Καιρός για σαλάτες!
update 26-10-2020: Δημοσιεύω σήμερα γραμμένη αναλυτικά τη συνταγή, όπως έχω καταλήξει να τη φτιάχνω τα τελευταία χρόνια. Αφήνω όμως και το παλιό εισαγωγικό κείμενο για να δείτε την προέλευση και την εξέλιξη της συνταγής. Έχω αλλάξει τις αναλογίες των υλικών στο dressing και κάποια πράγματα στη σύστασή του με βασική διαφορά την αντικατάσταση του σησαμελαίου της αρχικής συνταγής με εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Εξ αιτίας αυτής της αλλαγής προέκυψαν κι άλλες προσθήκες μετα από δοκιμές…
Μια παλιά ρήση στην Κρήτη λέει «αν δεν υπήρχε ο νότος (ο αέρας) και οι …, η Κρήτη θα ήταν Παράδεισος». Στις τελίτσες ο καθένας συμπλήρωνε ό,τι ήθελε. Συνήθως τους κατοίκους κάποιων περιοχών, ανταγωνιστικών με την περιοχή του. Υπήρχαν βλέπετε κι αυτά, αν και τα τελευταία χρόνια ευτυχώς έχουν υποχωρήσει… Έτσι στις τελίτσες μπορούμε να βάζουμε ό,τι θέλουμε και να γενικεύσουμε τη ρήση για όλη την Ελλάδα.
Ο νοτιάς όμως δεν υποχωρεί. Μας έχει ταράξει. Αποπνικτική σκόνη, μπαλκόνια μαντάρα, τζάμια πασπαλισμένα με κοκκινόχωμα, φυτά και λουλούδια που παλεύουν να επιβιώσουν χωρίς να το καταφέρνουν πάντα. Φέτος το έχει παρατραβήξει. Μια μέρα σταματά, τρεις φυσά! Κι όταν ο έρμος τυχαίνει σε περιόδους που ούτως ή άλλως είναι φορτωμένες , σου κόβει κάθε όρεξη για δουλειές και μαγειρέματα.
Στις σαλάτες λοιπόν το έχουμε ρίξει τελευταία. Απολαυστική μία της Conna που έχω φτιάξει ήδη αρκετές φορές. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μια εκδοχή της είχαμε δοκιμάσει σε αξιόλογο εστιατόριο της περιοχής μου κι έτσι όταν την είδα στο blog της Conna, το πανέμορφο sabor , την έφτιαξα στο σπίτι άμεσα. Η πρωτοτυπία της είναι ότι χρησιμοποιούμε ωμά τα λαχανικά που σε άλλες περιπτώσεις καταναλώνουμε βρασμένα. Κουνουπίδι, μπρόκολο και κολοκυθάκια, μαρινάρονται και μαλακώνουν αποκτώντας υπέροχη γεύση. Εκτός των άλλων είναι και χάρμα οφθαλμών με την πολυχρωμία της.
Η σαλάτα είναι του σεφ Νίκου Κατσάνη. Στο site της εταιρείας Χαΐτογλου τη δίνει με κάπως διαφορετική σύνθεση. Εγώ χρησιμοποίησα μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο, κρεμμύδι, φρέσκο κολοκυθάκι, και κόκκινη πιπεριά. Συνολικά τα λαχανικά μου –όλα μαζί ζυγισμένα- ήταν περίπου 900 γραμμάρια, οπότε έφτιαξα τη σως στις ποσότητες που δίνει ο σεφ. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι από τη δεύτερη φορά που την έφτιαξα αντικατέστησα το μισό σησαμέλαιο με ελαιόλαδο.
Για να εξασφαλίσω πιο έντονη γεύση σουσαμιού έβαλα 2 κουταλιές μαυροσίσαμο. Δοκιμάστε την! Εκτός την ωραία εμφάνιση και την υπέροχη γεύση, είναι ιδανική για δίαιτα!
Υλικά
Περίπου 200 gr κουνουπίδι
Περίπου 200 gr μπρόκολο
Περίπου 120gr καρότα
2 πιπεριές
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Για το dressing:
150 ml ελαιόλαδο
60-80 gr μέλι
45 ml ξίδι
30 ml μουστάρδα
30 ml χυμό λεμονιού
Ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 κουταλιές μαυροκούκι
Αλάτι
Επί το έργον
Δείτε το video, πιστεύω πως δεν αφήνει απορίες, αλλά αν θέλετε διευκρινίσεις, εδώ είμαστε!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Η ποσότητα των λαχανικών πρέπει να είναι 650-700 grσυνολικά, ζυγισμένα καθαρισμένα. Και πρέπει να είναι πολύ φρέσκα!
