Αλμυρά

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας ξέρουν ότι δεν κάνω συχνά τέτοιες προτροπές, αλλά ειδικά αυτή τη συνταγή θα ήθελα να τη δοκιμάσετε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ωραίο καλοκαιρινό πιάτο είναι τα βλίτα με το ψάρι. Με όποιο ψάρι, όπως θα δείτε!

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Φέτος δεν ρίξαμε σπόρο για βλίτα στο μικρό μας περβολάκι στο γιαλό, και έλεγα πως δεν θα τα απολαύσουμε.  Πέρυσι τα είχαμε χορτάσει μέχρι αργά το Σεπτέμβρη.  Είναι και μεγάλη η φετινή ξηρασία και έτσι ήταν ευχάριστη έκπληξη για μας το ξεμύτισμά τους και μάλιστα τόσο νωρίς φέτος! Σχεδόν άνυδρα τα καημένα γιατί τι να σου κάνουν 2-3 αραιά ποτίσματα τον τελευταίο μήνα.  Αλλά άμα φυτρώσουν σου λέει μια φορά, δύσκολα ξεμπερδεύεις απ’ αυτά. Και ποιος θέλει να ξεμπερδέψει εδώ που τα λέμε όταν έχει στον κήπο του ένα από τα λιγοστά χορταράκια του καλοκαιριού που μπορεί να το μαγειρέψει με πολλούς τρόπους, μέχρι και χορτοπιτάκια γίνονται!

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Πρώτο κόψιμο, μια μαγεριά την μάζεψα κουτσά στραβά. Και εκεί που ήμουνα έτοιμη να τα βράσω και να αναζητήσω κανένα ψαράκι για τηγάνισμα  βρήκα τα 2 μεγαλούτσικα ψαράκια της φωτογραφίας που ο ψαράς με βεβαίωσε ότι «όπως θες τα κάνεις, και βραστά και ψητά και πλακί» και είπα πως είναι η ώρα να δοκιμάσω το φαΐ της γιαγιάς μου.  Παλιό παραδοσιακό πιάτο, καλοκαιρινό και νόστιμο. Συνδυασμός τέλειος, νοστιμιά μοναδική!

Με δεδομένο μάλιστα ότι τα ψάρια μου ήταν της ώρας και τα βλίτα μου της στιγμής το φαγητό ήταν από τα πιο νόστιμα των τελευταίων ημερών!

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Η μάνα μου λέει πως το φτιάχνανε με πολλά είδη ψαριών, ακόμη και με παστό μπακαλιάρο. Η συνταγή είναι της πεθεράς της , της γιαγιάς μου της Νεαπολιώτισσας, που ήξερε να συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο τα υλικά  και ειδικά τα χόρτα! Το φαγητό γίνεται και στην κατσαρόλα αλλά το τέλειωμά του στο φούρνο το αναβαθμίζει!

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Υλικά:

Περίπου 1 κιλό ψάρι για πλακί

500gr βλίτα ζυγισμένα καθαρισμένα

½ κούπα ελαιόλαδο

1 μικρό μάτσο μαϊντανό (να βγει περίπου ¾ της κούπας όταν τον κόψουμε)

2-3 σκελίδες σκόρδο

3 μέτριες ντομάτες τριμμένες (400gr περίπου ήταν ο πολτός)

2-3 ξερά κρεμμύδια

Αλάτι-πιπέρι

Αν μας βρίσκονται, 5-6 μικρά κολοκυθάκια και οι αθοί τους!

Επί το έργον:

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Καθαρίζουμε τα ψάρια (ή μας τα καθαρίζει ο ψαράς μας), τα πλένουμε, τα αλατίζουμε και στύβουμε μισή κούπα χυμό λεμονιού. Κόβουμε σε φετούλες το λεμόνι και το βάζουμε ανάμεσα στα ψάρια  μέχρι να τα μαγειρέψουμε. Καθαρίζουμε και τα βλίτα και τα πλένουμε πολύ καλά.

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και τα «μαραίνουμε» σε μέτρια θερμοκρασία για 5-10 λεπτά.  Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετούλες και μετά τα βλίτα με όσο νερό έχουν συγκρατήσει από το πλύσιμο ή με ½ κούπα νερό.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και όταν χαμηλώσουν προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και την ντομάτα τριμμένη ή κομμένη με το χέρι σε μικρά κομματάκια. Αν βάλουμε κολοκυθάκια τα προσθέτουμε κι αυτά μαζί με τους ανθούς.  Ανάβουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό  μας  στην κατσαρόλα για 5 λεπτά περίπου. Πρέπει να έχει ζουμάκια. Αδειάζουμε την κατσαρόλα σε ταψί και βάζουμε από πάνω τα ψάρια.

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, χαμηλά, πιο κάτω από τη μέση και ψήνουμε  για 20 λεπτά περίπου. Γυρίζουμε τα ψάρια προσεκτικά να μη σπάσουν και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-20 λεπτά ακόμη ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του ψαριού.

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Σερβίρουμε ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ψάρι με βλίτα στο φούρνο

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε και κολοκυθοκορφάδες στο φαγητό μας. Δυσεύρετες σε όσους δεν έχουν δικό τους κήπο αλλά ταιριάζουν τέλεια με τα βλίτα. Επίσης αν μας βρίσκονται παντζαρόφυλλα, δένουν με το όλον!
  • Αν βάλουμε μικρότερα ψάρια (τα δικά μου ήταν περίπου 400gr το καθένα μετά το καθάρισμα), περιορίζουμε ανάλογα τους χρόνους ψησίματος.
  • Αυτή η συνταγή ταιριάζει πολύ και για ψάρι σε φέτες, κατεψυγμένο και για παστό μπακαλιάρο όπως προανέφερα.
  • Αν φτιάξουμε το φαγητό στην κατσαρόλα, θα προτιμήσουμε μια πλατιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα. Θα γίνει πιο γρήγορα αλλά πιστεύω ότι ο φούρνος του δίνει “άλλη χάρη”.

Καλά να περνάτε όπου κι αν είστε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

[shared_counts location=”home-content” style=”icon”]

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο