Παραδοσιακή συνταγή σε «μοντέρνα» συσκευή!
Το έχω ξαναγράψει εδώ και το υποστηρίζω, πως η καθημερινότητά μας δημιουργεί ανάγκες διαφορετικών μεθόδων προετοιμασίας του φαγητού από εκείνες που συνήθιζαν οι γιαγιάδες μας, ακόμη και οι γονείς μας… Εντάξει, όλοι οι λάτρες του καλού φαγητού ξέρουμε το νόστιμο αργοψημένο ψητό στον φούρνο, το σιγομαγειρέμενο φαγητό στη μαντεμένια και στην πήλινη κατσαρόλα, το όσπριο στη γάστρα…Και βέβαια προτιμούμε όταν υπάρχει χρόνος και όρεξη για ενασχόληση με το μαγείρεμα, να βάζουμε όλη μας την τέχνη και τη μαεστρία στα πιάτα μας. Για πολλούς από μας όμως είναι ανέφικτο. Να γυρίζεις στο σπίτι και να είσαι ξεθεωμένος, αγχωμένος και επί πλέον πεινασμένος! Καλά να είχες κάνει το κουμάντο σου αποβραδίς, καλά να παραγγείλεις μια δυο φορές απ’ έξω, αλλά τις πιο πολλές φορές θέλεις να φτιάξεις κάτι στα γρήγορα. Εντάξει, σε γιορτές και σκόλες και τα Σαββατοκύριακα, κάτι πιο χρονοβόρο θα φτιάξουμε κι εμείς 😉 !
Έτσι μπήκαν στη ζωή μας χύτρες ταχύτητας, μίξερ, multi, ατμομάγειρες και άλλες συσκευές που μας διευκολύνουν να μην καταφεύγουμε σε ετοιματζίδικα πιάτα. Τι να κάνουμε βρε παιδιά, δεν γίνεται στην καθημερινότητα μια εργαζόμενης ή εργαζόμενου να μαγειρεύεται το φαγητό στην παραστιά! Το έχω ζήσει και το ζω ακόμη και κάνω ό,τι μπορώ για να έχω νόστιμο και υγιεινό φαγητό ακόμη κι αν δεν έχω τον χρόνο του Σαββατοκύριακου. Ας χαιρόμαστε τις ευκολίες της σύγχρονης τεχνολογίας, έστω κι αν συνεπάγονται μικρές εκπτώσεις στη γεύση…
Όταν έγραψα την πρώτη συνταγή για το σφουγγάτο με κολοκύθια στη σελίδα, περιέγραφα το μοναδικό αξεπέραστο σφουγγάτο των παιδικών μου χρόνων που έφτιαχνε η αγαπημένη μου κυρία Άννα στο τζάκι της κουζίνας της με το μπαρουκαπνισμένο της μαυροτήγανο. ΕΙΝΑΙ, πιο νόστιμο έτσι, δεν συγκρίνεται με αυτό που βγάζει το αντικολλητικό σύγχρονο τηγάνι, ούτε με αυτό που λέμε σφουγγάτο φούρνου! Είχε βέβαια και καμιά δεκαριά αυγά, και τα κολοκύθια και τις πατάτες τηγανισμένα σε μπόλικο ελαιόλαδο… Εμ τώρα, μια σύγχρονη οικογένεια ούτε μπαρουτοκαπνισμένο μαυροτήγανο, ούτε παραστιά έχει, αλλά και ούτε 10 αυγά βάζει στο σφουγγάτο της, ούτε τόσο πολύ λάδι θέλει να καταναλώνει! Και τι θα πει αυτό; Δεν θα ξαναφάμε σφουγγάτο; Η ανάγκη μείωσης των θερμίδων, οδηγεί σε άλλες μεθόδους μαγειρέματος, και φυσικά δεν προσφέρεται πάντα η σχάρα και το γκριλ… Ειδικά αν θέλουμε να έχουν οι παρασκευές μας τη νόστιμη γεύση του τηγανητού.
Κι εδώ έρχεται το air fryer και κάνει τη δυναμική του είσοδο στις κουζίνες μας! Και περιορίζει τον χρόνο μαγειρέματος, και ελαττώνει σημαντικά τις θερμίδες των αγαπημένων μας πιάτων με τηγανητά. Σημαντικός λόγος για όσους προσέχουν θερμίδες και λίπη! Πρέπει όμως να κάνουμε κι εδώ τις δοκιμές μας για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή επιτυχία σε συνταγές που έχουμε μάθει να φτιάχνουμε και να «θυμόμαστε» αλλιώς. Πρέπει να κανονίζουμε χρόνους και ποσότητες, Ήδη υπάρχει ειδική κατηγορία στο site με συνταγές για το air fryer γιατί εμείς το βολευτήκαμε πολύ!
Ας δούμε λοιπόν πως έφτιαξα 2-3 φορές φέτος το σφουγγάτο μου στο air-fryer, πώς μια συνταγή του τηγανιού και πιο πρόσφατα του φούρνου, μετατράπηκε σε συνταγή για air fryer. Θα παρακαλέσω και πάλι να μη με ρωτήσετε για τη μάρκα της συσκευής μου γιατί δεν έχω εμπειρία από άλλες συσκευές και μπορεί η δική μου να μην είναι αυτή που είναι κατάλληλη για τη δική σας κουζίνα.
Υλικά
½ κιλό κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Περίπου 250 gr τριμμένη ντομάτα
3 αυγά
Επί το έργον
Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα περιχύνουμε με τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τα ψήνουμε σε μια ή σε δυο δόσεις (ανάλογα με τη χωρητικότητα της φριτέζας μας) στους 200 βαθμούς, για 15 λεπτά. Τα ανακατεύουμε κουνώντας τον κάδο όταν μας ειδοποιήσει η συσκευή.
Παράλληλα, βάζουμε την τριμμένη ντομάτα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά. Αλατοπιπερώνουμε. Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια σε χάρτινο ταψάκι κατάλληλο για το air fryer, τα στρώνουμε και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο αλάτι και τα προσθέτουμε πάνω από τα κολοκυθάκια και τη σάλτσα. Με ένα κουτάλι ανοίγουμε εδώ κι εκεί χώρο για να κατεβεί λίγο το αυγό στη βάση της ομελέτας.
Βάζουμε το ταψάκι πάνω στη μεταλλική σχάρα και ψήνουμε την ομελέτα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Παρατηρήσεις
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μισά κολοκυθάκια με πατάτες.
- Ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής μας, μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια ποσότητα ομελέτας. Η παραπάνω δόση είναι αρκετή για 2 άτομα.
- Η ομελέτα δεν χρειάζεται γύρισμα γιατί κυκλοφορεί ζεστός αέρας στη συσκευή και ψήνεται και από κάτω.
- Χάρτινα ταψάκια για air fryer υπάρχουν πια και στα σούπερ μάρκετ. Προτιμούμε μια αξιόπιστη μάρκα, δεν παίζουμε με τα υλικά και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας.