Το γιουβέτσι είναι φαγητό της αστικής και όχι της αγροτικής κουζίνας και καταγράφεται στα συνταγολόγια των αστικών
σπιτιών των αρχών του εικοστού αιώνα, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθιερώθηκε σαν ένα από τα κλασικά κυρικάτικα φαγητά τις δεκαετίες του 60 και 70. Συνήθως ψηνόταν στο φούρνο της γειτονιάς. Οι νοικοκυρές πήγαιναν μαζί με το ταψί και το κριθαράκι στο φουρνάρη που ήξερε πότε να το προσθέσει και πόσο νερό να βάλει για να μη λασπώσει το φαγητό αλλά
ούτε να γίνει και ξερό και άνοστο. Ο κλασικός τρόπος μαγειρέματος θέλει αρκετό χρόνο.
το ανάλογο νερό όταν σχεδόν έχει γίνει το κρέας.
Υλικά
1-1,5 κιλό κρέας (μοσχάρι από σπάλα ή μπροστινό, αρνάκι ή
κοτόπουλο)
1 πιάτο τριμμένη ντομάτα
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
1/2 – 3/4 κούπας ελαιόλαδο (ανάλογα με το πόσο λιπαρό είναι το
κρέας)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος ( εξαιρετικά
του πηγαίνει το στακοβούτυρο)
Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
Επί το έργον
Στη χύτρα ταχύτητας ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε να βράσει με μια κουταλιά νερό. Όταν τελειώσει το νερό και πριν κολλήσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά .Βάζουμε το κρέας και το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτοπίπερο και 1-1,5 κούπα νερό (μη φοβάστε, το χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως για το ζυμαρικό) και κλείνουμε τη χύτρα . Αφήνουμε να βράζει 5- 10 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που απαιτείται για το είδος του κρέατος που έχουμε χρησιμοποιήσει. Προς το τέλος αυτού του χρόνου, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα να βράζει νερό με λίγο αλάτι και μια κουταλιά λάδι για το κριθαράκι.
Ανοίγουμε τη χύτρα προσθέτουμε στο κρέας την τριμμένη ντομάτα (καλύτερα χωρίς τα σποράκια, να είναι σκέτη ψίχα) , και στο νερό που βράζει το κριθαράκι. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αφήνουμε να βράσει το
κριθαράκι το μισό χρόνο από αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής. Σε πυρίμαχο σκεύος, πυρέξ ή γιουβέτσι, αδειάζουμε το κρέας με την ντομάτα και προσθέτουμε με τρυπητή κουτάλα το μισοβρασμένο κριθαράκι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε το κριθαράκι, ίσα να καλύπτεται για να έχει περιθώριο να βράσει τελείως.Επίσης αν θέλουμε βάζουμε τώρα το βούτυρο. Βάζουμε το φαγητό μας στον προθερμασμένο φούρνο. Αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό αυτό πρέπει να είναι καυτό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
Σε λιγότερο από μισή ώρα είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να έχει λασπώσει το κριθαράκι και πρέπει να υπάρχουν
λίγα υγρά στο ταψί , που θα λιγοστέψουν και θα απορροφηθούν στο μαρούβισμα. Αφήνουμε να σταματήσει ο βρασμός και να μαρουβίσει όπως λέμε το φαγητό, και σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο τυρί, κατά προτίμηση κεφαλοτύρι ή ξερό αθότυρο.
Παρατηρήσεις
1) Μια ενδιάμεση χρονικά διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα αντί χύτρα και να ολοκληρώσουμε πάλι το μαγείρεμα στο φούρνο.
2) Κατά τη γνώμη μου το κρέας για το γιουβέτσι δεν πρέπει να είναι εντελώς άπαχο. Η ελαφριά λιπαρότητα διατηρεί στητό το
κριθαράκι και το προστατεύει απο το να “λασπώσει” χωρίς να είναι άβραστο. Ακόμη κι αν ξαναζεσταθεί δεν είναι άσχημο.
3) Όταν θέλω να μην φαίνεται το κρεμμύδι στο φαγητό μου, το πρωτοβράζω ελαφρά με ελάχιστο νεράκι και μετά το σωτάρω με λάδι.
4) Αν μείνει γιουβέτσι , για να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
5) Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μακαρονάκι από το πιο μικρό.
Καλημέρα Vita μου!!!Αγαπημένο , λατρεμένο Κυριακάτικο και όχι μόνο φαγητό!!!Το έχεις μαγειρέψει τέλεια, δείχνει πολύ λαχταριστό!!!
Φιλιά πολλά!!!
Ελένη ευχαριστώ! Πράγματι αγαπημένο φαγητό!
Υπέροχο φαγάκι, λατρεμένο πραγματικά!!!
Δεν ξέρω πολλούς που να μη τους αρέσει πράγματι!
Καλημέρα!!!
