Νόστιμη, εύκολη, υγιεινή!
Ακόμη μια συνταγή με γλυκοκολοκύθα, μια πολύ εύκολη γλυκιά κολοκυθόπιτα που, παρόλο που είναι νηστίσιμη, θα την απολαύσουν όλοι. Άλλωστε εκτός από τους νηστεύοντες για θρησκευτικούς λόγους, έχουμε πάρα πολλoύς vegan και vegetarian φίλους που μας λένε πως απολαμβάνουν τέτοιου είδους συνταγές και μας προτρέπουν να αυξήσουμε τη συχνότητα δημοσίευσής τους!
Ακόμη όμως κι όλοι εμείς που δεν ξεφεύγουμε σε «νεωτερικά» διατροφικά σχήματα, χρειάζεται πότε πότε να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, έτσι δεν είναι; Τούτη εδώ η κολοκυθόπιτα είναι συνταγή της θείας μου, παλιά και πολυδοκιμασμένη. Να σας πω μόνο ότι η αρχική ποσότητα της κολοκύθας ήταν 4 (!!!) κιλά… Φαντάζεστε σε τι ταψί τη φτιάχνει;
Εδώ βέβαια την προσαρμόσαμε σε μια «λογική» ποσότητα, και τη δοκιμάσαμε ήδη δυο φορές με διαφορετικού τύπου κολοκύθες. Απόλυτα επιτυχημένη και τις δυο φορές! Την πρώτη με την στρογγυλή της φωτογραφίας που ήτανε πεσκέσι από τη θεία μου (μαζί με τη συνταγή της…) και τη δεύτερη με τη μεγαλύτερη που φαίνεται αριστερά, δώρο από φίλους αυτή τη φορά!
Όπως έχω ξαναγράψει, στην περιοχή μας ακόμη υπάρχει η «παράδοση», αν έχουν κάτι φίλοι ή συγγενείς έχουμε όλοι μας! Πολλές φορές και χωρίς να μας περισσεύει, μόνο από φιλότιμο και αγάπη! Βρέθηκα που λέτε με τρεις όμορφες και νόστιμες κολοκύθες. Φτιάξαμε λοιπόν κολοκυθόπιτες κλασικές του τηγανιού, εννοείται αρκετές φορές σαβόρε, κολοκυθόπιτα γλυκιά με πρωτότυπη βραστή ζύμη, «αποθηκεύσαμε» αρκετή στην κατάψυξη, απολαύσαμε κολοκυθόσουπες, μέχρι και μπουρέκι με κίτρινη κολοκύθα έφτιαξα! Γενικά είχαμε υλικό για πολλές από τις συνταγές με γλυκοκολοκύθα που περιλαμβάνονται σε σχετική παλιότερη πρόταση!
Αυτή εδώ η κολοκυθόπιτα μας άρεσε πολύ γιατί –εκτός των άλλων- είναι και ιδιαίτερα εύκολη. Αφενός δεν χρειάζεται να πρωτομαγειρέψουμε την κολοκύθα και αφετέρου το φύλλο της είναι φύλλο κρούστας του εμπορίου, πράγμα που διευκολύνει ακόμη και τις λιγότερο έμπειρες στην κουζίνα! Δεν θέλει σιρόπι, μόνο αχνοζάχαρη. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να ετοιμάσουμε την κολοκύθα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την χρησιμοποιήσουμε.
Υλικά
Περίπου 500 gr κολοκύθα (ζυγισμένη στραγγισμένη, αρχική ποσότητα περίπου 600 gr-650 gr)
Eλάχιστο αλάτι
3-4 κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι ήτριμμένη σταρένια φρυγανιά
60-75 ml ελαιόλαδο
200 gr ζάχαρη
60-80 gr καρύδια τριμμένα
120 gr σταφίδες
1/2 -1 κουταλάκι κανέλα
1/4-1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
6-8 φύλλα κρούστας
80 ml (περίπου 1/3 της κούπας) ελαιόλαδο για τα φύλλα κρούστας
Για το σερβίρισμα:
Zάχαρη άχνη
Κανέλα
(Το κουταλάκι και η κουταλιά είναι δοσομετρικά, των 5 ml και 15ml αντίστοιχα)
Επί το έργον
Δείτε το video, νομίζω ότι δεν αφήνει απορίες! Δείτε επίσης τις παρατηρήσεις και αν υπάρχει κάποια απορία, ζητείστε μας διευκρινίσεις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Εδώ από προηγούμενη παρασκευή:
Παρατηρήσεις
- Επειδή η κάλυψη της γέμισης γίνεται και με τα «περισσεύματα» των φύλλων της βάσης, βάζω 4 φύλλα κάτω (τα δύο μονά και τα άλλα δύο διπλωμένα στα δύο) και δύο στο σκέπασμα (διπλωμένα στα δύο). Πάντα όμως αλειμμένα με ελαιόλαδο. Αν μας αρέσει το φύλλο στα γλυκά ταψιού, προσθέτουμε από ένα ακόμη σε κάθε στρώση.
- Το ψήσιμο γίνεται σε αντιστάσεις, στη σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία του φούρνου.
- Το σκεύος που χρησιμοποιήθηκε είναι οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 34Χ23
- Τα καρύδια πρέπει να είναι τριμμένα σαν ψίχουλα, να υπάρχει δηλαδή και «σκόνη» που θα τραβήξει τα υγρά.
- Στραγγίζουμε καλά την κολοκύθα που την έχουμε τρίψει στον τρίφτη της ντομάτας και την έχουμε αλατίσει ελαφρά. Περιμένουμε όπως προανέφερα τουλάχιστον 3-4 ώρες. Πολύ βολικό είναι να την τρίψουμε αποβραδίς…
- Δεν ψήνουμε αυτές τις πίτες σε υψηλή θερμοκρασία. Καλύτερα να μας πάρει λίγη ώρα παραπάνω και να ψηθούν και τα εσωτερικά φύλλα όπως πρέπει παρά να ροδίσει γρήγορα και να λασπώσει το εσωτερικό της.
- Η πίτα είναι πεντανόστιμη και αφού μείνει. Εμείς μετά την τρίτη μέρα τη διατηρήσαμε στο ψυγείο, αλλά υποθέτω ότι σε πιο πολυπληθείς οικογένειες δεν θα φτάσει τη δεύτερη μέρα!