Εξαιρετικά!
Η συνταγή εκτελέστηκε μετά από συζήτηση σε ομάδα με συνταγές στο facebook. Το ερώτημα μιας κυρίας ήταν αν υπάρχει συνταγή με μελομακάρονα με σκέτο σιμιγδάλι και οι απαντήσεις ήταν πολλές και διάφορες. Θυμήθηκα ότι είχα μια τέτοια συνταγή στο πρώτο τετράδιο του δικού μου νοικοκυριού και μάλιστα κάποια στιγμή τα είχα φτιάξει, πριν από πάρα πολλά χρόνια.
Δεν είχα μαζί εκείνο το «παροπλισμένο» τετράδιο και δεν μπόρεσα να δώσω τη συνταγή. Τη βρήκα όμως, έφτιαξα τα μελομακάρονα τα σιμιγδαλένια, και αφού τα χαρακτηρίσαμε πολύ επιτυχημένα την δημοσιεύω σήμερα. Την είχα άλλωστε υποσχεθεί, αλλά δεν δίνω ποτέ συνταγές που δεν ξέρω πώς θα πάνε κι αυτήν εδώ δεν τη θυμόμουν καθόλου!
Δεν ξέρω γιατί δεν την ξανάφτιαξα από τότε. Ίσως γιατί η δόση είναι μικρή. Όλα κι όλα 30 μελομακάρονα βγήκαν, ποσότητα μικρή για άλλες χρονιές που δίνουν και παίρνουν τα πεσκέσια και οι παρέες. Για φέτος όμως είναι ό,τι πρέπει! Ακόμη κι αν φτιάξουμε τη συνταγή που συνηθίζουμε, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε και τούτα.
Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν στην διαδικτυακή συζήτηση ήταν για το πόσο σταθερά μπορεί να είναι μετά το σιρόπιασμα μελομακάρονα που δεν έχουν καθόλου αλεύρι. Κι όμως! Είναι πολύ σταθερά, μελώνουν μέχρι το κέντρο τους και είναι εξαιρετικά σε γεύση.
Δεν ξέρω την προέλευση της συνταγής, δεν είναι από τη μητέρα μου. Ποιος ξέρει πώς βρέθηκε στο τετράδιό μου! Δεν έχω σημειώσει πηγή προέλευσης αλλά επειδή το τετράδιο αυτό είναι τουλάχιστον 40 χρόνων, πιθανολογώ πως μπορεί να την έχω από τετράδιομιας γειτόνισσας που έχει “φύγει” εδώ και πολλά χρόνια και ήταν από εκείνα που αντέγραψα στο πρώτο συνταγολόγιο του νοικοκυριού μου!
Οι μονάδες μέτρησης ήταν οι κλασικές φλυτζάνες αλλά εγώ μέτρησα με τη δοσομετρική κούπα τηρώντας τις αναλογίες. Στο τέλειωμα, έβαλα και την κλασική κρητική πινελιά: καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο σουσάμι, μαζί με τα καρύδια που συνηθίζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα!
Υλικά
1 κούπα (250 ml) ελαιόλαδο
¼ κούπας (55 gr) ζάχαρη
¼ κούπας (62,5 ml) χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπας (62,5 ml) κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
450-480 gr σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
1 κούπα (350 gr) μέλι
½ κούπα (110 gr) ζάχαρη
¾ (180 ml) κούπας εμφιαλωμένο νερό ΖΑΡΟΣ
Για την επικάλυψη:
1 κούπα καρύδια τριμμένα σαν ψίχουλα
ή 1 κούπα καβουρδισμένο και κοπανισμένο σουσάμι, ανακατεμένο με λίγη κανέλα
Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250 ml, η κουταλιά 15ml και το κουταλάκι 5 ml
Επί το έργον
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά. Στο χυμό διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και τα αρωματικά, ανακατεύουμε και σταδιακά ρίχνουμε στο μείγμα και το σιμιγδάλι. Δεν ζυμώνουμε, ίσα να ενσωματωθεί. Η ζύμη φαίνεται μη συνεκτική αλλά αφού ξεκουραστεί για 15 λεπτά πλάθεται εύκολα.
Την ξεκουράζουμε λοιπόν και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε κανονικό μέγεθος.Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμοί-αντιστάσεις), στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. Αυτήν τη φορά έκανα το κλασικό σιρόπιασμα δηλαδή κρύα μελομακάρονα-καυτό σιρόπι.
Αφού λοιπόν κρύωσαν εντελώς (τα είχα φτιάξει την προηγούμενη μέρα), ετοίμασα το σιρόπι: Έβαλα να βράσουν τα υλικά και μόλις φούσκωσε το σιρόπι έκλεισα το μάτι αλλά άφησα πάνω την κατσαρόλα. Σιρόπιασα λίγα λίγα τα μελομακάρονα βουτώντας τα για 10-15 δευτερόλεπτα στο σιρόπι.
Δεν χρειάζονται περισσότερο. Με τρυπητή κουτάλα τα έβγαζα σε ένα πιάτο και αφού τα κυλούσα στο σουσάμι ή τα πασπάλιζα με καρύδι, τα έστρωνα στην πιατέλα.
Παρατηρήσεις
- Δοκίμασα και το άλλο σιρόπιασμα για λίγα από αυτά: τα έβαλα σε ένα σκεύος πυρίμαχο και πρόσθεσα σιρόπι μέχρι τη μέση τους. Τα γύρισα μετά από λίγο να τραβήξουν και από την άλλη πλευρά. Το αποτέλεσμα δεν είχε ουσιαστική διαφορά, ίσως είναι πιο εύκολος αυτός ο τρόπος. Σε επόμενη παρασκευή (μάλλον αυτά θα ξαναφτιάξω για τα Χριστούγεννα) θα δοκιμάσω και το κλασικό μου σιρόπιασμα “κρύο σιρόπι-καυτά μελομακάρονα”.
