Αλμυρά

Γιουβέτσι: με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο

Γιουβέτσι: με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο
Το γιουβέτσι όπως το σαχανάκι είναι δυο φαγητά που έχουν πάρει το όνομά τους από το σκεύος που μαγειρεύονταν. Τώρα βέβαια όταν ακούμε γιουβέτσι σπάνια πάει το μυαλό μας στο πήλινο σκεύος όπου παραδοσιακά μαγειρεύεται το νόστιμο –συνήθως κυριακάτικο ή εορταστικό-  φαγητό. Όλοι μας θυμόμαστε κυριακάτικα τραπέζια με μαλακό κρέας ,αρνάκι, μοσχαράκι ή ακόμη και κοτόπουλο ή κουνέλι εδώ στην Κρήτη ,  νόστιμο κριθαράκι και μπόλικο τυρί  ή χωρίς τυρί. Όλο και κάποιο από τα παιδιά δεν ήθελε τυρί στα μακαρόνια ή στο γιουβέτσι του. Μη μου πείτε πώς δεν συνέβαινε στην οικογένειά σας!
Γιουβέτσι: με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο

Το γιουβέτσι είναι φαγητό της αστικής και όχι της αγροτικής κουζίνας και καταγράφεται στα συνταγολόγια των αστικών
σπιτιών των αρχών του εικοστού αιώνα, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθιερώθηκε σαν ένα από τα κλασικά κυρικάτικα φαγητά τις δεκαετίες του 60 και 70. Συνήθως ψηνόταν στο φούρνο της γειτονιάς. Οι νοικοκυρές πήγαιναν μαζί με το ταψί  και το κριθαράκι στο φουρνάρη που ήξερε  πότε να το προσθέσει και πόσο νερό να βάλει για να μη λασπώσει το φαγητό αλλά
ούτε να  γίνει και ξερό και άνοστο. Ο  κλασικός τρόπος μαγειρέματος θέλει αρκετό χρόνο.

Γιουβέτσι: με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο
Θέλει να μαγειρευτεί αργά το κρέας με την ντομάτα , αν είναι δυνατόν στο φούρνο, και να προσθέσουμε το κριθαράκι με
το ανάλογο νερό όταν σχεδόν έχει γίνει το κρέας.
 Επειδή το κρέας «το τρώει ο φούρνος»,  καλό είναι να μην είναι εντελώς άπαχο το κομμάτι που θα διαλέξουμε.  Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, καλό είναι αυτό να βράζει για να μη σταματά ο βρασμός του ζυμαρικού.
Γιουβέτσι: με τον κλασικό και με τον γρήγορο τρόπο
Τα τελευταία χρόνια σπάνια και μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ακολουθώ αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία. Η διαφορά είναι ελάχιστη και η οικονομία χρόνου (και όχι μόνο!) τεράστια. Σε 60-70 λεπτά  ανάλογα με το είδος του κρέατος  έχουμε ένα γιουβέτσι που δεν υστερεί πουθενά από το κλασικό. Έστω, υστερεί ελάχιστα και το καταλαβαίνουν μόνο πολύ εξασκημένοι ουρανίσκοι…

Παρατηρήσεις

1)  Μια ενδιάμεση χρονικά  διαδικασία είναι να χρησιμοποιήσουμε κοινή κατσαρόλα αντί χύτρα και να ολοκληρώσουμε πάλι το μαγείρεμα στο φούρνο.

2) Κατά τη γνώμη μου το κρέας για το γιουβέτσι δεν πρέπει να είναι εντελώς άπαχο. Η ελαφριά λιπαρότητα διατηρεί στητό το
κριθαράκι και το προστατεύει απο το να “λασπώσει” χωρίς να είναι άβραστο. Ακόμη κι αν ξαναζεσταθεί δεν είναι άσχημο.

3) Όταν θέλω να μην φαίνεται το κρεμμύδι στο φαγητό μου, το πρωτοβράζω ελαφρά με ελάχιστο νεράκι και μετά το σωτάρω με λάδι.

4)  Αν μείνει γιουβέτσι , για να το ξαναζεστάνουμε προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

5)  Αντί κριθαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοφτό μακαρονάκι από το πιο μικρό.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο