VIDEOS

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Για να το απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε!

Όταν μέσα στο Χειμώνα είχα δημοσιεύσει τη συνταγή για μπράουνις με ελαιόλαδο είχα αναφέρει ότι το συνοδεύσαμε με παγωτό σπιτικό. Πολλά μηνύματα έλαβα τότε που ζητούσαν την συνταγή κι έτσι υποσχέθηκα ότι πριν από το καλοκαίρι θα δημοσιευόταν. Από τότε το έχω φτιάξει αρκετές φορές (φτιάχνεται χωρίς παγωτομηχανή και είναι το απαραίτητο συνοδευτικό πορτοκαλόπιτας, μηλόπιτας και παντός σιροπιαστού γλυκού στο σπίτι μας) αλλά η δημοσίευση ήθελα να συνοδεύεται από βίντεο οπότε τώρα ήρθε η ώρα του!

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Όπως προανέφερα, το φτιάχνω πολύ συχνά αλλά παρόλο που υπάρχει σε πολλές φωτογραφίες ως συνοδευτικό άλλων γλυκών, δίσταζα να δημοσιεύσω τη συνταγή θεωρώντας την λίγο έξω από τα δεδομένα του site. Υποσχέθηκα όμως σε φίλους διαδικτυακούς και φυσικούς που το δοκίμασαν πρόσφατα ότι θα τη γράψω και δεν θα υπαναχωρήσω από την υπόσχεσή μου!

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Οι τακτικοί επισκέπτες του site ξέρουν ότι έχω μια εμμονή με τις ονομασίες των συνταγών και τις παραποιήσεις τους και λίγο δίστασα να γράψω ως τίτλο της συνταγής τη λέξη «παγωτό» αφού ναι μεν εγώ για παγωτό το σερβίρω κι έτσι το εκλαμβάνουν όσοι το δοκιμάζουν, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια παγωμένη κρέμα, κάτι που πλησιάζει στο ιταλικό σεμιφρέντο ή το γαλλικό παρφέ.

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Έχω όμως αποθηκεύσει μέσα στα πολύτιμα γαστρονομικά άρθρα που μαζεύω από το διαδίκτυο ένα εξαιρετικό άρθρο της αγαπημένης μου Θάλειας Τσιχλάκη, όπου τα ονομάζει όλα παγωτά και διευκρινίζει πολύ αναλυτικά τις επιμέρους διαφορές τους, κι έτσι κάπως απενοχοποιήθηκα! Ο,τιδήποτε κι αν έγραφα εγώ μπροστά σ’ εκείνο το άρθρο θα ήταν πολύ λίγο!

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Κατέταξα τη συνταγή στα «πανωμερίτικα» γιατί η συνταγή «πατάει» πάνω σε συνταγή που μου έχει δώσει μια αγαπημένη θεσσαλονικιά γειτόνισσα που το έφτιαχνε από τα χρόνια εκείνα τα παλιά στο σπίτι της και μας το κερνούσε ως παγωτό αρμενοβίλ! Το αρμενοβίλ είναι χαρακτηριστικό θεσσαλονικιώτικο παγωτό! Εκείνη έβαζε κρέμα από τα μεταλλικά κουτάκια που κυκλοφορούσαν τότε και ζαχαρούχο γάλα. Εγώ βάζω μισή-μισή κρέμα φυτική και κανονική κρέμα γάλακτος.Η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές αναλογίες το έβγαζαν θεόγλυκο! Σταδιακά το ζαχαρούχο ελαττώθηκε αναλογικά, και αποτελεί πια περίπου τα 2/3 των κρεμών.

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Έχω κάνει αμέτρητες δοκιμές και παραλλαγές αυτού του παγωτού μέχρι να καταλήξω στις αναλογίες που μας αρέσουν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που περνούμε το καλοκαίρι μας σε περιοχή όπου μόνο τυποποιημένα παγωτά βρίσκουμε, το φτιάχνω πολύ συχνά παρόλο που έχω παγωτομηχανή. Δεν κάνει κρυστάλλους, δεν θέλει χτύπημα, δέχεται πολλές παραλλαγές όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις, και αρέσει σε όλους! Τι άλλο να θέλει κανείς από ένα παγωτό;

Εύκολο σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή! (VIDEO)

Αλλά ας δούμε τη συνταγή…

Παρατηρήσεις

  • Η συνταγή έχει δοκιμαστεί και με ζωική κρέμα γάλακτος εξ ολοκλήρου. Πολύ ωραίο κι έτσι, αλλά μια μικρή διαφορά στην υφή (προς το καλύτερο) δίνει η μισή-μισή που προτείνω παραπάνω. To γεγονός ότι αυτά τα παγωτά δεν κρυσταλλιάζουν οφείλεται εν πολλοίς στα αυξημένα λιπαρά των κρεμών που αντικαθιστούν τα αυγά του κανονικού παγωτού. Γι αυτό η παραλλαγή με εβαπορέ γάλα δεν δίνει την ίδια υφή και δεν την συνιστώ.
  • Στις φωτογραφίες της ανάρτησης για το brownies φαίνεται όπως βλέπετε και λίγο πιο σκούρο παγωτό. Πρώτη φορά δοκίμασα να αντικαταστήσω το μισό ζαχαρούχο με καραμελωμένο! Έγινε Τ Ε Λ Ε Ι Ο! Έβαλα και μια ιδέα αλάτι αφρίνα και απογειώθηκε που λένε! Δοκιμάστε το!
  • Όσα προτείνονται στις «προσθήκες» στα υλικά, είναι ενδεικτικά. Εμείς το προτιμούμε συνήθως με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς (παίρνω 2 παστέλια αμυγδάλου ή φουντουκιού και τα χοντροαλέθω στο multi) ή με μπισκότα γεμιστά φράουλα ή λεμόνι ή σοκολάτα. Επίσης μπορείτε να αυξήσετε λίγο τις κρέμες αν σας φαίνεται πολύ γλυκό, ή να τις ελαττώσετε αν το θέλετε γλυκύτερο.
  • Αντί άρωμα βανίλιας μπορούμε να αρωματίσουμε το παγωτό μας με μαστίχα (1-2 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1-2 δάκρυα κοπανισμένα με 1 κουταλιά ζάχαρη) ή με κάποιο ποτό αν πρόκειται να καταναλωθεί μόνο από ενήλικες.
  • Καλό είναι να το βγάζουμε από την κατάψυξη κανένα δεκάλεπτο πριν το σερβίρισμα, όπως άλλωστε όλα τα παγωτά.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο