Κάτι ελαφρύ…
Υλικά
4 μέτρια μήλα ή 4 μέτρια κυδώνια (ή 2 από κάθε είδος)
½ κουταλάκι αλάτι
1,5 κούπα ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
1-2 ξυλάκια κανέλας μήκους 5 cm
10 καρφάκια γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 1 σφηνάκι λικέρ κανέλας
Επί το έργον
Βάζουμε σε μια λεκάνη αρκετό νερό και διαλύουμε το αλάτι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κυδώνια , τα κόβουμε σε τέταρτα ,και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μετά κόβουμε στα δύο κάθε κομμάτι. Έχουμε δηλαδή 8 κομμάτια από κάθε φρούτο. Μόλις τελειώνουμε με κάθε κομμάτι το ρίχνουμε στο αλατόνερο.
Όταν τελειώσουμε τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε την κομπόστα μας να κρυώσει σκεπασμένη.
Μετά από αρκετές ώρες (ή την επομένη αν η παραπάνω διαδικασία γίνει απόγευμα) αφαιρούμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.
Προσθέτουμε το λικέρ στην κατσαρόλα και βάζουμε το σιρόπι να ξαναβράσει για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Περιχύνουμε τα φρούτα με το καυτό σιρόπι .
Σερβίρουμε την κομπόστα χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Ενδεικτικά, τα φρούτα μου καθαρισμένα έτοιμα για την κομπόστα ήταν 600 γραμμάρια.
2)Τα μήλα μου ήταν σκληρά οπότε έβρασαν στον ίδιο χρόνο με τα κυδώνια. Αν κάποιο από τα φρούτα είναι πολύ αφράτο, το αφαιρούμε πριν από τα 15 λεπτά που συστήνω να βράσουν και αφήνουμε το άλλο. Μετά προσθέτουμε αυτό που αφαιρέσαμε για να κρυώσουν μαζί στο σιρόπι.
3)Θεωρώ ότι τους πηγαίνει των φρούτων να μείνουν κάποιες ώρες στο σιρόπι. Τους δίνει μια διαφάνεια αυτό το «πότισμα». Αν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως την κομπόστα μπορούμε να παραλείψουμε τον εμποτισμό…
4)Αν η κομπόστα προορίζεται για παιδιά ή ασθενείς αντί λικέρ μπορούμε να βάλουμε κάποιο σιρόπι χωρίς αλκοόλ. Πολύ ωραία τους πηγαίνει το σιρόπι ροδιού ή η κανελάδα.
5)Αν μας αρέσουν τα πιο “σύνθετα” αρώματα, μπορούμε να προσθέσουμε αμπερόζα (αμπερόριζα) και μια φλούδα πορτοκαλιού όταν βράζουμε τα φρούτα μας.
να εισαι καλα συνονοματτη μου.τι μου θυμησες τωρα.εμεις οι νεες νοικοκυρες κανουμε τοσα πραγματα και δυσκολα καποιες φορες αλλα ξεχναμε τα απλα πραγματα αλλα τοσο ωραια που κανανε οι γιαγιαδες μας.καλη εβδομαδα και πολλα φιλια.
Ti μου θύμησες Βαγγελιώ μου.
Εκανε η γιαγιά μου κομπόστα στον παππού οταν αρρωσταινε με το στομάχι του και μετά απο χειρουργεία. Θυμάμαι ακομα που του την σέρβιρε όταν ήταν στο κρεβάτι. Και πάντα έχω στο μυαλό μου να φτιάξω κάποια στιγμή.
Ωραία που έβαλες και κυδώνι. Φαντάζομαι τα αρώματα όταν βράζουν.
Φιλιά & καλή εβδομάδα.
Ωραίο κι ελαφρύ γλυκό οι κομπόστες! Μου αρέσουν γιατί σε γλυκαίνουν χωρίς να σε λιγώνουν. Συνήθως φτιάχνω ροδάκινο ή μήλο. Με κυδώνια δεν έχω δοκιμάσει αλλά η συνταγή σου είναι υπέροχη! Η κανέλα ταιριάζει εξαιρετικά και το σπίτι γεμίζει υπέροχες μυρωδιές. Καλό βράδυ!
Θέλετε να μου πείτε πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθει μια κομπόστα;Είχα φτιάξει κάποια στιγμή αλλά απ'ότι θυμάμε πάνω απο 1 1/2 βδομάδα δεν κρατάει.
Και τα δύο φρούτα δίνουν νόστιμες κομπόστες, ο συνδυασμός τους δίνει σίγουρα φοβερό αποτέλεσμα!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή βδομάδα!
[…] κομπόστα κυδώνι-μήλο […]
[…] και μια ελαφριά κομπόστα που σερβίρεται και με […]
[…] Τα φρούτα δεν πάνε χαμένα (αν μείνουν δηλαδή γιατί είναι πεντανόστιμα έτσι ψημένα και μαριναρισμένα στο κρασί). Θα κάνω μια μαρμελάδα αποκλειστικά για ενηλίκους που υποθέτω ότι θα ταιριάζει πολύ με τυριά (θα βάλω λίγη ζάχαρη γιατί η ποσότητα δεν είναι μεγάλη και δεν θέλω να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα). Άλλωστε ο συνδυασμός τους έχει χρησιμοποιηθεί και σε κομπόστα. […]
Τα φρούτα όταν βράζουν βγάζουν αφρό και ξεχυλίζουν. Αν τα φτιάχνεις σε κεραμική εστία μπορείς μέχρι και να καταστρέψεις την κουζίνα σου, μήπως να ξανασκεφτείτε το κλειστό καπάκι.?
Όπως βλέπετε η κατσαρόλα μου είναι πολύ μεγάλη για την ποσότητα των φρούτων που δίνω. Ίσως αυτό να πρέπει να συμπληρώσω αφού δεν είναι εμφανές και ότι μπορούμε να χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία. Επειδή δεν θέλουμε να δέσει αμέσως το σιρόπι η κατσαρόλα στην κομπόστα είναι σκεπασμένη, εξάλλου είναι πολύ αραιό το σιρόπι. Ευχαριστώ που διαβάσατε τόσο προσεκτικά τη συνταγή!