Αλμυρό, χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες!
Το υποσχέθηκα στη χθεσινή ανάρτηση με τα γλυκά, χωρίς ζάχαρη σταφιδοπιτάκια, και είναι σήμερα εδώ, στο video της Δευτέρας. Άλλο ένα κολατσιό αλμυρό αυτή τη φορά, για σχολιαρόπαιδα και όχι μόνο! Ελιοτυρόψωμο που μπορεί να χωριστεί σε μερίδες, αλλά μπορεί να χωριστεί και εξ αρχής σε μικρά ελιοτυροψωμάκια. Πάντα στο πλαίσιο των υγιεινών σνακ που μπορούν να κρατούν τα παιδάκια –μικρά και μεγάλα 😉 – στο σχολείο ή στο γραφείο!
Στην ουσία είναι μια πλούσια ζύμη μαγιάς (πλούσια γιατί ζυμώνεται με γάλα και όχι με νερό) που τυλίγει τυρί κι ελιές και δίνει ένα αφράτο ψωμί! Τόσο αφράτο και με τέτοιο τρόπο πλασμένο που κόβεται με το χέρι σε μερίδες και μοιράζεται εύκολα. Συνοδεύεται με ντομάτα σκέτη και συνοδεύει τέλεια μια χωριάτικη σαλάτα ή όποιο αλλαντικό μας αρέσει.
Μπορεί μάλιστα να είναι και ψωμί φαγητού, αν το πιάτο μας ταιριάζει με ελιές και τυρί. Δεν θα ήταν ωραία ψωμάκια δίπλα σε ένα πιάτο με καλομαγειρεμένα όσπρια; Ή αλειμμένα με κάποια σαλάτα αλοιφή; Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγοσαλάτα θα έκαναν με αυτά τα ψωμάκια πλήρες γεύμα! Η «τσαχπινιά» εδώ είναι η προσθήκη ρίγανης στο ζυμάρι και όχι στη γέμιση. Αρωματίζεται η ζύμη, το ίδιο το ψωμί. Φυσικά αν δεν μας αρέσει η ρίγανη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αρωματικό της επιλογής μας ή να την παραλείψουμε τελείως.
Αλλά και στη γέμιση μπορούμε να παρέμβουμε και να αυτοσχεδιάσουμε! Λιαστή ντομάτα, κάππαρη, ψιλοκομμένο αλλαντικό, ποικιλία πολλών τυριών είναι λίγες μόνο από τις ιδέες που μπορώ να σας προτείνω… Μετά λοιπόν τα τυροπιτάκια-κρουασάν που μας λέτε όσοι τα δοκιμάσατε πως άρεσαν πολύ και στα παιδιά, σήμερα μια ακόμη αλμυρή λιχουδιά!
Υλικά
Για τη ζύμη:
250 ml (1 κούπα) γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 gr νωπή
1 αυγό
45 ml ελαιόλαδο για τη ζύμη και 30 ml για το πλάσιμο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι ρίγανη
500 gr αλεύρι σκληρό
Για τη γέμιση:
100-120 gr ελιές (ζυγισμένες με τα κουκούτσια)
150 gr φέτα σε τρίμματα ή ξινομυζήθρα
3-4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Προαιρετικά, 1 πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και λίγο σουσάμι.
Η κουταλιά είναι 15 ml και το κουταλάκι 5 ml
Επί το έργον
Δείτε στο βίντεο την παρασκευή του ελιόψωμου, δείτε και τις παρατηρήσεις και αν χρειάζονται διευκρινήσεις ζητείστε τις με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις
- Προσωπικά θεωρώ ότι το ψήσιμο με ενωμένα τα ρολά δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα αλλά μπορούμε να ψήσουμε χωριστά τα ελιοψωμάκια ειδικά αν θέλουμε να τα προσφέρουμε σε κάποιον μπουφέ.
- Στο video ψήσαμε τα ψωμάκια σε ταψί 28 νούμερο (δηλαδή με διάμετρο 28cm). Θα μπορούσαν να κοπούν σε λίγο πιο λεπτές φέτες και να μπουν σε ταψί 30 νούμερο. Θα βγουν μικρότερα, αλλά έτσι το μέγεθος είναι πιο κατάλληλο για να καταναλωθούν ως συνοδευτικό. Τα πιο μεγάλα αποτελούν από μόνα τους χορταστικό κολατσιό.
- Αν οι ελιές είναι αλμυρές, τις ξαλμυρίζουμε αφήνοντας τις αρκετή ώρα σε νερό. Μετά τις στραγγίζουμε και βγάζουμε τα «φιλετάκια».
- Αντί σκληρό αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μικρή διαφοροποίηση στην ποσότητα (συνήθως χρειαζόμαστε περισσότερο).
- Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, καλό είναι να την αναπιάσουμε πρώτα με λίγο γάλα και 2-3 κουταλιές αλεύρι, όπως στα τυροπιτάκια.