Θα τα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι!
Η σημερινή συνταγή είναι μια από κείνες που τις λέω «εύκολες λύσεις» αν τις σκεφτούμε λίγο πιο πριν από την ώρα που θα χρειαστούμε φαγητό. Δηλαδή πριν πάμε το πρωί στη δουλειά για να έχουμε κάνει το κουμάντο μας για το μεσημεριανό ή το μεσημέρι για να ΄χουμε ένα πιάτο στο τραπέζι το βράδυ. Ο μόνος χρόνος που χρειάζονται είναι του μαριναρίσματος. Όλη η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται στο λεπτό!
Δοκιμάστε τα στο αυριανό δείπνο ή στο μεσημερινό της Τρίτης. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν και όσοι προσέχουν τις θερμίδες μετά από τις καλοκαιρινές ατασθαλίες, θα απολαύσουν ένα πιάτο πεντανόστιμο και απόλυτα διαιτητικό αφού η σάλτσα γιαουρτιού γίνεται πολύ νόστιμη και με στραγγιστό γιαούρτι 2%.
Η συγκεκριμένη μαρινάδα κάνει τρυφερό το κρέας και δίνει γεύση ακόμη και στο «αδιάφορο» λευκό του κοτόπουλο. Μπορούμε να την μετατρέψουμε εύκολα και σε καυτερή αν μας αρέσουν οι πικάντικες καυτερές γεύσεις.
Κι αν δεν θέλουμε τα σουβλάκια μας καυτερά μπορούμε να κάνουμε πιο πικάντικη τη σάλτσα γιαουρτιού που τα συνοδεύει και τους πάει πολύ! Ακόμη είναι νωρίς, αλλά αν κρυώσει λίγο ακόμη ο καιρός τα καυτερά θα γίνουν πιο ευπρόσδεκτα!
Άκουσα τη συνταγή της μαρινάδας στον προθάλαμο ιατρικού κέντρου τις προάλλες και σκέφτηκα «λες και μου τρέχουν οι συνταγές όπου πάω…». Η κυρία που την έλεγε στη φίλη της είπε τα υλικά αλλά όχι τις ποσότητες κι έτσι χρειάστηκαν 2-3 δοκιμές για να καταλήξω.
Η γιαουρτένια σάλτσα είναι επιρροή πολίτικη, με σύνθεση που προέκυψε αυθορμήτως αλλά βγήκε καλή!
Υλικά
Περίπου ½ κιλό φιλέτο στήθος από κοτόπουλο
Για τη μαρινάδα:
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, λίγη καυτερή πάπρικα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
Λίγο αλάτι
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ή ανάμεικτη!
Επί το έργον
Κόβουμε σε μικρούς κύβους το κοτόπουλο (όπως είναι συνήθως τα σουβλάκια), το πλένουμε, το αφήνουμε να στραγγίξει και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα.
Η αρχική οδηγία έλεγε να τρίψουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στον τρίφτη και να προσθέσουμε τα υπόλοιπα. Το έκανα έτσι την πρώτη φορά αλλά μετά βρήκα πιο πρακτικό το άλεσμα στο multi.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε να γίνει μια πάστα και τα προσθέτουμε στο κοτόπουλο. Φροντίζουμε να αλειφθούν όλες οι μπουκίτσες. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον.
Περνάμε τις μπουκίτσες σε καλαμάκια για σουβλάκια (δείτε παρατηρήσεις) και τα βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος. Τα ψήνουμε στο γκριλ στη μέγιστη θερμοκρασία για 20 περίπου λεπτά. Στο μέσον του χρόνου, τα γυρίζουμε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γιαουρτένια σάλτσα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις
- Για να μη καίγονται τα καλαμάκια από τα σουβλάκια τα βάζουμε τουλάχιστον μισή ώρα σε νερό να μουσκέψουν.
- Αφήνουμε λίγο «αέρα» ανάμεσα στα κομματάκια του κοτόπουλου όταν τα περνάμε στα καλαμάκια για να ψηθούν πιο καλά.
- Το κοτόπουλο μπορεί να μπει στη μαρινάδα αποβραδίς και να ετοιμάσουμε τα σουβλάκια το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Φυσικά η αναμονή θα γίνει στο ψυγείο, με σκεπασμένο το σκεύος που έχουμε το ωμό κοτόπουλο.
- Το μαρινάρισμα καλό είναι να γίνεται σε γυάλινα ή σε πήλινα σκεύη γιατί τα πλαστικά επηρεάζονται από τα όξινα συστατικά των μαρινάδων.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ!!!!!!!!!! ΠΑΝΑΤ ΤΕΤΟΙΑ!!!!!!!
Ευχαριστώ κα Κασσαπακη για το υπέροχο δώρο σας. Να είστε πάντα καλά,γερή και δυνατή. Και Καλά Μαγειρέματα. Φιλικά Ζορμπά Ελένη.