Air Fryer (φριτέζα αέρος)

Σφουγγάτο με κολοκύθια στο air fryer (φριτέζα αέρος)

Σφουγγάτο με κολοκύθια στο air fryer (φριτέζα αέρος)

Παραδοσιακή συνταγή σε «μοντέρνα» συσκευή!

Το έχω ξαναγράψει εδώ και το υποστηρίζω, πως η καθημερινότητά μας δημιουργεί ανάγκες διαφορετικών μεθόδων προετοιμασίας του φαγητού από εκείνες που συνήθιζαν οι γιαγιάδες μας, ακόμη και οι γονείς μας… Εντάξει, όλοι οι λάτρες του καλού φαγητού ξέρουμε το νόστιμο αργοψημένο ψητό στον φούρνο, το σιγομαγειρέμενο φαγητό στη μαντεμένια και στην πήλινη κατσαρόλα, το όσπριο στη γάστρα…Και βέβαια προτιμούμε όταν υπάρχει χρόνος και όρεξη για ενασχόληση με το μαγείρεμα, να βάζουμε όλη μας την τέχνη και τη μαεστρία στα πιάτα μας. Για πολλούς από μας όμως είναι ανέφικτο. Να γυρίζεις στο σπίτι και να είσαι ξεθεωμένος, αγχωμένος και επί πλέον πεινασμένος! Καλά να είχες κάνει το κουμάντο σου αποβραδίς, καλά να παραγγείλεις μια δυο φορές απ’ έξω, αλλά τις πιο πολλές φορές θέλεις να φτιάξεις κάτι στα γρήγορα. Εντάξει, σε γιορτές και σκόλες και τα Σαββατοκύριακα, κάτι πιο χρονοβόρο θα φτιάξουμε κι εμείς 😉 !

Σφουγγάτο με κολοκύθια στο air fryer (φριτέζα αέρος)

Έτσι μπήκαν στη ζωή μας χύτρες ταχύτητας, μίξερ, multi, ατμομάγειρες και άλλες συσκευές που μας διευκολύνουν να μην καταφεύγουμε σε ετοιματζίδικα πιάτα. Τι να κάνουμε βρε παιδιά, δεν γίνεται στην καθημερινότητα μια εργαζόμενης ή εργαζόμενου να μαγειρεύεται το φαγητό στην παραστιά! Το έχω ζήσει και το ζω ακόμη και κάνω ό,τι μπορώ για να έχω νόστιμο και υγιεινό φαγητό ακόμη κι αν δεν έχω τον χρόνο του Σαββατοκύριακου. Ας χαιρόμαστε τις ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας, έστω κι αν συνεπάγονται μικρές εκπτώσεις στη γεύση…

Σφουγγάτο με κολοκύθια στο air fryer (φριτέζα αέρος)

Όταν έγραψα την πρώτη συνταγή για το σφουγγάτο με κολοκύθια στη σελίδα, περιέγραφα το μοναδικό αξεπέραστο σφουγγάτο των παιδικών μου χρόνων που έφτιαχνε η αγαπημένη μου κυρία Άννα στο τζάκι της κουζίνας της με το μπαρουκαπνισμένο της μαυροτήγανο. ΕΙΝΑΙ, πιο νόστιμο έτσι, δεν συγκρίνεται με αυτό που βγάζει το αντικολλητικό σύγχρονο τηγάνι, ούτε με αυτό που λέμε σφουγγάτο φούρνου! Είχε βέβαια και καμιά δεκαριά αυγά, και τα κολοκύθια και τις πατάτες τηγανισμένα σε μπόλικο ελαιόλαδο… Εμ τώρα, μια σύγχρονη οικογένεια ούτε μπαρουτοκαπνισμένο μαυροτήγανο, ούτε παραστιά έχει,  αλλά και ούτε 10 αυγά βάζει στο σφουγγάτο της, ούτε τόσο πολύ λάδι θέλει να καταναλώνει! Και τι θα πει αυτό; Δεν θα ξαναφάμε σφουγγάτο;  Η ανάγκη μείωσης των θερμίδων, οδηγεί σε άλλες μεθόδους μαγειρέματος, και φυσικά δεν προσφέρεται πάντα η σχάρα και το γκριλ… Ειδικά αν θέλουμε να έχουν οι παρασκευές μας τη νόστιμη γεύση του τηγανητού.

Κι εδώ έρχεται το air fryer και κάνει τη δυναμική του είσοδο στις κουζίνες μας! Και περιορίζει τον χρόνο μαγειρέματος, και ελαττώνει σημαντικά τις θερμίδες των αγαπημένων μας πιάτων με τηγανητά. Σημαντικός λόγος για όσους προσέχουν θερμίδες και λίπη! Πρέπει όμως να κάνουμε κι εδώ τις δοκιμές μας για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή επιτυχία σε συνταγές που έχουμε μάθει να φτιάχνουμε και να «θυμόμαστε» αλλιώς. Πρέπει να κανονίζουμε χρόνους και ποσότητες, Ήδη υπάρχει ειδική κατηγορία στο site με συνταγές για το air fryer γιατί εμείς το βολευτήκαμε πολύ!

Σφουγγάτο με κολοκύθια στο air fryer (φριτέζα αέρος)

Ας δούμε λοιπόν πως έφτιαξα 2-3 φορές φέτος το σφουγγάτο μου στο air-fryer,  πώς μια συνταγή του τηγανιού και πιο πρόσφατα του φούρνου, μετατράπηκε σε συνταγή για air fryer.  Θα παρακαλέσω και πάλι να μη με ρωτήσετε για τη μάρκα της συσκευής μου γιατί δεν έχω εμπειρία από άλλες συσκευές και μπορεί η δική μου να μην είναι αυτή που είναι κατάλληλη για τη δική σας κουζίνα.

Παρατηρήσεις

 

  1. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μισά κολοκυθάκια με πατάτες.
  2. Ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής μας, μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια ποσότητα ομελέτας. Η παραπάνω δόση είναι αρκετή για 2 άτομα.
  3. Η ομελέτα δεν χρειάζεται γύρισμα γιατί κυκλοφορεί ζεστός αέρας στη συσκευή και ψήνεται και από κάτω.
  4. Χάρτινα ταψάκια για air fryer υπάρχουν πια και στα σούπερ μάρκετ. Προτιμούμε μια αξιόπιστη μάρκα, δεν παίζουμε με τα υλικά και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.

Μην ξεχάσετε να δείτε την ανάρτηση για την πολύ νόστιμη και απλή γαλλική κρέμα, και να αφήσετε εκεί ένα σχόλιο ώστε να συμμετέχετε στην κλήρωση! Το δωράκι είναι μικρό αλλά περιεκτικό 😉 !

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο