Το παντός καιρού …γιαγιαδίστικο γλυκάκι!
Υλικά ελάχιστα, πάντα στην κουζίνα μας, εύκολο και για τις αρχάριες ! Γλυκάκι μαμαδίστικο ή πιο σωστά γιαγιαδίστικο. Με γάλα πλήρες, με light, με κατσικίσιο, με πρόβειο, αυτό το γλυκό ριζότο τρώγεται ευχάριστα από ασθενείς και οδοιπόρους αλλά και σφύζοντες από υγεία.
Υλικά
Για κάθε κούπα των 250 ml γάλα , θα χρειαστούμε
2,5-3 κουταλιές ρύζι καρολίνα,
2 κουταλιές ζάχαρη (ή 1,5 αν δεν το θέλουμε πολύ γλυκό),
½ κουταλιά κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου διαλυμένο σε μια κουταλιά νερό,
μια τσιμπιά αλάτι ,
και για άρωμα κανέλα ή ελάχιστη μαστίχα ή μαστιχέλαιο ή φλούδα λεμονιού.
Το νερό θα το κανονίσουμε με το ρύζι, σε αναλογία 3:1 (3 μέρη νερό, 1 ρύζι )
Έτσι οι ποσότητες γίνονται ως εξής για ένα λίτρο γάλα:1 lt γάλα (δηλαδή 4 κούπες)
¾ κούπας ρύζι καρολίνα
2,5 κούπες νερό
½ κούπα ζάχαρη (αφαιρούμε 1-2 κουταλιές αν δεν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά)
Ελάχιστο αλάτι
Προαιρετικά, 2 κουταλιές κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλιας διαλυμένες σε ¼ κούπας νερό
Για άρωμα, 1 ξυλάκι κανέλας, ή 2 μεσαίους κόμπους μαστίχα (που θα αλέσουμε με λίγη ζάχαρη), ή τη φλούδα ενός λεμονιού.
Για το γαρνίρισμα, σκόνη κανέλας, γλυκό κουταλιού ή σιρόπι της αρεσκείας μας ( π.χ. σοκολάτας!).
Επί το έργον
Βάζουμε το νερό να βράσει με λίγο αλάτι . Καθαρίζουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι. Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε το ρύζι και μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία να βράζει αλλά να μην πιάσει. Σε άλλη κατσαρόλα (πιο μεγάλη) βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει το νερό του και να μαλακώσει αρκετά. Το αποσύρουμε από το μάτι, μέχρι να αρχίσει το γάλα να βράζει.
Μόλις πάει να φουσκώσει το γάλα, προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία να σιγοβράζει για άλλα 10 λεπτά. Λίγο πριν εξαντληθεί αυτός ο χρόνος προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί .
Αν θέλουμε να προσθέσουμε κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου το διαλύουμε σε ελάχιστο κρύο νεράκι και το ρίχνουμε τώρα στην κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δεν πρέπει να έχει πήξει εντελώς την ώρα που θα το κατεβάσουμε, γιατί πήζει και όση ώρα κρυώνει κι έτσι θα γίνει πολύ πηκτό και καθόλου κρεμώδες (σαν στόκος που λένε…). Δείτε την προηγούμενη φωτογραφία.
Το μοιράζουμε σε μπολ με τη βοήθεια μιας κουτάλας της σούπας με την οποία ανακατεύουμε το ρυζόγαλο σε κάθε σερβίρισμα ώστε να είναι ομοιογενής η κατανομή και να μην πέσει μονομερώς το ρύζι ή η κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και αφήνουμε να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλουμε στο ψυγείο (στη συντήρηση) καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη. Το καλοκαίρι το σερβίρουμε από το ψυγείο, το χειμώνα ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1) Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με σιρόπι ή γλυκό του κουταλιού δεν χρειάζεται να πασπαλίσουμε με κανέλα . Το αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει τελείως γιατί αλλιώς μπορεί τα γλυκά να …πάνε στον πάτο. Μπορούμε βέβαια να τα προσθέσουμε την ώρα του σερβιρίσματος. Ταιριάζει ιδιαίτερα με γλυκό σταφύλι.
