Αλμυρές πιτούλες με κίτρινη κολοκύθα!
Αυτή την εποχή οι κολοκύθες είναι στο φόρτε τους. Τεράστιες,
μεσαίες και πιο μικρές με χρώματα από το ανοιχτοκίτρινο ως το βαθύ πορτοκαλί
είναι χάρμα οφθαλμών και γεύσης. Ιδιαίτερα διακοσμητικές , ταιριάζουν σε κουζίνες παντός στυλ και ύφους, ακόμη και στις εντελώς μοντέρνες.
Οι γλυκοκολοκύθες προσφέρονται για πολλών λογιών μαγειρέματα όταν αποφασίσουμε να τις κόψουμε. Δείτε εδώ ένα δημοσίευμα όπου η κολοκύθα αντιμετωπίζεται …σφαιρικά και
πολύπλευρα.
πολύπλευρα.
Στη κουζίνα μας ,είναι πρώτη ύλη για γλυκά και αλμυρά
παρασκευάσματα, για σούπες και ορεκτικά, πίτες χωριάτικες αλλά και πιο εκλεπτυσμένες, σαν τάρτες. Οι ντόπιες κολοκύθες είναι ιδιαίτερα νόστιμες και προσφέρονται για όλες τις
συνταγές που μπορούμε να βρούμε και για όσες ακόμη μπορούμε να επινοήσουμε.
Ιδιαίτερα νόστιμα είναι τα τηγανητά κομμάτια κολοκύθας σερβιρισμένα με λεμόνι ή με σάλτσα σαβόρε, με αρισμαρί και ξύδι.
παρασκευάσματα, για σούπες και ορεκτικά, πίτες χωριάτικες αλλά και πιο εκλεπτυσμένες, σαν τάρτες. Οι ντόπιες κολοκύθες είναι ιδιαίτερα νόστιμες και προσφέρονται για όλες τις
συνταγές που μπορούμε να βρούμε και για όσες ακόμη μπορούμε να επινοήσουμε.
Ιδιαίτερα νόστιμα είναι τα τηγανητά κομμάτια κολοκύθας σερβιρισμένα με λεμόνι ή με σάλτσα σαβόρε, με αρισμαρί και ξύδι.
Οι απλές κρητικές αλμυρές κολοκυθόπιτες τηγανιού είναι
πεντανόστιμες και αξίζει τον κόπο να δοκιμαστούν. Πολλοί εμπλουτίζουν τη γέμιση
με τυρί , φέτα ή ξινομυζήθρα, ή ακόμη και με αυγά. Προτιμώ την απλή παραδοσιακή
γέμιση με σκέτη κολοκύθα, ελαιόλαδο, κρεμμύδι
και αλατοπίπερο.
πεντανόστιμες και αξίζει τον κόπο να δοκιμαστούν. Πολλοί εμπλουτίζουν τη γέμιση
με τυρί , φέτα ή ξινομυζήθρα, ή ακόμη και με αυγά. Προτιμώ την απλή παραδοσιακή
γέμιση με σκέτη κολοκύθα, ελαιόλαδο, κρεμμύδι
και αλατοπίπερο.
Μέσα σε τραγανό χειροποίητο φύλλο, ζεστές και
καλοτηγανισμένες, τρώγονται μόλις βγουν από το τηγάνι αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου . Δοκιμάστε
τις λοιπόν στην πιο λιτή τους εκδοχή !
καλοτηγανισμένες, τρώγονται μόλις βγουν από το τηγάνι αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου . Δοκιμάστε
τις λοιπόν στην πιο λιτή τους εκδοχή !
Υλικά:
Για τη γέμιση:
1 κιλό κολοκύθα (ζυγισμένη αφού καθαριστεί)
1 κιλό κολοκύθα (ζυγισμένη αφού καθαριστεί)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
Για το φύλλο:
1,5 κούπα νερό
½ κούπα ελαιόλαδο
Το χυμό ενός λεμονιού
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
2-3 κουταλιές σούπας ρακή ή ξύδι
Περίπου 5 κούπες αλεύρι και λίγο για το άνοιγμα του φύλλου
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Επί το έργον:
Αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια από την κολοκύθα και την κόβουμε σε κομμάτια
μεγέθους σπιρτόκουτου. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και κόβουμε το
κρεμμύδι σε μικρά καρεδάκια.
μεγέθους σπιρτόκουτου. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και κόβουμε το
κρεμμύδι σε μικρά καρεδάκια.
