Ψάρι ψητό με λαδολέμονο μουστάρδας

Εύκολο, νόστιμο, υγιεινό!

Ακόμη κι όσοι δεν είναι πολύ φίλοι του ψαριού, τώρα το καλοκαίρι το βάζουν πιο συχνά στο τραπέζι τους. Λίγο η ζέστη που προστάζει ελαφρά πιάτα, λίγο η θάλασσα που το επιβάλλει συνειρμικά, λίγο η αφθονία ψαριών που μας επιτρέπει πολλές επιλογές, κι όλα αυτά μαζί, αυξάνουν την κατανάλωση ψαριών τους καλοκαιρινούς μήνες. Πόσο μάλλον αν είμαστε και φίλοι του ψαριού ούτως ή άλλως!

Παρόλο που προσωπικά λατρεύω τα καλοτηγανισμένα τηγανητά ψάρια, αμέσως επόμενη επιλογή στον τρόπο μαγειρέματος είναι για μένα τα ψητά. Στα κάρβουνα, στο φούρνο, στο γκριλ, μέσα σε κρούστα αλατιού, ένα σωστά ψημένο ψητό ψάρι λίγους αφήνει ασυγκίνητους. Αφήνω για άλλη ανάρτηση τα ψητά με διάφορες σάλτσες και λαχανικά και περιορίζομαι εδώ στα σκέτα ψητά «διαιτητικά» ψάρια! Σ’ αυτά ταιριάζει και το προτεινόμενο λεμονόλαδο.

Δεν κάνουν βέβαια όλα τα ψάρια ψητά, αλλά η ποικιλία αυτών που κάνουν είναι μεγάλη όπως και η κλίμακα κόστους τους. Κατάλληλα για ψήσιμο είναι ο τόνος, ο κολιός, το σκουμπρί, το  χέλι, ο κέφαλος, ο  σπάρος, ο σαργός, η τσιπούρα, η μουρμούρα, η σαρδέλα, το  μελανούρι, το λαβράκι, η χοντρή γόπα, αλλά και φαγκρί, μέτριες συναγρίδες και σφυρίδες και αρκετά άλλα που δεν μου έρχονται αυτή τη στιγμή στο μυαλό.

 

Το πώς θα το αρτύσουμε για να νοστιμίσει είναι θέμα επιλογής και ίσως έμπνευσης της στιγμής. Σάλτσες διαφόρων συστατικών και αρωμάτων ά απλά λεμόνι και ελαιόλαδο. Η αλήθεια είναι ότι αν το ψάρι είναι φρέσκο και σωστά ψημένο, όσο πιο απλή η σάλτσα τόσο πιο καλά!

 

Αυτή εδώ είναι σ’ αυτήν τη λογική. Ένα λεμονόλαδο λίγο πιο πικάντικο. Οι αναλογίες της σύστασής του και η προσθήκη μουστάρδας και λίγου νερού το κάνουν λίγο πιο κρεμώδες μετά το χτύπημα και είναι πραγματικά μια ωραία δροσερή σάλτσα  για το ψητό μας ψάρι. Στην ουσία πρόκειται για ένα γαλάκτωμα (για να χρησιμοποιήσω όρους χημείας) που εκτός από νοστιμιά έχει και πολύ ωραία υφή!

Υλικά:

2-3 μέτρια ψάρια για ψητά (τα δικά μου ήταν λαβράκια αυτή τη φορά)

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1 σκελίδα σκόρδο προαιρετικά

Λίγη ρίγανη

Αλάτι

Φέτες και χυμό λεμονιού

1 κουταλιά ελαιόλαδο

Για το λαδολέμονο:

60ml (4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο

30ml (2 κουταλιές) μουστάρδα καλής ποιότητας

45ml (3 κουταλιές) χυμό λεμονιού

Ξύσμα λεμονιού (αν είναι φρέσκο και ακέρωτο)

Λίγη ακόμη ρίγανη αν μας αρέσει

15ml (1 κουταλιά σούπας) νερό

Ελάχιστο αλάτι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια μας (ή ζητάμε από τον ψαρά να μας τα καθαρίσει), τα πλένουμε, τα αλατίζουμε ελαφρά . Τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού και κόβουμε τις κούπες σε κομματάκια που βάζουμε ανάμεσα στο ψάρι. Το αφήνουμε 1 ώρα πάνω κάτω στο ψυγείο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με το μαϊντανό και το σκόρδο (αν βάλουμε), προσθέτουμε τη ρίγανη  και γεμίζουμε με αυτό το μείγμα το χώρο που υπήρχαν τα εντόσθια. Με ένα πινέλο αλείφουμε με ελαιόλαδο τα ψάρια μας και τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος που να τα χωρά σε μια στρώση. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στη μεσαία σχάρα, 20 ως 30 λεπτά από κάθε πλευρά (τα γυρίζουμε στο μέσον του ψησίματος) ανάλογα με το μέγεθός τους και με το πόσο ψημένα μας αρέσουν. Δεν πρέπει να ξεραθούν.

Όταν είναι έτοιμα, χτυπάμε με το μιξεράκι του νες καφέ ή σε ένα βάζο όλα τα υλικά για το λαδολέμονο.

Περιχύνουμε με 1-2 κουταλιές κάθε ψάρι και σερβίρουμε το υπόλοιπο στο τραπέζι για να αρτύσουμε και ανοιγμένα τα ψάρια μας.

Παρατηρήσεις:

  • Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος των ψαριών μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ . Η σάλτσα ταιριάζει και με ψάρια της σχάρας.
  • Το μείγμα μαϊντανού-κρεμμυδιού δεν είναι απαραίτητο να σερβιριστεί (προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο για να δώσει άρωμα στο ψητό μου ψάρι, αλλά δεν μου πολυαρέσει για σερβίρισμα).
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκόνη μουστάρδας στο λαδολέμονο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο λαδολέμονό μας κάποιο από τα αρωματικά μας ελαιόλαδα.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Print Friendly, PDF & Email