Muffins  με μπανάνες  και ελαιόλαδο

Τα πιο «μπανανένια» που έχω φτιάξει!

Το ξαναείπα στην προηγούμενη συνταγή, πως φέτος το καλοκαίρι έχω φτιάξει πάρα πολλά γλυκάκια με φρούτα. Με δυο μικρά παιδάκια στο σπίτι, υπάρχει ποικιλία φρούτων στο ψυγείο μου τα οποία θέλω να είναι και πολύ φρέσκα. Έτσι ανανεώνονται συχνά και τα παλιότερα καταλήγουν βέβαια σε κάποιο γλυκάκι κρεμώδες ή τύπου κέικ.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήξερα πώς να ονομάσω τούτα δω τα μικρά κεκάκια που προέκυψαν έκτακτα από τις μισολιωμένες, υπερώριμες μπανάνες μου. Τα όρια ανάμεσα στους όρους  cupcake και muffins, μου είναι ασαφή (και μάλλον δεν είμαι η μοναδική…).

Από μια μικρή έρευνα που έκανα αναζητώντας απλά «the difference between muffins and cupcakes” κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα muffins είναι απλούστερα, με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για φαρίνα, σχεδόν πάντα χωρίς βούτυρο. Η πιο συχνή δε διαφορά που αναφέρουν οι foodbloggers στο εξωτερικό είναι ότι τα cupcakes έχουν σχεδόν πάντα κάποιο κρεμώδες γαρνίρισμα, κάποια βουτυρένια ή τυρένια επικάλυψη. Οποιαδήποτε πρόσθετη διευκρίνηση, θα είναι ευπρόσδεκτη!

Τα δικά μου λοιπόν  είναι μάλλον πιο σωστό να τα πω muffins, αφού εξαιτίας του ότι προορίζονταν για την παραλία δεν έχουν κανένα στόλισμα. Είναι απλά και εύκολα με υλικά που έχουμε σχεδόν πάντα στο σπίτι. 

Αν οι μπανάνες είναι αρκετά ώριμες και αρωματικές είναι τόσο έντονο το άρωμά τους και η γλύκα τους που μάλλον θα χαλούσε το τελικό αποτέλεσμα αν έβαζα κι άλλες γαρνιτούρες. Όσοι τα δοκίμασαν τα βρήκαν εξαιρετικά και τα παιδάκια μου τα απόλαυσαν! Έτσι και  ένα απλό γλάσο ζάχαρης που είχα σκεφτεί στην αρχή δεν προστέθηκε τελικά μετά τη δοκιμή του πρώτου.

Εννοείται ότι το vegetable oil που έχουν πολλές ξένες συνταγές στην δική μου περίπτωση αντικαθιστάται με πολύ καλής ποιότητας  ελαιόλαδο. Οι ποσότητες των υλικών προσαρμόστηκαν στις μπανάνες μου και θα έδιναν περίπου 18-20 μαφινάκια.

Ευτυχώς έχω πια την εμπειρία να υπολογίζω εύκολα ποσότητες υγρών-στερών-ζάχαρης κλπ στα σκευάσματά μου. Επειδή η θήκη μου είναι των 12 και δεν είχα χρόνο να τα ψήσω 2 φορές, έβαλα σε μια μικρή φόρμα το υπόλοιπο μείγμα και έβγαλα και ένα μικρό κέικ.

Υλικά:

280 gr (2 δοσομετρικές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2,5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

1-2 σωληνάκια βανίλιας

180 gr (3/4 κούπας) ζάχαρη κοινή ή καστανή

350 gr ώριμες μπανάνες (ζυγισμένες καθαρισμένες)

80 ml ελαιόλαδο ( περίπου 1/3 κούπας) ελαιόλαδο

240 gr γιαούρτι

2 αυγά

(τα κουταλάκια του γλυκού είναι 5ml) 

Επί το έργον:

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις). Βάζουμε χάρτινες θήκες στη φόρμα για μάφινς.  

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα διογκωτικά, το αλάτι  και τα μπαχαρικά. Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη το γιαούρτι και τα αυγά να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Λιώνουμε τις μπανάνες με  ένα πιρούνι και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε τέλος και το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί.

Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 του ύψους τους και ψήνουμε τα μάφινς στον προθερμασμένο φούρνο μας  στη μεσαία σχάρα για μισή περίπου ώρα.

Τρώγονται χλιαρά, σε θερμοκρασία δωματίου και κρύα και εμείς τα διατηρήσαμε 2-3 μέρες. Είναι ζουμερά και πολύ αρωματικά!

Παρατηρήσεις:

  • Εννοείται ότι μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 2 μικρές φόρμες σιλικόνης ή κοινές βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Στο ψήσιμο θα ακολουθήσουμε τις γενικές οδηγίες για κέικ.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές τρούφα σοκολάτας στο μείγμα.
  • Αν οι μπανάνες δεν είναι πολύ γλυκές μπορούμε να αυξήσουμε λίγο τη ζάχαρη.  
  • Αν θέλουμε να τα γαρνίρουμε με γλάσο, προσθέτουμε σε μια κούπα αχνοζάχαρη λίγο νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού μέχρι να έχουμε ένα πηκτό αλλά ρευστό μείγμα και τα στολίζουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Αν δεν έχουμε γιαούρτι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γάλα και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού (για να ενεργοποιηθεί και η ελάχιστη σόδα της συνταγής). Επίσης επειδή τα περισσότερα γιαούρτια είναι σε συσκευασίες 200-220 gr, συμπληρώνουμε με γάλα. 
  • Δίνω σε γραμμάρια την ποσότητα για τις μπανάνες γιατί οι κρητικές που χρησιμοποιώ εγώ είναι μικρότερες από τις υπόλοιπες.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Print Friendly, PDF & Email