Vegan/vegetarian

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Ένα τσουρέκι χωρίς αυγά και βούτυρο!

Το δοκίμασα πριν από λίγες μέρες από τα χέρια μιας φίλης και ενθουσιάστηκα. Χρυσονοικοκυρά και πολύ άξια στην κουζίνα, είχε φτιάξει εξαιρετικά καλούδια στον καφέ που μας πρόσφερε. Της ψιθύρισα πάνω  στο ζόρι της «εξαιρετικό το ψωμί» σου και αμέσως μου λέει «δεν θα το πιστέψεις αλλά έχει κολοκύθα κι αν θες το κάνεις και νηστίσιμο»!

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Επειδή ο χώρος και η εκδήλωση δεν προσφερόταν για ανταλλαγή συνταγών και σημειώσεων, συνεννοηθήκαμε να μου στείλει τη συνταγή στο facebook. Πάνω στην ώρα ήρθε και το πεσκέσι! Μια μεγάλη φέτα κίτρινη κολοκύθα από το γείτονά μου που πολλές φορές με υποχρεώνει αυτός και η οικογένειά του με τα πεσκέσια τους!

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Σας το έχω ξαναπεί θαρρώ πως στη γειτονιά μου αν παράγει κάτι κάποιος και του περισσεύει (συχνά κι αν δεν του περισσεύει) έχουμε όλοι! Ε, φυσικό είναι η κολοκύθα- γίγας  να γίνει φέτες και να έχω κι εγώ μερίδιο! Δείτε μέγεθος. Πάνω σε καρέκλα είναι τοποθετημένη, συγκρίνετε…  Πάνω από 50 κιλά ήταν κατά δήλωσή του!

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Είχα λοιπόν την πρώτη ύλη για τη συνταγή της φίλης μου και έτσι έφτιαξα το ψωμί που όσοι το δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν! Μάλιστα από παρανόηση, το έφτιαξα 2 φορές γιατί νόμιζα ότι η κολοκύθα έμπαινε στο μείγμα σε μορφή πουρέ κι έτσι την πρώτη φορά χρησιμοποίησα πουρέ κολοκύθας.

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Μια χαρά πέτυχε το ψωμάκι και με τον πουρέ αλλά όταν ήρθαν οι διευκρινήσεις και είδα ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένη ωμή κολοκύθα το ξανάφτιαξα , γιατί έτσι είναι σαφώς πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο.

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Ψωμιά με κολοκύθα έχω ξαναφτιάξει, άσχετα αν δεν έχω βάλει ακόμη εδώ. Δεν μιλάμε όμως για το ίδιο πράγμα. Εκείνες οι συνταγές που έχω είναι ψωμιά βαριά σαν κέικ, άντε σαν σιροπιασμένα κέικ. Κέικ βέβαια με κολοκύθα υπάρχει ήδη στο site (δείτε εδώ).

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

Τούτο εδώ είναι αφράτο, σαν τσουρέκι. Ένα νηστίσιμο τσουρέκι (αν παραλείψουμε το αυγό της επάλειψης) που κανείς δεν κατάλαβε το βασικό συστατικό του! Εδώ λοιπόν η συνταγή για το πολύ νόστιμο  και εξαιρετικά εύκολο και οικονομικό τσουρέκι με γλυκοκολοκύθα.

Αφράτο γλυκό ψωμί  (σαν τσουρέκι)  με κίτρινη κολοκύθα

 

Παρατηρήσεις

  • Τα παραπάνω υλικά είναι η μισή από τη δόση που μου έδωσε η φίλη μου αλλά ήταν αρκετά για 2 μεγαλούτσικα τσουρέκια (1 κιλό ήταν το ζυμάρι).
  • Οι αλλαγές που έκανα ήταν οι εξής: η αρχική συνταγή έλεγε σπορέλαιο κι εγώ έβαλα ελαιόλαδο καλής ποιότητας και ελαφρύ (σπάνια έχω σπορέλαιο στο σπίτι). Επίσης ελάττωσα πολύ την προτεινόμενη μαγιά γιατί δεν είμαστε και πολύ φίλοι της μυρωδιάς της. Αν κάποιος δεν ενοχλείται μπορεί να την αυξήσει κατά 30 gr. Πάντως και με αυτήν που χρησιμοποίησα τα ανεβάσματα της ζύμης έγιναν πολύ γρήγορα. Γενικά στις συνταγές μου βάζω μαγιά το πολύ  5-8% του βάρους του αλευριού μου.
  • Αλεύρι μπορεί να σηκώνει και λίγο παραπάνω αλλά κι εδώ –δική μου παραξενιά πάλι- προτιμώ τις «αγνιές» ζύμες. Έχει ένα μικρό κόστος στην εμφάνιση αλλά γίνονται πολύ αφράτα!
  • Έβαλα κόλιανδρο στη ζύμη γιατί μου είχε τελειώσει το μαχλέπι αλλά ταίριαξε πολύ!
  • Τα υλικά όπως σε όλες τις ζύμες με μαγιά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ευχαριστώ πολύ κι από δω τη φίλη μου Ν.Σ. που μου παραχώρησε τη συνταγή της . Ελπίζω ότι θα καταφέρω να φτιάξω κάποια ακόμη από τα εξαιρετικά καλούδια που μας πρόσφερε!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο