Με τα χρυσά μήλα του Οκτώβρη!
γύρω του. «Ξανοίγω» σημαίνει κοιτάζω στην κρητική διάλεκτο . Η παροιμία λοιπόν σημαίνει ότι όλοι κοιτάζουν τι να κάνουν, ασχολούνται τέλος πάντων με το σεισμό, και ο μαραγκός έχει τα μάτια και το μυαλό του σε γυναίκα.
λοιπόν ασχολούνταν με το σεισμό κι εγώ με την κυδωνόπιτα…
Υλικά
Α. Ζύμη
½ κούπα βούτυρο παγωμένο (μισό πακετάκι κομμένο σε κομματάκια)
½ κούπα ελαιόλαδο
1 αυγό
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 τσιμπιά αλάτι
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο (όχι κοφτό) μπέικιν
Β. Για τη γέμιση:
2-3 κυδώνια μεγάλα και αφράτα
½ κούπα μαύρη ζάχαρη (κρυσταλλική )
½ κούπα λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
½ κούπα μαρμελάδα της επιλογής μας (ιδανικά μαρμελάδα κυδώνιή πορτοκάλι)
3-4 κουταλιές σούπας λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού
Λίγη αχνοζάχαρη για το τελικό πασπάλισμα
Επί το έργον
Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Χωρίς να τα ανακατέψουμε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αυγό . Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι , το μπέικιν και το αλάτι. Σπάμε το αυγό με τα δάκτυλα μας και αναμειγνύουμε λίγο τα υγρά χωρίς να ζυμώνουμε το βούτυρο (ίσα για να μη πέσει το αυγό σε μια ποσότητα του ζυμαριού μας) και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε γρήγορα χωρίς να ζυμώσουμε και να ταλαιπωρήσουμε τη ζύμη μας . Μόνο να ενσωματωθούν τα υλικά θέλουμε. Κάνουμε μια μπάλα το ζυμάρι μας και το αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί, σκεπασμένο με μια πετσέτα (εδώ έγινε ο σεισμός, έχασα τα αυγά και τα πασχάλια, και δεν έβγαλα φωτογραφία!).
Μετά από το χρόνο ξεκούρασης, το χωρίζουμε σε δυο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Στρώνουμε το πιο μεγάλο σε ταψάκι 26 νούμερο φροντίζοντας να πιάσει λίγο και τα τοιχώματα του. Δεν χρειάζεται πλάστης , αυτή η δουλειά γίνεται και με το χέρι μας.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε πρώτα στα τέσσερα για να αφαιρέσουμε το κομμάτι με τις σκληρύνσεις και τα σπόρια, και μετά σε ραβδάκια λίγο πιο μεγάλα από το μέγεθος που κόβονται στο γλυκό κυδώνι, όπως ας πούμε κόβουμε τις τηγανητές πατάτες.
Πασπαλίζουμε με τη λευκή ζάχαρη τη βάση ζύμης που έχουμε στρώσει στο ταψί και αδειάζουμε τα κομμένα κυδώνια.Συνεχίζουμε με την κανέλα και το γαρύφαλλο και με την μαύρη ζάχαρη.
Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με το λικέρ και περιχύνουμε τα κυδώνια.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε παχύ φύλλο (την πατάμε με το χέρι ή με το ρολό σε χαρτί ψησίματος ) και σκεπάζουμε την πίτα μας. Πιέζουμε στις άκρες να ενωθεί με το φύλλο της βάσης . Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο , στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα ή λίγο περισσότερο ανάλογα με το φούρνο. Βγάζουμε την πίτα και περιμένουμε 10 λεπτά .
Την πασπαλίζουμε με λίγη άχνη. Την σερβίρουμε ελαφρά χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις
1)Λέω στα υλικά 2-3 κυδώνια γιατί μπορεί να έχουμε απώλειες… Τα δικά μου , παρόλο που φαίνονται τροφαντά και τέλεια, ήταν αράντιστα (πεσκέσι από καλό γείτονα) και έτσι έχασα αρκετό από το εσωτερικό τους.