- Η σαλάτα διατηρείται για αρκετές μέρες στο ψυγείο και γίνεται κάθε μέρα και καλύτερη. Όσο πιο πολύ μαριναριστούν τα λαχανικά τόσο νοστιμίζουν! Γι αυτό τα βάζω σε λεπτή στρώση στο μπολ ώστε να “πιάσει” καλά το μαρινάρισμα και κάθε φορά που σερβίρω τα ανακατεύω για να πηγαίνει παντού η sauce.
- H αρχική συνταγή περιέχει και κολοκυθάκια φρέσκα ωμά. Αν έχετε μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος των υπόλοιπων λαχανικών με 1-2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες.
- Μπορούμε να αυξομειώσουμε τις ποσότητες των υλικών του dressing. Αν μας αρέσουν τα γλυκόξινα αυξάνουμε το μέλι, αν το θέλουμε πιο όξινο αυξάνουμε το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέλος του ελαιολάδου με σησαμέλαιο όπως πρότεινε η αρχική συνταγή.
Αυτή τη σαλάτα της Κωνσταντίνας την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι Βαγγελιώ μου!
Μου αρέσει το γεγονός ότι τα λαχανικά μαρινάρονται και δεν βράζονται ή ψήνονται!
Και πραγματικά είναι χάρμα οφθαλμών γεμάτη χρώμα!
Φιλιά!
Αυτή την σαλάτα της Κωνσταντίνας την έχω δοκιμάσει και ξαναδοκιμάσει και… εμπεδώσει! Είναι υπέροχη! Κάνει επίπεδη κοιλιά, έχει υπέροχη γεύση και οι φωτογραφίες μαρτυρούν πόσο όμορφη είναι!
Καλά που την έφερες στην επικαιρότητα Βαγγελιώ μου!
Πραγματικά πολύ νόστιμη σαλάτα! Έκανες πολύ καλά και μας τη θύμισες, Βαγγελιώ μου! Θα την φτιάξω κι εγώ!
Πολλά φιλάκια!
Την λατρεύω αυτή τη σαλάτα !!!!!
Μου αρέσει που βλέπω φανατικούς της να ξεπετάγονται …χιιχιιχι
Βαγγελιώ μου χαίρομαι που σου άρεσε.
Οσο για τις αλλαγές που κατά καιρούς έχεις κάνει, νομίζω θα τις δοκιμάσω και εγώ.
Σαλάτα απίθανη για να συνοδεύσει ουζάκι !!!
Και να μην ξεχάσω να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
Φιλιά πολλά πολλά !!!!
Φοβερή , δεν έχω λόγια! Και ωμά λαχανικά, μαριναρισμένα να νοτίσουνε καλά καλά, ούζο έχω;;;
Υπέροχη η σαλάτα σου γλυκιά μου Ευαγγελία!καλοκαίριασε και επιβάλλονται τώρα τα ελαφρά υγιεινά πιάτα που προτείνεις..νόμισα ότι ημουν μέλος σου,αλλά είχα κάνει πατάτα που διόρθωσα τώρα.την πάτησα με δύο τρεις απο εσας που είσαστε και τα πιο αγαπημένα μπλόγκ μαγειρικής!!σου στέλνω πολλά φιλάκια!
Διεθνές συνέδριο-ΒΙΝΤΕΟ για τον ΕΛΕΓΧΟ της ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ του ΜΑΓΜΑΤΟΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!! http://avert-quakes-volcanic-eruptions.webs.com/ellhnika
http://www.youtube.com/watch?v=Iey9uhb63EE
Ευαγγελία, τα περισσότερα λινκ της συνταγής δεν λειτουργούν!!! Μήπως θα μπορούσατε να το δείτε;
Δυστυχώς δεν είναι στο δικό μου site, προφανώς έχουν καταργηθεί οι σελίδες. Ευχαριστώ που το εντοπίσατε. Θα προσπαθήσω να βρω τις σελίδες και να διορθώσω!