Οι κομπόστες είναι ανέκαθεν ένα από τα πιο ελαφριά και ανώδυνα γλυκά της κουζίνας μας. Ένα κλικ θερμίδες παραπάνω από τα σκέτα φρούτα. Γλυκό για αρρώστους και για δίαιτα θεωρείται από πολλούς. Το βράσιμο των φρούτων σε ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης τα κάνει πιο ελαφριά και εύπεπτα από τα ωμά φρούτα.
Οι κομπόστες καταναλώνονται σκέτες, ως ελαφρύ γλυκό ή επιδόρπιο, γαρνίρουν κρέμες ρυζόγαλο και γιαούρτι , αλλά χρησιμοποιούνται και σε πολλές τούρτες. Ποιος δεν θυμάται τις σπιτικές τούρτες της δεκαετίας του 1970 με φρυγανιές, κομπόστα, άνθος αραβοσίτου και σαντιγύ από το μεταλλικό κουτί;
Δεν φτιάχνω μεγάλες ποσότητες, συνήθως δεν κονσερβοποιώ τις κομπόστες μου. Από την παραγωγή στην κατανάλωση είναι… Αυτή την εποχή συνηθίζω την κομπόστα μήλου. Εκτός από το ότι είναι πολύ νόστιμη, όση ώρα ετοιμάζεται πλημμυρίζει το σπίτι αρώματα! Κανέλα-μήλο-γαρύφαλλο είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για χειμωνιάτικο αρωματικό σπιτιού.
Φέτος αποφάσισα να συνδυάσω τα μήλα μου με κυδώνια. Οι γεύσεις τους ταιριάζουν και τους πηγαίνουν τα ίδια αρώματα!
Παρόλο που η προσθήκη και άλλων φρούτων νωπών ή αποξηραμένων δεν αποκλείεται, είναι πιο εύκολο να αποφασίσουμε να φτιάξουμε αυτό το ελαφρύ επιδόρπιο με λίγα μόνο υλικά που συνήθως υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια αυτή την εποχή. Είναι πολύ ωραία μόνο με μήλα ή μόνο με κυδώνια ή και με τα δύο ή ακόμα ακόμα και με μια χούφτα σταφίδες για γαρνίρισμα!
4 μέτρια μήλα ή 4 μέτρια κυδώνια (ή 2 από κάθε είδος)
½ κουταλάκι αλάτι
1,5 κούπα ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
1-2 ξυλάκια κανέλας μήκους 5 cm
10 καρφάκια γαρύφαλλο
Προαιρετικά, 1 σφηνάκι λικέρ κανέλας
Επί το έργον
Βάζουμε σε μια λεκάνη αρκετό νερό και διαλύουμε το αλάτι. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κυδώνια , τα κόβουμε σε τέταρτα ,και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μετά κόβουμε στα δύο κάθε κομμάτι. Έχουμε δηλαδή 8 κομμάτια από κάθε φρούτο. Μόλις τελειώνουμε με κάθε κομμάτι το ρίχνουμε στο αλατόνερο.
Όταν τελειώσουμε τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε την κομπόστα μας να κρυώσει σκεπασμένη.
Μετά από αρκετές ώρες (ή την επομένη αν η παραπάνω διαδικασία γίνει απόγευμα) αφαιρούμε τα φρούτα με τρυπητή κουτάλα από το σιρόπι.
Προσθέτουμε το λικέρ στην κατσαρόλα και βάζουμε το σιρόπι να ξαναβράσει για 3-5 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Περιχύνουμε τα φρούτα με το καυτό σιρόπι .
Σερβίρουμε την κομπόστα χλιαρή, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
1)Ενδεικτικά, τα φρούτα μου καθαρισμένα έτοιμα για την κομπόστα ήταν 600 γραμμάρια.
2)Τα μήλα μου ήταν σκληρά οπότε έβρασαν στον ίδιο χρόνο με τα κυδώνια. Αν κάποιο από τα φρούτα είναι πολύ αφράτο, το αφαιρούμε πριν από τα 15 λεπτά που συστήνω να βράσουν και αφήνουμε το άλλο. Μετά προσθέτουμε αυτό που αφαιρέσαμε για να κρυώσουν μαζί στο σιρόπι.
3)Θεωρώ ότι τους πηγαίνει των φρούτων να μείνουν κάποιες ώρες στο σιρόπι. Τους δίνει μια διαφάνεια αυτό το «πότισμα». Αν όμως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως την κομπόστα μπορούμε να παραλείψουμε τον εμποτισμό…
4)Αν η κομπόστα προορίζεται για παιδιά ή ασθενείς αντί λικέρ μπορούμε να βάλουμε κάποιο σιρόπι χωρίς αλκοόλ. Πολύ ωραία τους πηγαίνει το σιρόπι ροδιού ή η κανελάδα.
5)Αν μας αρέσουν τα πιο “σύνθετα” αρώματα, μπορούμε να προσθέσουμε αμπερόζα (αμπερόριζα) και μια φλούδα πορτοκαλιού όταν βράζουμε τα φρούτα μας.
Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Επιλέξτε συμφωνώ εάν μας επιτρέπετε να τα χρησιμοποιούμε ή προτιμήσεις για να επιλέξετε ποια επιτρέπετε.
να εισαι καλα συνονοματτη μου.τι μου θυμησες τωρα.εμεις οι νεες νοικοκυρες κανουμε τοσα πραγματα και δυσκολα καποιες φορες αλλα ξεχναμε τα απλα πραγματα αλλα τοσο ωραια που κανανε οι γιαγιαδες μας.καλη εβδομαδα και πολλα φιλια.
Ti μου θύμησες Βαγγελιώ μου.
Εκανε η γιαγιά μου κομπόστα στον παππού οταν αρρωσταινε με το στομάχι του και μετά απο χειρουργεία. Θυμάμαι ακομα που του την σέρβιρε όταν ήταν στο κρεβάτι. Και πάντα έχω στο μυαλό μου να φτιάξω κάποια στιγμή.
Ωραία που έβαλες και κυδώνι. Φαντάζομαι τα αρώματα όταν βράζουν.
Φιλιά & καλή εβδομάδα.
Ωραίο κι ελαφρύ γλυκό οι κομπόστες! Μου αρέσουν γιατί σε γλυκαίνουν χωρίς να σε λιγώνουν. Συνήθως φτιάχνω ροδάκινο ή μήλο. Με κυδώνια δεν έχω δοκιμάσει αλλά η συνταγή σου είναι υπέροχη! Η κανέλα ταιριάζει εξαιρετικά και το σπίτι γεμίζει υπέροχες μυρωδιές. Καλό βράδυ!
Θέλετε να μου πείτε πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθει μια κομπόστα;Είχα φτιάξει κάποια στιγμή αλλά απ'ότι θυμάμε πάνω απο 1 1/2 βδομάδα δεν κρατάει.
Και τα δύο φρούτα δίνουν νόστιμες κομπόστες, ο συνδυασμός τους δίνει σίγουρα φοβερό αποτέλεσμα!
Φιλιά Βαγγελιώ μου, καλή βδομάδα!
[…] κομπόστα κυδώνι-μήλο […]
[…] και μια ελαφριά κομπόστα που σερβίρεται και με […]
[…] Τα φρούτα δεν πάνε χαμένα (αν μείνουν δηλαδή γιατί είναι πεντανόστιμα έτσι ψημένα και μαριναρισμένα στο κρασί). Θα κάνω μια μαρμελάδα αποκλειστικά για ενηλίκους που υποθέτω ότι θα ταιριάζει πολύ με τυριά (θα βάλω λίγη ζάχαρη γιατί η ποσότητα δεν είναι μεγάλη και δεν θέλω να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα). Άλλωστε ο συνδυασμός τους έχει χρησιμοποιηθεί και σε κομπόστα. […]
Τα φρούτα όταν βράζουν βγάζουν αφρό και ξεχυλίζουν. Αν τα φτιάχνεις σε κεραμική εστία μπορείς μέχρι και να καταστρέψεις την κουζίνα σου, μήπως να ξανασκεφτείτε το κλειστό καπάκι.?
Όπως βλέπετε η κατσαρόλα μου είναι πολύ μεγάλη για την ποσότητα των φρούτων που δίνω. Ίσως αυτό να πρέπει να συμπληρώσω αφού δεν είναι εμφανές και ότι μπορούμε να χαμηλώσουμε λίγο τη θερμοκρασία. Επειδή δεν θέλουμε να δέσει αμέσως το σιρόπι η κατσαρόλα στην κομπόστα είναι σκεπασμένη, εξάλλου είναι πολύ αραιό το σιρόπι. Ευχαριστώ που διαβάσατε τόσο προσεκτικά τη συνταγή!