Με τις όμορφες γλυκοκολοκύθες!
Η Σταχτοπούτα ήταν από τα αγαπημένα μου παραμύθια . Ευτυχώς ή δυστυχώς αρκετά νωρίς αντιλήφθηκα ότι οι πρίγκηπες δεν είναι και το καλύτερο είδος ανθρώπου και οι ανατροπές στη ζωή μας δεν γίνονται ποτέ από νεράιδες με μαγικά ραβδάκια…
Ακόμη όμως και τώρα, μια όμορφη στρογγυλή πορτοκαλόχρυση κολοκύθα με παραπέμπει σχεδόν πάντοτε στο παραμύθι της Σταχτοπούτας (και ευτυχώς που πάει εκεί το μυαλό μου γιατί εκείνες οι κολοκύθες του αμερικάνικου Halloween πολύ με τρομάζουν).
Μη μου πείτε ότι δεν τις καμαρώνετε τις στρογγυλές πανέμορφες κολοκύθες. Εγώ πολλές φορές λυπάμαι να τις κόψω και τις αφήνω αρκετές μέρες να δίνουν χρώμα στην κουζίνα μου.
Η σημερινή ευτυχώς δεν ήταν από τις πανέμορφες αποδείχτηκε όμως πεντανόστιμη. Την έφτιαξα με μια παλιά συνταγή που μου είπε πριν από χρόνια μια καλή μου γειτόνισσα,«μανούλα» στην παραδοσιακή κουζίνα.
Η σάλτσα σαβόρε (από το ιταλικό savorο) είναι συχνή στην κουζίνα μας. Σε ψάρια, σε συκώτι, στους μπουμπουριστούς χοχλιούς και –όπως θα δείτε- στην κολοκύθα, και σε άλλα τηγανητά λαχανικά. Πρωταγωνιστές της είναι το ξύδι και το αρισμαρί . Λέξη δυτικής προέλευσης στο κρητικό λεξιλόγιο,( rosmarino στα ιταλικά, rosemary στα αγγλικά, rosmarin στα γερμανικά) για το γνωστό μυριστικό που στην υπόλοιπη Ελλάδα λένε δεντρολίβανο. Απλή αλλά και gourmet θα την έλεγα τη σημερινή συνταγή.
Υλικά
Κολοκύθα κίτρινη ή πορτοκαλόχρυση
Αλάτι
Αλεύρι
Λάδι
Αρισμαρί (κατά προτίμηση φρέσκο αλλά και ξερό μας κάνει)
Ξύδι
Επί το έργον
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια πάχους ενός περίπου εκατοστού και σε ότι σχήμα μας βολεύει .Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να τα «πιάσει» το αλάτι.
Τα αλευρώνουμε, τινάζουμε το πολύ αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι που να μην τα καλύπτει .Τα γυρίζουμε και από τις δυό πλευρές να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Πρέπει να μαλακώσουν, να τρυπιούνται από το πηρούνι αλλά να μη διαλύονται.
Τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας .
Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια , τα βάζουμε σε μια βαθουλή πιατελίτσα. Ρίχνουμε στο τηγάνι μας 2 κλαδάκια από αρισμαρί (ή μια κουταλιά ξερό) , αφήνουμε να τηγανιστεί μισό λεπτό και σβήνουμε με ένα σφηνάκι ή περισσότερο ξύδι. Προσέχουμε τους ατμούς .
Περιχύνουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το σαβόρε, και σερβίρουμε.Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Παρατηρήσεις
1)Η τηγανητή κολοκύθα είναι πολύ νόστιμη ακόμη και με σκέτο χυμό λεμονιού, αν δεν μας αρέσει το σαβόρε
2)Αν τα απομεινάρια του αλευριού στο τηγάνι έχουν πολύ μαυρίσει , σουρώνουμε το λάδι πριν το χρησιμοποιήσουμε για το σαβόρε.
Κολοκύθα!!!εγώ την κάνω ψητή με μπαχαρικά και συνοδεύω κρεατικά ή ψαρικά, αλλά και πολλές πίτες.
Ωραία κι αυτή η ιδέα, κι είναι τώρα ο καιρός τους!
Καλημέρα.
Ε! αυτό ούτε που θα μου πέρναγε ποτέ από το μυαλό να το δοκιμάσω σε μια κολοκύθα. Μικρά κομμάτια τηγανισμένα σε πράσινη σαλάτα, έχει τύχει να την κάνω. Γλυκό κουταλιού επίσης, πίτα ναι… αλλά σαβόρο ποτέ!
Μπράβο Vita μου. Η καταγραφή αυτή μένει.