2)Το κυδώνι ταιριάζει με τα εσπεριδοειδή και γι αυτό συστήνω μαρμελάδα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς. Αν βάλουμε μαρμελάδα κυδώνι δίνουμε το άρωμα του εσπεριδοειδούς με λικέρ λεμόνι ή πορτοκάλι ή κουμ κουάτ. Η μαρμελάδα και το λικέρ δίνουν την απαραίτητη υγρασία για να ψηθούν και να μελώσουν τα κυδώνια που είναι πιο στεγνά από άλλα φρούτα. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα στη γέμιση είναι πολτός κυδωνιού με κομματάκια φρούτου.
3) Μπορούμε να βάλουμε στη γέμιση ξηρούς καρπούς ή σταφίδες όπως στις μηλόπιτες . Εγώ δεν βάζω γιατί δεν θέλω να επηρεάσουν το άρωμα των κυδωνιών που το θεωρώ πολύ ιδιαίτερο και φίνο.
Τέλεια και πολύ μυρωδάτη η κυδωνόπιτα σου!Καλή βδομάδα!
ας αλλάξουμε λοιπόν το ρητό"όλοι ξανοίγουν το σεισμό κι η Βαγγελιώ την πίτα!"
Χαχα!Φαίνεται υπέροχη!
Καλή εβδομάδα!!!
Βαγγελιώ μου είναι αριστούργημα η πίτα σου, και η γέμιση αλλά και η υφή της κρούστας δείχνουν τέλεια! Ο σεισμός σεισμός και η πίτα πίτα!
Πάνω στην ώρα, γύρισα από το Πήλιο με ένα καφάσι κυδώνια!!
Θα τη μελετήσω με ησυχία.
Καλή εβδομάδα.
TELIAAAA…..!!!!!!! POLI POLI EFHARISTUME…………….
Υπεροχο κυδωνογλυκο! Εχει κυδωνακια που τα λατρευω, εχει και τριφτη ζυμη, τι αλλο να ζητησει κανεις??
Απο σεισμους καλα παμε, κι εμας μας ταρακουνησε την προηγουμενη, τι να κανουμε, ψυχραιμια!
Καλημέρα Βαγγελιώ μου και καλή εβδομάδα!
Τι σεισμός ήταν αυτός βρε παιδί μου, εδώ τον καταλάβαμε εμείς στην Αθήνα, εσείς θα ταρακουνηθήκατε πάρα πολύ. Μου αρέσει όμως η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζεις την κατάσταση, μπράβο σου!
Την παροιμία δεν τη γνώριζα 🙂
Ούτε ότι υπάρχει κυδωνόπιτα! Ωραία φαίνεται πάντως!
Φιλιά πολλά!
Πολύ ωραία η κυδωνόπιτα! Όπως λέω πάντα η κουζίνα είναι ψυχοθεραπεία!
Χαίρομαι που όλα είναι καλά!
Καλησπέρα φίλη μου , μετά το σεισμό που όπως μου είπε και η αδελφή μου ήταν πολύ κουνιστός!!! Ας γλυκαθούμε λοιπόν με την κυδωνόπιττά σου που ποτέ δεν έχω φάει , αλλά μου φαίνεται υπέροχη!!
Φιλάκια γλυκά και ακούνητα
Αχ, αχ, αχ…
Φανταστικό γλυκό, μου έφερε ο άντρας μου χθες κάτι κυδώνια και μόλις βρω χρόνο θα το φτιάξω!!!!
"Όχι, δε θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω". Μεγάλο κομμάτι θέλω. Για να μη σου πω πως τώρα με… παρηγορούν όλα τα γλυκά που εμφανίζονται κάτω απ' την ανάρτησή σου ΜΑΖΙ.
Υ.Γ. Εγώ την ώρα του σεισμού κολυμπούσα. Ανήκω κι εγώ στην κατηγορία "μαραγκός"; 😛
Πολύ ωραία η πίτα σου!Πολύ θα ήθελα ένα κομμάτι!!!
Πολύ ωραία η πίτα σου!Πολύ θα ήθελα ένα κομμάτι!!!
Εγώ ευτυχώς δεν τον κατάλαβα τον σεισμό.
Εσείς όμως κουνηθήκατε για τα καλά. Τουλάχιστον να κουνάει αλλά χωρίς συνέπειες.
Τι ωραια πίτα! Είμαι σίγουρη πως θα είναι πεντανοστιμη. Τη βλέπω στις φωτογραφίες.
Δεν τα είχα σκεφτει τα κυδώνια έτσι. Πολύ ωραία ιδέα Βαγγελιώ μου
Φιλιά πολλά
Νομίζω ότι με αυτή την πίτα ξόρκισες τον σεισμό με τον πιο γλυκό τρόπο! Πολύ θα ήθελα ένα κομμάτι γιατί, κρίνοντας από τις φωτογραφίες, πρόκειται για αριστούργημα!
Φιλάκια!
Αχ βρε Βαγγελιώ τ' ακουσα για τον σεισμό και στενοχωρήθηκα που ταραχτήκατε όλοι στην Κρήτη. Ευτυχώς λες δεν έγιναν ζημιές, πάλι καλά!
Όσο για την παροιμία, δεν την ήξερα. Πολύ πλάκα έχει!
Πρέπει να σπέυσω ολοταχώς και να προμηθευτώ κυδώνια γιατί ζήλεψα την πίτα σου. Τέλεια φαίνεται!!
Σε φιλώ!!
Τέλεια Βαγγελιώ μου.
Δεν έχω προλάβει να ασχοληθώ με τα κυδώνια φέτος, αλλά έφτιαξα χθες βράδυ τα τελευταία μου άσπρα ροδάκινα σε πελτέ, και τώρα που βλέπω την πίτα σου, νομίζω ότι θα τους "ταιριάξει" όμορφα. Για τα κυδώνια σε επόμενη φάση…καθώς κι' εγώ πέρασα μια πολύ κοπιαστική εβδομάδα που φαίνεται πως θα συνεχιστεί και την επόμενη…
Φιλιά πολλά.
Δεν εχω δοκιμάσει ποτε
ομως φαίνεται πολύ ωραια!
http://beautyfollower.blogspot.gr
POLI OREA!!! TIN EFIACSA KE EGO…MONO THA ITELA NA ROTISO…POSO ACRIVOS INE MIA CUPA? OTAN LEME MIA CUPA ENOUME 160 GR?
EFHARISTO !!!
Μμμμμ! Ωραία ιδέα! Σταφίδες ή άλλους ξηρούς καρπούς δε θα έβαζα κι εγώ, εκτός από μυγδαλάκια και οπωσδήποτε καβουρδισμένα (όπως και στο γλυκό του κουταλιού).
Ευχαριστώ πολύ! Συμφωνούμε στο συνδυασμό υλικών! Λίγα και καλά, να μη σκεπάζει το ένα το άλλο…
Διευρινειστε τί μαρμελαδαξαφνικά προσθετουμε::::::::::::
Η μαρμελάδα αναγράφεται στα υλικά της γέμισης. Δεν καταλαβαίνω την ερώτησή σας!
Την επόμενη φορά που θα κάνεις αυτή τη ζύμη, αντί να την ανοίξεις φύλλο για από πάνω, φύλαξε τη ζύμη στο ψυγείο και τρίψε την σε χοντρό τρίφτη από πάνω
Ευχαριστώ πολύ για την ωραία ιδέα! Μας αρέσουν οι τριφτές πίτες, υπάρχουν αρκετές στο site, γιατί όχι και κυδωνόπιτα;