Αυτή την εικόνα με τα ταψιά να πηγαίνουν στο φούρνο την έφερα στη μνήμη μου πρωί πρωί, άλλες εποχές δε νομίζω τώρα να πάει κανείς φαγητό στο φούρνο!!
Η μητέρα μου έφτιαχνε το αρνί ή και το ζυγούρι στην κατσαρόλα και μετά το έψηνε στη γάστρα με τα ξύλα ή στη στόφα το χειμώνα. Ήταν το αγαπημένο φαγητό όλων και κάθε φορά που είμαστε εκεί πάντα το έφτιαχνε!!
Ευτυχώς Ξανθή που υπάρχουν οι ηλεκτρικές κουζίνες γιατί με τους σημερινούς ρυθμούς θα τα είχαμε καταργήσει αυτά τα φαγάκια!
Πραγματικά κυριακάτικο…Και τη διαδικασία με το φούρνο τη θυμάμαι…Υπήρχε φούρνος απέναντι από το σπίτι μου…Μοσχοβόλαγε όλη η γειτονιά… Μόνο ο φούρναρης είχε νεύρα…κυριακάτικα…Φιλιά και καλό απόγευμα…
Γιουβέτσια, ψητά, μυρωδιές και νοστιμιές άλλου καιρού Μαρία!
Ενα καλομαγειρεμένο γιουβετσάκι και σε ποιον δεν αρέσει??
Εγώ ακολουθώ την ενδιάμεση διαδικασία, κατσαρόλα-φούρνος, την χύτρα δεν την θέλω καθόλου, αν και όλοι μου λένε πόσο βολική είναι, εγώ δεν την βολεύτηκα ποτέ.
Η Μαρία μου είπε πριν από καιρό ένα κόλπο για να μην λασπώνει το κριθαράκι, προτού το ρίξουμε στο ταψί, να το σοτάρουμε με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, ώστε τα σπυριά να λαδώνονται και να μην κολλάνε.
Το φαγάκι σου είναι μαγειρεμένο πεντανόστιμα και το κριθαράκι σου φαίνεται σπυρωτό σπυρωτό!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
Έχω τέτοια εμπειρία με τη χύτρα, που δεν καταλαβαίνει κανείς στο σπίτι τη διαφορά! Λύνει χέρια Έλενα! Αυτό το ρόλο έχει το ελαιόλαδο στο νερό που βράζει και το λιπαρό κρεατάκι που συνιστώ. Ωραία η ιδέα της Μαρίας.
αγαπημενο γιουβετσακι..αλλα το θελω ζεστο!μπορω να φαω πολλα πιατα!
Α κι εγώ Ειρήνη, καυτό το προτιμώ!
axxxx, tha to efaga olo to tapsi twra!
trelenomai gia to giouvetsaki =)
ygeia sta xeria sou Vita & kali kyriaki.
Οζλεμάκι είμαι βέβαιη ότι θα κάνεις τέλειο γιουβέτσι. Να μας δώσεις την συνταγή σου κάποια στιγμή, έτσι;
Γιάμμι, γιάμμι, γιάμμιιιιιιιιιιιιι!!! Είναι το αγαπημένο μου φαγητό! Με κοτόπουλο και τυράκι, παρακαλώ! Παίρνω πιρούνι κι έρχομαι! χιχιχιχι!
Το λες και δεν το κάνεις Μαριλιάκι 🙂
Το γιουβετσι ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα και το τρωω σε καθε παραλλαγη!!! Τελειο φαινεται, γεια στα χερια σου!!
Ελπινίκη σ' ευχαριστώ!
Είναι εξαιρετικό φαγάκι και με το στακοβούτυρο πραγματικά υπέροχο!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή εβδομάδα!
Το στακοβούτυρο όπου μπεί προσθέτει πόντους είναι η αλήθεια!
Αχ!Μας άνοιξες την όρεξη τώρα…Ένα τέλειο κλασσικό ελληνικότατο πιάτο!!!Νοστιμότατο φαίνεται!Μπράβο!
Νέο μέλος
innikolskitchen.blogspot.com
Καλώς όρισες! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο
Όμορφη συνταγές.Τ ρωτε με τα ματια σας.Καλη όπως πάντα .Σου στελνω ένα μεγάλο φιλί .
Ανναμαρία είσαι πάντα πολύ γλυκός άνθρωπος και τα βλέπεις όλα ωραία!
Το γιουβετσι ειναι απο τα αγαπημενα μου φαγητα το έφτιαξα εχθές και ηταν τελειο!!
Από τις ποιο καλές συνταγές για γιουβέτσι , ωραία η τεχνική αλλά και το αποτέλεσμα!
Είχα δοκιμάσει τα Γιουβέτσι Χταποδιού που μου άρεσε εξίσου καλά..
Αλλά προτιμώ τη συνταγή με το μοσχαράκι
Τέλειο γιουβετσι
Καλημέρα σας ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές σας.
Με εκτίμηση
Αγγελική
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Να είστε καλά!
[…] γιουβέτσι […]