Μια πρώτη ύλη για πολλές εφαρμογές!
Τις περισσότερες φορές οι κίτρινες κολοκύθες είναι μεγαλύτερες από όσο χρειαζόμαστε! Έτσι ή πρέπει να τις αγοράσουμε μισές (όταν τις κόβουν) ή πρέπει να τις καταναλώσουμε άμεσα. Κι όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τις αποθηκεύσουμε, ανάλογα με το πώς σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Η συντήρηση των διαφόρων τροφών ήταν ανέκαθεν ανάγκη. Πέρα από τους παλιούς τρόπους συντήρησης με ζάχαρη (γλυκά-μαρμελάδες) με αλάτι (παστά και αποξηραμένα) και με ξύδι ( τουρσιά κλπ), ο πιο εύκολος σύγχρονος τρόπος συντήρησης πολλών πρώτων υλών είναι η κατάψυξη.Συνήθως καταψύχω τις κολοκύθες μου με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
Υλικά:
Κολοκύθα κίτρινη (γλυκοκολοκύθα)
Επί το έργον:
1ος τρόπος: Κατάψυξη σε μεγάλα κομμάτια
Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την εξωτερική φλούδα αφού την κόψουμε σε φέτες. Μετά την κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια, την βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης και την φυλάμε στην κατάψυξη. Σε αυτή τη μορφή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε σούπες, σε κολοκυθόπιτες αλμυρές ή γλυκές, μπορούμε να την μαγειρέψουμε ή να την ψήσουμε, και να την τηγανίσουμε .
Στο τηγάνισμα πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγώσει και να την στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας. Στην κατσαρόλα και στο φούρνο μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε χωρίς απόψυξη.
2ος τρόπος: Κατάψυξη σε τρίμματα
Αφού καθαρίσουμε την κολοκύθα και την κόψουμε σε φέτες, την τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας. Χωρίς να την αφήσουμε να στραγγίξει την βάζουμε σε σακουλάκια κατάψυξης , τα πατάμε να γίνουν πλακέ και την καταψύχουμε. Την χρησιμοποιούμε αφού την αποψύξουμε και την αφήσουμε να στραγγίξει τα υγρά της σε κολοκυθοκεφτέδες και κέικ. Χωρίς απόψυξη μπορούμε να την τσιγαρίσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε σε κολοκυθόπιτες γλυκές ή αλμυρές.
3ος τρόπος: Πουρές για άμεση χρήση και για κατάψυξη
Παρασκευή πουρέ και αποθήκευσή του: αφού καθαρίσουμε την κολοκύθα την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος σε μια στρώση.
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να μαλακώσει και να υποχωρεί εντελώς η σάρκα (να λιώνει) όταν τη σπρώχνουμε με το δάκτυλο. Αυτό συνήθως χρειάζεται μια ώρα πάνω κάτω. Μετά με την κουτάλα του πουρέ λιώνουμε την κολοκύθα εντελώς .
Στρώνουμε ένα τούλι σε σήτα ή στραγγιστήρι και αδειάζουμε τον πολτό της κολοκύθας.
Όταν στραγγίξουν τα περισσότερα υγρά (ενδεικτικά, την τελευταία φορά από ένα κιλό κολοκύθα έμειναν 350 gr πουρές) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ σε αλμυρές ή γλυκές συνταγές .
Βάζουμε τον πουρέ σε σακουλάκια κατάψυξης τα πατάμε να γίνουν πλακέ και τα καταψύχουμε.
Ο πουρές χρησιμοποιείται σε κέικ (προσεχώς συνταγή), σε σούπες, στον εμπλουτισμό πουρέ πατάτας και σε αρκετές άλλες εφαρμογές, αφού αποψυχθεί.
Παρατηρήσεις:
- Πολλές φορές τσιγαρίζω την κολοκύθα σε κομμάτια με λίγο λαδάκι και κρεμμυδάκι (χωρίς καθόλου νερό) και πριν μαλακώσει εντελώς την αποθηκεύω σε μπολ στην κατάψυξη. Όταν θέλω να τη χρησιμοποιήσω αδειάζω σε κατσαρόλα και αποψύχω βράζοντας σε χαμηλή θερμοκρασία.
- Ο πουρές μπορεί να γίνει και βράζοντας την κολοκύθα σε μέτρια θερμοκρασία με ελάχιστο νεράκι μέχρι να μαλακώσει. Μετά τη λιώνουμε και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Εγώ βρίσκω πιο πρακτικό το φούρνο.
- Πέρυσι, με αφορμή τη συσκευασία της τριμμένης ντομάτας, έβαλα την τριμμένη κολοκύθα και τον πουρέ σε πλαστικά ποτηράκια. Το μετάνιωσα γιατί αργεί να ξεπαγώσει και δεν μπαίνει πάντα σε κατσαρόλα… Η πλακέ συσκευασία είναι πιο πρακτική.
- Δεν χρειάζεται να έχουμε ποσότητες κολοκύθας. Δεν είναι υλικό πρώτης ανάγκης . Αλλά 2-3 σακουλάκια από κάθε μορφή κατεψυγμένης κολοκύθας δεν θα πιάσουν πολύ χώρο και θα καλύψουν τις ανάγκες για σούπες και πίτες όταν θα περάσει η εποχή της.
- Καλό είναι να ζυγίζουμε κάθε συσκευασία και να γράφουμε το βάρος της κολοκύθας που περιέχει. Φροντίζουμε μάλιστα να είναι σε ποσότητες που διευκολύνουν τις συνταγές μας (π.χ. αν το κέικ της κολοκύθας που συνηθίζουμε θέλει 2 κούπες τριμμένη ή 300gr πουρέ,εξυπηρετεί πολύ να έχουμε έτοιμη, προζυγισμένη την ποσότητα.
Καλό βράδυ!
Λοιπόν στο σπίτι μας την τρώμε πολύ οπότε έχω πααααρα πολύ μεγάλη ποσότητα στην κατάψυξη σε μορφή πουρέ.
Εγώ πλένω την κολοκυθα καλά, την κόβω στα δύο κατα μήκος, τοποθετω σε ταψι με την φλουδα προς τα πανω, ψηνω μεχρι να μαλακώσει και μετά με ένα κουτάλι βγαζω τα σπόρια πρωτα και μετά τον πουρέ και τον βάζω σε ενα σουρωτήρι. Βάζω στο ψυγειο κ ανα ώρα αδειάζω το νερό που εβγαλαν. Την άλλη μέρα λιώνω καλα με το ραβδομπλέντερ και μετα σε σακουλάκια στην καταψυξη. Την χρησιμοποιώ σε κεικ, σουπες και πιτες αλλα και μεσα στα μπιφτεκια, στον πουρε και σε ομελετες.
Ευχαριστουμε πολύ
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!