Όταν αρχίσει να μαραίνεται και πριν κοκκινίσει
προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα γυρνάμε με ένα κουτάλι να λαδωθούν
όσο γίνεται. Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι, και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός
χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει.
προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα γυρνάμε με ένα κουτάλι να λαδωθούν
όσο γίνεται. Προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι, και όταν ξαναρχίσει ο βρασμός
χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράζει.
Ανακατεύουμε συχνά για να σπάσει η κολοκύθα και αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό πότε πότε.Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο. Πρέπει να γίνει σαν πουρές, παρόλο που όλο και κάποια μικρά κυβάκια της θα βρίσκουμε ανακατεύοντας.
Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφήσει και τα τελευταία ίχνη
υγρασίας και αφήνουμε να κρυώσει (μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την
προηγούμενη μέρα και να την βάλομε στο ψυγείο) .
υγρασίας και αφήνουμε να κρυώσει (μπορούμε να την ετοιμάσουμε και από την
προηγούμενη μέρα και να την βάλομε στο ψυγείο) .
Ωστόσο ετοιμάζουμε και την ζύμη: Ανακατεύουμε σε μπολ
τα υγρά υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρις ότου έχουμε ένα
μαλακό ζυμάρι που να μη κολλά όμως στα χέρια.
τα υγρά υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρις ότου έχουμε ένα
μαλακό ζυμάρι που να μη κολλά όμως στα χέρια.
Δείτε εδώ το κατατοπιστικό μας βίντεο για τη ζύμη και το άνοιγμα του φύλλου και γραφτείτε στο κανάλι μας στο youtube:
Αφήνουμε και τη ζύμη μας να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε φύλλο μέτριου πάχους και κόβουμε δίσκους .
Στο μισό δίσκο βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά γέμισης και τη σκεπάζουμε με τον άλλο μισό.
Κλείνουμε τα πιτάκια με τσιμπήματα ή πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να
κολλήσουν.
Κλείνουμε τα πιτάκια με τσιμπήματα ή πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι για να
κολλήσουν.
Τηγανίζουμε τα κολοκυθοπιτάκια μας σε καυτό ελαιόλαδο (πρέπει να καίει αλλά να μην καπνίζει) και από τις δυο πλευρές.
Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Τα σερβίρουμε συνήθως ζεστά, αλλά είναι πολύ νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
1)
Ανάλογα με το πόσο παχύ ανοίγουμε το φύλλο ή
πόση γέμιση βάζουμε, μπορεί να περισσέψει ζύμη ή κολοκύθα. Όπως έχω ξαναγράψει προτιμώ να περισσέψει λίγη
ζύμη γιατί φτιάχνω πάντα λίγες τηγανόπιτες. Αυτή τη φορά περίσσεψε μια μικρή
γροθιά ζύμης, κυρίως επειδή η γέμιση δοκιμάστηκε πολλές φορές (ήταν υπερβολικά
νόστιμη γιατί η κολοκύθα μου ήταν ντόπια, και …καθόλου παχυντική!).
Ανάλογα με το πόσο παχύ ανοίγουμε το φύλλο ή
πόση γέμιση βάζουμε, μπορεί να περισσέψει ζύμη ή κολοκύθα. Όπως έχω ξαναγράψει προτιμώ να περισσέψει λίγη
ζύμη γιατί φτιάχνω πάντα λίγες τηγανόπιτες. Αυτή τη φορά περίσσεψε μια μικρή
γροθιά ζύμης, κυρίως επειδή η γέμιση δοκιμάστηκε πολλές φορές (ήταν υπερβολικά
νόστιμη γιατί η κολοκύθα μου ήταν ντόπια, και …καθόλου παχυντική!).
2)
Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κούπα ξινομυζήθρα ή
φέτα και κάποιο μυριστικό όπως δυόσμο ή βασιλικό. Εμείς πάντως τις προτιμούμε
σκέτες. Ο μόνος νεωτερισμός που κάνω και μάλιστα όχι σε όλη τη γέμιση είναι η
προσθήκη μοσχοκάρυδου. Νομίζω ότι ταιριάζει πολύ με την κολοκύθα.
Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κούπα ξινομυζήθρα ή
φέτα και κάποιο μυριστικό όπως δυόσμο ή βασιλικό. Εμείς πάντως τις προτιμούμε
σκέτες. Ο μόνος νεωτερισμός που κάνω και μάλιστα όχι σε όλη τη γέμιση είναι η
προσθήκη μοσχοκάρυδου. Νομίζω ότι ταιριάζει πολύ με την κολοκύθα.