- Η αρχική συνταγή περιέργως δεν περιείχε κανελογαρύφαλλα στη ζύμη αλλά εγώ πρόσθεσα θεωρώντας τη μυρωδιά τους απαραίτητη στα μελομακάρονα. Ίσως και η κυρία που μου έχει δώσει τη συνταγή να θεωρούσε αυτονόητη την προσθήκη τους και γι αυτό δεν τα είχε γράψει. Γινόταν αυτό στις παλιές συνταγές.
- Περίσσεψε λίγο σιρόπι, αλλά προτιμώ να περισσέψει λίγο παρά να μη φτάσει. Το σουρωνω, το κρατώ στο ψυγείο και… όλο και κάποιοι τηγανίτες θα το χρειαστούν!
- Τελευταία όπως έχω ξαναγράψει χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό στις ζύμες (ειδικά στις ανεβατές), τα σιρόπια και τα λικέρ μου. Έχει διαφορά! Και φυσικά επιλέγω το ΖΑΡΟΣ, έχει τη διάκριση του «καλύτερου νερού του Κόσμου»!
Καλά να είμαστε, να κάνουμε υπομονή και να προσέχουμε!
Βρείτε μας:
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μελομακάρονα, φτιάχνω ισλι που είναι σαν γεμιστά μελομακάρονα! Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσω γιατί αυτή η συνταγή μου ακούγεται ωραία! Ευχαριστούμε!
Θα χαρώ να σας αρέσουν Μαρίνα μου! Στο δρόμο για δημοσίευση είναι και τα δικά μου ισλί! Περιμένω τις παρατηρήσεις σου!
Eχω κι εγώ μια παρόμοια συνταγή από την αδελφή της γιαγιάς μου, που δεν έχει κανελογαρύφαλλα,(κι έτσι σκέφτηκα μήπως δεν είναι παράλειψη της συνταγής) παρά μόνο ξύσμα πορτοκαλιού και φλούδα στο σιρόπι. Αρεσαν, αλλά μελομακάρονα δεν τα ‘λεγαν οι λοιπές νοικοκυρές του σογιού(μελομακάρονα χωρίς κανελογαρύφαλλα, αν είναι δυνατόν!!!) Είμαι η μόνη από το σόϊ πού τα φτιάχνω, προσθέτοντας στο σιρόπι ένα μεγάλο ξυλάκι κανέλας, λίγο που το θεωρώ αυτονόητο, λίγο που είναι δύσκολο να βρείς πολύ αρωματικά πορτοκάλια…Με ότι επιλέξει κανείς να τα αρωματίσει είναι τόσο νόστιμα και έχουν τόσο ωραία υφή!
Σας ευχαριστώ πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες!Μπορεί λοιπό να είναι αυτή η σωστή συνταγή! Θα τα φτιάξω κάποια στιγμή κι έτσι. Καλές γιορτές!
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις συνταγές σας. Σκέφτομαι να φτιάξω αυτά τα μελομακάρονα φέτος. Για κάποιο λόγο μου φαίνεται ενδιαφέρουσα εκδοχή το μονο σιμιγδάλι.. Θα ήθελα να βαλω όμως και χοντροκομμένο καρύδι μέσα στη ζύμη. Τι λέτε γι αυτό?Και τι ποσότητα ωστε να μην χαλάσει την ισορροπία αλλά και να “ακούγεται”? Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Ναι, είναι πολύ ωραία αν μας αρέσουν τα καλοσιροπιασμένα μελομακάρονα. Δεν θα σας συνιστούσα να βάλετε καρύδι, η ζύμη δεν είναι τόσο συμπαγής όσο εκείνων με το αλεύρι και δεν ξέρω αν το συγκρατήσουν μετά το σιρόπιασμα. Βάλτε περισσότερο από πάνω! Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας! Θα το κάνω ετσι λοιπόν, καλές γιορτές με υγεία και χαρούμενες στιγμές σας εύχομαι!
Λυπάμαι που δεν βγήκαν όπως τα θέλατε, δεν συνέβη σε καμιά άλλη φίλη απ’ όσες τα έφτιαξαν, κι εγώ ήδη τα έφτιαξα δεύτερη φορά φέτος με την ίδια επιτυχία. Δεν έσπασε ούτε ένα! Ήδη έχω εξαιρετικά σχόλια και μάλιστα ΚΑΙ από επαγγελματία ζαχαροπλάστισσα! Μήπως τα αφήσατε περισσότερο στο σιρόπι; Μήπως δεν αφήσατε το σιρόπι να βράσει;Μήπως δεν είχαν κρυώσει εντελώς; Σε 10 δευτερόλεπτα έχουν τραβήξει όσο σιρόπι χρειάζεται. Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω αυτό που σας συνέβη…
καλησπέρα.Σημερα έκανα τα μελομακάρονα,και θα ήθελα να ρωτήσω μήπως ξέρετε.
μετρισα ακριβώς όλα τα υλικά,άφησα την ζύμη να ξεκουραστεί,έπλασα,εψησα,και δυστυχώς μου άπλωσαν και είναι πολύ εύθραυστα.Η ζάχαρη μπήκε ακριβώς τα γραμμάρια που λέγατε.
Καλησπέρα και σε σας! Μήπως ήθελαν λίγο ακόμη σιμιγδάλι; Όταν απλώνουν είναι μάλλον πιο μαλακή απ’ όσο πρέπει η ζύμη (αφού η ζάχαρη ήταν όπως λέτε όση πρέπει). Είναι πράγματι δύσκολη η συνταγή, λυπάμαι που δεν βγήκαν όπως τα περιμένατε…