Τα κρητικά τυριά είναι τόσα πολλά και τόσο διαφορετικά από τόπο σε τόπο! Η χρήση τους σε διάφορες συνταγές είναι πια πολύ συνηθισμένη και απ’ ότι βλέπω σε διάφορα blogs εξαπλώνεται και έξω από τα όρια του νησιού. Όπως μάλιστα ταιριάζουν και σε αλμυρές και σε γλυκές εφαρμογές τα περισσότερα, ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν, σκέτα ή σε συνδυασμό με άλλα τυριά.
Είναι αλήθεια ότι σε μας εδώ ο συνδυασμός γλυκού-αλμυρού είναι πολύ συνηθισμένος και μας αρέσει πολύ. Από τις κορυφαίες κρητικές μυζηθρόπιτες είναι οι σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα που σερβίρονται με μέλι. Ακόμη και σκέτη γραβιέρα με καλό μέλι σερβίρουμε. Δείτε ένα ακόμη αγαπημένο μου αλμυρόγλυκο συνδυασμό εδώ.
Ειδικά η ξινομυζήθρα έχει μεγάλο «σουξέ». Και όχι άδικα. Πρέπει να ομολογήσω ότι ελάχιστες είναι οι φορές που μένω χωρίς ξινομυζήθρα. Επειδή κυκλοφορεί πια και συσκευασμένη σε αεροστεγείς συσκευασίες, έχω πάντα στο ψυγείο μου. Με βγάζει ασπροπρόσωπη καθώς τη χρησιμοποιώ σε δεκάδες συνταγές. Σαλάτες, ζυμαρικά, λαδερά, φαγητά φούρνου παίρνουν άλλη γεύση με μια χούφτα ξινομυζήθρα. Αφήστε που μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι πιτάκι ή μπουρεκάκι μας έλθει στο μυαλό με σπιτικό φύλλο ή με φύλλο εμπορίου.
Τα σημερινά μπουρεκάκια λοιπόν αν και προορίζονται συνήθως να καταναλωθούν αλμυρά, δεν είναι λίγες οι φορές που περιχύνονται με λίγο μέλι –κυρίως όταν είναι ζεστά- και γίνονται ένα ακόμη γλυκοξινοάλμυρο τυρομπουρεκάκι. Πάντως είναι πολύ εύκολα και στο φτιάξιμο και στο σερβίρισμα και στο φάγωμα. Το μόνο δύσκολο είναι να σταματήσει κανείς στο πρώτο…
Υλικά:
500 gr ξινομυζήθρα (ή μείγμα ξινομυζήθρας και φέτας)
1-2 αυγά (δείτε παρατηρήσεις)
Λίγο πιπέρι
11-12 φύλλα κρούστας
½ κούπα καλό ελαιόλαδο (ή μείγμα ελαιολάδου με βούτυρο)
Επί το έργον:
Στην σημερινή παρασκευή έβαλα 250 gr από κάθε τυρί. |
τα τυριά σε ένα μπολ ώστε να σπάσουν οι κόμποι τους και τα αναμειγνύουμε με το
αυγό και το πιπέρι.
αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε στα 4 κάθε
φύλλο κρούστας ώστε η στενή του πλευρά να είναι το μήκος κάθε νέου κομματιού.
Τάξη μεγέθους… |
Διπλώνουμε τις μακριές πλευρές να σκεπάσουν τη γέμιση, ξαναπερνάμε με λίγο λάδι, και τυλίγουμε σε μικρό μπουρεκάκι μεγέθους μπουκιάς.
Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε με λίγο λάδι την επιφάνειά τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου
40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν (στη μεσαία σχάρα).
Συνοδεύουν τέλεια μια παγωμένη ρακή!
βάζουμε σε ένα δίσκο σε στρώσεις που χωρίζονται με χαρτί ψησίματος και μετά από
2-3 ώρες τα αποθηκεύουμε σε μπολ.
χωρίς να τα αποψύξουμε.
μικρό περιθώριο ειδικά στα δύο άκρα γιατί η γέμιση φουσκώνει ελαφρά και θα
σπάσει το φύλλο αν είναι σφικτά τυλιγμένη.
Διαφορές… |
νοστιμιά, αλλά σημασία έχει και η εμφάνιση μερικές φορές…
αν μας αρέσουν οι συνδυασμοί γλυκό-αλμυρό , ξινό-γλυκό. Η προσθήκη πιπεριού δεν καταργείται ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση. Αν μάλιστα έχουμε χρωματιστά πιπέρια, τα προτιμούμε…
Καλησπέρα, η μητέρα μου τα έκανε μόνο με φέτα και σε τριγωνικό σχήμα.
Είστε τυχεροί που έχετε πάντα ξινομυζήθρα, όχι πως εδώ δεν φτάνει αλλά νομίζω άλλης ποιότητας.
thank you
سعودي اوتو
Ο καλύτερος μεζές!!