Γιορτινά

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Εξαιρετικά!

Η συνταγή εκτελέστηκε μετά από συζήτηση σε ομάδα με συνταγές στο facebook. Το ερώτημα μιας κυρίας ήταν αν υπάρχει συνταγή με μελομακάρονα με σκέτο σιμιγδάλι και οι απαντήσεις ήταν πολλές και διάφορες. Θυμήθηκα ότι είχα μια τέτοια συνταγή στο πρώτο  τετράδιο του δικού μου νοικοκυριού και μάλιστα κάποια στιγμή τα είχα φτιάξει, πριν από πάρα πολλά χρόνια.

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Δεν είχα μαζί εκείνο το «παροπλισμένο» τετράδιο και δεν μπόρεσα να δώσω τη συνταγή. Τη βρήκα όμως, έφτιαξα τα μελομακάρονα τα σιμιγδαλένια, και αφού τα χαρακτηρίσαμε πολύ επιτυχημένα την δημοσιεύω σήμερα. Την είχα άλλωστε υποσχεθεί, αλλά δεν δίνω ποτέ συνταγές που δεν ξέρω πώς θα πάνε κι αυτήν εδώ δεν τη θυμόμουν καθόλου!

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Δεν ξέρω γιατί δεν την ξανάφτιαξα από τότε. Ίσως γιατί η δόση είναι μικρή. Όλα κι όλα 30 μελομακάρονα βγήκαν, ποσότητα μικρή για άλλες χρονιές που δίνουν και παίρνουν τα πεσκέσια και οι παρέες. Για φέτος όμως είναι ό,τι πρέπει! Ακόμη κι αν φτιάξουμε τη συνταγή που συνηθίζουμε, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε και τούτα.

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν στην διαδικτυακή συζήτηση ήταν για το πόσο σταθερά μπορεί να είναι μετά το σιρόπιασμα μελομακάρονα που δεν έχουν καθόλου αλεύρι. Κι όμως! Είναι πολύ σταθερά, μελώνουν μέχρι το κέντρο τους και είναι εξαιρετικά σε γεύση.

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Δεν ξέρω την προέλευση της συνταγής, δεν είναι από τη μητέρα μου. Ποιος ξέρει πώς βρέθηκε στο τετράδιό μου! Δεν έχω σημειώσει πηγή προέλευσης αλλά επειδή το τετράδιο αυτό είναι τουλάχιστον 40 χρόνων, πιθανολογώ πως μπορεί να την έχω από τετράδιομιας γειτόνισσας που έχει “φύγει” εδώ και πολλά χρόνια και ήταν από εκείνα που αντέγραψα στο πρώτο συνταγολόγιο του νοικοκυριού μου!

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Οι μονάδες μέτρησης ήταν οι κλασικές φλυτζάνες αλλά εγώ μέτρησα με τη δοσομετρική κούπα τηρώντας τις αναλογίες. Στο τέλειωμα, έβαλα και την κλασική κρητική πινελιά: καβουρδισμένο και ελαφρά αλεσμένο σουσάμι, μαζί με τα καρύδια που συνηθίζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι, χωρίς αλεύρι!

Παρατηρήσεις

  • Δοκίμασα και το άλλο σιρόπιασμα για λίγα από αυτά: τα έβαλα σε ένα σκεύος πυρίμαχο και πρόσθεσα σιρόπι μέχρι τη μέση τους. Τα γύρισα μετά από λίγο να τραβήξουν και από την άλλη πλευρά. Το αποτέλεσμα δεν είχε ουσιαστική διαφορά, ίσως είναι πιο εύκολος αυτός ο τρόπος. Σε επόμενη παρασκευή (μάλλον αυτά θα ξαναφτιάξω για τα Χριστούγεννα) θα δοκιμάσω και το κλασικό μου σιρόπιασμα “κρύο σιρόπι-καυτά μελομακάρονα”.
  • Η αρχική συνταγή περιέργως δεν περιείχε κανελογαρύφαλλα στη ζύμη αλλά εγώ πρόσθεσα θεωρώντας τη μυρωδιά τους απαραίτητη στα μελομακάρονα. Ίσως και η κυρία που μου έχει δώσει τη συνταγή να θεωρούσε αυτονόητη την προσθήκη τους και γι αυτό δεν τα είχε γράψει. Γινόταν αυτό στις παλιές συνταγές.
  • Περίσσεψε λίγο σιρόπι, αλλά προτιμώ να περισσέψει λίγο παρά να μη φτάσει. Το σουρωνω, το κρατώ στο ψυγείο και… όλο και κάποιοι τηγανίτες θα το χρειαστούν!
  • Τελευταία όπως έχω ξαναγράψει χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό στις ζύμες (ειδικά στις ανεβατές), τα σιρόπια και τα λικέρ μου. Έχει διαφορά! Και φυσικά επιλέγω το ΖΑΡΟΣ, έχει τη διάκριση του «καλύτερου νερού του Κόσμου»!

Καλά να είμαστε, να κάνουμε υπομονή και να προσέχουμε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Τοποθέτηση Προϊόντος

Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο