VIDEOS

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

Νόστιμη, εύκολη, υγιεινή!

Ακόμη μια συνταγή με γλυκοκολοκύθα, μια πολύ εύκολη γλυκιά κολοκυθόπιτα που, παρόλο που είναι νηστίσιμη, θα την απολαύσουν όλοι. Άλλωστε εκτός από τους νηστεύοντες για θρησκευτικούς λόγους, έχουμε πάρα πολλoύς vegan και vegetarian φίλους που μας λένε πως απολαμβάνουν τέτοιου είδους συνταγές και μας προτρέπουν να αυξήσουμε τη συχνότητα δημοσίευσής τους!

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

 

Ακόμη όμως κι όλοι εμείς που δεν ξεφεύγουμε σε «νεωτερικά» διατροφικά σχήματα, χρειάζεται πότε πότε να αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, έτσι δεν είναι; Τούτη εδώ η κολοκυθόπιτα είναι συνταγή της θείας μου, παλιά και πολυδοκιμασμένη. Να σας πω μόνο ότι η αρχική ποσότητα της κολοκύθας ήταν 4 (!!!) κιλά… Φαντάζεστε σε τι ταψί τη φτιάχνει;

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

Εδώ βέβαια την προσαρμόσαμε σε μια «λογική» ποσότητα, και τη δοκιμάσαμε ήδη δυο φορές με διαφορετικού τύπου κολοκύθες. Απόλυτα επιτυχημένη και τις δυο φορές! Την πρώτη με την στρογγυλή της φωτογραφίας που ήτανε πεσκέσι από τη θεία μου (μαζί με τη συνταγή της…) και τη δεύτερη με τη μεγαλύτερη που φαίνεται αριστερά, δώρο από φίλους αυτή τη φορά!

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

Όπως έχω ξαναγράψει, στην περιοχή μας ακόμη υπάρχει η «παράδοση», αν έχουν κάτι φίλοι ή συγγενείς έχουμε όλοι μας! Πολλές φορές και χωρίς να μας περισσεύει, μόνο από φιλότιμο και αγάπη! Βρέθηκα που λέτε με τρεις όμορφες και νόστιμες κολοκύθες. Φτιάξαμε λοιπόν κολοκυθόπιτες κλασικές του τηγανιού, εννοείται αρκετές φορές σαβόρε,  κολοκυθόπιτα γλυκιά με πρωτότυπη βραστή ζύμη, «αποθηκεύσαμε» αρκετή στην κατάψυξη, απολαύσαμε κολοκυθόσουπες, μέχρι και μπουρέκι με κίτρινη κολοκύθα έφτιαξα! Γενικά είχαμε υλικό για πολλές από τις συνταγές με γλυκοκολοκύθα που περιλαμβάνονται σε σχετική παλιότερη πρόταση!

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

Αυτή εδώ η κολοκυθόπιτα μας άρεσε πολύ γιατί –εκτός των άλλων- είναι και ιδιαίτερα εύκολη. Αφενός δεν χρειάζεται να πρωτομαγειρέψουμε την κολοκύθα και αφετέρου το φύλλο της είναι φύλλο κρούστας του εμπορίου, πράγμα που διευκολύνει ακόμη και τις λιγότερο έμπειρες στην κουζίνα! Δεν θέλει σιρόπι, μόνο αχνοζάχαρη. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να ετοιμάσουμε την κολοκύθα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  1. Επειδή η κάλυψη της γέμισης γίνεται και με τα «περισσεύματα» των φύλλων της βάσης, βάζω 4 φύλλα κάτω (τα δύο μονά και τα άλλα δύο διπλωμένα στα δύο) και δύο στο σκέπασμα (διπλωμένα στα δύο). Πάντα όμως αλειμμένα με ελαιόλαδο. Αν μας αρέσει το φύλλο στα γλυκά ταψιού, προσθέτουμε από ένα ακόμη σε κάθε στρώση.
  2. Το ψήσιμο γίνεται σε αντιστάσεις, στη σχάρα λίγο πιο κάτω από τη μεσαία του φούρνου.
  3. Το σκεύος που χρησιμοποιήθηκε είναι οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 34Χ23
  4. Τα καρύδια πρέπει να είναι τριμμένα σαν ψίχουλα, να υπάρχει δηλαδή και «σκόνη» που θα τραβήξει τα υγρά.
  5. Στραγγίζουμε καλά την κολοκύθα που την έχουμε τρίψει στον τρίφτη της ντομάτας και την έχουμε αλατίσει ελαφρά. Περιμένουμε όπως προανέφερα τουλάχιστον 3-4 ώρες. Πολύ βολικό είναι να την τρίψουμε αποβραδίς…
  6. Δεν ψήνουμε αυτές τις πίτες σε υψηλή θερμοκρασία. Καλύτερα να μας πάρει λίγη ώρα παραπάνω και να ψηθούν και τα εσωτερικά φύλλα όπως πρέπει παρά να ροδίσει γρήγορα και να λασπώσει το εσωτερικό της.
  7. Η πίτα είναι πεντανόστιμη και αφού μείνει. Εμείς μετά την τρίτη μέρα τη διατηρήσαμε στο ψυγείο, αλλά υποθέτω ότι σε πιο πολυπληθείς οικογένειες δεν θα φτάσει τη δεύτερη μέρα!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο