Vegan/vegetarian

Ελιοτυρόψωμο σε μερίδες (VIDEO)

Ελιοτυρόψωμο σε μερίδες (VIDEO)

Αλμυρό, χορταστικό σνακ για όλες τις ώρες!

Το υποσχέθηκα στη χθεσινή ανάρτηση με τα γλυκά, χωρίς ζάχαρη σταφιδοπιτάκια, και είναι σήμερα εδώ, στο video της Δευτέρας. Άλλο ένα κολατσιό αλμυρό αυτή τη φορά, για σχολιαρόπαιδα και όχι μόνο! Ελιοτυρόψωμο που μπορεί να χωριστεί σε μερίδες, αλλά μπορεί να χωριστεί  και εξ αρχής σε μικρά ελιοτυροψωμάκια. Πάντα στο πλαίσιο των υγιεινών σνακ που μπορούν να κρατούν τα παιδάκια –μικρά και μεγάλα 😉 – στο σχολείο ή στο γραφείο!

Ελιοτυρόψωμο σε μερίδες (VIDEO)

Στην ουσία είναι μια πλούσια ζύμη μαγιάς (πλούσια γιατί ζυμώνεται με γάλα και όχι με νερό) που τυλίγει τυρί κι ελιές και δίνει ένα αφράτο ψωμί! Τόσο αφράτο και με τέτοιο τρόπο πλασμένο που κόβεται με το χέρι σε μερίδες και μοιράζεται εύκολα. Συνοδεύεται με ντομάτα σκέτη και συνοδεύει τέλεια μια χωριάτικη σαλάτα ή όποιο αλλαντικό μας αρέσει.

Ελιοτυρόψωμο σε μερίδες (VIDEO)

Μπορεί μάλιστα να είναι και ψωμί φαγητού, αν το πιάτο μας ταιριάζει με ελιές και τυρί. Δεν θα ήταν ωραία ψωμάκια δίπλα σε ένα πιάτο με καλομαγειρεμένα όσπρια; Ή  αλειμμένα με κάποια σαλάτα αλοιφή; Πατατοσαλάτα με γιαούρτι και αυγοσαλάτα θα έκαναν με αυτά τα ψωμάκια πλήρες γεύμα! Η «τσαχπινιά» εδώ είναι η προσθήκη ρίγανης στο ζυμάρι και όχι στη γέμιση. Αρωματίζεται η ζύμη, το ίδιο το ψωμί. Φυσικά αν δεν μας αρέσει η ρίγανη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αρωματικό της επιλογής μας ή να την παραλείψουμε τελείως.

Ελιοτυρόψωμο σε μερίδες (VIDEO)

Αλλά και στη γέμιση μπορούμε να παρέμβουμε και να αυτοσχεδιάσουμε! Λιαστή ντομάτα, κάππαρη, ψιλοκομμένο αλλαντικό, ποικιλία πολλών τυριών είναι λίγες μόνο από τις ιδέες που μπορώ να σας προτείνω… Μετά λοιπόν τα τυροπιτάκια-κρουασάν που μας λέτε όσοι τα δοκιμάσατε πως άρεσαν πολύ και στα παιδιά, σήμερα μια ακόμη αλμυρή λιχουδιά!

Ελιοτυρόψωμο σε μερίδες (VIDEO)

Παρατηρήσεις

  • Προσωπικά θεωρώ ότι το ψήσιμο με ενωμένα τα ρολά δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα αλλά μπορούμε να ψήσουμε χωριστά τα ελιοψωμάκια ειδικά αν θέλουμε να τα προσφέρουμε σε κάποιον μπουφέ.
  • Στο video ψήσαμε τα ψωμάκια σε ταψί 28 νούμερο (δηλαδή με διάμετρο 28cm). Θα μπορούσαν να κοπούν σε λίγο πιο λεπτές φέτες και να μπουν σε ταψί 30 νούμερο. Θα βγουν μικρότερα, αλλά έτσι το μέγεθος είναι πιο κατάλληλο για να καταναλωθούν ως συνοδευτικό. Τα πιο μεγάλα αποτελούν από μόνα τους χορταστικό κολατσιό.
  • Αν οι ελιές είναι αλμυρές, τις ξαλμυρίζουμε αφήνοντας τις αρκετή ώρα σε νερό. Μετά τις στραγγίζουμε και βγάζουμε τα «φιλετάκια».
  • Αντί σκληρό αλεύρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μικρή διαφοροποίηση στην ποσότητα (συνήθως χρειαζόμαστε περισσότερο).
  • Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, καλό είναι να την αναπιάσουμε πρώτα με λίγο γάλα και 2-3 κουταλιές αλεύρι, όπως στα τυροπιτάκια.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! Να προσέχουμε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο