Από τις πιο νόστιμες μαρμελάδες!
Είναι η εποχή τους! Από τον Οκτώβρη και μετά , όλο το χειμώνα τα κυδώνια είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα της κουζίνας μας. Σε πολλούς δεν αρέσουν ωμά επειδή είναι κάπως στυφά, αλλά λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα καλοφτιαγμένο γλυκό κυδώνι , σ’ ένα μυρωδάτο κυδωνόπαστο , ή στον εκπληκτικό πελτέ κυδωνιού!
Ψητά κυδώνια με κρασί |
Υλικά
1 κιλό κυδώνια (ζυγισμένα καθαρισμένα από τα φλούδια και τα σπόρια μαζί με το σκληρό εσωτερικό)
750 γρ ζάχαρη (δείτε παρακάτω, πρόσθετη πληροφορία)
3 κούπες νερό
Χυμός ενός λεμονιού
2 σωληνάρια βανίλια ή 2 ξυλάκια κανέλα ή 3-4 κλαδάκια αμπερόζα
Προαιρετικά, 2-3 κουταλιές πετιμέζι.
Επί το έργον
Πλένουμε τα κυδώνια και τα καθαρίζουμε από τις φλούδες .Αφαιρούμε το εσωτερικό τους με τα σπόρια και τα σκληρά σημεία της σάρκας. Δεν τα πετάμε όμως. Αν δεν σκοπεύουμε να φτιάξουμε αμέσως τη μαρμελάδα μας, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό μέσα στο οποίο έχουμε σφίξει λίγο λεμόνι. Αλλιώς δεν χρειάζεται. Τα ζυγίζουμε .Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και με τα μισά από τα σποράκια και τις “καρδιές” τους (το εσωτερικό τους) δεμένα σ’ ένα τούλι. Εκεί είναι η περισσότερη πηκτίνη. Για κάθε κιλό σάρκας κυδωνιού θα χρειαστούμε περίπου 3 κούπες νερό.Τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε σε μέτρια και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Για τα δικά μου αυτή τη φορά χρειάστηκαν 35 λεπτά βρασμού. Αν κόψουμε πιο μεγάλα τα κομμάτια θα πάρει περισσότερο.
Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι, να λιώνουν στο τρύπημα. Όταν ετοιμαστούν, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Με την κουτάλα του πουρέ , ή με ένα πιρούνι τα λιώνουμε να γίνουν πολτός, και πιέζουμε το τούλι ώστε να βγει στην κατσαρόλα όσο το δυνατόν περισσότερος πολτός από το εσωτερικό του.
Αν μας αρέσει εντελώς λεία η μαρμελάδα τα αλέθουμε στο multi ή με το ραβδομπλέντερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη στον πολτό και βράζουμε την μαρμελάδα μας μέχρι να δέσει. Στην αρχή πάλι σε δυνατή φωτιά, μετά σε μέτρια. Ενδεικτικά, στην κουζίνα μου με διαβάθμιση από 1-9 στο μάτι, μόλις άρχισε να βράζει κατέβασα τη θερμοκρασία στο 6 και το τελευταίο τέταρτο στο 7. Μου πήρε ένα μισάωρο περίπου για να δέσει.
Στην αρχή θέλει ανακάτεμα κάθε λίγο, αλλά στο τέλος πρέπει να είμαστε από πάνω της για να μη πιάσει και να ανακατεύουμε συνεχώς. Ενδιάμεσα προσθέτουμε το άρωμα που μας αρέσει και το πετιμέζι αν βάλουμε. Στο τέλος βάζουμε και το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια τελευταία βράση.
Δοκιμάζουμε αν είναι δεμένη με τη μέθοδο του «δρόμου στο πιατάκι» που έδειξα στις άλλες μαρμελάδες. Δείτε την εδώ στην μαρμελάδα βερίκοκο, όπου υπάρχουν link και για τις υπόλοιπες μαρμελάδες του blog.
Την σερβίρουμε ζεστή σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα που τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Παρατηρήσεις
1)Η μαρμελάδα κυδώνι δένει πολύ εύκολα και ο κίνδυνος είναι να γίνει πολύ πυκνή. Αν σας συμβεί, αδειάστε τα βάζα σε κατσαρόλα, προσθέστε λίγο νεράκι και ξαναβράστε για λίγο. Δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο του κυδωνόπαστου, δηλαδή να ξεκολλά εντελώς από την κατσαρόλα.
2)Ενώ στις περισσότερες μαρμελάδες μ’ αρέσει να μένουν ολόκληρα κάποια κομμάτια φρούτου, η μαρμελάδα κυδωνιού μ’ αρέσει σχεδόν λεία. Σχεδόν λέω, γι αυτό δεν την αλέθω στο multi , αλλά πατάω τα κυδώνια με την κουτάλα του πουρέ, ή με ένα πιρούνι.
3)Στις άλλες μαρμελάδες κανονίζω τη ζάχαρη με τον όγκο του πολτό. Επειδή το κυδώνι είναι στυφό φρούτο θέλει λίγη παραπάνω. Από περιέργεια μέτρησα κι αυτή τη φορά τα υλικά μου με μια φλιτζάνα του τσαγιού.
Ο πολτός ήταν 4 φλιτζάνες και τα 750 γραμμάρια της ζάχαρης ήταν περίπου 3,5. Άρα λίγο παραπάνω από τις 3 που βάζω συνήθως για αντίστοιχη ποσότητα πολτού άλλων φρούτων.
4)Έχω σχεδόν πάντα στο σπίτι υγρή βανίλια τα τελευταία χρόνια. Μου φαίνεται πιο αρωματική από την σκόνη βανίλιας. Εδώ έβαλα 10 σταγόνες. Η βανίλια ταιριάζει ιδιαίτερα με το κυδώνι. Αυτή τη φορά έβαλα και ένα ξύλο κανέλας , μήπως και σκουρύνω λίγο το χρώμα .
5)Με τις φλούδες (αν είναι από αράντιστα ή βιολογικά κυδώνια),και τα υπόλοιπα των κουκουτσιών και του εσωτερικού τους μπορούμε να φτιάξουμε πελτέ κυδωνιού.
Καλημέρα, ακόμη δεν έχω βρει κυδώνια για φέτος.
Εγώ την κάνω μαζί με ρόδι και προχτές τελειώσαμε ένα βαζάκι από τα περσινά.
Αν βρεθούν πολλά ίσως φτιάξω κι έτσι.
Καλήμερα.Μπράβο σου!!!Εχτές μου έφερε ο πεθερός μου μια σακούλα.Μου αρέσει να τα αραδιάζω στο σπίτι για το άρωμά τους.Θα δοκιμάζω την μαρμελάδα σου.Είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια.Θα σε ενημερώσω:)
Φαίνεται υπέροχη!!!
Καλημέρα 🙂
Καλημερα! Μ αρεσει η μαρμελαδα κυδωνι, φτιαχνει η γιαγια μου καθε χρονο.
Φετος που ξεκινησα δοκιμες με μαρμελαδες, οταν μας στειλει κυδωνια θα τη δοκιμασω!
Εξαιρετική μαρμελάδα σας. Πρόκειται για ένα φρούτο λίγο ιδιαίτερη. Δεν είναι εύκολες στην παρασκευή συνταγές με κυδώνια, αλλά θα το έκανες στην τελειότητα. Μια αγκαλιά.
Tο κυδώνι κοκκινίζει γιατί οι ίδιες τανίνες που προκαλούν την στυφή του γεύση μετατρέπονται σε ανθοκυανίνες με το αργό μαγείρεμα. Οι δε ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν το κόκκινο χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά….
Και μου αρέσει πολύ η μαρμελάδα κυδώνι, κυρίως όταν δεν είναι πολύ γκλυκιά γιατί τότε συνδιάζεται ωραία με το τυρί ή το κυνήγι. 🙂
Μου αρέσει το κυδώνι σε όλες του τις εκδοχές, υπέροχο χρώμα η μαρμελάδα και από γεύση φαντάζομαι!!!!
Vita μου γειά σου, πηρα κυδώνια και τα έκανα γλυκό! Η επόμενη φουρνιά θα είναι η μαρμελάδα σου!
Φιλιά πολλά!
Κυδώνι γλυκό κάνω κάθε χρόνο, μαρμελαδίτσα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, την φαντάζομαι πολύ αρωματική!
Εμένα πάντως το χρώμα της μαρμελάδας σου μου αρέσει πολύ!
Καλό βράδυ, φιλιά!
Όλα του ωραία και αγαπημένα, αλλά το καθάρισμά και το κόψιμο θέλει χρόνο, εκεί έχει βρει καμμιά καλή πατέντα Vita μου;
Το κυδώνι μου αρέσει πολύ σε όποια μορφή και να είναι. Κάνει η μαμά μου κάθε χρόνο γλυκο.
Μαρμελάδα μάλλον θα κάνω εγώ..Τη ζήλεψα :))
Φιλιά
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, ιδίως αν έχουν και αρμπαρόριζα μέσα. Ως μαρμελάδα δεν έτυχε να φτιάξω ή να δοκιμάσω έστω. Μήπως κάνω λάθος. Στη λαϊκή μου υπάρχουν ήδη κατακίτρινα. Αλλά όπως λέει κι η καλή μου Πηνελόπη, θέλουν χρόνο τ άτιμα.
Νένα με φιλιά
Ξανθή μου ήδη έφυγε η πρώτη δόση… Γλυκό δεν έφτιαξα ακόμη αλλά από τώρα και μετά, μόνο κυδώνια να θέλουμε!
Lori ευχαριστώ για την επίσκεψη. Είναι από τις πολύ ωραίες μαρμελάδες και έχει πολλές εφαρμογές. Αφού έχεις κυδώνια να φτιάξεις.
Ντίνα ευχαριστώ πολύ!
Ελπινίκη είναι νόστιμη και κλασική μαρμελάδα.Πράγματι γιαγιαδίστικη 🙂
Μαριάνα ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τις πληροφορίες. Υποθέτω ότι ανάλογα την ποικιλία αλλάζει η περιεκτικότητα σε τανίνες γι αυτό και οι διαφορές στα χρώματα.
Ναι η συγκεκριμένη μαρμελάδα δεν τρώγεται μόνο με φρυγανιά 🙂
Ωχ Ανναμαρια μου, ξέφυγε το σχόλιό σου :-).Σ' ευχαριστώ καλή μου.
Λίλα είσαι του ξανθού χρώματος κι εσύ; Εγώ την ήθελα λίγο πιο κόκκινη
Έρι να φτιάξεις. Όπως λέει πιο πάνω η Μαριάνα συνδυάζεται με τυρί και με κηνύγι θαυμάσια.
Έλενα μου φαίνεται περίεργο. Εσύ φτιάχνεις τόσα και τόσα! Στους περισσότερους αρέσει αυτό το χρώμα (π.χ. η μάνα μου έτσι και της σκουρύνει νευριάζει) Εγώ πάλι…
Πηνελόπη μου ευτυχώς δεν είχαν "επισκέπες" στο εσωτερικό τους αυτή τη φορά. Αυτό είναι που με νευριάζει εμένα στα κυδώνια!
Μάριον είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. Έχει υπέροχο άρωμα!
Νένα μου! Να φτιάξεις. Είμαι βέβαιη ότι θα σου αρέσει και η μαρμελάδα αφού σου αρέσει το γλυκό. Έχει φίνο άρωμα.
Φιλιά κι απο μένα
Καλημέρα Vita μου 🙂
Με πιάσαν τα αρώματα και η εκπληκτική γεύση που έχει η μαρμελάδα σου. ιδιαίτερο φρούτο το κυδώνι, δίνει υπέροχα αποτελέσματα σε όλες του τις εκδόσεις!!
γεια στα χέρια σου
Φιλιάάά
πολυ καλη συνταγη!!!
Ευχαριστώ ανύνυμε! Κλασική και μυρωδάτη μαρμελάδα!
θα την φτιάξω σήμερα 4/2/2012 ,θα σας πω,ελπίζω να τα καταφέρω……..πείτε μου αν γίνεται λικερ?
Ανώνυμε καλώς ήλθες! Ελπίζω να σου πέτυχε η μαρμελάδα και να την απολαύσετε. Λικέρ έχω φτιάξει με τη συνταγή της Κικής από το
mikrikouzina.blogspot.com
Πολυ ωραια και ιδιαιτερη η μαρμελαδα σου !!!
Φιλια!!!
Θα είχες την καλωσύνη να μας περιγράψεις την μέθοδο του "δρόμου στο πιατάκι"? κουράστηκα να την ψάχνω στα διάφορα links χωρίς αποτέλεσμα.
Αλλωστε δεν βλέπω τον λόγο να πρέπει να διαβασω ολες σου τις συνταγές ενώ με ενδιαφέρει μόνο η μία.
Στη μαρμελάδα βερίκοκο που παραπέμπει το link υπάρχει με σαφήνεια "ο δρόμος στο πιατάκι". Συγνώμη κιόλας αλλά θα μπορούσες να το ζητήσεις λίγο πιο ευγενικά. Ξέρεις, δεν υποχρεώνω κανένα να διαβάσει τις συνταγές μου ! Ακόμη και καμία να μη διαβάσεις, λίγο με απασχολεί!Κάνω το κέφι μου εδώ και αν κάποιοι το εκτιμούνε έχει καλώς…
Κατα πρώτον η ευθυτης δεν ειναι αγένεια.
Κατα δε'υτερον ίσως να ήταν πιό ευγενικό να μου απαντήσεις τη ερώτηση εά θέλεις να βοηθήσεις.
Κατα τρίτον, δεν θα σε ρωτουσα εάν δεν ειχα ψάξει και στην μαρμελαδα βερύκκοκο και στην επόμενη (πορτοκάλι νομίζω) στην οποία με παρέμπεπτε η συνταγή βερύκοκο.βοβόμουν οτι η πορτοκάλι θα με παρεμπεπτε στο μήλο, το μήλο στο σύκο κ.οκ γιαυτό προτίμησα να σε ρωτήσω. Αν θέλεις απαντας τώρα την ερώτηση. Αυτά.
Στη 12η φωτογραφία στη μαρμελάδα βερίκοκο φαίνεται "ο δρόμος", και στην προτελευταία φωτογραφία στη μαρμελάδα πορτοκάλι όπου και περιγράφεται πιο αναλυτικά. Θεωρώ περιττό να ξαναγράφω σε κάθε συνταγή τις τεχνικές γι αυτό παραπέμπω με links. Αυτό συνηθίζεται γενικά και από άλλους bloggers για να μη γίνεται και κουραστικό για τους τακτικούς αναγνώστες των blogs.
Γενικά μου φάνηκε το σχόλιό σας διατυπωμένο απότομα και κάπως ειρωνικά, και αυτά τα χαρακτηριστικά εγώ δεν τα θεωρώ ευθύτητα. Αυτά!
Δείτε εδώ για να μη ψάχνετε…
http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/03/blog-post_22.html
καλημερα vita
οταν λετε 3 κουπες νερο , για ποσα λιτρα νερου εννοειται
ευχαριστω πετρος
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Η κούπα που χρησιμοποιώ σε όλες τις συνταγές είναι η δοσομετρική κούπα είναι περίπου 250ml. Οπότε 3 κούπες είναι 3/4 του λίτρου.
ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.
καλησπερα σας αλλα εχω φαει το κοσμο να βρω πως αποστειρωνουμε τα βαζα και πως καταλαβαινουμε αν εχει δεσει η μαρμελαδα αλλα οντως ειναι μπερδεμενα και εχω χαθει δεν βρισκω………………
Δείτε στην σελίδα με τίτλο “τεχνικές” (πάνω πάνω στην οριζόντια μπάρα, κάτω από τον τίτλο και τη φωτογραφία του blog). Σιγά σιγά θα συμπληρωθούν και τα link στα post. Ευχαριστώ για την κατανόηση…
Ωραιες συνταγες.Αυριο θα κανω μαρμελάδα κυδωνι
Εγω εφτιαξα γλυκο κυδωνι και εγινε ξανθο η μητερα μου μου ειπε οτι για να γινει κοκκινο θελει πιο πολλυ ωρα βρασιμο οταν ειναι ξανθο ειναι και μαλακο οταν το βρασεις περισσοτερο κοκκινιζει και σφιγκει εγω το προτιμο σφιχτο οποτε το εβρασα κιαλλο και κοκκινησε!!!!
Είναι και ο χρόνος βρασμού αλλά όχι μόνο ο χρόνος… Αν σκεπάσουμε την κατσαρόλα και το δέσουμε σε 2 φάσεις πάλι σκουραίνει… Κυρίως όμως μετράει ο βαθμός ωριμότητας του φρούτου. Όσο περισσότερο έχουν αναπτυχθεί οι τανίνες, τόσο πιο εύκολα σκουραίνει!
para poly wraia ta les kai poly apla se eyxaristw
[…] Αυτή τη φορά περίσσεψε λίγη ζύμη και έφτιαξα δυο όλα κι όλα πιτάκια με γέμιση μαρμελάδα κυδώνι! […]
[…] για ενηλίκους (για τα παιδιά υπάρχει η άλλη, η κανονική μαρμελάδα κυδώνι) που συνοδεύει ωραία μια πιατέλα με τυριά ή ένα […]
Καλημέρα. Υπάρχει , την ίδια εποχή και το τσάπουρνο (φρούτο το δάσους). Ταιριάζει με το κυδώνι; Γιατί μόνο του είναι αρκετά στυφό και δεν έχει καλή συνοχή.
Τα ξέρω τα τσάπουρνα και το λικέρ τους λόγω μιας φίλης μου. Δεν το έχω δοκιμάσει σε μαρμελάδα και δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί με το βράσιμο. Αν φεύγει η στιφάδα γιατί όχι; Στη θέση σας θα δοκίμαζα με μικρές ποσότητες και θα έβγαζα συμπέρασμα…
Καλημέρα!! Εφτιαξα αυή την υπέροχη μαρμελάδα και αντικατέστησα την ζάχαρη με στέβια στην μισή ποσότητα.Έγινε τέλεια!!! Ευχαριστώ πολύ !!!
Πολύ χαίρομαι που σας πέτυχε και με στέβια κι ευχαριστώ που μας ενημερώσατε! Καλοφάγωτη η μαρμελάδα σας, και του χρόνου να είστε καλά!
καλο βραδι μολισ εβαλα τα κυδονια για μαρμελαδα με την σηνταγη σασ
Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή επιτυχία! Καλό βράδυ και σε σας!