Για να το απολαμβάνουμε όποτε θέλουμε!
Όταν μέσα στο Χειμώνα είχα δημοσιεύσει τη συνταγή για μπράουνις με ελαιόλαδο είχα αναφέρει ότι το συνοδεύσαμε με παγωτό σπιτικό. Πολλά μηνύματα έλαβα τότε που ζητούσαν την συνταγή κι έτσι υποσχέθηκα ότι πριν από το καλοκαίρι θα δημοσιευόταν. Από τότε το έχω φτιάξει αρκετές φορές (φτιάχνεται χωρίς παγωτομηχανή και είναι το απαραίτητο συνοδευτικό πορτοκαλόπιτας, μηλόπιτας και παντός σιροπιαστού γλυκού στο σπίτι μας) αλλά η δημοσίευση ήθελα να συνοδεύεται από βίντεο οπότε τώρα ήρθε η ώρα του!
Όπως προανέφερα, το φτιάχνω πολύ συχνά αλλά παρόλο που υπάρχει σε πολλές φωτογραφίες ως συνοδευτικό άλλων γλυκών, δίσταζα να δημοσιεύσω τη συνταγή θεωρώντας την λίγο έξω από τα δεδομένα του site. Υποσχέθηκα όμως σε φίλους διαδικτυακούς και φυσικούς που το δοκίμασαν πρόσφατα ότι θα τη γράψω και δεν θα υπαναχωρήσω από την υπόσχεσή μου!
Οι τακτικοί επισκέπτες του site ξέρουν ότι έχω μια εμμονή με τις ονομασίες των συνταγών και τις παραποιήσεις τους και λίγο δίστασα να γράψω ως τίτλο της συνταγής τη λέξη «παγωτό» αφού ναι μεν εγώ για παγωτό το σερβίρω κι έτσι το εκλαμβάνουν όσοι το δοκιμάζουν, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια παγωμένη κρέμα, κάτι που πλησιάζει στο ιταλικό σεμιφρέντο ή το γαλλικό παρφέ.
Έχω όμως αποθηκεύσει μέσα στα πολύτιμα γαστρονομικά άρθρα που μαζεύω από το διαδίκτυο ένα εξαιρετικό άρθρο της αγαπημένης μου Θάλειας Τσιχλάκη, όπου τα ονομάζει όλα παγωτά και διευκρινίζει πολύ αναλυτικά τις επιμέρους διαφορές τους, κι έτσι κάπως απενοχοποιήθηκα! Ο,τιδήποτε κι αν έγραφα εγώ μπροστά σ’ εκείνο το άρθρο θα ήταν πολύ λίγο!
Κατέταξα τη συνταγή στα «πανωμερίτικα» γιατί η συνταγή «πατάει» πάνω σε συνταγή που μου έχει δώσει μια αγαπημένη θεσσαλονικιά γειτόνισσα που το έφτιαχνε από τα χρόνια εκείνα τα παλιά στο σπίτι της και μας το κερνούσε ως παγωτό αρμενοβίλ! Το αρμενοβίλ είναι χαρακτηριστικό θεσσαλονικιώτικο παγωτό! Εκείνη έβαζε κρέμα από τα μεταλλικά κουτάκια που κυκλοφορούσαν τότε και ζαχαρούχο γάλα. Εγώ βάζω μισή-μισή κρέμα φυτική και κανονική κρέμα γάλακτος.Η αλήθεια είναι ότι οι αρχικές αναλογίες το έβγαζαν θεόγλυκο! Σταδιακά το ζαχαρούχο ελαττώθηκε αναλογικά, και αποτελεί πια περίπου τα 2/3 των κρεμών.
Έχω κάνει αμέτρητες δοκιμές και παραλλαγές αυτού του παγωτού μέχρι να καταλήξω στις αναλογίες που μας αρέσουν. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα που περνούμε το καλοκαίρι μας σε περιοχή όπου μόνο τυποποιημένα παγωτά βρίσκουμε, το φτιάχνω πολύ συχνά παρόλο που έχω παγωτομηχανή. Δεν κάνει κρυστάλλους, δεν θέλει χτύπημα, δέχεται πολλές παραλλαγές όπως θα δείτε στις παρατηρήσεις, και αρέσει σε όλους! Τι άλλο να θέλει κανείς από ένα παγωτό;
Αλλά ας δούμε τη συνταγή…
Υλικά
Α. Βασικά:
330 ml φυτική κρέμα ζαχαροπλαστικής
330 ml κρέμα γάλακτος με 35% (τουλάχιστον) λιπαρά
1 κουτί (397gr ) ζαχαρούχο γάλα (δείτε και παρατηρήσεις)
2 σωληνάκια βανίλιας (δείτε και παρατηρήσεις)
Β: Προσθήκες (δείτε και παρατηρήσεις):
Καραμελωμένοι ξηροί καρποί (ή για μεγαλύτερη ευκολία παστέλι ξηρών καρπών), γεμιστά μπισκότα σοκολάτας, ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (κόντιτα), τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας, μαρεγκάκια, γεμιστά μπισκότα με γεύση της επιλογής μας σπασμένα σε κομματάκια.
Γ. Γαρνιρίσματα:
Σιρόπι φράουλας ή σοκολάτας, φρέσκα φρούτα ή γλυκά του κουταλιού, καραμελωμένοι ξηροί καρποί, μπισκότα και ό,τι άλλο μας αρέσει ως γαρνίρισμα στα παγωτά μας!
Επί το έργον
Νομίζω ότι το βίντεο τα λέει όλα και επί πλέον κάνει σαφές πόσο εύκολο είναι το παγωτό μας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα από τα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Η συνταγή έχει δοκιμαστεί και με ζωική κρέμα γάλακτος εξ ολοκλήρου. Πολύ ωραίο κι έτσι, αλλά μια μικρή διαφορά στην υφή (προς το καλύτερο) δίνει η μισή-μισή που προτείνω παραπάνω. To γεγονός ότι αυτά τα παγωτά δεν κρυσταλλιάζουν οφείλεται εν πολλοίς στα αυξημένα λιπαρά των κρεμών που αντικαθιστούν τα αυγά του κανονικού παγωτού. Γι αυτό η παραλλαγή με εβαπορέ γάλα δεν δίνει την ίδια υφή και δεν την συνιστώ.
- Στις φωτογραφίες της ανάρτησης για το brownies φαίνεται όπως βλέπετε και λίγο πιο σκούρο παγωτό. Πρώτη φορά δοκίμασα να αντικαταστήσω το μισό ζαχαρούχο με καραμελωμένο! Έγινε Τ Ε Λ Ε Ι Ο! Έβαλα και μια ιδέα αλάτι αφρίνα και απογειώθηκε που λένε! Δοκιμάστε το!
- Όσα προτείνονται στις «προσθήκες» στα υλικά, είναι ενδεικτικά. Εμείς το προτιμούμε συνήθως με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς (παίρνω 2 παστέλια αμυγδάλου ή φουντουκιού και τα χοντροαλέθω στο multi) ή με μπισκότα γεμιστά φράουλα ή λεμόνι ή σοκολάτα. Επίσης μπορείτε να αυξήσετε λίγο τις κρέμες αν σας φαίνεται πολύ γλυκό, ή να τις ελαττώσετε αν το θέλετε γλυκύτερο.
- Αντί άρωμα βανίλιας μπορούμε να αρωματίσουμε το παγωτό μας με μαστίχα (1-2 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1-2 δάκρυα κοπανισμένα με 1 κουταλιά ζάχαρη) ή με κάποιο ποτό αν πρόκειται να καταναλωθεί μόνο από ενήλικες.
- Καλό είναι να το βγάζουμε από την κατάψυξη κανένα δεκάλεπτο πριν το σερβίρισμα, όπως άλλωστε όλα τα παγωτά.
Πολύ καλά έκανες και το κατέγραψες Βαγγελιώ μου.
Κάπως έτσι το έφτιαχνε και η μάνα μου (στην έκδοση του παρφέ) και το κάνω κι’ εγώ αν και όχι πολύ συχνά. Είναι όντως εύκολο και μπορείς να κάνει πολλούς και διάφορους συνδυσμούς σε αρώματα και χρώματα. Χαιρετισμούς πολλούς.
Ευχαριστώ Πηνελόπη μου! Μα είναι τόσο “ευέλικτη” συνταγή που καλύπτει όλα τα γούστα! Εγώ στο εξοχικό δεν έχω πρόσβαση σε καλό παγωτό και καταφεύγω πολλές φορές σ’ αυτό για να μη βάζω στη μέση την παγωτομηχανή…
Τελειο
Ευχαριστώ πολύ!
Καταπληκτικό παγωτό! Εύκολο, νόστιμο, όσο πρέπει γλυκό! Πρόσθεσα και μπισκότα, τα οποία παραδόξως δεν πάνιασαν , όπως περίμενα. Ευχαριστούμε και πάλι που μας γλύκανες!
Ευχαριστώ Ειρήνη μου που δοκίμασες ΚΑΙ αυτή τη συνταγή! Ναι, δεν πανιάζουν τα μπισκότα γιατί μάλλον η υγρασία με τις κρέμες δεν είναι τόση όση αν βάλουμε εβαπορέ που συστήνουν άλλες συνταγές! Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσες φορές το έχω φτιάξει αυτό το παγωτό και σε πόσες παραλλαγές και πάντα μας αρέσει!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ. ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ , ΠΤΙ ΜΠΕΡ , ΜΙΡΑΝΤΑ, ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ , ΜΕ ΚΑΚΑΟ ΣΚΟΝΗ, ΜΕ ΣΙΡΟΠΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ . . . ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ… ΞΕΧΑΣΑ , ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΒΑΛΑΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ . . . ΜΑΛΙΣΤΑ. ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Η ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ, ΑΠΛΑ ΜΕΙΩΣΤΕ ΛΙΓΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΕΙΠΕ. . .
Πόσο χαίρομαι! Έτσι το “χειρίζομαι” κι εγώ Φρόσω μου! Άπειρες παραλλαγές! Υπέροχη η ιδέα με τη μαρμελάδα, σίγουρα θα δοκιμαστεί!
Ότι να πω για αυτό το παγωτό είναι λίγο….μας άρεσε πάρα πολύ! Το έκανα με μπισκότα….και εννοείτε ότι θα επιχειρήσω και με άλλους συνδυασμούς!!!
Πολύ χαίρομαι που το δοκιμάσατε και που σας άρεσε! Ναι, η υφή του είναι αναπάντεχα απαλή σε σχέση με τον κόπο του. Πείτε και σε μας τους αυτοσχεδιασμούς που θα σκεφτείτε 😉 !
Εξαιρετικό, μπαίνει στη λίστα με τα τρια καλύτερα παγωτά που φτιάχνω!!!
Ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να μας πείτε τα άλλα δύο 😉 !
Ειναι πραγματικά πολύ νόστιμο παγωτό. Πως μπορώ να το κάνω σοκολατένιο; Σε ποιά δοσολογία;
Ευχαριστώ.
Γεωργία
Εδώ η συνταγή για το σοκολατένιο: https://www.cretangastronomy.gr/2020/06/pagoto-pragmatikh-sokolata/