2) Αν το αρωματίσουμε με μαστίχα ή βανίλια θα προσθέσουμε τα αρωματικά μας
με τη ζάχαρη. Αν αρωματίσουμε με εσπεριδοειδές ή κανέλα θα βάλουμε τη φλούδα ή το ξύσμα ή το ξύλο κανέλας να βράσουν με το γάλα.
3) Η ζάχαρη λένε ότι σφίγγει το ρύζι γι αυτό συνηθίζεται να προστίθεται προς το τέλος. Για να είμαι ειλικρινής δεν την έχω βάλει ποτέ από την αρχή για να εξακριβώσω αν ισχύει αυτό.Το ρυζόγαλο είναι σαν γλυκό ριζότο και το ρύζι δεν πρέπει να είναι σπυρωτό αλλά όμορφα χυλωμένο. Γι αυτό εξάλλου θεωρώ κατάλληλο ρύζι το καρολίνα.
4) Μετά που θα προσθέσουμε το ρύζι στο γάλα και ιδιαίτερα μετά που θα βάλουμε το κορν φλάουρ προσέχουμε να ανακατεύουμε να μην πιάσει. Δεν υπάρχει τίποτε πιο άσχημο σε ένα ρυζόγαλο από τη μυρωδιά του καμένου γάλακτος!
5) Αν δεν θέλουμε να βάλουμε κορν φλάουρ βράζουμε λίγο παραπάνω το ρύζι με το γάλα ώστε αφενός να λιγοστέψει με την εξάτμιση το υγρό, αφετέρου να έχουμε περισσότερο άμυλο στην κρέμα μας.
6) Σε πιο …νεωτεριστικές εκδοχές μπορούμε να το αρωματίσουμε με τζίντζερ , με ανθόνερο ή με άλλες εσάνς ζαχαροπλαστικής. Μπορούμε ακόμη να του προσθέσουμε φρέσκα φρούτα ή φρουί γλασέ και να το περιχύσουμε με σιρόπι σοκολάτας.
Αναλυτικότατη ανάρτηση, το ζήλεψα με κανέλα μα και με γλυκό του κουταλιού.
Αν πάω στο χωριό θα φροντίσω να βρω γάλα κατσικίσιο να φτιάξω.
Καλό σου απόγευμα.
Ξανθή είναι από τα αγαπημένα μας, και το φτιάχνω πιο πολύ το καλοκαίρι με γάλα κατσίκας.
Να πω την αλήθεια, δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος του ρυζόγαλου (το ρύζι είναι που με χαλάει λίγο), αλλά μ'αυτή την ανάρτηση μ'έκανες πραγματικά να το λιμπιστώ!!! Βεβαίως-βεβαίως, παγωμένο, αλλά είμαι αναποφάσιστη ως προς κανέλα, λεμόνι ή μαστίχα (αυτά όλα μ'αρέσουν!). Καλησπέρες!
Όλγα με γάλα φρέσκο είναι πολύ ωραίο! Να το φτιάξεις οπωσδήποτε!
Τέλεια και κατατοπιστικότατη η ανάρτηση!
Αυτό το γλυκό σταφύλι πάνω από το ρυζόγαλο, με αποτελείωσε!
Καλή βδομάδα Βαγγελιώ μου, φιλιά!
Έλενα , πάντα είχα πρόβλημα με την ποσότητα του γάλακτος γι αυτό έκανα αναγωγή στη μονάδα 🙂
Το έχω για χειμωνιάτικο το ρυζόγαλο μια και μ αρέσει να το τρώω ζεστό μόλις το βάζω στα μπολάκια, ή τουλάχιστον χλιαρό.
Κι αυτές τις μέρες το σκεφτόμουν το ρυζόγαλο επειδή είχα μπόλικο γάλα στο ψυγείο.
Κι εγώ το βράζω πρώτα με νερό.
Χρήσιμες οι οδηγίες σου.
Φιλιά
Μάριον σ' εμάς αρέσει πιο πολύ κρύο. Σαν ελαφρύ παγωτό έρχεται!
Να'σαι καλά που έβαλες ρυζόβαλο βρε βαγγελιώ, μπας και με κάνεις να του δώσω άλλη μια ευκαιρία, αφού την πρώτη φορά το'κανα και το πέταξα.
Τώρα είμαι σίγουρη πως θα τά καταφέρω, τι στον κόρακα;
Θα του βάλω και γλυκό τού κουταλιού, όπως λες, και…η συνέχεια επί του στομάχου μου!
Μάρθα μη το φοβάσαι. Μόνο μη το κάνεις πολύ πηκτό γιατί όταν μείνει γίνεται σαν …στόκος. Καλή επιτυχία!
Καλημερούδια και καλή εβδομάδα! αυτό το γλυκάκι πραγματικά θυμίζει μανούλα!! εγώ το τρώω πάντα με κανέλα αλλά και με γλυκό του κουταλιού ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! θα το δοκιμάσω!
Φιλάκια πολλά!!
Όπως και να το φάμε είναι ελαφρύ και νόστιμο Πέλα. Να το φτιάξεις!
Την επόμενη φορά που θα το φτιάξω, θα βάλω και λίγο μαστίχα. Ελπίζω να το θυμηθώ. Έχω φάει ρυζόγαλο με γάλα που μόλις είχε βγει από την κατσίκα και νομίζεις ότι τρως κάτι άλλο. Οι γευτικές αντιθέσεις είναι έντονες. Αλλά, όντας κάτοικος Αθήνας, δεν έχω και πολλές επιλογές γάλακτος ως προς την επιλογή γάλακτος.
Κάνθαρε άρα δεν είμαι μόνη μου που βλέπω τη διαφορά στο γάλα! ΕΙΝΑΙ κάτι άλλο…
Το λατρεύω το ρυζόγαλο Βαγγελιώ μου!
Είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και το προτιμώ πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα!
Οι οδηγίες σου είναι αναλυτικότατες, θα τις ακολουθήσω και θα φτιάξω να δοκιμάσει και η μικρούλα μας!
Φιλιά!
Και εμείς την κανέλα θεωρούμε το καλύτερο γαρνίρισμα. Άντε και λίγη βανίλια στο γάλα 🙂
Blog very nice compliments
Thanks for visiting and the compliments
thimamai ta paidika xronia mou kai xairomai vlepontas & ftiaxnontas.
Kali vdomada Vita mou!
Ozlem πρέπει να είναι και στη δική σας κουζίνα συνηθισμένα τα ρυζόγαλα, έτσι;
akribws.
Και τώρα το καλοκαίρι, κρύο από το ψυγείο είναι τέλειο!
Ναι Κική μου το άτιμο! Είναι τέλειο (και αυτό)
Υπέροχο το ρυζόγαλο,με κανέλα,χωρίς,με γλυκό κουταλιού..τέλειο
Έτσι είναι Νάντια! Με πολλές εκδοχές , για όλα τα γούστα το ρυζογαλάκι μας!
Το αγαπάω πραγματικά χειμώνα καλοκαίρι…στέλνω τον άντρα μου στον μπαμπά του να μου φέρει γάλα από την κατσίκα…..έχω καιρό να φτιάξω!!!
Τυχερή μου κοπελιά! Και του πουλιού το γάλα έχεις εκεί που είσαι! Νάσαι καλά να τα χαίρεσαι!
τι θα πρεπει να προσέχουμε στην παρασκευή του ριζόγαλου
παραλλαγή (από τον κλασικό τσελεμεντέ αν θυμάμαι καλά) Ζεσταίνουμε το γάλα (1 λιτρο) και βράζουμε το ρύζι (3/4 κούπας) κατευθείαν στο γάλα για 40- 45 λεπτά. μετά η συνταγή είναι η ίδια (ζάχαρι, γάλα με κορν φλαουρ κ.λπ) Θέλει λίγο προσοχή αλλά αξίζει τον κόπο.
Ναι, γίνεται και με βράσιμο απευθείας στο γάλα, με μεγαλύτερο βέβαια κίνδυνο να πιάσει! Ευχαριστώ για τη συμπλήρωση!
Με καποιο vegan γαλα γινεται;
Αμυγδαλου, σογιας, καρυδας..
Δεν έχω φτιάξει αλλά είμαι βέβαιη ότι θα γίνονται μια χαρά. Ήδη έχω φτιάξει “εναλλακτικό ρυζόγαλο” με ταχίνι. Δείτε εδώ: https://www.cretangastronomy.gr/2022/03/ryzi-tahini-nistisimo-ryzogalo/