράσινη βάση:
200-250 gr σπανάκι ή φύλλα από σέσκουλα ή φύλλα από παντζάρια (ζυγισμένα καθαρισμένα)
1 μικρό κρεμμυδάκι
1 -2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Για το dressing:
30 ml ξίδι βαλσάμικο λευκό ή κόκκινο
60 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι (5 ml) μουστάρδα καλής ποιότητας
Ελάχιστο αλάτι
Για το σερβίρισμα, τυρί της επιλογής μας και προαιρετικά 1 κουταλιά καρύδια χοντροτριμμένα ή κουκουνάρι.
Επί το έργον
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Τα στραγγίζουμε καλά (τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να πάρει την υγρασία). Κόβουμε τα κρεμμύδια στα 4 ή στα 6, και τα καρότα σε 8 ραβδάκια καθένα (στα 4 και μετά στα 2), τις αγκινάρες αν βάλουμε στα 4. Δεν αφαιρούμε τη φλούδα από τα παντζάρια και την κολοκύθα.
Τα αλατίζουμε, κατά προτίμηση με ανθό αλατιού, και τα αραδιάζουμε σε σκεύος για φούρνο. Τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα. Όποιο ψήνεται πρώτο, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και αφήνουμε τα υπόλοιπα στον φούρνο. Συνήθως βγάζουμε πρώτα τα κρεμμύδια και τα πράσα (στο μισάωρο) και τελευταία το κουνουπίδι και τα παντζάρια (ανάλογα το μέγεθος μπορεί να χρειαστούν 40 λεπτά). Δεν θέλουν να λιώσουν, πρέπει να μείνουν τραγανά. Παράλληλα, ετοιμάζουμε την πράσινη «βάση» της σαλάτας.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την πρασινάδα κομμένη σε κομμάτια. Αλατίζουμε. Όταν μαραθούν και μαλακώσουν αρκετά τα χορταράκια μας τα στρώνουμε σε σαλατιέραή σε πιάτα αν σερβίρουμε σε ατομικές μερίδες (ως συνοδευτικό). Αν πρόκειται για παντζαρόφυλλα είναι προτιμότερο να τα βράσουμε απλά. Από πάνω, απλώνουμε τα ψημένα λαχανικά μας αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι τα υλικά του dressing ή ακόμη καλύτερα με το εργαλείο για τον φραπέ και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Προσθέτουμε το τυρί και τα ξηροκάρπια και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Η σαλάτα είναι στην ουσία χλιαρή αν την φτιάξουμε την ώρα του σερβιρίσματος. Για αυτό μπορεί να παίξει και τον ρόλο του συνοδευτικού. Αν θέλουμε μπορούμε να την φτιάξουμε νωρίτερα και να τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τα παντζάρια έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά όταν ψήνονται στον φούρνο, αλλά ειδικά σ’ αυτήν τη σαλάτα είναι μάλλον απαραίτητο να τα ψήσουμε. Αν είναι πολύ μεγάλα ή αν βιαζόμαστε πολύ μπορούμε να τα βράσουμε πρώτα κανένα εικοσάλεπτο και μετά να τα βάλουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
- Μπορούμε για ευκολία να παραλείψουμε την πράσινη βάση αλλά ταιριάζει πολύ!
- Αν δεν έχουμε βαλσάμικο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μηλόξιδο ή κοινό ξίδι και να προσθέσουμε 11/2 κουταλάκι μέλι ή 1 κουταλάκι πετιμέζι στο dressing.