Η χαρουπιά διασώθηκε στο οικόπεδό μας κατόπιν πιέσεων που εξάσκησα με ιδιαίτερη μαχητικότητα. Οι γνώμες των «ειδημόνων» έδιναν και έπαιρναν.
Τι τη θέλετε ; Μαζεύει ποντίκια ο ένας…
Τι τη θέλετε; Μαζεύει σφήκες ο άλλος…
Τι τη θέλετε; Τα άνθη της μυρίζουν πολύ παράξενα και μαζεύουν έντομα (είναι όντως μελισσοκομικό φυτό).
Ευτυχώς διατηρήθηκε και – αν είμαστε καλά – κάποια στιγμή θα διαμορφώσουμε ένα καθιστικό εξωτερικού χώρου στην παχιά και πλούσια σκιά της. Για την ώρα ψάχνω τρόπους να αξιοποιήσω τα άφθονα χαρούπια της.
Από τα χαρακτηριστικά δέντρα του νησιού μας η χαρουπιά, η Ceratonia siliqua όπως είναι η επιστημονική της ονομασία , έδωσε το θρεπτικό της καρπό σε δύσκολες εποχές στους κρητικούς (και όχι μόνο). «Σοκολάτες της κατοχής» λένε ακόμη οι ηλικιωμένοι τα χαρούπια και θυμούνται τη νοστιμιά τους. Τα καλύτερα χαρούπια της σοδειάς, τα φούρνιζαν και τα αποθηκεύανε σε μεταλλικά κατά προτίμηση δοχεία. Εκεί καραμελώνανε και αποτελούσαν την εναλλακτική της σταφίδας επιλογή για το δεκατιανό των σχολιαρόπαιδων!
Το χαρουπόμελο αποτελούσε μαζί με το πετιμέζι την κύρια γλυκαντική ουσία αφού η ζάχαρη ήταν σχετικά ακριβό προϊόν. Και το χαρουπάλευρο έδινε νόστιμα και θρεπτικά κουλουράκια και κέικ.
Ειδικά στον πόλεμο, τα χαρούπια ήταν η τροφή που έσωσε πολλά παιδιά .Περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, πυρίτιο, καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, D. Επίσης, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου μας. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Η παράδοση λέει ότι και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής τρεφόταν στην έρημο με χαρούπια.
Υλικά
Χαρούπια ώριμα
Νερό
Επί το έργον
Πλένουμε τα χαρούπια και τα σπάμε σε κομματάκια 1-2 εκατοστών. Είναι το δύσκολο μέρος όλης της διαδικασίας και δεν σας κρύβω ότι έβγαλα μια μικρή φουσκίτσα στο χέρι μου, στην προσπάθειά μου να τα κόβω με το μαχαίρι. Αν λύσω αυτό το θέμα, του χρόνου θα κάνω μποτίλιες χαρουπόμελου…
update: Τελικά σπάνε πολύ εύκολα με τη βοήθεια μια πένσας…
Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με προσθέτουμε νερό ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάκτυλα περίπου. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και αφαιρούμε όσο μπορούμε από τον αφρό που δημιουργείται. Αφού βράσουν 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να μείνουν 24-48 ώρες ώστε τα χαρούπια να αφήσουν όλο το μέλι τους στο νερό μας.
Τελικά σουρώνουμε το υγρό και το βάζουμε να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία ως ότου δέσει και αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα του πετιμεζιού, λίγο δηλαδή πιο ρευστό από το μέλι.
Το τελικό αποτέλεσμα:
Παρατηρήσεις
1) Στo πλαίσιo των πειραματισμών μου, άφησα μια ποσότητα χαρουπιών για περισσότερες μέρες στο νερό. Το αποτέλεσμα «έσερνε» μια ξυνίλα που δεν μου άρεσε πολύ.
2) Σε μια ποσότητα από το υγρό του εκχυλίσματος, πρόσθεσα στάχτη όπως κάνουμε στο μούστο για το πετιμέζι, μήπως επηρεάσει τη διαύγεια του χαρουπόμελού μου. Άδικος κόπος! Δεν είχε καμία διαφορά!
3) Εφαρμογές του χαρουπόμελου, στα προσεχή…Δεν είναι ανάγκη να έχετε χαρούπια. Μπορείτε να βρείτε έτοιμο χαρουπόμελο . Οι υγιεινιστές έχουν ξαναανακαλύψει την αξία του!
4) Αναζητώ συνταγή χαρουπάλευρου για τα χαρούπια της επόμενης χρονιάς.
- Οι πληροφορίες είναι από τα παρακάτω sites και από μαρτυρίες ηλικιωμένων.Όπως θα δείτε τα περισσότερα είναι από την Κρήτη. Στην Κρήτη η χαρουπιά είναι αυτοφυής και στο παρελθόν τα χαρούπια ήταν ένα σημαντικό προϊόν.
- http://www.mani.org.gr/ithi/haroupia/har.htm
http://johnybee.blogspot.com/2008/11/blog-post_25.html
http://gym-platan.chan.sch.gr/cdrom/xl_xaroypia.htm
update: Σίγουρα όταν πρωτοδημοσίευσα τη συνταγή για χαρουπόμελο δεν υπήρχε άλλη συνταγή στο διαδίκτυο γιατί το είχα ψάξει τόσο πολύ που θα την είχα βρει. Θα είχα γλυτώσει από ένα σωρό πειραματισμούς και θα είχα σώσει πολλά χαρούπια που πήγαν άδικα!Η παρασκευή του χαρουπόμελου έχει αντιγραφεί από πολλούς “φίλους” και “φίλες”, χωρίς link, χωρίς πηγή, χωρίς άδεια… Ευχαριστώ που εμπιστεύεσετε βρε παιδιά τη σελίδα μου και σας αρέσουν και ΤΟΣΟ πολύ τα κείμενά μου που τα αντιγράφετε όπως είναι ή αλλάζετε ελάχιστες φράσεις!
Καλησπέρα, πρώτη φορά δοκίμασα πέρσι"μερέντα" με χαρουπάλευρο σε μια εκδήλωση βιολογικών αλλά και μικρών καλλιεργητών .(Η μερέντα αν δεν κάνω λάθος είναι εμπορικό όνομα και κακώς χρησιμοποιείται σε διαφορετικές εκτελέσεις, το γράφω για λόγους αποφυγής παρεξηγήσεων)
Εγώ λοιπόν αυτήν του εμπορίου δεν τη θέλω καθόλου μα καθόλου κι αυτή που σου λέω με το χαρουπάλευρο με ενθουσίασε.
Τη συνταγή μπορείς να τη βρεις εδώ http://www.peliti.gr/pages/merenta.htm
Καλό βράδυ
@
το "μπράβο"
δεν είναι μόνο για το χαρουπόμελο,
που φυσικά καλό θα είναι…
το "μπράβο" είναι
γιατί όσοι μπορούν,
-ο καθείς με τον τρόπο του-
έχουν φορτίο ευλογημένο
να συντηρούν
και να μεταφέρουν την ΠΑΡΑΔΟΣΗ…
χαιρετώ.
Δεν έχω φάει χαρουπόμελο εχω όμως φτιάξει κεικ με χαρουπάλευρο το οποίο επιστρέφει δυναμικά, ειδικά με την τελευταία τρέλα που επικρατεί για διατροφή χωρίς γλουτένη..
Ακομη ενα σπουδαίο άρθρο, συγχαρητήρια!
Φιλιά πολλά!
Αν μπορούσα να σου φιλούσα τα χέρια από ευγνωμοσύνη,θα το έκανα Vita μου! Πραγματικά!
Αγαπημένο το χαρουπόμελο,του εμπορίου έχω στο σπίτι αλλά έχουμε τόσα χαρούπια στο χωριό,που είναι κρίμα να μην δώσω τη συνταγή στη μάμμα μου!
Ευλογημένος καρπός,και πολύ καλό που τον ανακαλύψαμε και πάλι! Με χαρουπάλευρο δεν έχω μαγειρέψει ποτέ,αν βρω στην Παγόχωρα όμως θα το δοκιμάσω.
Στο τελευταίο ταξίδι μου στην Κύπρο, βρήκα χαρουπολάτα (σοκολάτα με χαρούπι) κι ενθουσιάστηκα!
Φυλάω τη συνταγή σου και της Ξανθής μας για να τις φτιάξω αργότερα.
πολλά πολλά φιλιά!!!
Λοιπόν στον κήπο της πολυκατοικίας μας υπάρχει μια χαρουπιά που έχει γίνει τεράστια. Βέβαια ότι ήταν χαρουπιά μόλις φέτος το ανακάλυψα (μετά από 15 σχεδόν χρόνια..χιχι).
Δεν μπορούσα να καταλάβω αυτούς τους καρπούς που έμοιαζαν σαν φασόλια και που γέμιζαν τον μικρό κήπο όταν έπεφταν κάτω.
Ποτε μαζεύουν τους καρπούς? Οταν ''μαυρίσουν'' ? Μιλάμε κάθε χρόνο βγάζει απίστευτες ποσότητες.. Λες να αρχίσω να τα μαζεύω?
(Υ,Γ. : Σήμερα πήρα και τα δωράκια σου. Χίλια ευχαριστώ. Μοσχομύρισε το σπίτι. Είναι πολύ ωραία.)
Ωραία ανάρτηση Vita μου, τα λαογραφικά στοιχεία πάντα υπέροχα. Ως μελισσοκόμος όμως με όλο το θάρρος θα μου επιτρέψεις μια ένσταση. Χαρουπόμελο είναι αυτό που παίρνουμε όταν τρυγάμε τα μελίσσια μετά την παραμονή τους κοντά σε χαρουπιές τον καιρό της ανθοφορίας τους. Πετιμέζι χαρουπιού θα ήταν πιο δόκιμος όρος για το παρασκεύασμά σου. Μπορεί ευρέως να χρησιμοποιείται ο όρος αλλά μέλι είναι μόνο αυτό που παράγεται από τις μέλισσες.
καλα, ολοι εχετε χαρουπιες???
στειλτε μου λιγα χαρουπια. προχτες μιλουσα με τον συζυγο και λεγαμε να παρουμε χαρουπομελο.
ενδιαφερον τα σπορια και τα καρατια.
οσο για το σπασιμο, σου εχω λυση. βρισκεις εναν αργοσχολο, του δινεις ενα σφυρι και τα χαρουπια, και τα σπαει με το σφυρι!!!!!:)
Με το πισογύρισμα που έχει η έρημη Ψωροκώσταινα μας, αυτή η ανάρτηση κινδυνεύει να γίνει επίκαιρη (αν δεν έγινε κιόλας)!!!!
Και μεις είχαμε χαρουπιά στην αυλή μας, αλλά ο παππούς την έκοψε, για να μη του θυμίζει την κατοχή!
Τι όμορφη θέση.
Ακόμα έχω πράγματα να σας πω για τις χαρουπιές.
Από το λοβό που λαμβάνονται για την Ιθάκη Γεννήθηκα ένα όμορφο χάρτη.
Φέτος αγόρασα το Γαλαξίδι, στη συνέχεια, το αλεύρι από χαρούπι και θέλω να αφιερώσω μια θέση με μια συγκεκριμένη συνταγή.
Δώσε μου λίγο χρόνο για να πάρετε οργανωμένοι.
Μια μεγάλη αγκαλιά.
κοπελάρα μου δεν έχω λόγια…
όλη η ανάρτηση,ένας ύμνος στην Ελληνική γη που μπορεί να μας θρέψει άριστα,μακριά από τις ξενόφερτες συνταγές και τα γεμάτα Ε εισαγώμενα προιόντα – υποκατάστατα…
τα σέβη μου για τη προσπάθειά σου στη παραγωγή…-:))
Είδα το σχόλιο στο blog μου και σας αναζήτησα. Πολύ ενδιαφέρον και το δικό σας. Είμαι και εγώ ερασιτέχνισσα μαγείρισσα, λατρεύω την κρητική κουζίνα και γενικά το καλό και ποιοτικό φαγητό.
Χαρά στην όρεξή σου!!!
Αυτό το γνήσιο παραδοσιακό μου αρέσει στις αναρτήσεις σου, το διανθισμένο με πληροφορίες λαογραφικές, εγκυκλοπαιδικές κ.α.
Ξέρω ότι είναι θρεπτικός καρπός και ότι κάποτε τάϊζαν τα ζώα με χαρουπάλευρα. Εννοείται κατάλληλης επεξεργασίας.
Χρήσιμες και οι πληροφορίες.
Φιλιά θαλασσένια.
Τι να πω τώρα εγώ! Γεια στα χέρια σου και συγχαρητήρια!
Δεν ήξερα τίποτα για αυτό το δεντρό. Πολλή ενδιαφέρων θέμα. Ευχαριστώ.
Καλημέρα Vita! Μιλάγαμε για το χαρουπόμελο με τη Μαριάννα και την Ιωάννα Παντελάκη και έχω στα χέρια μου μια σακούλα χαρούπια για να δοκιμάσω. Ηρθες την κατάλληλη στιγμή. Ιδιαίτερα σ'ευχαριστώ που δοκίμασες να τα αφήσεις πιο πολύ και διαπίστωσες πως αφήνουν ξυνίλα. Σκεφτόμουν να το κάνω όσο διάβαζα και με έσωσες από λαθος δρόμο 🙂
Η Ιωάννα τα μαγειρεύει τα χαρούπια, μαζί με χοιρινό, γίνονται μαλακά και πολύ νόστιμα. Το έχεις δοκιμάσει;
Χαίρομαι πολύ που σε διαβάζω, Κρήτη μου 🙂
Με τούτην την ανάρτηση Vita μου, μ' έκανες να θυμηθώ τον πατέρα μου που έλεγε πως στην Κατοχή το λάδι και τα χαρούπια έσωσαν πολλές ζωές!
Άντε και στην "κατοχή" που βιώνουμε πάλι, θα ξαναθυμηθούμε πολλά ακόμη.
Ξανθή μου την έχω τη συνταγή αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ. Θα το επιχειρήσω.
quartier libre ευχαριστώ πολύ
για τα παινέματα 🙂
Έρι κι εγώ σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.Ψάξε για το χαρουπόμελο.Είναι πολύ υγιεινή τροφή.
thalassamov Απλώς κοκκινίζω :-).Στην Κύπρο έχουν ακόμη μεγάλη πέραση τα χαρουποπροϊόντα.
Μάριον τα χαρούπια πρέπει να γίνουν καφέ σοκολατί χρώμα. Η περίοδος συγκομιδής είναι από τα τέλη Αυγούστου ως τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Λίλα δέχομαι την ένστασή σου.Αν όμως πας να αγοράσεις χαρουπόμελο θα σου δώσουν σίγουρα το πετιμέζι του χαρουπιού.Θα ρωτήσω τους γνωστούς μου μελισσοκόμους αν το λέμε εμείς εδώ χαρουπόμελο το μέλι αυτό που λες.Σε μας μετακινούν τα μελίσσια σε διάφορων ειδών άνθη και το λένε γενικά ανθόμελο. Πάντως έχεις δίκιο μέλι είναι μόνο της μέλισσας, όπου αλλού και αν χρησιμοποιείται η λέξη…
Ειρήνη ευχαριστώ για την πρόταση :-). Θα τη δοκιμάσω τη λύση σου.
Δύσπιστε ο Δαίμων του word μου έφαγε μια πρόταση που είχε ακριβώς το νόημα του σχολίου σου! Θα ξαναδω το κείμενο στο πρόχειρό μου και θα κάνω update 🙂
Ανναμαρία περιμένω τη συνταγή σου με το αλεύρι.Θα τη δοκιμάσω και εγώ.
Βιβή σ' ευχαριστώ πολύ. Συμφωνώ απόλυτα. ¨Εχουμε αφήσει πολλούς θησαυρούς μας ανεκμετάλλευτους…
Σοφία καλώς όρισες.Κι εγώ απόλαυσα το blog σου.
Ellada αλήθεια δεν γνώρισες ακόμη τη χαρουπιά; Να ψάξεις το χαρουπόμελο πάντως.Είναι πολύτιμο.
Θαλασσένια μου έκαναν τα σκάρτα χαρούπια ζωοτροφή. Τα καλά τα αξιοποιούσαν για τους εαυτούς τους και φυσικά πουλούσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες.
mia maria ευχαριστώ πολύ!
Βίκυ ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.Λοιπόν τα άφησα 5-6 μέρες και ίσως γι' αυτό ξύνισαν. Ίσως 3 μέρες να ήταν καλύτερα για να βγάλουν περισσότερο μέλι, αλλά φοβήθηκα και τα άφησα μιάμιση μέρα.Του χρόνου θα τα αφήσω λίγο παραπάνω.
Την έχω ξανακούσει αυτή τη συνταγή με το κρέας, αλλά δεν την έχω κάνει ποτέ.Γίνεται με ξερά χαρούπια ή με χλωρά;
Εκείνο που ψάχνω εγώ τώρα είναι πώς θα φτιάξω χαρουπάλευρο 🙂
Πηνελόπη μου πολύ το φοβάμαι. Έχουν αρχίσει κάτι μπιλιετάκια εισφορών και κάτι μειώσεις εισοδημάτων που δεν τολμώ να σκεφτώ πού θα μας οδηγήσουν…
ΜΑΝΟΛΗΣ Καλησπέρα VITA με τις λεπτομερείς αναρτήσεις. Σχετικά με τον τεμαχισμό του χαρουπιού και το χαλουπάλευρο:
1. Θυμάμαι όταν η γιαγιά μου έφτιαξε τη δεκαετία του 60 για να μαθαίνουν τα εγγόνια της οτι το έσπαγε σε πολύ μεγάλο γουδί που το λέγανε χαβάνι.
2.Στο Ηράκλειο υπάρχει βιοτεχνία χαρουπόμυλος,
Σχετικά τώρα με την ονομασία: Το ξέραμε ΧΑΡΟΥΠΟΠΕΤΙΜΕΖΟ που είναι ο ακριβής όρος και έχει απόλυτο δίκιο η Λίλα η μελισσοκόμος. Δεν πρέπει ενώ διαφωτίζονται οι νεότεροι με τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα να τους δημιουργούνται συγχύσεις οσον αφορά άλλα, όπως το χαρουπόμελο. Ένα εξαιρετικό προϊόν της μέλισσας που δυστυχώς λόγω του μαύρου χρώματός του ,οι αδαείς , το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο ενώ στη Ιταλία είναι είδος Delicatessen.
Καταπληκτική ανάρτηση Vita! Αχ, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χαρουπόμελο και τώρα μ'έβαλες σε πειρασμό!!! Καλημέρες!
Μανόλη κάθε φορά που περνάς από δω μας μαθαίνεις και κάτι χρήσιμο. Νάσαι καλά και να περνάς συχνότερα. Ευχαριστώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για τις πληροφορίες!
Όλγα μέχρι οι αναρτήσεις μου να φτάσουν τις δικές σου θα περάσει πολύς καιρός ακόμη…Το χαρουπόμελο να το τολμήσεις!
Πολύ ενδιαφέρον! Τώρα που με έβαλες στο τριπάκι, πού θα βρω εγώ χαρούπια;;; Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ χαρουπόμελο! Ιδέα για το κόψιμο των χαρουπιών: αν χρησιμοποιούσες πένσα για να τα σπάσεις αντί για μαχαίρι;
Καταπληκτική ανάρτηση!!!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου χαρουπόμελο
ΜΑΝΟΛΗΣ:Η χαρουπιά ανθίζει αρχές Οκτώβρη και το μέλι είναι σκουρόχρωμο με έντονο χαρακτηριστικό άρωμα.Δεν είναι το ιδανικό να το απλώσεις στη φέτα με το βούτυρο.Όμως είναι το ιδανικότερο για μελομακάρονα κατ εμέ επειδή ταιριάζει με το άρωμα της κανέλλας.Οι μελισσοκόμοι αφού δεν υπάρχει ζήτηση το αφήνουν συνήθως στις μέλισσες για ξεχειμώνιασμα.
Κική αν έχετε χαρούπια να το φτιάξεις είναι πολύ ιδιαίτερο και πραγματικά πολύτιμη τροφή.Ευχαριστώ για την ιδέα 🙂
Αστέρι, ευχαριστώ πολύ!
Μανόλη είδα τον μελισσοκόμο που με προμηθεύει με μέλι σήμερα και μου το απαξίωσε εντελώς. Μου είπε ότι το χαροπόμελο και το μέλι ευκαλύπτου το αφήνει στις μέλισσες γιατί πικρίζει και ότι δεν το τρώνε. Δεν είναι λέει εξάλλου ποτέ ατόφιο χαρουπόμελο αλλά μίγμα. Θα το ψάξω και σε άλλους.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
vita εισαι καταπληκτικη!!ευχαριστω για την συνταγη!!!!
Μανόλης:VITA όπως είχα γράψει δεν είναι το ιδανικό να το απλώσεις στη φέτα με το βούτυρο.Όμως είναι το ιδανικότερο για μελομακάρονα κατ εμέ επειδή ταιριάζει με το άρωμα της κανέλλας, και όντως έχει μια ελαφρά πικρή επίγευση.Ο μακαρίτης ο πατέρας μου έβγαλε μια ντενέκα το 1992 και επειδή δεν μπόρεσε να τη διαθέσει την χρησιμοποιούσαμε στα γλυκά.Πέρσυ που μας τελείωσε δυστυχώς ζήτησα απο φίλο μελισσοκόμο αλλα όταν το έφερε μου είπε οτι ήταν μίγμα.Καμία σχέση και ίσως ήταν σε τόπο που είχε λίγες χαρουπιές ή δεν μπόρεσε να απομονώσει μικρές ποσότητες.
Μανόλης:Α…τώρα με την κουβέντα θυμήθηκα τη χούμελη! Ξέρεις τί είναι? Ότι και το πετιμέζι αλλά με συμπύκνωση των απόνερων απο τα εργαλεία του μελισσοκόμου.Τίποτε δεν χανόταν.Τώρα τα πηγαίνουν στον μελισσόκηπο και τα καθαρίζουν οι μέλισσες αλλα παλιότερα τα έκαναν χούμελη ή τα ανακάτευαν με λίγα στράφυλα και έκαναν την μελόρακη(όχι ρακόμελο)
Μανόλη και τη χούμελη και τη
μελόρακη ξέρω :-).Το χαρουπόμελο μάλλον δεν θα δοκιμάσω.Όπως καταλαβαίνω είναι πολύ ιδιαίτερο και δεν πρόκειται να το βρω σε μη "ψαγμένο" μελισσοκόμο.
Δεν ξέρω πως να σ'ευχαριστήσω για την συνταγή του χαρουπόμελου(ναι έτσι θα το αποκαλέσω γιατί έτσι το αγοράζω εδώ και χρόνια από τα βιολογικά).Είσαι πραγματικός θησαυρός για μένα!!!Παράγγελνα χαρούπια από Νότιο Ελλάδα και μου τα έστελναν με ταχυδρομείο!!!ναι…και τα τρώγαμε όπως ήταν.Τώρα μένω πλέον στη Νότιο Ελλάδα και σε μια βόλτα μου βρήκα άπειρα χαρούπια.Καίγομαι να βρω τον τρόπο παρασκευής χαρουπάλευρου!!!Βέβαια βρήκα του χαρουπόμελου και σπεύδω αμέσως να κάνω τα άπειρα κιλά….χαρουπομελάκι!Ειλικρινά σ'ευχαριστώ!Εχω να μοιραστώ μαζί σου την υποψία ότι ένας ηλεκτρικός μύλος αλέσεως καφέ ίσως μας έκανε τη δουλειά μας.Μάλλον θα πρέπει να πειραματιστούμε τελικά και η συνταγή να προκύψει έτσι!!!
Ανώνυμη/ε σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι όταν οι αναγνώστες αξιοποιούν τις συνταγές του blog και τις εξελίσσουν! Πολύ θα χαρώ αν μάθεις για το χαρουπόμελο να με ενημερώσεις και εμένα. Έχεις δίκιο για τη μηχανή του καφέ. Πρέπει να κάνει!
Σε ευχαριστώ για τα τόσο όμορφα λόγια! Εύχομαι να το πετύχεις το χαρουπόμελό σου. Περιμένω εντυπώσεις, ναι; Αλήθεια, είναι τόσο πολύτιμο ώστε να το αγοράζεις πολλά χρόνια;
Καλημέρα Vita!!!Το έφτιαξα το χαρουπόμελο και έγινε!!!!!μούρλια!Τόσα χρόνια που αγοράζω δεν έχει καμμία σχέση το έτοιμο με αυτό!όσο για τη μηχανή του καφέ πρέπει να βρούμε κάπου μια και να δοκιμασουμε δεν υπάρχει άλλος τρόπος.Εκτός αν τελικά μάθω κάτι θα σε ενημερώσω.όντως είναι πολύτιμο στη διατροφή μας και το αγοράζω χρόνια μιας και ΄΄εχω τρια παιδιά τα οποία είναι μαζί με μας κι αυτά χορτοφάγοι.Οπότε είναι μια τροφή απαραίτητη στο σπιτικό μας,αλλά και σκέτα τα χαρούπια επίσης.όσο για τα κρητικά χαρούπια έχω να πω ΄΄οτι είναι τα ανώτερα που έχω δοκιμάσει!Γεμάτα μέλι μέσα!!!Και πάλι σ ευχαριστώ για τη συνταγή σου.
Υ.Γ.Δεν ξέρω πως να δηλώσω όνομα εδώ κι έτσι κάνω σχόλιο ως ανώνυμη….Ευαγγελία….
Να ρωτήσω μόνο για την συσκευασία.Πώς το διατηρείς?Σε μπουκάλια και στο ψυγείο?
….Ευαγγελία….
Ευαγγελία μου (ίδιο όνομα έχουμε!) χαίρομαι που σου πέτυχε! Έχεις δίκιο να το θεωρείς τόσο πολύτιμο αφού είσαστε χορτοφάγοι.Τα χαρούπια της Κρήτης το έχω ακούσει και από άλλους ότι είναι πιο νόστιμα (όπως και πολλά άλλα για να παινέσουμε και το σπίτι μας 🙂 )
Δεν έχω φτιάξει ποτέ μεγάλες ποσότητες κι έτσι δεν ξέρω πώς γίνεται αν μείνει πολύ καιρό. Από τα άλλα σιρόπια που φτιάχνω, μπορώ να ΄πω ότι διατηρούνται για μήνες εκτός ψυγείου. Το πετιμέζι μάλιστα πάνω από χρόνο. Η μάνα μου λέει πως όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο φάρμακο για το λαιμό. Γιατί να μη διατηρείται και το χαρουπόμελο; Πάλι, να μη σε πάρω στο λαιμό μου…Αφού αγόραζες από βιολογικά, δεν πρέπει να έχουν συντηριτικά. Τι έλεγαν για τη συντήρησή του; Πόσο πολύ έφτιαξες;Αυτό που έφτιαξα φέτος είναι ήδη τρεις μηνες εκτός ψυγείου και είναι τέλειο!
ελάτε στα Πούλιθρα Αρκαδίας τέλος Αυγούστου! Θα κάνετε τα μπάνια σας και θα κάθεστε κάτω απο τον ίσκιο των χαρουπόδεντρων! οσο για χαρούπια! πάρτε όσα θέλετε! Σας περιμένουμε!
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Με τιμά. Ξέρετε πώς φτιάχνουμε χαρουπάλευρι μήπως;
http://pos-ftiaxnetai.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html
εχει συνταγη για χαρουπαλευρο, κ την ιδια για το μελι
Ανώνυμε είναι αντιγραφή από το δικό μου αν πρόσεξες για το χαρουπόμελο. Βάζει δικές του φωτογραφίες και αντιγράφει κείμενα άλλων ή αντιστρόφως… Κλόπυ παστ που λένε…
Γεια σου! μόλις έβαλα την κατσαρόλα να βράσει.. ευχαριστούμε πολύ για την ωραία συνταγή!!
Σου γράφω γιατί και μένα μου φαινόταν δύσκολο να τα κόψω με μαχαίρι -ούτε καν το προσπάθησα για να πω την αλήθεια- οπότε έσπαγα το πλάι (το σκληρό στη περίμετρο του χαρουπιού) σε κάθε κομμάτι που ήθελα να κόψω με ένα καρυοθραύστη ή κάποιο εργαλείο που ταίριαζε το μέγεθος και έτσι είχα εύκολα το κάθε κομματάκι 1-2 εκ που ήθελα! παίρνει ώρα κι αυτό, αλλά σίγουρα δεν κουράζει κι αν κάνεις και κάτι αλλο ταυτόχρονα είναι μια χαρά! ελπίζω να έγινα κατανοητή -δεν είμαι και σίγουρη βέβαια, μια και από τι φαίνεται το γραψα λίγο περίπλοκα! ελπίζω να βοήθησα!
Μυρτώ
χίλια συγνώμη… μόλις είδα την ανάρτησή σου ότι η χαρουπιά κάηκε..είχα δει την ανάρτηση για τα χαρούπια ακρετό καιρό πριν και την είχα κάνει bookmark οπότε δεν είδα τις νέες αναρτήσεις όταν άνοιξα το blog…
εύχομαι να ξαναπετάξει!
Μυρτώ
Μυρτώ μου σ' ευχαριστώ και για τη συμβουλή και για τη συμπαράσταση. Κι εγώ ελπίζω να σωθεί, αλλά ούτως ή άλλως θα ξαναφυτέψω…
Νομίζω ότι άν τα βάλεις για κανα δύο ώρες στο νερό μετά μπορείς να τα τεμαχίσεις πιο εύκολα!
Φέτος θα φτιάξω και εγω και θα σας πω το αποτέλεσμα
Στα Πούλιθρα Αρκαδίας εχουμε μεγάλη παραγωγή χαρουπιών και μας τα παίρνουν τζάμπα οι μεσάζοντες
Μήπως εάν στρέψουμε το κόσμο στη παραγωγή τέτοιων προϊόντων απο τα χαρούπια βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας μιας και ο τουρισμός μας πάει κατά διαβόλου?
Θέμη καλή η ιδέα του νερού, αλλά δεν θα χαθεί λιγάκι από το μέλι τους;
Κι σ' εμάς έτσι γίνεται! Τι δεν πάει κατά διαβόλου πια εδώ που ζούμε; Κι αν στραφούμε σε εναλλακτικές καλλιέργειες ποιός θα στηρίξει την διάθεση των προϊόντων; Μακάρι να αναπτυχθούν προσωπικές πρωτοβουλίες μήπως γίνει κάτι…
Δεν είναι κρίμα να κάνουμε εισαγωγή χαρουπόμελου ! κινήσεις απο ανθρώπους με μεράκι για κάτι πρωτοποριακό θέλουμε!Ειναι πιο έξυπνοι οι Κύπριοι που μας το πουλάνε?
Εφτιαξα για πρώτη φορά φέτος και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό
θα τα μουλιάσεις στο νερό που θα τα βράσεις έτσι δεν θα χαθεί το μέλι τους. Αν το κάνεις έτσι σπάνε πολύ εύκολα, το πολύ πολύ να τα χαράξεις λίγο τα πιο σκληρά με το μαχαίρι.
Τα έσπασα με σκεπάρνι μέσα σε παλιό ταψί πολύ εύκολα
Καποια συνταγη για Χαρουμπία???Ευχαριστουμε για την συνταγη!
Τι είναι η χαρουμπία; Η λέξη μάλλον κυπριακή μου φαίνεται. Κάνε μου περιγραφή μήπως τη λέμε αλλιώς!
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Σήμερα έφτιαξα ένα είδος χαρουπόμελου και το λέω έτσι, γιατί δεν έδεσε παρόλο το βράσιμο. Εξαιτίας αυτής της αποτυχίας, αναζήτησα πληροφορίες και "έπεσα" πάνω στις δικές σου, που πργματικά είναι πολύ αναλυτικές. Εγώ ακολούθησα οδηγίες του βιβλίου της Μυρσίνης Λαμπράκη¨"Τα χόρτα" και έκανα τα εξής: Τεμάχισα τα χαρούπια (με κλαδευτήρι, αυτό που μοιάζει με χοντρό ψαλίδι, αρκετά εύκολο ήταν)τα μούλιασα σε νερό για 24 ώρες, τα σούρωσα και έβρασα το ζωμό για πάνω από 3 ώρες. Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το αναμενόμενο! Από μία μεγάλη κατσαρόλα απέμεινε ένα μικρο βαζάκι "γλυκού χυμού"αλλά καθόλου πηχτού. Δεν ξέρω τι έγινε. Ίσως δεν είναι ακόμη ώριμα τα χαρούπια μας, παρόλο που είναι σκούρα καφέ και πέφτουν, ίσως να θέλουν αυτό το πρώτο βράσιμο και παραπάνω ώρες μούλιασμα. Θα δοκιμάσω ξανά ακολουθώντας τις οδηγίες σου και θα επανέλθω. Ευχαριστώ και πάλι. Μαρία
Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που φτιάχνω χαρουπόμελο με την συνταγή σου και σε ευχαριστώ για τις γνώσεις και εμπειρίες που μεταδίδεις.
Αρχικά έχω να κάνω τη παρατήρηση μου σχετικά με το θέμα του τεμαχισμού των χαρουπιών , νομίζω ότι το κλαδευτήρι που χρησιμοποιούμαι σ τα αμπέλια είναι ιδανικό και σχετικά ξεκούραστο ( βέβαια αν τύχει να πέσει πάνω στο κουκούτσι «μπουκώνει» και θέλει λίγο προσοχή).
Τώρα ας περάσω στην ερώτηση μου. Μετά την περσινή επιτυχία (2 βάζα) αποφάσισα φέτος να φτιάξω περισσότερη ποσότητα έτσι λοιπόν μάζεψα με τον αδελφό μου 2,5 τσουβάλια που μου απέδωσαν περίπου 4 λίτρα χαρουπόμελο , το πρόβλημα είναι ότι ενώ τα άφησα περίπου 40 ώρες όταν έδεσε , το αποτέλεσμα αφήνει έντονη στιφάδα. Γνωρίζεις αν υπάρχει τρόπος να σώσω την παράγωγη μου ; Μπορείς να φανταστείς τι έφταιξε φέτος;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
αγαπητή ιστολόγε και γαστρονομική λαογράφε Vita, έφτιαξα κι εγώ με τη συνταγή αυτή χαρουπόμελο (με χαρούπια από Κυνουρία- έχουν γράψει σχόλια άνθρωποι από την περιοχή παραπάνω!), ανέβασα στο ιστολόγιό μου και σχετικές φωτό (παρέπεμψα στο ιστολόγιό σου, βέβαια).
Ιδιαίτερη γεύση βέβαια (χμ… το πετιμέζι μου αρέσει πιο πολύ…) και μάλλον το παράβρασα (έγινε πολύ πυκνό και , αν και δεν "έπιασε", καραμελίζει πολύ, ίσως να είναι και έτσι). Σκέφτομαι να το βράσω πολύ περισσότερο την επόμενη φορά. Έχεις τέτοια εκδοχή από την περιοχή σου; Με το αλεύρι τι σκέφτεσαι; Είπα να αφήσω τα βρασμένα να στεγνώσουν και να τα αλέσω, αλλά άκυρο φέτος. Ευχαριστούμε πολύ και αναμένουμε…
Ε.
διόρθωση : Σκέφτομαι να το βράσω πολύ περισσότερο την επόμενη φορά – εννοώ να βράσω τα τεμαχισμένα χαρούπια για να βγάλουν χυμό/μέλι και να τα αφήσω μετά και το 48ωρο.
Τον χυμό θεωρώ ότι πράγματι τον συμπύκνωσα-κατά τι- υπέρ το δέον.
Ε.
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Δεν ξέρω εκδοχή για πιο καραμελωμένο χαρουπόμελο. Πείτε μας την εξέλιξη της συνταγής αν βράσετε παραπάνω τα χαρούπια. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα δικά σας, πάντως εγώ σε μια από τις δοκιμές τα άφησα παραπάνω από 48 ώρες και μου φάνηκε λίγο πιο στυφό το χαρουπόμελο.
Παρεπιμπτόντως, κι εμένα μ' αρέσει περισσότερο το πετιμέζι! Πάντως και τα δύο κατατάσσονται στα σούπερ τρόφιμα από τους διατροφολόγους! Περιμένω -αν θέλετε να μας τα πείτε- τα αποτελέσματα των δοκιμών σας!
Χίλια ευχαριστώ για την συνταγή σας… περίμενα πως και πως και τελικά τα κατάφερα και έφτιαξα χαρουπόμελο με χαρούπια από την Κύπρο. Τα άφησα μόνο 24 ώρες γιατί είναι πολύ ζέστη και δεν ήθελα να μου χαλάσει. Επίσης το άφησα περισσότερο στην φωτιά και έγινε πιο καραμελωμένο αλλά υπέροχο!!! Όντως το κόψιμο ήταν το πιο δύσκολο μέρος και έβγαλα κι εγώ φουσκάλα, μου είπαν όμως την επόμενη φορά να τα κτυπώ με μια πέτρα στο πλάι θα είναι πιο εύκολο.
Μήπως έχουμε συνταγή για χαρουπάλευρο? Εβαλα τα χαρούπια που έψησα τον ήλιο να στεγνώσουν και μετά να τα αλέσω δεν ξέρω όμως αν πρέπει να βγάλω τα κουκούτσια? μήπως ξέρετε?
Σας ευχαριστώ και πάλι για την πολύ κατατοπιστική συνταγή!!!
Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!!!
Το έφτιαξα και εγώ πρώτη φορά και έγινε πολύ ωραίο.
Εγώ το έκανα ρευστό σαν μέλι. όταν το τρως στο τέλος
σου αφήνει γεύση σοκολάτας. τα έκοψα με ψαλίδι κλαδέματος
(το λεπτό) πολύ εύκολα. τα έβρασα για 10 λεπτά και τα άφησα
στο νερό 3 μέρες και το έψησα για 45 λεπτά. πραγματικά είναι το κάτι άλλο. κοίτα να δεις τι φτιάχνει το χαρούπι!!!! Σ’ ευχαριστούμε πολύ και να είσαι καλά να μας μαθαίνεις να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν θα τα κάναμε!!!!!
Θα ήθελα και γω να ρωτήσω πως θα κάνουμε το χαρουπάλευρο;
Αφού υπάρχουν άφθονα χαρούπια; Ευχαριστώ!!
Λοιπόν, επειδή φτιάχνω χαρουπόμελο και χαρουπάλευρο εδώ και 20 χρόνια πλέον ξέρω το σωστό τρόπο.
Είναι σωστά αυτά που έχετε γράψει παραπάνω.
Κοπανίστε τα χαρούπια με σφυράκι και βάλτε τα σε κατσαρόλα (λίγο πιο πάνω από τη μέση) και γεμίστε με χλιαρό προς καυτό νερό. Αφήστε από 30 ώρες μέχρι 48 ώρες.
το μυστικό για να βγει καλής ποιότητας χ/μελο είναι κατ'αρχάς τα χαρούπια που θα κοπανίσετε να είστε σίγουροι ότι είναι ξερά (δεν έχουν υγρασία) διαφορετικά θα τα αφήσετε 2-3 μέρες στον ήλιο προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία ή διαφορετικά θα τα φουρνίσετε στο φούρνο για 1/2 ώρα. Αν δεν είναι τελείως ξερά το χ/μελο θα βγει στυφό.
Αλλη παρατήρηση είναι ότι μετά που θα βγάλετε τα χαρούπια από το νερό θα πρέπει να σουρώσετε το υγρό για να μην έχουν ίνες καθόλου (σε μια πάνινη τσάντα ή σε πετσέτα με πυκνή ύφανση). Θα συνιστούσα να βραστεί αρκετά μέχρι να κάνει πυκνές φουσκάλες και να κινδυνεύει να ξεχειλίσει από το σκεύος που βράζει, δηλαδή να γίνει καραμελωμένο…. είναι πιο νόστιμο έτσι.
Κάποια άλλη μέρα θα σας μιλήσω για το χ/λευρο και για τυχόν απορίες για το χ/μελο
Σας καληνυχτίζω προς το παρόν/Κλεοπάτρα
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Το χαρουπόμελο μου πετυχαίνει κάθε φορά που το φτιάχνω πλέον γιατί το φτιάχνω τέλος Αυγούστου που είναι πράγματι πολύ ξερά τα χαρούπια. Δεν το ήξερα με την υγρασία, αλλά ενστικτωδώς τα χρησιμοποιούσα ώριμα και ξερά. Και το κάνω σε πυκνότητα μελιού. Διατηρείται πολύ καλά και είναι πιο νόστιμο από του εμπορίου. Εκείνο που με προβληματίζει είναι το χαρουπάλευρο. Φέτος δεν είχα καλά χαρούπια την εποχή που είχα χρόνο και δεν το επιχείρησα, αλλά λέω του χρόνου να ξαναδοκιμάσω . Θα με βοηθούσαν οι συμβουλές σας αφού φτιάχνετε 20 χρόνια. Σας ευχαριστώ!
Λοιπόν τώρα για το χαρουπάλευρο……
διαλέγω πολύ ωραία σε εμφάνιση χαρούπια (να είναι παχιά και ακέραια, δηλαδή να είναι χωρίς τρύπες-χωρίς ανοίγματα). Εγώ η διαδικασία είναι μπελαλιδικη που λένε αλλά άμα το έχεις μεράκι και πείσμα μπορείς να φτιάξεις χ/λευρο μια κι έξω 6-7 κιλά για υπέροχα κουλουράκια είτε και παξιμαδάκια χαρουπιού (άλλη φορά η συνταγή)
Αφού πλύνω τα χαρούπια τα βάζω στη χύτρα με νερό. Κλείνω το καπάκι και τα βράζω 30-45 λεπτά. Αφήνω τη χύτρα να κρυώσει. Σουρώνω και αφήνω να κρυώσουν τα χαρούπια. Το νερό το πετώ (είτε ξεπλύνω τα μαλλιά μου στο τελευταίο ξέβγαλμα όταν λούζομαι). Ανοίγω όπως το φασόλι τα χαρούπια και ξεχωρίζω τα σπόρια. Το υπόλοιπο το κόβω με ψαλίδι σε κομματάκια ίσαμε το νύχι του αντίχειρα.
βάζω σε δύο ταψάκια λαδόκολλα και όλη την ποσότητα κομμένα χαρούπια (μπορεί να είναι δύο φορές να βράσει η χύτρα-μέχρι και 7 κιλά).
Τα βάζω στο φούρνο για 4 ώρες στους 80 βαθμούς στον αέρα.
Οταν βγουνε σίγουρα δεν έχουν στεγνώσει ακόμη και συνεχίζω να τα βάζω λίγα λίγα (αραιά) σε ταψάκια (3 ταψάκια) στον αέρα για 1 ώρα επιπλέον. (εγώ βάζω 2 χύτρες που έβρασα, 1 φορά για 4 ώρες όλα μαζί και δύο φορές από 3 ταψάκια τη φορά για 1 ώρα). Σϊγουρα μπερδευτήκατε αλλά δες τε το καλύτερα.
Στο τέλος να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν καθόλου υγρασία.
Τα δίνετε σε φούρνο για να τα αλέσουν σε χαρουπάλευρο.
Τα σπόρια του χαρουπιού μπορούν να αλεστούν και να δώσουν και αυτά χαρουπάλευρο (άσπρο στο χρώμα). Μπορούν να μην αφαιρεθούν και το χαρουπάλευρο να είναι καφέ χρώματος είτε όπως το κάνω εγώ να φυλάξω τα σπόρια για άλλη χρήση και το υπόλοιπο να γίνει ένα κατάμαυρο γλυκό αλεύρι. Τα σπόρια μαζί με αποξηραμένη λεβάντα μπορούν να γίνουν μαξιλάρι.
χαρουπάλευρο αλέθουνε όλοι οι φούρνοι στα χωριά που αλέθουν αλεύρι και δεν σου χρεώνουνε τίποτα.
ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΔΩ ΛΕΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΧΑΡΟΥΠΑΛΕΥΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΣΩ ΑΠΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ 120 ΧΑΡΟΥΠΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.
Την επόμενη φορά η συνέχεια…………
Α!!!!! Μπορείτε να πάτε σε χαρουπαποθήκη που υπάρχουν αρκετές τέτοιες στην Κρήτη (μπορώ να σας πω και περιοχή που) να αγοράσετε 30 κιλά σπασμένο έτοιμο χωρίς σπόρια χαρούπι (κοστίζει 9 ευρώ όλο μαζί στο τσουβάλι) και με αυτό να φτιάξετε το χ/μελό σας (όχι το χαρουπάλευρο). Είτε όταν μαζέψετε χαρούπια μπορείτε να μαζέψετε χαρούπια χωρίς να σκεφτείτε για την ποιότητά τους….. και να τα ανταλλάξετε στη χαρουπαποθήκη με έτοιμο σπασμένο και γλιτώσετε το κόπο του σπασίματος……….. κτλ………
καλημέρα ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
Αν έχεις μεγάλη ποσότητα χαρουπιών, μπορείς να πάρεις ένα σακί γιά ελιές, βάζεις μέσα αρκετή ποσότητα, διπλώνεις την άκρη του σακιού και με μιά ματσόλα ή βαριοπούλα κοπανάς το τσουβάλι. Για 8-10 κιλά χαρουπιών θα χρειαστείς 5 λεπτά. Γίνονται θρύψαλα.
[…] και τα παράγωγά του. Η ανάρτηση για την παρασκευή του χαρουπόμελου είναι από τις πιο παλιές και τις πιο […]
ΤΕΛΕΙΑ,
Ευχαριστώ πολύ!
Δοκίμασα πρώτη φορά τη συνταγή με καρπούς από τις χαρουπιες μας στο Τυρο Αρκαδίας, το αποτέλεσμα ναι το μέλι είναι λίγο στυφο αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
Χαίρομαι που το δοκιμάσατε! Να είστε καλά!