3)
Μπορούμε να τις κάνουμε και στο φούρνο. Τότε
όμως είναι προτιμότερη μια πιο λιπαρή ζύμη για να γίνουν τραγανές όπως αυτή εδώ.
Μπορούμε να τις κάνουμε και στο φούρνο. Τότε
όμως είναι προτιμότερη μια πιο λιπαρή ζύμη για να γίνουν τραγανές όπως αυτή εδώ.
4) Οι κολοκυθόπιτες μπορούν να καταψυχθούν πριν τηγανιστούν. Τις τοποθετούμε σε ένα δίσκο για μια δυο ώρες στην κατάψυξη να σκληρύνουν, και μετά τις βάζουμε σε σακούλες κατάψυξης. Τις τηγανίζουμε χωρίς να τις αποψύξουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να προλαβαίνει να ξεπαγώνει η γέμιση πριν καεί το φύλλο.
5)Τέλος, προσοχή: είναι γνωστό ότι όποιος καεί στην κολοκύθα φυσάει και το γιαούρτι οπότε προσέχουμε και τον καυτό πολτό και τα καυτά κολοκυθοπιτάκια μας (αν και άλλες είναι οι καυτές κολοκύθες στη ζωή μας πλέον…).
H giagia mou einai edw Vita mou. Diavazw egw kai vlepei tis fotografies afti =) kai twra tymithike glyko tou koutaliou me kolokithi (alla ayto pou vrazoume me petimezi -diladi me ayto to igro ligo pio prin na ginei petimezi) ax tha ithela poly na tin gnorizeis.."alarga einai" mou leei pali.
Λες Οζλέμ μου για τα ρετσέλια. Με κολοκύθι, με κυδώνι και με σύκα. Τέλεια! Φιλάκια στη γιαγιά σου. Μακάρι να τη συναντήσω κάποτε!
nai nai ta retselia! ayta pou vazoume se asvesti.
den to exw dokimasei ta kolokithia vrasmena me patimezi omos.
epidi leei i giagia tha prospathisw na kanw ki egw.
exeis pollous xeretismous apo tin giagia!
Απίθανη η συνταγή σου Βαγγελιώ !!!
Φιλιά
Κόννα, άλλο να τη βλέπεις άλλο να δοκιμάζεις :-)!
Πολύ λαχταριστά τα πιταράκια σου! Γλυκοκολοκύθα μόνο σε γλυκιά κολοκυθόπιτα έχω φάει! Το φύλλο φαίνεται εκπληκτικό!
Μαρία μου αυτή είναι η πρωτοτυπία τους! Ότι είναι αλμυρά!
Για στα χερια σου Βαγγελιω!!!! τελεια τα γλυκολοκυθοπιταρακια σου!!
Ευχαριστώ Μελανουράκι μου!
Πιταράκια με κίτρινη κολοκύθα, μια νοστιμιά που αξίζει να δοκιμάσουμε!
Φιλιά, καλή βδομάδα!
Αν σου τύχει κολοκύθα Έλενα, δοκίμασέ τα. Είναι πράγματι νόστιμα!
Βαγγελιώ μου φέτος έχω κι εγώ 3 κολοκύθες στον κήπο μου, μόλις γίνουν θα φτιάξω πιταράκια!!!
Α! εσύ με 3 κολοκύθες θα φτιάξεις ένα σωρό πράγματα Λίλα!
πωπωπωπωπωπ!!!!!!μόνο αυτο λέω :)))))
Είσαι αρκετά σαφής Και λοιπόν κλπ μου 🙂
Στείλε 2-3 κατά δω βρε Βαγγελιώ μου!
Υπέροχες φαίνονται οι πίτες σου!
Φιλιά!
Δεν μπορεί, κάποια στιγμη θα γίνεται κι αυτό 🙂 Διαδικτυακές αποστολές!
Φαίνονται πεντανόστιμες!
Ευχαριστώ Βάσω!
Τα πιτάκια σου φαίνονται πεντανόστιμα!! Μου αρέσει πολύ η κολοκύθα! Και ειδικά σε πίτες!!!
Καλό απόγευμα να έχεις!!
Τότε να τα δοκιμάσεις Τίνα μου. Σίγουρα θα σου αρέσουν!
Αυτή την εβδομάδα λέω να αγοράσω κολοκύθα και θα τα φτιάξω Βαγγελιώ μου. Το βίντεο της Ξανθής είναι το καλύτερο για φύλλο, το έχω χρησιμοποιήσει κ εγώ σε ανάρτηση μου.
Φιλιά πολλά!
Ας είναι καλά που το έχουν βάλει αυτό το βίντεο. Θα πρέπει να έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο, και εμάς που δεν χρειάζεται να περιγράφουμε αναλυτικά το άνοιγμα του φύλλου!
Μανόλης. Α απ ότι θυμάμαι η γιαγιά μου έβαζε μαζί με το πιπέρι και λίγο κύμινο που τα νοστίμιζε παρ όλο που δεν μου είναι ιδιαίτερα φιλικό. Φαντάζομαι ότι το μοσχοκάρυδο θα είναι καλύτερο. Στο χωριό μου vita το ονόμαζαν τουρκοκολόκυθο σ αντίθεση με τα μικρά τα οποία έλεγαν ρωμαίικα, πιθανότατα επειδή τα γνώρισαν με την έλευση των τούρκων που ήρθαν μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Επειδή ήθελε πολύ νερό ευδοκίμησε αυτή η κολοκυθιά-δίχως πολλές ασθένειες-και τα κολοκύθια της τα έφτιαχναν με πολλούς τρόπους ακόμα όταν ήταν άγουρα ή μάλλον τρυφερά.
Μανόλη όπως πάντα πολύτιμες οι πληροφορίες σου. Ευχαριστώ! Θα τις δοκιμάσω με κύμινο γιατί εμένα είναι το αγαπημένο μου μπαχαρικό. Πρέπει να ταιριάζει πολύ!
Πολύ θα ήθελα μερικά πιτάκια, τώρα το πρωί! Λαχταριστά τα έκανες, πράβο! Λατρεύω την κίτρινη κολοκύθα.
Εξαιρετική και η ανάρτηση με πάρα πολλές λεπτομέρειες, τέλεια.
Καλή σου μέρα!
Ευχαριστώ Ελένη για τα καλά σου λόγια! Μακάρι να γινόταν να σου στείλω!
Υπέροχα!!!!!!!
Έχω την κολοκύθα στο μπαλκόνι. Όλο λέω να τα φτιάξω κι όλο το αναβάλω… Μου έδωσες καλή σπρωξιά Βαγγελιώ :))
Φιλιά
Καλημέρα!!!
Έχεις ολόκληρη κολοκύθα Γιώργο; Τότε θα φτιάξεις και γλυκά και αλμυρά! Όπως κι αν είναι είναι υπέροχα!
Αυτά τα πιτάκια τα τηγανιτά είναι μεγάλος πειρασμός Βαγγελιώ μου, με ότι κι' αν είναι γεμισμένα. Με κολοκύθα προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ, και μέρες τώρα "φλερτάρω" να αγοράσω μία. Για να δω; Θα το πάρω τελικά απόφαση…
Πολλές καλημέρες.
Ναι βρε Πηνελόπη μου! Πειρασμός είναι τα άτιμα! Δοκίμασέ τα αν πάρεις κολοκύθα. Είναι πεντανόστιμα!
Φαινονται τελεια!!!! εθτε σε μπουκιτσα ειτε σε πιτουλα η κιτρινη κολοκυθα ειναι καταπληκτικη
Καλά εγώ ήμουν στο χωριό κι αυτό το έχασα, ας είναι καλά η Μαρίνα που μέσω Βρυξελλών μου το είπε.
Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά, μεγάλη μας τιμή!!
Βαγγελιώ, καλημέρα…έλεγξε τα λίνκ της συγκεκριμένης σελίδας. Δεν θα επαναλάβω πλέον ότι η ιστοσελίδα σου και αυτά που φτιάχνεις είναι άψογα, απλά σε ενημερώνω για τα “σπασμένα λίνκ¨…
Απίθανη συνταγή. Τα έφτιαξα στην απλή εκδοχή και έβαλα φρέσκο δυόσμο.Έγιναν τέλεια. Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!
Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή! Χαίρομαι που σας άρεσαν. Καλοφάγωτες!
Απλά απίθανα τα πιτάκια, γέμιση και φύλλο όνειρο!
Καλημέρα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν. Μέσα στην απλότητά τους είναι πολύ νόστιμα!
Όταν ήμουν μικρή δεν Δεν τις έτρωγα. Μου αρέσουν πλέον πολύ.. ..με κύμινο και πριν κατεβάσουμε από το μάτι λίγο χοντρο να τραβήξει τα υγρά.. ..απιθανη γεύση.. ..
Εξαιρετική ιδέα ο χόντρος! Θα δοκιμαστεί! Σκέτο σπασμένο στάρι ή ξινόχοντρο;
Καλησπερα μολις τις εφτιαξα κ γω. Το ζυμαρακι που περισεψε μπορω να το καταψυξω;