Πραγματικά gourmet η συνταγή σου! Συγχαρητήρια!
Ουτε εγω την εχω φάει ποτέ έτσι! Μου άρεσε πολύ η ιδέα!
Σαβόρο έχω φάει μόνο ψάρι, το αγαπάει και ο μπαμπάς μου πολύ, το έφτιαχνε συχνά η γιαγιά μου. Θα το δοκιμάσω και στην κολοκύθα, πολύ πρωτότυπο. Φιλάκια
Ξανθή είναι τόσο πολύπλευρο λαχανικό που γίνεται τελικά με αμέτρητους τρόπους
Πηνελόπη είναι πολύ ιδιαίτερη η γεύση της κολοκύθας έτσι.Η οξύτητα του σαβόρο με τη γλύκα της κολοκύθας ταιριάζουν.Δοκίμασέ το με μικρή ποσότητα να δεις αν σ' αρέσει.
Big mama ευχαριστώ.Δεν είναι δική μου επινόηση η συνταγή.Είναι παλιά μάλλον ξεχασμένη συνταγή της παριοχής που ζω
Μαρίνα δοκίμασέ τη.Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου
Αν σ΄αρέσει το σαβόρο θα σ' αρέσει κι αυτό Μανουσίνα μου.
Kalos se brika!!!
Looks delicious!
Donkey and the carrot: Καλώς όρισες!
Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! δε την γνώριζα 🙂
Φιλιά
Καλημέρα
Pam thanks you. Well come!
Asteri ευχαριστώ.Ναι είναι παλιά συνταγή δεν την γνωρίζουν πολλοί.
Μόνο έτσι δεν την είχα σκεφτεί! Και έξω στην αυλή έχω 2 κολοκύθες!
Κική όταν θα τις κόψεις φτιάξε έτσι καμμιά φετούλα για δοκιμή.Πιστεύω ότι θα σας αρέσει αλλά επειδή είναι ιδιαίτερη η γεύση της κράτα μια επιφύλαξη…:-)
Μόλις την μαγείρεψα έτσι και ήταν εξαιρετική !
Heel me καλώς όρισες! Χαίρομαι που τη δοκίμασες και που σου άρεσε!
Βρέθηκα με μεγάλη κολοκύθα από το πουθενά και ψάχνω τρόπους να την φτιάξω! Κάτι μου έκανε αυτό εδώ (η Κική μου το συνέστησε…πως δεν το είχα πάρει χαμπάρι?) και θα δοκιμαστεί το μεσημέρι. θα επανέλθω!!!!
Λοιπόν καταρχάς …..τηγανητή με αλευράκι είναι από μόνη της θεϊκή!! Δεν της το είχα….ντροπή μου….Με το ζόρι έμεινε η μισή για να την περιχύσω με το ξιδάκι της…χαχαχαχα! Πολύ καλή η συνταγή και σίγουρα θα την ξανακάνω! Ευχαριστώ πολύ Βαγγελιώ μου!!!! Είσαι θεά!!!
Έφη είναι αδύνατον να έχω κολοκύθα και να μην τηγανίσω ένα μέρος της. Δεν είναι πολύ ιδιαίτερη;
Υπεροχη και αυτη η συνταγη vita μου!!! τι μου θυμισες ομως!!!!! μια πολυ παλια συνταγη απο την επαρχια Πεδιαδος'' γλυκοκολοκυθα στιφαδο'' που εφτιαχνε η γιαγια μου…μια γευση μοναδικη……..
Από Μακεδονία. Σήμερα δοκίμασα δυο συνταγές σας. τη σαλάτα και την τηγανητή με σαβόρε. ΞΕΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ!!!!! Κρήτη λεβεντογέννα!!!!!!!!
[…] […]
[…] σαβρίδια, κ.ά.) , το συκώτι, τις μελιτζάνες, την κόκκινη κολοκύθα και φυσικά τους μπουμπουριστούς […]
Ακόμα μία τέλεια συνταγή !!
Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και αγάπη για εσένα και την οικογένειά σου.
Το μόνο που έκανα διαφορετικά ήταν ότι έκοψα την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια,όπως κόβουμε τις πατάτες για τηγανητές.Έγιναν σε χρόνο μηδέν και με το σαβόρε ενθουσιάστηκαν όλοι οι συνδετημόνες.Και του χρόνου !
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Από τις παλιές συνταγές της περιοχής μου. Κι εγώ δεν κόβω κολοκύθα χωρίς να τηγανίσω ένα μέρος της. Ναι, πολλές φορές την κόβω με τον τρόπο που λέτε για πιο γρήγορα! Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια και την εμπιστοσύνη. Καλή Χρονιά να έχουμε!